Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

ΑΧΙΝΟΊ, παράνομη αλίευση που τους οδηγεί σε εξαφάνιση. Το "World Economic Forum" προτείνει Σούσι από αχινούς. Το Ιαπωνικό αγρόκτημα αχινών "Urchinomics"

Η παράνομη υπεραλίευση  αχινών, οδηγεί το θαλάσσιο αυτό είδος σε εξαφάνιση...

Ο αχινός είναι προστατευόμενο είδος και για την αλίευση του απαιτείται σχετική άδεια.

Λιμεναρχείο Βόλου – Κατασχέθηκαν 2.500 αχινοί στη θαλάσσια περιοχή “Μάραθος”

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε σήμερα το πρωί, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Βόλου σε δύο υποβρύχιους αλιείς στη θαλάσσια περιοχή “Μάραθος”, εντοπίστηκαν 2.500 άτομα αχινών, τα οποία κατασχέθηκαν.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων..

23-10-21

https://www.astratv.gr/2021/10/23/limenarcheio-volou-kataschethikan-2-500-achinoi-sti-thalassia-periochi-marathos/?fbclid=IwAR2QvM2VTIssxdcE1-DmzTvpKcbHipHOQE-5vDeYqJtzNbOFagug2aGw-8M

στην Ελλάδα έχει γίνει «μόδα» για κάποιες "ομάδες" να αφαιρούν μέσα από τη θάλασσα τεράστιες ποσότητες των εχινοδέρμων μέσα από τα οποία αφαιρούν το φαγώσιμο μέρος τους, το οποίο μετά πωλούν σε υψηλές τιμές .

στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης  οικολογικό έγκλημα από 4 Γεωργιανούς, που ωστόσο αφού καταγράφηκε, αφέθηκαν ελεύθεροι...

παράνομη αλίευση τεράστιας ποσότητας αχινών με μαύρο κέρδος

19-5-21

https://www.protothema.gr/greece/article/1125462/oikologiko-eglima-sta-limanakia-tis-vouliagmenis-heiropedes-se-4-georgianous-gia-paranomi-alieia-ahinon/

 απίστευτο βίντεο   19 Μαΐ 2021

ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΛΑΘΡΑΛΙΕΥΤΩΝ ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ!

ο γνωστός yοutuber μάγειρας Antonis Cooken ανάρτησε στο κανάλι του στο YouTube και στα προσωπικά του social media
https://www.youtube.com/watch?v=Sm9YwRRvMrs&t=1449s

 ======
στις 9-3-21  εν μέσω κινδύνου διασποράς του COVID-19 !

Δύτης από Κατερίνη Ψάρευε αχινούς με μπουκάλες στον Άγιο Στέφανο Αλυκών

Στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων από όργανα υπηρεσίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου / Γραφείου Ασφαλείας, απογευματινές ώρες της Δευτέρας 8 Μαρτίου 2021 εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή «ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ» Δήμου Βόλου, ημεδαπός να έχει προβεί στην αλιεία εννιακοσίων είκοσι πέντε (925) ζωντανών ατόμων του είδους αχινών με την χρήση αυτόνομου καταδυτικού εξοπλισμού (μπουκάλες).

Ως άνω ποσότητα ατόμων αχινών και καταδυτικός εξοπλισμός κατασχέθηκαν ενώ οι αχινοί επαναποντίστηκαν στην θάλασσα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων, κατ΄εφαρμογή των διατάξεων της αλιευτικής νομοθεσίας

8-3-21

https://www.astratv.gr/2021/03/08/dytis-apo-katerini-psareve-achinous-me-boukales-ston-agio-stefano-alykon/ 

Ο  αχινός είναι μια τροφή μεγάλης διατροφικής αξίας -στην Ιαπωνία μπαίνει στην ίδια σειρά με το χαβιάρι-

Η ύπαρξη αχινών θεωρείται ένδειξη καθαρής θάλασσας.

Οι εποχές που θεωρούνται αυγωμένοι, δηλαδή γεμάτοι, είναι όταν το φεγγάρι είναι γεμάτο.

 το ψάρεμα αχινού απαγορεύεται αυστηρότατα από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία

 η επαγγελματική αλιεία και μεταποίηση αχινού ελέγχεται, από τις ελληνικές αρχές.

 βγάζοντας τους αχινούς από τη θάλασσα, συμβάλλουμε στην οικολογική καταστροφή, αφού το θαλάσσιο αυτό είδος αποτρέπει τη μόλυνση στο περιβάλλον του. το θεσμικό πλαίσιο για την αλιεία του (επαγγελματική και ερασιτεχνική) συμβάλλει στην αειφόρο διαχείριση του.

σε περίπτωση που τα επιστημονικά δεδομένα δείξουν ότι το είδος υπεραλιεύεται είναι αναγκαία η λήψη διαχειριστικών μέτρων.

ο αχινός είναι από τα πιο σημαντικά φυτοφάγα ζώα (πρόβατο της θάλασσας) της Μεσογείου και ο υπερπληθυσμός του έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση (υπερβόσκηση) της θαλάσσιας βλάστησης και την υποβάθμιση του θαλάσσιου πυθμένα.
τα μικρά αγκαθωτά ζώα χρειάζονται  έλεγχο του πληθυσμού τους.
Οι αχινοί είναι άκρως πεινασμένα πλάσματα που καταστρέφουν τα υποθαλάσσια δάση με φύκια όταν εξαφανίζονται οι φυσικοί θηρευτές τους, λόγω υπεραλίευσης, θέρμανσης νερών, ρύπανσης ή τσουνάμι.
Αφού καταναλωθούν όλα τα φύκια, οι αχινοί λιμοκτονούν αλλά παραμένουν ζωντανοί στο ίδιο σημείο για χρόνια, τα κελύφη τους αδειάζουν και δεν είναι ελκυστικοί για τους θηρευτές τους. Ωστόσο εξακολουθούν να αποτρέπουν την αναγέννηση των υποθαλάσσιων δασών με φύκια. Προκύπτουν υποβρύχιες έρημοι  'urchin barrens' όπου τίποτα δεν αναπτύσσεται και κανένα άλλο είδος ψαριού δεν μπορεί να ζήσει.

Χρειάζονται μόνο δύο αχινοί ανά τετραγωνικό μέτρο του πυθμένα του ωκεανού για να προκληθεί ερημοποίηση
(πολλά μέρη στην Καλιφόρνια, την Ιαπωνία και τη Νορβηγία έχουν 20+ αχινούς ανά τετραγωνικό μέτρο),  αλλά μόλις αφαιρεθούν,  ένα δάσος από φύκια μπορεί να αναγεννηθεί γρήγορα.

Εντός τριών μηνών, ένα δάσος θα ξαναδημιουργηθεί με όλα τα οφέλη της απόσβεσης άνθρακα, "ουσιαστικά δεσμεύοντας τον ατμοσφαιρικό άνθρακα που διαλύεται στους ωκεανούς και μετατρέποντάς τον σε blades, stems και το holdfast που κρατά το φύκι σταθερά ριζωμένο στον πυθμένα του ωκεανού."

Τα αρπακτικά είδη, όπως τα καβούρια, τα ψάρια και οι βίδρες της θάλασσας, θα επιστρέψουν και θα φάνε τους αχινούς και τις προνύμφες τους (urchin larvae),  βοηθώντας να διατηρηθεί ο πληθυσμός υπό έλεγχο.

οι αχινοί είναι πλάσματα με θαυμαστή αναγεννητική ικανότητα, ορισμένα είδη τους δεν γερνούν ποτέ

το World Economic Forum (WEF)  προτείνει  Σούσι από αχινούς για την προστασία των ωκεανών,

 το βίντεο στις 19-5-21 

Sushi made from sea urchins could help save the ocean

https://www.weforum.org/videos/15874-sushi-made-from-sea-urchins-could-help-save-the-ocean-yt

https://www.weforum.org/agenda/2020/02/sea-urchin-kelp-forest-climate-change-sushi/

Δημιουργήθηκε  το πρώτο αγρόκτημα αχινών εμπορικής κλίμακας στον κόσμο, στην επαρχία Oita της Ιαπωνίας τον Απρίλιο του 2021.
Μια καινοτόμος εταιρεία ( αγρόκτημα αχινών) που ονομάζεται "Urchinomics" συλλέγει τους άδειους αχινούς και τους  μετεγκαθιστά σε ένα χερσαίο «αγρόκτημα», όπου τρέφονται με μια ειδικά διαμορφωμένη τροφή από ιαπωνικό kombu (επίσης φύκι, που λαμβάνεται από μέρη με υπερβολικά άφθονη ή αειφόρο εκτροφή) για να έχουν καλύτερη γεύση.

Η τροφή είναι 100% φυσική και φυτική, χωρίς καλαμπόκι, σόγια, αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες ή ιχθυάλευρα.
Οι αχινοί παχύνονται σε 4-10 εβδομάδες, ανάλογα με τις συνθήκες και στη συνέχεια συλλέγονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το πόσο λίγη τροφή χρειάζεται για την καλλιέργεια αχινών - μόλις 0,4 κιλά για την παραγωγή 1 κιλού αυγοτάραχου. Συγκρίνετε με τα 28 κιλά ζωοτροφών που απαιτούνται για την παραγωγή 1 κιλού τόνου εκτροφής, ή 6 κιλών βοείου κρέατος.

Το Urchin roe, γνωστό ως «uni» στα Ιαπωνικά, είναι δημοφιλές στους λάτρεις του σούσι.

 Η Urchinomics το περιγράφει ως "βουτυρώδες, με γλυκιά και λαμπερή γεύση και πλούσια κρεμώδη χρυσή συνοχή. Οι γνώστες των ηπιότερων χαβιαριών θα βρουν μια ισχυρή ομοιότητα."

Το Bon Appétit το ονόμασε κορυφαία τάση για φαγητό το 2018. λέει ότι από το παίρνουμε μια γεύση του εδέσματος, τώρα πλέον είναι παντού.

Η γεύση επηρεάζεται από αυτό που τρώει ο αχινός, γι 'αυτό η Urchinomics επέλεξε το ιαπωνικό kombu στη ζωοτροφή, για να μεγιστοποιήσει την επιθυμητή γεύση "umami".

Η Urchinomics λέει ότι μπορεί να προσφέρει συνέπεια σε μια αγορά που, παραδοσιακά, δεν μπορεί να εγγυηθεί για αυτό το προϊόν, εφόσον μπορεί οι αχινοί να είναι άδειοι ή πικροί, δηλαδή να διαφέρει η ποιότητα και η ποσότητα στο αυγοτάραχο τους.

" Οι αχινοί εκτροφής έχουν, αντίθετα, αξιόπιστα χρώματα, γεύση, συνέπεια και ποσότητα συγκομιδής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: