Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Ενεργειακή κρίση: Επικείμενη διακοπή ρεύματος. Ο Martin Armstrong προειδοποιεί για το μπλακ άουτ

Ενεργειακή κρίση: Υπάρχει απειλή μπλακ άουτ

Η κρίση ενέργειας και πρώτων υλών λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις. Ο επιχειρηματικός εμπειρογνώμονας και blogger Μάρτιν Άρμστρονγκ (Martin Armstrong) προειδοποιεί για το μπλακ άουτ  ( διακοπή ρεύματος)

όπως γράφει:

«Συνιστώ ανεπιφύλακτα στους αναγνώστες να αποθηκεύουν είδη παντοπωλείου και να δοκιμάσουν να συνδέσουν ηλιακούς συλλέκτες, αν είναι δυνατόν.
« Πιστεύω ότι οι ηγέτες του κόσμου δεν μπορούν να είναι τόσο STUPID.

Αυτά τα lockdowns και οι περιορισμοί έχουν συρρικνώσει δραστικά την παγκόσμια οικονομία. Στις ΗΠΑ, τα επιδόματα ανεργίας διατηρούνται  υψηλά. Τα οφέλη διατηρούνται τόσο υψηλά με τα ασφάλιστρα ενώ η  ανεργία είναι υψηλή. Τα σημάδια είναι παντού - ζητείται βοήθεια.

 Ακόμα και μια εταιρεία που κόβει γκαζόν έκλεισε γιατί δεν μπορούσαν να λάβουν άλλη βοήθεια.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου περίπου 40 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από διάφορες εταιρείες αγκυροβόλησαν στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας και περίμεναν μια θέση αγκυροβόλησης. Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα ο αριθμός είχε αυξηθεί σε 73. Πολλά πλοία κάθονται για δύο έως τρεις εβδομάδες και δεν μπορούν να ξεφορτώσουν. Αυτό έχει ανεβάσει τις τιμές για τα πάντα, και ενώ ο Μπάιντεν τιμωρεί τις εταιρείες για το ότι δεν έχουν εμβολιαστεί, η οικονομία καταρρέει.

Αναφορές από πηγές μας στην Κίνα αναφέρουν ότι οι εταιρείες ενέργειας τους έχουν λάβει εντολή από την Κεντρική Διοίκηση να ξεκινήσουν την αποθήκευση ενέργειας. Ακόμα και η Κίνα ετοιμάζεται τώρα για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος. Το ίδιο πράγμα θα πλήξει πολλά μέρη, από πολιτείες όπως η Καλιφόρνια έως την ΕΕ, όπου η Ρωσία ζητά τώρα να αυξήσει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο.

Όπως είπα, το χειρότερο  μπορεί να συμβεί. Το ερώτημα είναι, αυτοί οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι, πρέπει να οδηγήσουν το αργό πετρέλαιο σε τρελά επίπεδα για να καταστήσουν βιώσιμες τις εναλλακτικές ενέργειες; Η μείωση του φυσικού αερίου και του άνθρακα είναι πιθανό να αυξήσει τον αριθμό των νεκρών μεταξύ των ηλικιωμένων φέτος το χειμώνα, διότι χωρίς θέρμανση, αν ο χειμώνας γίνει πιο κρύος, θα φέρει τη διαμάχη με τους πολιτικούς των οποίων τα σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν θα επικρατήσουν ».

 Η πράσινη ατζέντα ανταποκρίνεται στην ενεργειακή κρίση

Η έλλειψη ενέργειας στην Ευρώπη επιμένει καθώς το περιεχόμενο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των 10 ετών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 12 εταιρείες ενέργειας  κατέρρευσαν φέτος  , αφήνοντας 2,2 εκατομμύρια πελάτες χωρίς πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

 Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει την επανεκκίνηση του  κοιτάσματος φυσικού αερίου Groningen , του μεγαλύτερου χερσαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω στη μετάβαση στη μαγική ενέργεια. « Μέχρι πρόσφατα, το σχέδιο ήταν να κλείσει εντελώς το Γκρόνινγκεν έως το 2023, τερματίζοντας έτσι την παραγωγή και τις εξαγωγές φυσικού αερίου μεγάλης κλίμακας μέσω της Ολλανδίας. "

 Υπάρχουν ακόμη και λόγοι για να επιστρέψετε στον άνθρακα.

H " UK power generator Drax Group Plc" μιλά ξαφνικά  για να αφήσει ορισμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα να λειτουργούν λίγο  περισσότερο , κάτι που θα ήταν βλασφημία πριν από μερικούς μήνες.

[(Reuters) - UK power generator Drax Group Plc said it could keep its coal-fired power plants operating beyond their planned closure next year as the energy crisis in Europe highlights potential fragilities in Britain's energy supplies, the Financial Times reported on Thursday]

"Εάν η κυβέρνηση θέλει να επανεξετάσουμε τα σχέδιά μας, πρέπει να τους μιλήσουμε τους επόμενους μήνες", δήλωσε ο CEO της Drax, Will Gardiner, σε συνέντευξή του στο FT.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη διάσκεψη κορυφής COP26 για την κλιματική αλλαγή τον Νοέμβριο για να δώσει ώθηση σε πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις των χωρών για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050 και για τη διατήρηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας σε πολύ χαμηλότερους από 2 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα.

η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου θα αναγκάσει περισσότερους προμηθευτές να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους και η βιομηχανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα πιο σκληρό περιβάλλον.

===

Στην Ευρώπη και την Ασία - η ενεργειακή κρίση είναι ασταθής

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το Brexit για την έλλειψη τροφίμων στις Βρυξέλλες:

https://twitter.com/hermannkelly/status/1442901773958582274

 Η Daily Telegraph,  29 Απριλίου 2021

Σε αντίθεση με τον απρόσμενο αερομεταφερόμενο ιό που σάρωσε τον κόσμο με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το ότι η κυβέρνηση δεν ήταν πλήρως προετοιμασμένη για αυτό που βλέπουμε τώρα

Οι Βρετανοί θα πληρώσουν σύντομα το τίμημα. Ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, όταν οι προμήθειες φυσικού αερίου θα αυξάνονται και η ζήτηση από τις ασιατικές αγορές (οι οποίες πληρώνουν πολλά δολάρια για να εξασφαλίσουν την πρώτη προτεραιότητα) θα ισορροπήσουν, οι λογαριασμοί ενέργειας είναι σχεδόν εγγυημένο ότι, θα εκτοξευθούν στα ύψη τους επόμενους μήνες.

Παρά τις υψηλές υποσχέσεις που έδωσαν αρκετές κυβερνήσεις για την προστασία των καταναλωτών από το αυξανόμενο κόστος, τώρα γίνεται - με οικονομικά οδυνηρό τρόπο - πόσο κενές είναι αυτές οι υποσχέσεις μπροστά στις ανεξέλεγκτες παγκόσμιες πιέσεις.

Ναι, οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότερες τιμές ενέργειας όπως οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Αλλά το πρόβλημα θα είναι ιδιαίτερα οξύ εδώ, καθώς τα αποθέματα αερίου θα διαρκέσουν μόνο για λίγες ημέρες, καθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο ιδιαίτερα ευάλωτο σε περίπτωση συμφόρησης.

Η απόφαση να μην ωθηθούν οι εναλλακτικές λύσεις σχιστολιθικού αερίου χαμηλότερου άνθρακα δημιουργεί περαιτέρω φόβους για ενεργειακή κρίση όπως αυτή της δεκαετίας του 1970, ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ είναι - τουλάχιστον προς το παρόν - αρκετά σίγουρες ότι μπορούν να χειριστούν την αύξηση της τιμής.

ίσως να γίνεται αντιληπτό από τους αξιωματούχους γιατί το Κρεμλίνο υποστήριξε τις διαδηλώσεις κατά της αποκοπής στην Ευρώπη . Η υπονόμευση αυτής της ατελούς αλλά πολύ καθαρότερης μορφής ενέργειας μέσω εκστρατειών παραπληροφόρησης δεν αφορούσε μόνο τη διατήρηση του ελέγχου του στην παροχή φυσικού αερίου (την οποία χρησιμοποιεί τώρα προς όφελός του για την επιβολή του Nord Stream 2).

[Ο Nord Stream 2 είναι ένας νέος αγωγός εξαγωγής φυσικού αερίου που τρέχει από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας].

ήταν επίσης ένας αγώνας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια - ένα παιχνίδι που φαίνεται να χάνει το Ηνωμένο Βασίλειο

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο φορολόγησης των ατόμων που χρησιμοποιούν αέριο για τη θέρμανση των σπιτιών τους σε κρύο καιρό, υποτίθεται ότι θα τους σώσει από ελαφρώς πιο ζεστές μέρες το 2095. Όπως λέει ο John Constable του GWPF  , ο προτεινόμενος φόρος θέρμανσης για τη χρηματοδότηση του Net Zero είναι μια κοινωνική και πολιτική καταστροφή σε εξέλιξη. Παίρνουμε τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και τις κάνουμε ακόμα υψηλότερες;

Στην Κίνα, η ηλεκτρική ενέργεια διανέμεται στα δύο τρίτα της χώρας

Υπάρχουν προς το παρόν αναφορές στην Κίνα ότι τα ασανσέρ δεν λειτουργούν, η θέρμανση είναι κλειστή και τα φανάρια σβήνουν σε ορισμένες περιοχές. Η τιμή του κινεζικού άνθρακα υπερδιπλασιάστηκε τον περασμένο χρόνο και  242 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων  περιμένουν ελλιμενισμούς στα κινεζικά λιμάνια.
https://www.battleswarmblog.com/?p=49313

Η Κίνα προετοιμάζεται για έναν κρύο χειμώνα καθώς η σπιτική ενεργειακή κρίση βαθαίνει

The Sydney Morning Herald, 30 Σεπτεμβρίου 2021

https://www.smh.com.au/business/markets/china-braces-for-a-chilly-winter-as-its-home-grown-energy-crisis-intensifies-20210930-p58w2k.html?mc_cid=9b8cc0cebe&mc_eid=7a1e80a7a3

Η ενεργειακή κρίση που κατακλύζει το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη οδηγείται από τις παγκόσμιες ελλείψεις και το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Στην Κίνα, κινείται με άνθρακα και είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των αποφάσεων που λαμβάνονται στην Κίνα.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται τώρα στα δύο τρίτα των κινεζικών επαρχιών. Τα εργοστάσια έχουν κλείσει ή έχουν μειώσει την παραγωγή. Νυχτώνει στα νοικοκυριά και τα φώτα του δρόμου έχουν σβήσει. Η ζήτηση για κεριά έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Οι επιπτώσεις στις μονάδες επεξεργασίας τροφίμων θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια.

Πριν από τον τυπικά εξαιρετικά κρύο χειμώνα, η Κίνα αντιμετωπίζει απειλές για τον πληθυσμό και την οικονομία της ...
Σχεδόν το 60 τοις εκατό της ενέργειας της Κίνας παράγεται από άνθρακα, με περίπου το 90 τοις εκατό του άνθρακα να παράγεται στο εσωτερικό.
όταν ο άνθρακας που τροφοδότησε την αξιοσημείωτη επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας τον τελευταίο μισό αιώνα, βοήθησε να γίνει η χώρα η παγκόσμια παραγωγική βάση και τροφοδότησε για δεκαετίες την οικοδομική δραστηριότητα και της ακμή των ακινήτων στην καρδιά της κινεζικής οικονομίας.

Η Κίνα   προηγουμένως εισήγαγε άνθρακα αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Αυστραλία. Στη συνέχεια, η Αυστραλία ζήτησε μια έρευνα για την προέλευση του Covid-19 και για να δείξει πόσο αδιαφορούν για την αλήθεια, το Κομμουνιστικό Κόμμα ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο στον οποίο περίπου  70 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων  με  1.400 πληρώματα είχαν  αποκλειστεί από την Κίνα για μήνες. Υπάρχουν φήμες ότι η Κίνα θα έχει αποθέματα άνθρακα μόνο για μερικές εβδομάδες. Ίσως οι πρόσφατες διακοπές ρεύματος θα αναγκάσουν την Κίνα για την εκ νέου εισαγωγή από την Αυστραλία άνθρακα,  πριν το κρύο του χειμώνα να χτυπήσει πραγματικά!

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξεπεράσει όλες τις ψεύτικες ιστορίες από τους Κινέζους που προσποιούνται ότι κόβουν ξαφνικά τις εκπομπές για να σώσουν τον κόσμο, ενώ προσπαθούν να κάνουν τη Δύση να προσθέσει ακόμη περισσότερη βιομηχανική ενέργεια στη συνάντηση της Γλασκόβης.   
[σύνοδος κορυφής COP26  (Γλασκώβη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου)]

πηγή 4-10-21

https://www.pravda-tv.com/2021/10/energie-und-rohstoffkrise-es-droht-ein-blackout/

Δεν υπάρχουν σχόλια: