Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Ο τραυματισμός του εγκεφάλου, μπορεί να οδηγήσει σε εγκληματική συμπεριφορά? Οι άνθρωποι γεννιούνται ή γίνονται δολοφόνοι? τι λέει το Μεταφυσικό Κλειδί Ερμηνείας? η σχετική έρευνα στους βιολογικούς παράγοντες δεν δίνει λύση στο μυστήριο

Πώς ο τραυματισμός του εγκεφάλου, μπορεί να οδηγήσει σε έγκλημα

Μεταξύ 40 και 60% των κρατουμένων έχουν εγκεφαλικό τραυματισμό ή σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει τη συμπεριφορά τους. 
Δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελετητών για τον ακριβή βαθμό στον οποίο ένα τέτοιο τραύμα προκαλεί αντικοινωνική συμπεριφορά, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι, αφού απελευθερωθούν, αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να διαπράξουν ξανά ένα έγκλημα.

Ορισμένοι γιατροί στη Δύση προτρέπουν να μην περιμένουν και να επενδύσουν πόρους για την αποκατάστασή τους όσο βρίσκονται ακόμα πίσω από τα κάγκελα.
Μεταξύ των εγκληματιών με εγκεφαλικές παθήσεις είναι και ο 19χρονος Ιλνάζ Γκαλιάβιεφ  (Ilnaz Galyaviev), ο οποίος άνοιξε πυρ σε σχολείο της πόλης Καζάν (Kazan) 
της κεντρικής Ρωσίας, φέτος τον Μάϊο  (ένοπλη επίθεση με 8 νεκρούς και 18 τραυματίες)
Η ακριβής διάγνωσή του δεν είναι γνωστή, αλλά σύμφωνα με το Kommersant, μιλάμε για ατροφία εγκεφάλου, δηλαδή για τον σταδιακό θάνατο των κυττάρων του.

Αυτή η ασθένεια οδηγεί σε απώλεια μνήμης και γνωστικών λειτουργιών - ένα άτομο χάνει την ικανότητα να σκέφτεται λογικά, εμφανίζεται σύγχυση. Με την πάροδο του χρόνου, αρχίζει η διάσπαση της προσωπικότητας και η διαδικασία μπορεί να συνοδεύεται από πολυάριθμες ψυχικές παθολογίες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί ατροφία του εγκεφάλου. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι το συνεχές στρες, λόγω του οποίου αυξάνεται το επίπεδο της ορμόνης κορτιζόλης στο αίμα. Το πρόβλημα μπορεί να είναι κληρονομικό ή επίκτητο - για παράδειγμα, ως αποτέλεσμα τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης.

Οι επιστήμονες σε πολλές χώρες βλέπουν μια άμεση σύνδεση μεταξύ εγκεφαλικής βλάβης - τόσο από σωματικούς τραυματισμούς όσο και από ασθένειες - και εγκληματικότητας.

Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δείχνει ότι τα άτομα με εγκεφαλικές βλάβες, ειδικά σε νεαρή ηλικία, ήταν πιο πιθανό να διαπράξουν βίαια εγκλήματα από εκείνα που δεν είχαν παρόμοιους τραυματισμούς.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τη στιγμή του τραυματισμού, μπορεί να προκληθεί βλάβη στον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων και την αλληλεπίδραση με άλλους.
Ένας υγιής προμετωπιαίος φλοιός σχηματίζει τη σχέση μεταξύ των ενεργειών ενός ατόμου και των πιθανών συνεπειών τους, προβλέπει το αποτέλεσμα και καταστέλλει σκέψεις που μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνικά μη εγκεκριμένες ενέργειες.
Εάν προκύψουν διαταραχές στον προμετωπιαίο φλοιό, ένα άτομο μπορεί να δείξει υπερβολική επιθετικότητα και παρορμητικότητα.

«Δεν πρέπει να μας κοστίσει τίποτα».
Το Swansea Prison είναι ένα βικτοριανό κτίριο με μοντέρνα παραρτήματα στις ακτές του κόλπου Bristol στην Ουαλία. Πρόκειται για φυλακή ανδρών: σε ορισμένα κελιά υπάρχουν ήδη κατάδικοι που εκτίουν την ποινή τους, σε άλλα περιμένουν ποινή.
Το καθεστώς δεν είναι το αυστηρότερο στη Βρετανία - άνθρωποι των οποίων ο χρόνος φυλάκισης υπερβαίνει τον ενάμιση χρόνο, σπάνια διατηρούνται εδώ.
Αλλά ο Chris Allen θα είναι στη Swansea για αρκετά χρόνια. Οι φύλακες της φυλακής τον αποκαλούν «δύσκολο». Ο ίδιος παραδέχεται: "Μερικές φορές μου φάνηκε ότι έχασα το μυαλό μου. Δεν καταλάβαινα τι μου συνέβαινε. Συμπεριφερόμουν εξαιρετικά επιθετικά".

στη Swansea αναφέρεται ότι βλέπουν το δεύτερο ως κύριο καθήκον τους - να μειώσουν τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων εγκλημάτων.

Το 2015, ο βρετανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Disability Trust, που ασχολείται με την αποκατάσταση ατόμων με εγκεφαλικά τραύματα, έστειλε την έκθεσή του στην κυβέρνηση: με τη βοήθεια συναδέλφων από άλλες χώρες, οι ειδικοί υπολόγισαν ότι έως και το 60% των κρατουμένων έχουν στο κεφάλι τραυματισμούς που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους, και ως αποτέλεσμα - να οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενα εγκλήματα. Η οργάνωση προσφέρθηκε να βοηθήσει.

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης άρεσε η ιδέα, ωστόσο, έθεσαν διάφορους όρους: "Αυτό πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να πραγματοποιήσει ο καθένας. Δεν θα προσλάβουμε ψυχολόγους, νευρολόγους και ψυχιάτρους. Αυτά θα πρέπει να είναι πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ίδιοι οι φύλακες. πάρτε λίγο χρόνο ... Και δεν πρέπει να μας κοστίσει τίποτα ».
Το Trust Disability συμφώνησε. Έτσι, μια ομάδα αρκετών εθελοντών από το ίδρυμα εμφανίστηκε στο Swansea και συνάντησε τον Chris Allen για πρώτη φορά.
Ο Άλεν προέρχεται από φτωχή οικογένεια. Μεγάλωσε παρέα με φίλους στην αυλή σε μια περιοχή με υψηλή εγκληματικότητα. Στη νεαρή του ηλικία, άρχισε να "διασκεδάζει" με μικροκλοπές, για τις οποίες  βρέθηκε αρκετές φορές στο δικαστήριο, κατηγορούμενος.
Πριν από πέντε χρόνια, ο Άλεν είχε τροχαίο ατύχημα, υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι και έπεσε σε κώμα. Σώθηκε από νευροχειρουργό. Αλλά μετά το ατύχημα, όλα άλλαξαν - ο Άλεν έγινε πιο επιθετικός και τα εγκλήματά του  γινόταν όλο και πιο βάναυσα.
Ταυτόχρονα, ξεχνούσε όλο και περισσότερο τις λεπτομέρειες της ζωής του. «Όταν μου έλεγαν τι είχα κάνει, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δεν θυμόμουν τα περισσότερα από αυτά που συνέβαιναν ».
Έτσι, καταλαβαίνοντας ελάχιστα για το τι του συνέβαινε, ο Άλεν κατέληξε στη Σουόνσι. Δεδομένου ότι η ποινή του ξεπέρασε τους 18 μήνες, υποτίθεται ότι θα τον μετέφεραν σε άλλη φυλακή, αλλά παρενέβησαν εθελοντές από το Disability Trust.

Μοιάζουν με εσένα και με μένα

Ο νευροψυχολόγος Ivan Pitman εργάστηκε όλη του τη ζωή με άτομα με εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.
Τα τελευταία χρόνια, βοηθούσε κρατούμενους, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα αποφυλακιστούν και θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή.
"Το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς μου είναι να καθορίσω τι είναι παραβίαση. Αν κοιτάξετε τους ασθενείς μου, δεν θα καταλάβετε ποτέ ότι έχουν διαταραχή. Μοιάζουν με εσάς και με εμένα", λέει ο Πίτμαν.

Έχοντας αρχίσει να εργάζεται με φυλακισμένους, ο Πίτμαν πέρασε αρκετούς μήνες μιλώντας με τους ασθενείς του μέσα από ένα μικρό παράθυρο στην πόρτα του κελιού. Οι άνδρες στο κελί δεν είχαν διάθεση για συνομιλία και η εμπιστοσύνη έπρεπε να κερδίζεται κάθε μέρα.
Μετά από πολλές εβδομάδες, η πόρτα του κελιού άνοιξε. Ο Πίτμαν στάθηκε στην πόρτα. Και στις δύο πλευρές του υπάρχουν δύο φύλακες. Πέρασαν αρκετές εβδομάδες με αυτόν τον τρόπο. Μετά από λίγο καιρό, ο Pitman κατάφερε να εντοπίσει μια ομάδα 15 ατόμων που ήταν πιο πρόθυμοι από άλλους να έρθουν σε επαφή και επιβεβαίωσε ότι είχαν τραύματα στο κεφάλι. Η φυλακή διέθεσε ένα ξεχωριστό μικρό δωμάτιο για αυτούς: τώρα μόνο το τραπέζι χώριζε τον Πίτμαν από τους κρατούμενους, αλλά οι ασθενείς δεν έδειχναν πλέον επιθετικότητα.
"Σε αυτό το στάδιο, γνωρίζω ήδη ότι η ικανότητά τους να απομνημονεύουν πληροφορίες και να τις επεξεργάζονται είναι μειωμένη.
Ως εκ τούτου, με την πάροδο του χρόνου αρχίζουμε να κάνουμε τα πιο απλά πράγματα: κάθε μέρα συναντιόμαστε την ίδια ώρα, μετά 15 λεπτά συνομιλίας, μετά πέντε λεπτά - πίνουμε τσάι, τότε - βγαίνουμε έξω και παίζουμε μπάλα για 20 λεπτά. Το καθήκον μου είναι να τους κάνω να αισθάνονται ασφαλείς, να μην δείχνουν επιθετικότητα και να γνωρίζουν πάντα τι συμβαίνει.
Τελικά, πότε νιώθουμε άγχος; Όταν δεν ελέγχουμε την κατάσταση ».
Σε μια τέτοια κατάσταση, λέει ο Pitman, ο καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου αυξάνεται, εμφανίζεται ιδρώτας και αρχίζει να παράγεται αδρεναλίνη.
 Ένα υγιές άτομο βρίσκει συχνά έναν τρόπο να ηρεμήσει χωρίς δυσκολία.    Όχι όμως οι ασθενείς του Πίτμαν.

"Αν γίνουν νευρικοί, θα το φτάσουν στα όρια. Και πιθανότατα θα σε χτυπήσουν".
Σε ποιο βαθμό φταίει ο τραυματισμός στο κεφάλι για αυτή τη συμπεριφορά; Δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση το αν ένα άτομο αισθάνεται επιθετικότητα ή όχι. Συμβάλλει όμως στην εκδήλωση αυτής της επιθετικότητας.
"Οι ανωμαλίες του εγκεφάλου δεν θα σας κάνουν ποτέ άλλο άτομο. Αλλά μπορούν να σπάσουν τέλεια τα φρένα σας", λέει ο Pitman.

Το φανάρι είναι πάντα πράσινο
Ο Πολ Γουόρεν πήρε πρόσφατα εξιτήριο από το τμήμα νευροχειρουργικής στο Νοσοκομείο του Λίβερπουλ. Σωματικά, αισθάνεται καλά, αλλά δεν μπορεί να ζήσει την ίδια ζωή.
Κάθε μέρα, ο Πολ πηγαίνει στο κατάστημα στη γωνία, όπου τον υποδέχεται μια Ασιάτισσα πωλήτρια. Ο Πολ την γνωρίζει αρκετά χρόνια, αλλά μετά τον τραυματισμό του στο κεφάλι, άρχισε  κάθε φορά που την συναντάει, να εκφράζει ρατσιστικές προσβολές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κύριο καθήκον στη συνεργασία με τέτοιους ανθρώπους είναι να τους δημιουργήσετε ένα πολύ προβλέψιμο περιβάλλον: "Σαν να πηγαίνετε στη δουλειά οδηγώντας και όλα τα φανάρια να είναι πράσινα". Το κόκκινο απλά δεν ανάβει στο δρόμο σου. Δεν σταματάς. Δεν νευριάζεις ούτε θυμώνεις."

"Ποτέ δεν είχε κάνει κάτι τέτοιο πριν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το σκέφτηκε ποτέ. Μόνο που τώρα, όταν το σκέφτεται, το λέει (το εκφράζει) Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της συμπεριφοράς ενός ατόμου, πριν από τον τραυματισμό και μετά", λέει ο Pitman.

Στη Βρετανία, στη συντριπτική πλειοψηφία των καταστάσεων, οι άνθρωποι υποβάλλονται σε ψυχιατρική θεραπεία οικειοθελώς.

 Αλλά ο νόμος για την ψυχική υγεία, επιτρέπει την υποχρεωτική θεραπεία ορισμένων ασθενών, σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρώτο έγγραφο της χώρας για την εισαγωγή αυτής της πρακτικής υιοθετήθηκε το 1800 μετά από την απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά Γεωργίου Γ '.  Ο δράστης ήταν ο Τζέιμς Χάντφιλντ (James Hadfield), πρώην στρατιωτικός. Το βράδυ του Μαΐου, ενώ ερμήνευε τον εθνικό ύμνο στο θέατρο, ο Χάντφιλντ προσπάθησε να πυροβολήσει τον βασιλιά, αλλά αστόχησε.

Στη δίκη, δύο χειρουργοί επιβεβαίωσαν ότι ο Χάντφιλντ έλαβε αρκετά τραύματα στο κεφάλι κατά τη συμμετοχή του στις εχθροπραξίες. Η υπεράσπιση επέμεινε ότι τη στιγμή της απόπειρας δολοφονίας ήταν τρελός. Εκείνη την εποχή, οι εγκληματίες που κηρύσσονταν ανίκανοι εξαιρούνταν από την τιμωρία. Για να μην συμβεί αυτό στον Χάντφιλντ, το Κοινοβούλιο ενέκρινε επειγόντως έναν νόμο που επιτρέπει την υποχρεωτική θεραπεία.

"Έχουμε δει πολλούς να φυλακίζονται για τα εγκλήματά τους πολλές φορές και χρόνια αργότερα διαπιστώνουν ότι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το πρόβλημα είναι ότι η εγκληματική συμπεριφορά μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ασθένειας", λέει η Madeleine Liljegren: [Μάντελαϊν Λιλτζεγκρεν, ψυχίατρος στο Psychiatry Northwest στη Στοκχόλμη, πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης Νέων Γιατρών (Sylf)]

Για παράδειγμα, προτείνουμε για τα άτομα άνω των 55 που έχουν διαπράξει έγκλημα για πρώτη φορά,  να ελέγχονται για νευροεκφυλιστικές διαταραχές. έτσι θα αντιμετωπίσουμε (και θα προλάβουμε να εκδηλωθούν) εγκληματικές και κοινωνικά απαράδεκτες συμπεριφορές

Σε πολλές χώρες, άτομα που έχουν διαπράξει εγκλήματα και έχουν κηρυχθεί παράφρονες, παραπέμπονται για θεραπεία.

Η Madeleine Lillegrain λέει ότι δεν είναι μόνο οι τραυματισμοί στο κεφάλι που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά ενός ατόμου.

Πραγματοποίησε τη δική της έρευνα και διαπίστωσε ότι εγκλήματα διαπράττονται συχνά από άτομα με μετωπιαία άνοια, μια ειδική μορφή εκφυλιστικής άνοιας που χαρακτηρίζεται από ατροφία των μετωπικών και κροταφικών περιοχών του εγκεφαλικού ημισφαιρίου.

"Αυτοί οι λοβοί του εγκεφάλου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση σχέσεων με άλλους ανθρώπους, στον έλεγχο των παρορμήσεων.

Μπορούμε αξιόπιστα να πούμε ότι, αυτοί οι άνθρωποι πήραν την απόφαση να διαπράξουν ένα έγκλημα; ή το έγκλημα ήταν το αποτέλεσμα της ασθένειάς τους; Νομίζω ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα. ότι οι αλλαγές στον ανθρώπινο εγκέφαλο που συμβαίνουν με την μετωποκροταφική άνοια μπορεί να είναι η αιτία της εγκληματικής συμπεριφοράς, λέει η Liljegren. Από αυτήν την άποψη, επειδή τις περισσότερες φορές αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα ".

Ένας όγκος στον εγκέφαλο είναι σαφέστερος για τον κριτή

Οι γιατροί γνωρίζουν πολλούς παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προκαλέσουν αντικοινωνική συμπεριφορά σε ένα άτομο. Όταν οι ειδικοί μιλούν για τραυματισμούς στο κεφάλι, εννοούν όχι μόνο διάσειση που επιβεβαιώνεται με πιστοποιητικά - μερικές φορές αρκεί ένα μικρό χτύπημα. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι που δεν έχουν λιποθυμήσει μετά από τραυματισμό δεν πηγαίνουν σε γιατρούς, επειδή είναι πολύ απασχολημένοι με καθημερινές δραστηριότητες και απλά πίνουν αναλγητικά.

Υπάρχουν άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου - ψυχικές ασθένειες που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων: σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή (ασθένεια που χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενες περιόδους κατάθλιψης και μανίας) και ακόμη και μόνο κατάθλιψη.

"Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες υποδηλώνει ότι τέτοια προβλήματα υγείας μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα αντικοινωνικής συμπεριφοράς σε περίπου 10% των περιπτώσεων. Αυτό είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων. Για τους περισσότερους από τους άλλους, δεν αρκεί μόνο να έχουν τραυματιστεί στο κεφάλι - είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, - προειδοποιεί η ψυχίατρος Cena Faisel του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. "Για παράδειγμα, εάν μεγαλώσατε σε μια οικογένεια όπου ο πατέρας σας ήταν βίαιος με τη μία ή την άλλη μορφή, ήταν σκληρός και πήγε φυλακή, ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης".

Πολλές μελέτες, ωστόσο, επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας δεν είναι πιο βίαια από άλλα. Και οι περισσότερες βίαιες πράξεις διαπράττονται από άτομα χωρίς διαγνωσμένη ψυχική διαταραχή.

 Η Δρ Faisel παραδέχεται ότι, δεν λέει ποτέ ότι ορισμένα προβλήματα υγείας θα μπορούσαν να είναι η αιτία του εγκλήματος.

 Η κριτική επιτροπή στο δικαστήριο

Είναι πολύ πιο εύκολο για τους δικαστές και τους ενόρκους να κατανοήσουν το πρόβλημα του κατηγορουμένου όταν είναι ορατό σε ιατρικές εικόνες.

"Σε μικρό αριθμό περιπτώσεων, μπορούμε να το πούμε. Για παράδειγμα, ένας από τους ασθενείς μου επιτέθηκε σε ένα άτομο επειδή νόμιζε ότι τον κατασκοπεύει. Κατά την άποψή του, ήταν απλά αμυντικός. Σε άλλες περιπτώσεις, οι διαγνώσεις μειώνουν ελαφρώς το βαθμό ευθύνης, αλλά δεν ακυρώνουν αυτήν την ευθύνη ».

 Όταν πρόκειται για μια δίκη, είναι πολύ πιο εύκολο για έναν δικαστή ή ένορκο να καταλάβει την κατάσταση εάν πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, όπως όγκο στον εγκέφαλο ή σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Η υπεράσπιση μπορεί συχνά να φέρει μαγνητική τομογραφία και οπτικά, με βάση την τεχνολογία, να δείξει τη διαφορά στη λειτουργία ενός υγιούς εγκεφάλου και ενός κατεστραμμένου. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι εικόνες δεν είναι κατατοπιστικές. Ακόμη και με τη σχιζοφρένεια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, είναι συχνά αδύνατο να δούμε σημαντικές αλλαγές.

"Πρέπει να βασιστείτε στις απόψεις των γιατρών, οι οποίες βασίζονται σε συνομιλίες με τον ασθενή, στο ιατρικό ιστορικό, στο πώς οι άλλοι άνθρωποι αξιολογούν τη συμπεριφορά αυτού του ατόμου", λέει η Sina Faisel.

Ο Βρετανός καθηγητής κλινικής νευροψυχολογίας Χιου Γουίλιαμς (Hugh Williams)  έχει πιο αυστηρά κριτήρια: είναι σίγουρος ότι μόνο ένας ή δύο στους εκατό ανθρώπους έχουν εγκεφαλική βλάβη που οδηγεί σε μη αναστρέψιμες συνέπειες. Και μοιράζεται πλήρως τη γνώμη των συναδέλφων του σχετικά με τη διασύνδεση παραγόντων που ωθούν ένα άτομο στο έγκλημα, τόσο κοινωνικό όσο και σχετικό με την υγεία.

«Εάν είσαι παιδί κάτω των πέντε ετών και ανήκεις στο φτωχότερο 5% του πληθυσμού, είναι πιο πιθανό να πάθεις σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι λόγω των περιστάσεων», λέει ο καθηγητής.

Μοιάζει με αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους, που έχουν συνέχεια hangover, παρατηρεί ο Williams.

Έτσι περιγράφει την κατάστασή του ο Chris Allen από τη φυλακή Swansea. Τώρα εθελοντές τον βοηθούν στην αποκατάσταση, οι οποίοι διδάσκουν στον Άλεν βασικά πράγματα: να αντιμετωπίσει το άγχος, να ηρεμήσει, να τηρήσει ένα καθεστώς έτσι ώστε τα γεγονότα να είναι πάντα προβλέψιμα και τα πράσινα φανάρια να ανάβουν πιο συχνά στους δρόμους.

Οι εθελοντές ελπίζουν ότι οι απλές τεχνικές θα βοηθήσουν μια μέρα τον Άλεν να βγει από τη φυλακή και να μην επιστρέψει σε αυτή.

"Έμαθα πολλά από αυτούς, - λέει ο Άλεν. - Το πιο ωραίο πράγμα είναι να αποφεύγω την αντιπαράθεση με άλλους ανθρώπους και να μπορέσω να ηρεμήσω. Τους είμαι πολύ ευγνώμων".

 πηγή 20-5-21

https://www.bbc.com/russian/features-57171990

===================

Γεννιούνται ή γίνονται δολοφόνοι;

Τι είναι όμως αυτό που ωθεί μερικούς ανθρώπους να σκοτώνουν;

έρευνες που διερευνούν το μυαλό των δολοφόνων.

Στη δεκαετία του 1870, ο Δρ Cesare Lombroso, που μερικές φορές αποκαλείται πατέρας της επιστημονικής εγκληματολογίας, μελετούσε εγκληματίες φυλακισμένους στο Τορίνο.

Πείστηκε ότι οι εγκληματίες είναι ένα βήμα πίσω στην εξελικτική σκάλα, μια επαναστροφή (αναστροφή, επιστροφή) σε έναν πρωτόγονο ή υποανθρώπινο τύπο ανθρώπου. Αποφάσισε, μετά από χρόνια μελέτης, ότι μπορείτε να ξεχωρίσετε έναν εγκληματία από το σχήμα του προσώπου του και το υπερβολικό μήκος των χεριών του, που μοιάζουν με τα μακριά μπράτσα των πιθήκων.
"Τα αυτιά ενός εγκληματία", έγραψε, "είναι συχνά μεγάλου μεγέθους. Η μύτη είναι συχνά ανασηκωμένη προς τα πάνω ή έχει πεπλατυσμένο χαρακτήρα  (a flattened character) στους κλέφτες. Στους δολοφόνους είναι συχνά γαμψή όπως το ράμφος ενός αρπακτικού πτηνού."

(Ωστόσο τα φυσικά αυτά χαρακτηριστικά  σχετίζονται με τη γεωγραφική καταγωγή μεταξύ των πληθυσμών στον κόσμο)
Δυστυχώς, ο εντοπισμός πιθανών δολοφόνων αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο απλός όσο ισχυρίστηκε ο Δρ Λομπρόζο και τα «επιστημονικά» ευρήματά του σύντομα απαξιώθηκαν.

Αλλά αυτό ήταν η αρχή μιας έρευνας που συνεχίζεται για περισσότερο από έναν αιώνα - για να διαπιστωθεί εάν οι εγκληματίες, και συγκεκριμένα οι δολοφόνοι, έχουν διαφορετικό μυαλό από εμάς τους άλλους.

 [Cesare Lombroso: Πατέρας της επιστημονικής εγκληματολογίας.
 Τον 19ο αιώνα, ο Ιταλός γιατρός Cesare Lombroso μελέτησε τα κρανία των εγκληματιών και είπε ότι μπορούσε να τα αναγνωρίσει από την εμφάνισή τους.
Οι βιολογικοί παράγοντες ήταν πιο σημαντικοί από τις περιβαλλοντικές εξηγήσεις για την εγκληματικότητα
Πίστευε ότι είχε βρει στοιχεία ότι, ο εγκέφαλος του εγκληματία ήταν διαφορετικός από αυτόν ενός μη εγκληματία.
Η φυσική δομή και τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των «εγκληματικών τύπων» του είχαν «αταβιστικά» ή «πρωτόγονα» χαρακτηριστικά.
(Criminal types shared facial features, such as large canine teeth, long, sloping foreheads, large ears, chin abnormalities)
Οι εργασίες για την εγκληματικότητα επηρέασαν τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά αναθεωρούνται σε μεγάλο βαθμό]

Η εφεύρεση της λειτουργικής σάρωσης εγκεφάλου τη δεκαετία του 1980 έφερε επανάσταση στην κατανόηση του τι συμβαίνει στο κεφάλι μας. Η πρώτη μελέτη σάρωσης εγκεφάλου δολοφόνων, πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια από τον Βρετανό νευροεπιστήμονα καθηγητή Adrian Raine.

 Του κέντρισε το ενδιαφέρον όπως είπε, «ο μεγάλος αριθμός πολύ βίαιων και ανθρωποκτόνων ατόμων».

[ο  Βρετανός ψυχολόγος Άντριαν Ρέιν, πιστεύει ότι η βίαιη συμπεριφορά είναι βιολογική
από το 2019, κατέχει την έδρα του καθηγητή εγκληματολογίας και ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Richard Perry στο Τμήμα Εγκληματολογίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών και στο Τμήμα ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.          
Διακρίνεται για την έρευνά του στις νευροβιολογικές και βιοκοινωνικές αιτίες αντικοινωνικής και βίαιης συμπεριφοράς σε παιδιά και ενήλικες. ήταν ο πρώτος επιστήμονας που χρησιμοποίησε τη νευροαπεικόνιση για να μελετήσει τον εγκέφαλο των δολοφόνων.    Eργάζεται στους τομείς της Νευροκρινολογίας και  Γενετικής εγκληματικότητας. Ο Ρέιν πέρασε τέσσερα χρόνια σε δύο φυλακές υψηλής ασφάλειας στην Αγγλία δουλεύοντας ως ψυχολόγος φυλακών. ]

Κατά τη διάρκεια πολλών ετών ο Raine και η ομάδα του σάρωσαν τον εγκέφαλο πολλών δολοφόνων και σχεδόν όλοι έδειξαν παρόμοιες αλλαγές στον εγκέφαλο. Υπήρχε μειωμένη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τις συναισθηματικές παρορμήσεις, και υπερβολική ενεργοποίηση της αμυγδαλής, της περιοχής που δημιουργεί τα συναισθήματά μας.

Φαίνεται λοιπόν ότι, οι δολοφόνοι έχουν μυαλό που τους κάνει πιο επιρρεπείς σε οργή και θυμό, ενώ ταυτόχρονα τους καθιστά λιγότερο ικανούς να ελέγξουν τον εαυτό τους.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Οι μελέτες του Raine υποδεικνύουν ότι μέρος της αιτίας μπορεί να είναι η παιδική κακοποίηση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει δολοφόνους προκαλώντας σωματική βλάβη στον εγκέφαλο.

Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος.
"Η πρώιμη σωματική κακοποίηση, (όπως ξυλοδαρμός από γονέα) μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάπραξη βίαιης πράξης", λέει ο Raine.
Αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών που έχουν δύσκολη παιδική ηλικία μεγαλώνουν για να γίνουν δολοφόνοι.
Θα μπορούσαν να υπάρχουν παράγοντες που μας προδιαθέτουν για φόνο;

Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε το 1993 με μια οικογένεια στην Ολλανδία όπου όλοι οι άνδρες είχαν ιστορικό βίας
Δεκαπέντε χρόνια επίπονης έρευνας αποκάλυψε ότι σε όλους απουσίαζε το ίδιο γονίδιο.
Αυτό το γονίδιο παράγει ένα ένζυμο που ονομάζεται MAOA, το οποίο ρυθμίζει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στον έλεγχο των παλμών.
Αποδεικνύεται ότι εάν σας λείπει  το γονίδιο MAOA (αν υπάρχει ανεπάρκεια, ) ή έχετε την παραλλαγή χαμηλής δραστηριότητας, (μετάλλαξη   low-activity variant) έχετε προδιάθεση για βία. Αυτή η παραλλαγή έγινε γνωστή ως το γονίδιο του πολεμιστή.
Περίπου το 30% των ανδρών έχει αυτό το λεγόμενο γονίδιο πολεμιστή, αλλά το αν το γονίδιο ενεργοποιείται ή όχι εξαρτάται καθοριστικά από το τι σας συμβαίνει στην παιδική ηλικία.
Ο Jim Fallon, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, έχει ένα ιδιαίτερα προσωπικό ενδιαφέρον για αυτήν την έρευνα.
Αφού ανακάλυψε έναν εκπληκτικά μεγάλο αριθμό δολοφόνων στο γενεαλογικό του δέντρο, ο ίδιος δοκιμάστηκε γενετικά και ανακάλυψε ότι είχε τρομερά πολλά γονίδια που σχετίζονται με βίαιη ψυχοπαθητική συμπεριφορά.

Αλλά ο Τζιμ δεν είναι δολοφόνος - είναι σεβαστός καθηγητής.

Η εξήγησή του είναι ότι προστατεύτηκε από μια πιθανώς βίαιη κληρονομιά από μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία. "Εάν έχετε τη μορφή υψηλού κινδύνου του γονιδίου και σας κακοποίησαν νωρίς στη ζωή, οι πιθανότητές σας για εγκληματική ζωή είναι πολύ υψηλότερες.

Επομένως, μόνο ένα γονίδιο από μόνο του, ή η παραλλαγή του δεν επηρεάζει πραγματικά δραματικά τη συμπεριφορά, αλλά υπό ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες υπάρχει μεγάλη διαφορά ".

Φαίνεται λοιπόν ότι μια γενετική τάση προς τη βία, μαζί με μια καταχρηστική παιδική ηλικία, είναι κυριολεκτικά ένας δολοφονικός συνδυασμός - οι δολοφόνοι γεννιούνται και γίνονται.

Έχουμε τώρα μια πολύ πιο εξελιγμένη κατανόηση των πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ των κοινωνικών και των βιολογικών παραγόντων που προδιαθέτουν τους ανθρώπους στη βία. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε με αυτή τη γνώση;

Η ελπίδα είναι ότι τώρα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τα αίτια της εγκληματικής συμπεριφοράς, ώστε να εντοπίσουμε τα σημάδια έγκαιρης προειδοποίησης και να παρέμβουμε πριν να είναι πολύ αργά.

πηγή    BBC  9 March 2015

https://www.bbc.com/news/magazine-31714853

===================

Υπάρχει δομική διαφορά μεταξύ ενός έξυπνου και ενός ηλίθιου εγκεφάλου?

Ενώ λειτουργικά είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, ο εγκέφαλος με υψηλό IQ και ο εγκέφαλος με χαμηλό IQ δεν διαφέρουν πολύ φυσικά. Συνήθως, ο εγκέφαλος με υψηλό δείκτη νοημοσύνης είναι ελαφρώς μεγαλύτερος, αλλά όχι απαραίτητα: το φύλο και το ύψος ενός ατόμου επηρεάζουν πιο έντονα τη μάζα του εγκεφάλου.

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες της Νότιας Καλιφόρνιας; Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας, εξέτασαν τη δομή του εγκεφάλου 81 ατόμων. Η πρώτη μελέτη σάρωσης εγκεφάλου δολοφόνων, πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια από τον Βρετανό νευροεπιστήμονα καθηγητή Adrian Raine.

προσπάθησαν μάταια να ανακαλύψουν  τους λόγους για "έλλειψη συνείδησης, υπευθυνότητας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς".

πηγή 22-3-2000

https://www.kv.by/archive/index2000113801.htm
===================

Ωστόσο εκτός από το Βιολογικό Κλειδί Ερμηνείας, η προσέγγιση και αυτού του μυστηρίου, γίνεται και με το Μεταφυσικό Κλειδί

[στο έργο  «Μυστική Δοξασία» της Έλενας Πέτροβνα Μπλαβάτσκυ  αναφέρεται η ύπαρξη 7 βασικών κλειδιών που ερμηνεύουν τη γνώση και την επιστήμη.   
Η σφαιρική αντίληψη πρέπει να είναι ο κύριος στόχος της επιστημονικής ιδέας.
(Αρχή της Αναλογίας στην Πυθαγορική φιλοσοφία)

 σχετική η ανάρτηση μας

15 Φεβρουαρίου 2021

Η "Μάσκα" του "Φυσιολογικού Ανθρώπου" Ο όρος "The Mask of Sanity" που χρησιμοποίησε ο Harvey Milton Cleckley, για την έρευνα ψυχικής διαταραχής, επικίνδυνης για το κοινωνικό σύνολο
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2021/02/mask-of-sanity-harvey-milton-cleckley.html

ο όρος  "The Mask of Sanity" χρησιμοποιήθηκε για το ψυχολογικό προφίλ του πιο κυνηγημένου δολοφόνου ( Igor ο Ρώσος) στην Ιταλία, που τον έχουν περιγράψει ως αιμοδιψές θηρίο...ή προσωποποίηση του κακού.

Οι εργαζόμενοι στις φυλακές τον περιέγραφαν ως πρότυπο φυλακισμένου.

Διέθετε εξαιρετική νοημοσύνη, ήταν ευέλικτος και ικανός στο να προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά περιβάλλοντα, ακόμα και στα πιο εχθρικά, τροποποιώντας έναν υψηλού βαθμού αυτοέλεγχο, γνώριζε πολλές ξένες γλώσσες και διέθετε αξιοσημείωτη λογική ικανότητα.

Δεν αισθανόταν τύψεις και δεν είχε αίσθηση ενοχής, ούτε νοιάστηκε ποτέ για τις συνέπειες των πράξεων του, ήταν ανέντιμος, χρησιμοποιούσε ψεύτικα ονόματα, έκλεβε, βίαζε και σκότωνε.

Είχε μια υπερτροφική αυτοεκτίμηση και, ως εκ τούτου, ένα μη ρεαλιστικό και εξιδανικευμένο όραμα για τον εαυτό του: υποβάλλονταν σε τερατώδεις σωματικές ασκήσεις για να αποδείξει ότι η δύναμή του και η φυσική του ικανότητα μπορεί να υπερβαίνει όλα τα όρια.

Ο αρχαϊκός τρόπος με τον οποίο προτιμούσε να διενεργεί τα εγκλήματά του ήταν εντυπωσιακός και τρομακτικός. Όχι τόσο πολύ η χρήση του τόξου, αλλά η προτίμηση για τις λεπίδες και η ικανοποίηση του να βλέπει το αίμα να αναβλύζει και να ακούει το θρήνο εκείνων που υπέκυπταν...

Σε αντίθεση με τα πυροβόλα όπλα, τα οποία παρέχουν μια φυσική και ακόμη και συναισθηματική απόσταση μεταξύ του θύματος και του εκτελεστή ( όπλα άμεσης εκτέλεσης)

ο Σέρβος εγκληματίας δεν ήταν  ικανός να δημιουργήσει ειλικρινείς και συνεχείς συναισθηματικούς δεσμούς

Στο διάσημο βιβλίο "The Mask of Sanity", ο Hervey Milton Cleckley περιγράφει τα χαρακτηριστικά του ψυχοπαθούς, που φαίνεται να αντιπροσωπεύουν πλήρως τα διακριτικά στοιχεία της  προσωπικότητας του Ιγκόρ: " 

Ο Αμερικανός ψυχίατρος Hervey Milton Cleckley (September 7, 1903 – January 28, 1984)  αναφέρθηκε επίσης στη διάγνωση της αμφιλεγόμενης ψυχιατρικής διαταραχής "multiple personality disorder".

Με το βιβλίο του που είχε τίτλο "The Three Faces of Eve" το1956, αποκαλύπτει τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της διαταραχής. 

σχετική μας ανάρτηση με αναφορά στις Οργανικές Πύλες, τους επιτυχημένους ψυχασθενείς, τα ζόμπι που έγιναν πύλες εισόδου, για αλλόκοσμα όντα του αστρικού πεδίου, τα τέλεια ανθρώπινα άψυχα μιμίδια που "ξεσκέπασε" ο ψυχίατρος Hervey M. Cleckley

 20 Νοεμβρίου 2019

Η ποιότητα των φίλων μας και όχι η ποσότητα, είναι το κλειδί για την ευτυχία. Επιτυχημένοι ψυχασθενείς ή "Οργανικές Πύλες" που επηρεάζουν καταστροφικά το περιβάλλον μας.Το δίλημμα του ψυχιάτρου Hervey M. Cleckley για την μάσκα υγιούς προσωπικότητας που εμφανίζει μια Οργανική Πύλη, κατά την ψυχιατρική εξέταση...
https://hellenicrevenge.blogspot.com/2019/11/hervey-m-cleckley.html

Μερικοί λένε ότι είναι σαν να περιβάλλονται από άψυχους ανθρώπους που ζουν μεταξύ μας.

Χρησιμοποιούν τις λέξεις ψυχοπαθείς, ζόμπι, ή και ερπετοειδή για να τους περιγράψουν.

Κάποιες θεωρίες τους αποκαλούν Organic Portals «Οργανικές Πύλες» που τις συναντούμε με διαφορετικά ονόματα όπως "επιτυχημένοι ψυχασθενείς" "προαδαμικοί" "ανθρώπινα μιμίδια" κλπ. Αποκαλούνται "Πύλες" γιατί μέσα από αυτές περνούν διάφορα όντα του Αστρικού πεδίου.
είναι πιο έτοιμες για κατάληψη από όντα διαφορετικού DNA ή διαφορετικής πυκνότητας (αλλόκοσμα όντα, Βολαδόρες και Άρχοντες κάθε βαθμίδας...)
Περιγράφονται στο βιβλίο "The Mask of Sanity" που γράφτηκε από τον Αμερικανό ψυχίατρο Hervey M. Cleckley  και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1941

Ο τίτλος αναφέρεται στην νορμάλ (υγιούς προσωπικότητας) "μάσκα " που ωστόσο κρύβει την ψυχική διαταραχή του ψυχοπαθητικού προσώπου.

Ο Cleckley περιγράφει αυτόν τον ψυχοπαθητικό άνθρωπο ως ένα τέλειο ανθρώπινο μιμίδιο, ενός ατόμου που λειτουργεί φυσιολογικά και αυτό το μιμίδιο είναι ικανό να καλύψει ή να συγκαλύψει τη θεμελιώδη έλλειψη εσωτερικής δομής της προσωπικότητας του. Να συγκαλύψει ένα εσωτερικό χάος που οδηγεί σε επανειλημμένως σκόπιμη καταστροφική συμπεριφορά, συχνά και αυτοκαταστροφική...

Οι οργανικές πύλες εξυπηρετούν μια συγκεκριμένη λειτουργία στο μεγάλο σχέδιο ύπαρξης. Δεν μπορούν να είναι τίποτα άλλο παρά αυτό.

Αναφέρεται ότι υπάρχουν πιθανώς 3 δισεκατομμύρια οργανικές πύλες που μοιράζονται τον πλανήτη, δηλαδή ένας στους δύο ανθρώπους στον πλανήτη μπορεί να είναι ουσιαστικά χωρίς ψυχή.

Κάποιες θεωρίες χρησιμοποιούν τον όρο "Lizzies" για τον προσδιορισμό αυτών των όντων.

και βασίζονται στις περιγραφές του Boris Mouravieff (the “Fall” of the Adamic race)

πολλοί επιτυχημένοι ψυχοπαθείς που ύπουλα παριστάνουν τους φίλους, γύρω από έναν άνθρωπο, εύκολα τον οδηγούν στην καταστροφή και στην τρέλα...

Η βοήθεια στους άλλους και γενικά η ανιδιοτελής προσφορά τους τρελαίνει, αντίθετα, υποστηρίζουν έντονα ότι μπορεί να καταστρέψει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: