Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Το εφιαλτικό σενάριο για τον γίγαντα ακινήτων Evergrande της Κίνας. Κίνδυνος για ολόκληρη την κινεζική οικονομία. Θα επιτρέψει το Πεκίνο την πτώχευση?Το τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα πλησιάζει στο τέλος του, Το ευρώ καίγεται?

Ο κινεζικός γίγαντας ακινήτων Evergrande (πλοίο: "Evergiven") πέφτει βαθύτερα σε κρίση

Μια μεγάλη πτώχευση ακινήτων συγκλονίζει την οικονομία της Κίνας:
Τα χρηματιστήρια γίνονται "νευρικά" και φοβούνται μια αλυσιδωτή αντίδραση.

Επειδή η ανάπτυξη αποδυναμώνεται και η κυβέρνηση διεξάγει έναν αγώνα εξουσίας με τις εταιρείες τεχνολογίας.

«ο κλάδος ακινήτων είναι η μεγαλύτερη "φούσκα" για την οποία όλοι μιλούσαν στην Κίνα. Έτσι, αν συμβεί κάτι, αυτό θα μπορούσε σαφώς να προκαλέσει συστηματικό κίνδυνο για ολόκληρη την κινεζική οικονομία ».

Η κατασκευή ημιτελών ακινήτων ( εργοτάξια μεγέθους  όσο τα τρία τέταρτα του Μανχάταν) κινδυνεύει.
Το εφιαλτικό σενάριο Evergrande της Κίνας είναι ένα ανεξέλεγκτο κραχ

Οι παρατηρητές της Κίνας αναπαριστούν τα χειρότερα σενάρια, εάν το Πεκίνο επιτρέψει την καθοδική πορεία του Έβεργκραντ,  να συνεχιστεί αμείωτη.
Οι διαμαρτυρίες εντείνονται στα γραφεία του Ομίλου Evergrande σε ολόκληρη την Κίνα, καθώς ο developer πέφτει περισσότερο, και αφήνει ακάλυπτους περισσότερους από 70.000 επενδυτές.
"Αυτό θα μπορούσε να γίνει η κρίση Lehman της Κίνας", προειδοποιούν αναλυτές από το Χονγκ Κονγκ.
[Η Lehman Brothers ήταν μια παγκόσμια εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που κήρυξε πτώχευση το 2008]

Ο γίγαντας ακινήτων Evergrande αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και προειδοποιεί το παγκόσμιο κοινό για «πρωτοφανή προβλήματα»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Evergrande,  Hui Ka Yan,  χρέη άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων βαρύνουν την κινεζική εταιρεία ακινήτων (σχεδόν τα μισά από τα οποία είναι πληρωτέα)
Η κρίση αυτή χτυπάει μια ήδη κλονισμένη αγορά ακινήτων, και κλονίζει μια αλυσίδα εφοδιασμού που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο της κινεζικής οικονομικής παραγωγής.

Οι καταναλωτές που έχουν κουραστεί από τον COVID μειώνονται ακόμη περισσότερο και ο κίνδυνος της δυσαρέσκειας του λαού αυξάνεται κατά τη διάρκεια μιας πολιτικά ευαίσθητης μεταβατικής περιόδου για τον Πρόεδρο Xi Jinping.

Όχι μόνο οι μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα της Evergrande προκάλεσαν αιματοχυσία στο χρηματιστήριο  αλλά και οι φόβοι για αλυσιδωτή αντίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές αυξάνονται, υπάρχει πλέον απειλή μαζικών αθετήσεων δανείων στο τραπεζικό σύστημα.

Το άγχος της πιστωτικής αγοράς εξαπλώνεται από εταιρείες ακινήτων χαμηλότερης βαθμολογίας σε ισχυρότερες εταιρείες και τράπεζες. Οι παγκόσμιοι επενδυτές που αγόρασαν 527 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (4723 εκατομμύρια) κινεζικές μετοχές και ομόλογα εντός 15 μηνών έως τον Ιούνιο αρχίζουν να πουλούν.

Η Evergrande δεν είναι η μόνη κινεζική "φούσκα" ακινήτων που απειλεί να σκάσει μετά από χρόνια μεγάλης έκρηξης. "Η τέλεια καταιγίδα έχει αναπτυχθεί για τον κλάδο των ακινήτων και των πιστώσεων της Κίνας", προειδοποιούν οι ειδικοί του οίκου αξιολόγησης.

Η Evergrande θα μπορούσε να προκαλέσει κραχ

Όπως και με άλλες μεγάλες κινεζικές εταιρείες, οι συμμετοχές της Evergrande βρίσκονται σε περισσότερες από 200 θυγατρικές (subsidiaries - deep) στην αυτοκινητοβιομηχανία. Τα δάνεια και οι αμοιβαίες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις είναι δύσκολο να κατανοηθούν, αλλά είναι σαφές ότι η κατάρρευση του ομίλου θα σαρώσει πολλές άλλες εταιρείες του ομίλου μαζί του.

Χιλιάδες μικροί επενδυτές και αγοραστές κατοικιών επηρεάζονται επίσης. Οι διαμαρτυρίες των θυμωμένων πελατών της Evergrande γίνονται δημόσιες, αν και τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ελάχιστα επιτρέπεται να αναφέρουν αντικειμενικά για το δυστύχημα. Φυσικά, βίντεο με θυμωμένες διαμαρτυρίες κατά της εταιρείας εξαπλώνονται στο Διαδίκτυο.

Όπως συνηθίζεται στην Κίνα, πολλοί μικροί επενδυτές και αγοραστές κατοικιών έχουν ήδη πληρώσει εκ των προτέρων για σπίτια που δεν θα ολοκληρωθούν τώρα. Οι προμηθευτές και οι υπεργολάβοι της Evergrande αναφέρουν ότι τα τιμολόγια δεν πληρώνονται και σταματούν την εργασία, τα πολυάριθμα εργοτάξια βρίσκονται σε αδιέξοδο.   

Η Evergrande προσπάθησε να κινητοποιήσει τη ρευστότητα με προσφορές ντάμπινγκ για νέα διαμερίσματα το καλοκαίρι, αλλά η ανισορροπία είναι τεράστια.
Ενώ είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με σιγουριά τι θα συνέβαινε εάν το Πεκίνο επέτρεπε την καθοδική πορεία του Evergrande να συνεχιστεί αμείωτα, οι παρατηρητές της Κίνας αναπαριστούν τα χειρότερα σενάρια, καθώς σκέφτονται πόση κρίση μπορεί να ανεχθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Η πίεση για παρέμβαση αυξάνεται καθώς αυξάνονται τα σημάδια οικονομικής κατάρρευσης.

"Ως συστημικά σημαντικός developer, μια Evergrande χρεοκοπία  θα προκαλούσε προβλήματα σε ολόκληρο τον τομέα των ακινήτων", δήλωσε ο Shen Meng, διευθυντής της Chanson & Co, μιας επενδυτικής τράπεζας με έδρα το Πεκίνο.

«Οι προσπάθειες ανάκτησης χρέους από τους πιστωτές θα οδηγήσουν σε φωτιά στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και θα πλήξουν τις τιμές των κατοικιών. Τα περιθώρια κέρδους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού θα στενέψουν. Θα οδηγούσε επίσης σε πανικό στις πωλήσεις στις κεφαλαιαγορές. ».

Προς το παρόν, ο Shen και σχεδόν όλοι οι άλλοι τραπεζίτες, αναλυτές και επενδυτές που πήραν συνέντευξη για αυτήν την ιστορία λένε ότι, το Πεκίνο δεν έχει καμία διάθεση για μια στιγμή Lehman. 
Αντί να επιτρέψουν μια χαοτική κατάρρευση σε πτώχευση, προβλέπουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα σχεδιάσουν μια αναδιάρθρωση του σωρού των υποχρεώσεων της Evergrande ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιορίζει τον συστημικό κίνδυνο στο ελάχιστο.

Οι αγορές φαίνεται να συμφωνούν: ο δείκτης Shanghai Composite βρίσκεται σε λιγότερο από 3 % από το υψηλό των έξι ετών και το γιουάν διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τριών μηνών έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο, ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο. Η αναστατωμένη χρηματιστηριακή διάσωση του Πεκίνου το 2015 έδειξε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ελέγξουν τα οικονομικά αποτελέσματα, ακόμη και σε ένα σύστημα όπου η κυβέρνηση διοικεί τις περισσότερες τράπεζες και μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στους πιστωτές, τους προμηθευτές και άλλους αντισυμβαλλομένους.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης μιας οικονομικής κρίσης από τη μια αγορά ή περιοχή στην άλλη (και μπορεί να συμβεί τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο) εμφανίστηκε πλήρως την Πέμπτη. 

[Οι αποδόσεις των κινέζικων ομολόγων junk-bond yields αυξήθηκαν σε υψηλό 18 μηνών και οι μετοχές των εταιρειών ακινήτων έπεσαν μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Evergrande και ζήτησε διακοπή των συναλλαγών στα onshore bonds. ]

Ορισμένες τράπεζες στην Κίνα φαίνεται να αποθηκεύουν γιουάν με το υψηλότερο κόστος σε σχεδόν τέσσερα χρόνια, σημάδι ότι μπορεί να προετοιμάζονται για αυτό που ο στρατηγός του Mizuho Financial Group αποκάλεσε «διαχείριση ρευστότητας σε κατάσταση κρίσης».

Το πού τελικά ο Σι θα τραβήξει τη γραμμή παραμένει ένα μυστήριο.

Ενώ η κορυφαία χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Κίνας προέτρεψε τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Evergrande, Χούι Για Γιαν (Hui Ka Yan ) να λύσει τα προβλήματα χρέους της εταιρείας του, οι αρχές δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει εάν η κυβέρνηση θα επιτρέψει μια μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους ή θα επιτρέψει την πτώχευση.
Ακόμα και ανώτεροι αξιωματούχοι σε κρατικές τράπεζες λένε ιδιωτικά ότι περιμένουν ακόμη οδηγίες για μια μακροπρόθεσμη λύση από κορυφαίους ηγέτες στο Πεκίνο.

Οι κύριες τράπεζες του Evergrande ενημερώθηκαν από το υπουργείο Στέγασης της Κίνας αυτήν την εβδομάδα ότι ο developer δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τόκους που  λήγουν στις 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με άτομα εξοικειωμένα με το θέμα.

Η κυβέρνηση της Κίνας δεν είναι αντίθετη στην ανάληψη εταιρειών από τον ιδιωτικό τομέα, εάν χρειαστεί.
Κατάσχεσε την Baoshang Bank το 2019 και ανέλαβε τον έλεγχο του Ομίλου HNA, του κάποτε εκτεταμένου ομίλου, στις αρχές του 2020, αφού η πανδημία του κορωνοϊού αποδεκάτισε την κύρια ταξιδιωτική επιχείρηση της εταιρείας. Οι αναδιαρθρώσεις (μετασχηματισμοί) μέσω δικαστηρίου έχουν γίνει επίσης συχνότερες τα τελευταία χρόνια, με περισσότερες από 700 να ολοκληρώνονται το 2020.

Το τελικό παιχνίδι του Evergrande μπορεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς ο Xi αποφασίζει να εξισορροπήσει τους στόχους του για διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας , καθώς εμφανίζεται σαρωτική καταστολή του ιδιωτικού τομέα και αύξηση των εντάσεων με την Ουάσινγκτον, όλα εν όψει του ανασχηματισμού της ηγεσίας μία φορά στα πέντε χρόνια το 2022.

«Η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ, πολύ προσεκτική στην εξισορρόπηση της υποστήριξης για το Evergrande», δήλωσε ο Yu Yong, πρώην ρυθμιστής της Επιτροπής Κρατικών Τραπεζών και Ασφαλίσεων της Κίνας και τώρα επικεφαλής επικινδυνότητας στο China Agriculture Reansurance Fund.

«Η ιδιοκτησία είναι η μεγαλύτερη "φούσκα"  για την οποία όλοι μιλούσαν στην Κίνα», δήλωσε ο Γιου στον αναλυτή της Everbright Sun Hung Kai, Jonas Short, σε ένα πρόσφατο podcast. «Αν συμβεί κάτι, αυτό θα μπορούσε σαφώς να προκαλέσει συστηματικό κίνδυνο σε ολόκληρη την κινεζική οικονομία».

Μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τους Κινέζους ηγέτες.
Κοινωνική αναταραχή
Η διατήρηση της κοινωνικής τάξης ήταν πάντα πρωταρχικής σημασίας για το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο έχει μικρή ανοχή σε διαδηλώσεις οποιουδήποτε είδους.

 Στο Γκουανγκζού, οι αγοραστές σπιτιών περικύκλωσαν ένα τοπικό γραφείο κατοικιών την περασμένη εβδομάδα για να απαιτήσουν την επανεκκίνηση του Evergrande που είχε σταματήσει την κατασκευή.

Οι δυσαρεστημένοι λιανικοί επενδυτές συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Shenzhen για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες ημέρες αυτήν την εβδομάδα και ανεπιβεβαίωτα βίντεο διαμαρτυριών εναντίον του developer  σε άλλα μέρη της Κίνας μοιράστηκαν ευρέως στο διαδίκτυο.

Η Evergrande είχε 1,3 τρισεκατομμύρια γιουάν (276 δισεκατομμύρια δολάρια) σε υποχρεώσεις προπώλησης στα τέλη Ιουνίου, ισοδύναμα με περίπου 1,4 εκατομμύρια μεμονωμένα ακίνητα που έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει, σύμφωνα με έκθεση της Capital Economics την περασμένη εβδομάδα.

"Εάν η Evergrande πρέπει να ρίξει το απόθεμά της στην αγορά" θα "μείωνε σημαντικά τις τιμές των ακινήτων", δήλωσε ο Hao Hong, επικεφαλής στρατηγικός στη Bocom International.

Χωρίς δίκτυο κοινωνικής ασφάλισης και με περιορισμένους χώρους για να βάλουν τα χρήματά τους, οι Κινέζοι αποταμιευτές ενθαρρύνονται εδώ και χρόνια να αγοράζουν σπίτια των οποίων οι τιμές υποτίθεται ότι θα ανέβαιναν.

Σήμερα, τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν το 40 τοις εκατό των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών και η αγορά ενός σπιτιού (ή δύο) αποτελεί μια πολιτιστική δοκιμασία. Ενώ η προσιτή τιμή στέγασης έχει γίνει ένα καυτό θέμα στη Δύση, πολλοί Κινέζοι είναι πιο πιθανό να διαμαρτυρηθούν για την πτώση των τιμών των σπιτιών παρά για την αύξηση.

«Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου των ανθρώπων είναι ήδη στην ιδιοκτησία, ακόμη και μια διόρθωση 10 % θα ήταν ένα σοβαρό χτύπημα για πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο Fraser Howie, ανεξάρτητος αναλυτής και συν-συγγραφέας βιβλίων για την κινεζική χρηματοδότηση, ο οποίος παρακολουθεί τον εταιρικό τομέα της χώρας για δεκαετίες. «Σίγουρα θα χτυπούσε τις ελπίδες, τα όνειρα και τις προσδοκίες τους για το τι είναι η ιδιοκτησία».

Ένα άλλο πιθανό σημείο αναφοράς είναι εάν η Evergrande μπορεί να αποπληρώσει προϊόντα διαχείρισης πλούτου υψηλής απόδοσης που πούλησε σε χιλιάδες ιδιώτες επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών δικών της υπαλλήλων. Σύμφωνα με την Caixin, μια κινεζική υπηρεσία οικονομικών ειδήσεων, πρέπει να εξοφληθούν περίπου 40 δισεκατομμύρια γιουάν των WMPs. Η Evergrande προσπαθεί να ελευθερώσει μετρητά πουλώντας περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων μετοχών στις επιχειρήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων και διαχείρισης ακινήτων, αλλά μέχρι στιγμής έχει σημειώσει μικρή πρόοδο.

Κεφαλαιαγορές

Η Evergrande είναι ο μεγαλύτερος εκδότης ομολόγων δολαρίου υψηλής απόδοσης στην Κίνα, που αντιπροσωπεύει το 16 % των εκκρεμών ομολόγων, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America. Σε περίπτωση κατάρρευσης της εταιρείας, αυτό θα οδηγούσε το προεπιλεγμένο επιτόκιο στην αγορά ομολόγων junk dollar της χώρας στο 14 % από 3 %, έγραψαν σε σημείωμά τους, αυτόν τον μήνα.
Θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει την παγκόσμια εμπιστοσύνη στους εκδότες της χώρας σε μια εποχή που το Πεκίνο πιέζει για μεγαλύτερη ιδιοκτησία ξένων επενδυτών.

Η πτώχευση Evergrande λειτουργεί σαν φάρος στην Κίνα. 
Για χρόνια, οι οικονομολόγοι προειδοποιούσαν ότι η φούσκα ακινήτων της χώρας θα μπορούσε να σκάσει μια μέρα. Τώρα φαίνεται να ισχύει.

Ο επενδυτής σταρ Τζορτζ Σόρος  προειδοποιεί στους «Financial Times» ότι η βιομηχανία ακινήτων είναι ο «πιο ευάλωτος» τομέας στην Κίνα.

Οι συνθήκες «θα μπορούσαν να προκαλέσουν χρεωκοπία, κραχ ». "Ο κίνδυνος υπερθέρμανσης της κινεζικής αγοράς ακινήτων δεν μπορεί να απορριφθεί", προειδοποιεί ο Φόλκερ Τρέιερ (Volker Treier), ο συνετός επικεφαλής εξωτερικού εμπορίου στο Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK). 

Οι Γερμανοί εξαγωγείς φοβούνται ότι μια έκρηξη της φούσκας ακινήτων και μια πτώση της κατανάλωσης θα μπορούσε σύντομα να ρίξει πίσω τις γερμανικές παραγωγές. Το 2020, διακινήθηκαν αγαθά αξίας 212,9 δισ. Ευρώ μεταξύ Γερμανίας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (εξαγωγές και εισαγωγές).

"Οι γερμανικές εταιρείες επίσης ανησυχούν ότι, θα μπορούσε να σκάσει μια "φούσκα".

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας για πέμπτη συνεχόμενη φορά. Η ανησυχία στη Γερμανία είναι επομένως ιδιαίτερα μεγάλη.

 Αγώνας εξουσίας μεταξύ ηγεσίας του κόμματος και επιχειρηματικής ελίτ

Στην πραγματικότητα, μερικά αρνητικά πράγματα συνδυάζονται. Γιατί η κινεζική οικονομία στο σύνολό της δεν εμφανίζει φυσιολογική ροή. Τα τελευταία στοιχεία ανάπτυξης ήταν απογοητευτικά.
Τον Αύγουστο, ο δείκτης των διαχειριστών αγορών έπεσε σε τιμές που σηματοδοτούν ένα τέλος στην ειδική οικονομία, ως αποτέλεσμα του αγώνα διαχείρισης της Corona.

Τον Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις παρουσίασαν πτώση της ανάπτυξης σε μόλις 2,5 % σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι οικονομολόγοι περίμεναν περίπου το 7 %. Η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής επίσης δεν ξεπέρασε τις προσδοκίες.
Ταυτόχρονα, στα παρασκήνια, υπάρχει ένας σκληρός αγώνας για την εξουσία μεταξύ των κομματικών λειτουργών και της οικονομικής ελίτ της χώρας - παρόμοιο με αυτό που συνέβη μεταξύ της κυβέρνησης Πούτιν και των Ρώσων ολιγαρχών πριν από 20 χρόνια. Το Πεκίνο πιέζει για τη ρύθμιση αρκετών βασικών βιομηχανιών, ιδιαίτερα των εταιρειών τεχνολογίας.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών καταρρέουν στα χρηματιστήρια επειδή οι επενδυτές φοβούνται ότι οι εταιρείες θα πολιτικοποιηθούν εκτός αγοράς ή ακόμη και θα απαλλοτριωθούν. Ο τομέας των ακινήτων επίσης ξαφνικά περιορίζεται πολιτικά και καλύπτεται με νέους κανονισμούς για τις τιμές ενοικίασης, τα ίδια κεφάλαια και την κερδοσκοπία.

Συνεπώς, οι δείκτες στα χρηματιστήρια στο Χονγκ Κονγκ μειώνονται εδώ και μήνες. Ο δείκτης Hangseng έχει πλέον υποχωρήσει από το ετήσιο υψηλό του στις 31.183 μονάδες κάτω από το όριο των 25.000.
Αυτό συγκεντρώνει αρκετά προβλήματα: πτώση της ανάπτυξης, έκρηξη της φούσκας ακινήτων, ανισορροπίες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, διαμάχη εξουσίας μεταξύ των ελίτ - όλες οι αντιξοότητες συνοδεύονται επίσης από νέες εστίες κορωνοϊού. Στην επαρχία Φουτζιάν ακόμη και ολόκληρες μεγάλες πόλεις θα έπρεπε να μπουν ξανά σε lockdown.

Οι πρώτοι βασικοί επενδυτές στην Ασία φοβούνται τώρα μια συνολική οικονομική αποτυχία για την Κίνα και θέλουν να βγουν από τις επενδύσεις τους. 
Η αμερικανίδα star investor Cathy Wood έχει ήδη πουλήσει κινεζικές μετοχές σε μεγάλη κλίμακα.

Ακολουθούν πολλά κεφάλαια. Οι μετοχές της Alibaba μειώθηκαν στο μισό μέσα σε ένα χρόνο από 260 σε 130 ευρώ. Οι μετοχές της Tencent κοστίζουν πάνω από 80 ευρώ τον Φεβρουάριο, τώρα είναι διαθέσιμες για λιγότερο από 50 ευρώ.
Ο κίνδυνος σύγκρουσης αυξάνεται

Οι αισιόδοξοι τώρα ελπίζουν στην κινεζική κεντρική τράπεζα, η οποία πάντα έλυνε παρόμοιες κρίσεις με τεράστιες ενέσεις χρημάτων. Αλλά στην περίπτωση του Evergrande αυτό δεν φαίνεται πλέον να ισχύει.

Η ηγεσία του κόμματος βλέπει παίκτες στο αδέξιο εταιρικό μάνατζμεντ των οποίων οι θεωρίες (για κερδοσκοπία) δεν μπορούν να σωθούν ξανά και ξανά. «Οι μέρες των εγγυημένων διασώσεων τελείωσαν», έγραψε το επιχειρηματικό περιοδικό «Caixin». Αυτό όμως αυξάνει τον κίνδυνο αλυσιδωτής αντίδρασης και χρεωκοπίας.

Συμπέρασμα: Ο εφιάλτης της Κίνας Evergrande είναι ένα ανεξέλεγκτο κραχ!
Ένα εκατομμύριο αγοραστές διαμερισμάτων βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
Κινέζικα εργοτάξια μεγέθους Μανχάταν στη Νέα Υόρκη σταμάτησαν αυτή την εβδομάδα.
Τώρα όλοι σε αυτόν τον κλάδο στην Κίνα δικαίως φοβούνται τα χειρότερα και πωλούν τα πάντα ακίνητα σε τιμή ευκαιρίας και αυτό με μια ήδη ασθενή ζήτηση.

Το τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα πλησιάζει στο τέλος του,
Το ευρώ καίγεται?

πηγή 18-9-21
https://www.pravda-tv.com/2021/09/chinas-albtraum-evergrande-ist-ein-unkontrollierter-crash/
=============

Εξαγριωμένοι επενδυτές της Evergrande κρατούν όμηρο τη διοίκηση της Evergrande, στα γραφεία της εταιρείας?

οι διευθυντές κρατούνται στα γραφεία τους και απειλούνται:???

https://www.zerohedge.com/markets/enraged-evergrande-investors-go-full-pitchfork-hold-management-hostage-company-offices

Τα πλάνα της διοίκησης της Evergrande που κρατούνται όμηροι στα γραφεία της εταιρείας από ανήσυχους λιανικούς επενδυτές έκαναν τον γύρο των κοινωνικών μέσων της Κίνας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

 16-9-21

https://www.straitstimes.com/business/companies-markets/evergrandes-employees-held-hostage-as-worried-investors-demand-payments

 "Έχω μαζί μου τον κορυφαίο εκπρόσωπο του Nanchang στο Evergrande με το επώνυμο Chen", δήλωσε ο χρήστης του WeChat Yang Qiwen, αναφερόμενος στην πόλη στην επαρχία Jiangxi στη νοτιοανατολική Κίνα. Η ανάρτηση περιελάμβανε μια φωτογραφία ενός άντρα που ήταν ξαπλωμένος στο πάτωμα.

Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής: πάνω από 70.000 επενδυτές λιανικής επένδυσαν τεράστια χρηματικά ποσά, σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ολόκληρες οι αποταμιεύσεις της ζωής τους, , αφού ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων της χώρας «πολύ μεγάλος για να αποτύχει» τους παραπλάνησε με υποσχέσεις για 10%+ ετήσιες αποδόσεις.

Μετά τη συσσώρευση υποχρεώσεων περίπου 1,97 τρισεκατομμυρίων γιουάν (410 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), η εταιρεία - που έγινε ο μεγαλύτερος εκδότης ομολόγων σε δολάρια υψηλής απόδοσης της χώρας (16% όλων των εκκρεμών χαρτονομισμάτων) - πυροδότησε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αφού ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να καθυστερήσει τις πληρωμές έως και 40 δισεκατομμύρια γιουάν σε προϊόντα διαχείρισης πλούτου.

όπως αναφέρθηκε νωρίτερα την Πέμπτη

σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους θυμωμένους (και πολύ σύντομα, τους φτωχούς) ενδιαφερόμενους, η Evergrande σχεδίαζε να αφήσει τους καταναλωτές και το προσωπικό να υποβάλλουν προσφορές για διαμερίσματα με μειωμένη τιμή αυτόν τον μήνα, ως αποζημίωση για δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμων επενδυτικών προϊόντων, καθώς ο "world’s most-indebted property developer" προσπαθεί να διατηρήσει μετρητά, σύμφωνα με άτομα εξοικειωμένα με το θέμα.

Το σχέδιο, όπως φαίνεται, δεν προχώρησε όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί: ως απάντηση, σχεδόν 100 επενδυτές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της Evergrande για να ζητήσουν τα χρήματά τους πίσω.

οργισμένοι  ιδιώτες επενδυτές έκαναν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και ισχυρίστηκαν ότι κρατούσαν τη διαχείριση σαν όμηρο στα γραφεία του.

χρήστης του WeChat, έκανε ανάρτηση με έναν άνδρα ξαπλωμένο στο πάτωμα...
" Δεν μπορεί να φύγει από το γραφείο. Είμαστε περισσότεροι από 300 από εμάς (επενδυτές) που τον σταματούν " πρόσθεσε ο χρήστης του WeChat,

Η Evergrande έχει περισσότερα από 700 έργα σε 223 πόλεις - τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας - και είχε δεσμευτεί να ολοκληρώσει περίπου 1,4 εκατομμύρια ακίνητα μέχρι το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τους Times . Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από 100 άνθρωποι που είχαν αγοράσει σπίτια με την Έβεργκραντ  πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο Γκουανγκζού, αφού η κατασκευή των έργων σταμάτησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: