Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Η Διαστημική Γεωργία, στα χέρια της Κίνας. Προτείνεται η στρατηγική (WBEEP) ΓΤΟ πατάτας, για επιβίωση των ανθρώπων τόσο στο διάστημα, όσο και στη γη

Γεωργικά προϊόντα που αναπτύσσονται για τη διαστημική γεωργία, είναι επίσης χρήσιμα για καλλιέργεια στη γη.

Η Κίνα προτείνει ΓΤΟ/ CRISPR πατάτες για διαστημική διατροφή, αλλά και ανάπτυξη της καλλιέργειας τους στη γη.
Αν και στη διαστημική βιομηχανία η πρακτική ανάγκη για αυτή την καλλιέργεια, θα εμφανιστεί σε πολλά χρόνια, οι ερευνητές προτείνουν να δημιουργηθεί ένα παρόμοιο φυτό τώρα, καθώς θα είναι χρήσιμο για την ανάπτυξη της καλλιέργειας στη Γη.
Επιστήμονες από την Κινεζική Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών πρότειναν ένα project  για μια γενετικά τροποποιημένη πατάτα,  για διαστημική διατροφή.
η σχετική έρευνα αναφέρεται στο « Nature Communications».

Για μακροπρόθεσμες διαστημικές αποστολές και αποικισμό, θα είναι πολύ πιο κερδοφόρο να καλλιεργούμε τρόφιμα απευθείας στο διάστημα, αντί να παίρνουμε τεράστια αποθέματα από τη Γη. 
Ο Yongming Liu και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι το ιδανικό φυτό για το διάστημα θα παρείχε στους αστροναύτες όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, με το χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης.   Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της γενετικής μηχανικής.

Οι ερευνητές προτείνουν, να λαμβάνονται ως βάση οι πατάτες, καθώς έχουν υψηλές αποδόσεις, κονδύλους πλούσιους σε υδατάνθρακες, χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης, υψηλή αντοχή στο στρες και  πολλαπλασιάζονται ασεξουαλικά και εύκολα με κονδύλους (πατάτες).
Με τεχνικές βιοτεχνολογίας πρέπει να προστεθούν ορισμένα νέα, σε αυτά τα πλεονεκτήματα
Οι ερευνητές διατύπωσαν την έννοια της τεχνικής WBEEP γιαυτό το σκοπό.

Κινέζοι επιστήμονες πρότειναν την στρατηγική Whole-Body Edible and Elite Plant (WBEEP) για τη βελτίωση των διαστημικών καλλιεργειών και τη συμβολή στη δημιουργία αποτελεσματικής διαστημικής γεωργίας που είναι απαραίτητη για την επιβίωση των ανθρώπων στο διάστημα.

Η στρατηγική περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές βιοτεχνολογίας φυτών που περιλαμβάνουν biofortification (βιοστερίωση), αυξημένη απόδοση και ενίσχυση της χρήσης θρεπτικών συστατικών από το φυτό.
Το WBEEP βασίζεται στη βιοτεχνολογία των φυτών για να αναπτύξει καλλιέργειες με περισσότερη παραγωγή, πλουσιότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, υψηλότερες αποδόσεις και υψηλότερη απόδοση χρήσης ορυκτών θρεπτικών συστατικών για τη βελτίωση της παραγωγής και διαχείρισης της διαστημικής φάρμας. Οι επιστήμονες αρχικά πρότειναν τη στρατηγική με τη χρήση της πατάτας λόγω των απλών απαιτήσεων κηπουρικής και επεξεργασίας τροφίμων καθώς και της ικανότητάς της να αναπτύσσεται κανονικά κατά τη διάρκεια της πτήσης στο διάστημα.
Οι επιστήμονες έκαναν τις ακόλουθες συστάσεις:
Εισαγωγή γονιδίων μεταβολισμού σολανίνης από την ντομάτα στην πατάτα για τη μείωση της συσσώρευσης σολανίνης στα εναέρια μέρη (μίσχοι, φύλλα, μούρα) της πατάτας για να καταστεί ολόκληρο το φυτό βρώσιμο.
Η σολανίνη προστατεύει το φυτό από παράσιτα και ασθένειες, κάνει τους μίσχους, τα φύλλα και τους καρπούς της πατάτας δηλητηριώδεις για τον άνθρωπο.
Ως υποκατάστατο, τα γονίδια της "συγγενικής" της τομάτας, η οποία συσσωρεύει επίσης σολανίνη, αλλά τη μετατρέπει σε βρώσιμη ουσία στον καρπό, μπορούν να εισαχθούν στην πατάτα.

- κάνουν τις πατάτες να παράγουν περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Αυτό μπορεί να γίνει αλλάζοντας τον μεταβολισμό του ίδιου του φυτού, κάτι που θα το αναγκάσει να καταναλώνει περισσότερες πρώτες ύλες και να χρησιμοποιεί πιο οικονομικά τα παραγόμενα χημικά στοιχεία για τις δικές του ανάγκες.

- ενισχύουν την ανάπτυξη των κονδύλων. Πρώτα απ 'όλα, αυτό μπορεί να γίνει βελτιστοποιώντας τη φωτοσύνθεση και τη μεταφορά ουσιών από τα φύλλα στις ρίζες, καθώς ο σχηματισμός κονδύλων είναι αυτός που απορροφά τη μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακής ενέργειας. Αυτό έχει ήδη γίνει για το ρύζι και τον καπνό, έτσι, οι επιστήμονες θέλουν να το επαναλάβουν για τις πατάτες.
-αυξάνεται  η ευαισθησία του φυτού στα λιπάσματα. Τα φυτά χρειάζονται πολλά χημικά στοιχεία για να αναπτυχθούν. Πρώτα απ 'όλα, αυτά είναι άζωτο και φώσφορος και οι πατάτες επίσης τα χρειάζονται. Είναι δυνατό να μειωθεί η ανάγκη για την προμήθεια αυτών των λιπασμάτων από τη Γη, τροποποιώντας τις ρίζες και βελτιστοποιώντας την χημική τους κατανάλωση.

Νωρίτερα, η Ρωσία ανέπτυξε ένα θερμοκήπιο για την καλλιέργεια λαχανικών στον ISS.
Το νέο θερμοκήπιο, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες από τη Ρωσία, θα έχει «υψηλότερη ειδική παραγωγή βρώσιμης βιομάζας». Πριν από αυτό, οι Ρώσοι κοσμοναύτες στον ISS έμειναν χωρίς επιστημονικό θερμοκήπιο όταν το τροποποιημένο θερμοκήπιο Lada καταστράφηκε στη συντριβή του φορτηγού οχήματος Progress MS-04 τον Δεκέμβριο του 2016.
==============

Η Ρωσία αναπτύσσει ένα θερμοκήπιο για την καλλιέργεια λαχανικών στον ISS. Πρόκειται για το πρώτο πρωτότυπο του θερμοκηπίου Vitacyc-T, το οποίο σχεδιάζουν να στείλουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
"Το θερμοκήπιο για την καλλιέργεια λαχανικών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναπτύσσεται από το Research Institute of Space Instrumentation σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών  ( Institute of Biomedical Problems of the Russian Academy of Sciences).
Οι επιστήμονες αναπτύσσουν ένα ειδικό σύστημα για το πότισμα φυτών σε τροχιά.
"Δεν μπορείτε απλώς να ποτίζετε τα φυτά στο διάστημα: ο πίδακας θα μετατραπεί σε σταγόνες που διασκορπίζονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Και εάν τροφοδοτήσετε νερό μέσω της τριχοειδούς δομής της μονάδας ρίζας, το υγρό θα διαρρεύσει αργά μέσα από τους πόρους και θα φτάσει ακριβώς στο τις ρίζες των φυτών », δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Έρευνας Maxim Sheverdyaev.
Το νέο θερμοκήπιο, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες από τη Ρωσία, θα έχει «υψηλότερη ειδική παραγωγή βρώσιμης βιομάζας» (higher specific production of edible biomass)
 κοσμοναύτες στο ISS, έμειναν χωρίς επιστημονικό θερμοκήπιο, όταν το τροποποιημένο θερμοκήπιο Lada καταστράφηκε κατά τη συντριβή του διαστημικού οχήματος "Progress MS-04 cargo vehicle"  τον Δεκέμβριο του 2016. Είναι επίσης γνωστό ότι η ανάπτυξη ενός νέου θερμοκηπίου για τον ISS μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ζωής του ISS το 2024.
πηγή  30-11-20
https://ren.tv/news/v-rossii/777499-v-rossii-razrabotali-oranzhereiu-dlia-vyrashchivaniia-ovoshchei-na-mks

πηγές
14-10-21
https://ren.tv/news/v-mire/891171-v-kitae-predlozhili-vyrashchivat-v-kosmose-gmo-kartofel-s-vkusnoi-botvoi

20-10-21
https://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=19064

Δεν υπάρχουν σχόλια: