Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Ποιοι είναι οι «Ndrangheta» και πώς έγιναν η πιο ισχυρή ομάδα οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο?;

 Ποιοι είναι οι 'Ντραγκέτα; Το πιο ισχυρό συνδικάτο εγκληματικότητας της Ιταλίας

Οι Ndrangheta ξεπέρασαν τη διάσημη Cosa Nostra της Σικελίας και έγιναν η πιο ισχυρή ομάδα οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Η αστυνομία σε όλη τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία πραγματοποίησε συγχρονισμένες επιδρομές σε 46 κτίρια για πιθανή σύνδεση με μια από τις μεγαλύτερες ομάδες μαφίας στον κόσμο, την «Ndrangheta».

Οι επιδρομές ήταν μέρος μιας έρευνας υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας  (European Public Prosecutor's Office) ανέφερε η γερμανική αστυνομία σε δήλωση την Τετάρτη.

Παρόλο που το συνδικαλιστικό έγκλημα «Ndrangheta» της Ιταλίας υπάρχει  από τα τέλη του 18ου αιώνα, η ομάδα έκανε πρόσφατα παγκόσμια headlines, καθώς έγινε το επίκεντρο της μεγαλύτερης δίκης της μαφίας στον κόσμο εδώ και δεκαετίες.

Στις 13 Ιανουαρίου, 355 από τα ύποπτα μέλη τους και διεφθαρμένους αξιωματούχους κατηγορήθηκαν για διάφορα εγκλήματα , όπως ναρκωτικά, ένωση μαφίας, φόνο, απόπειρα δολοφονίας, εκβιασμό, εκβιασμό, αποκάλυψη υπηρεσιακών μυστικών και κατάχρηση εξουσίας. 

Οι ύποπτοι είχαν συλληφθεί από την ιταλική αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2019 σε μια sting (τσίμπημα) επιχείρηση  υπό την ηγεσία του Ιταλού δημόσιου εισαγγελέα Nicola Gratteri.

Αυτή η νέα μεγάλη δίκη “maxi-trial” λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στη νότια περιοχή της Ιταλίας της Καλαβρίας, από όπου προέρχεται η παγκόσμια εγκληματική ομάδα. Περιλαμβάνει περισσότερους από 900 μάρτυρες και αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια.

Η Disney Plus δημιούργησε περαιτέρω θόρυβο σχετικά με τη δίκη νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού ανακοίνωσε μια επερχόμενη σειρά ντοκιμαντέρ που θα παρέχει μια σε βάθος ματιά στο «Ndrangheta, μετά την ιστορία του Gratteri.

Ποιοι είναι όμως οι «Ndrangheta» και πώς έγιναν η πιο ισχυρή ομάδα οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο;

Σήμερα η «Ndrangheta» εκτιμάται ότι κερδίζει έως και 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, περισσότερα από ό,τι η Deutsche Bank και η McDonald's μαζί, σύμφωνα με μια μελέτη του  ερευνητικού ινστιτούτου Demoskopika το 2014.

Για να το θέσουμε σε μια προοπτική, τα ετήσια έσοδά τους είναι περισσότερα από το ΑΕΠ ολόκληρων χωρών όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Ουρουγουάη.

Περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων τους προέρχεται από το εμπόριο κοκαΐνης στην Ευρώπη, του οποίου πιστεύεται ότι ελέγχουν περισσότερο από το 80%, αναφέρει το Οργανωμένο Έργο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς  [Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)].

Παράλληλα με τα ναρκωτικά, το δίκτυο εγκληματικότητας είναι γνωστό για πολλά εγκληματικά σχέδια που περιλαμβάνουν ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, απάτη, εκβιασμό, διαφθορά υψηλού επιπέδου και εμπορία ανθρώπων και όπλων σε όλο τον κόσμο.

Η λέξη «Ndrangheta έχει ελληνική προέλευση και θεωρείται ότι σημαίνει« κοινωνία ανδρών της τιμής »  (society of men of honour)

Αυτή η ειρωνεία δεν παραβλέπεται από σχολιαστές και μελετητές κατά της μαφίας, όπως η Γερμανίδα δημοσιογράφος Petra Reski.

Η Ρέσκι, η οποία είναι γνωστή για τις δημοσιεύσεις της κατά της Μαφίας, είπε στο TRT World, ότι τα ευρέως διαδεδομένα εγκλήματα της οργάνωσης για ξέπλυμα χρήματος μας επηρεάζουν όλους, ωστόσο συχνά δεν ελέγχονται. 

«Ένας Γερμανός contractor (ανάδοχος έργου), για παράδειγμα, ξέρει πολύ καλά ότι οι (μαφιόζοι) υπεργολάβοι που επιλέγει δεν εκτελούν το έργο με νόμιμα μέσα σε αυτές τις τιμές ντάμπινγκ, αλλά τους επιλέγει ούτως ή άλλως επειδή μπορεί να κρυφτεί πίσω από το επιχείρημα ότι, έχει επιλέξει την «φθηνότερη προσφορά», είπε η Ρέσκι, συγγραφέας του "Mafia. A Tale of Godfathers, Pizzerias and Fake Priests"  και πολλά άλλα διάσημα βιβλία.

Προέλευση

Η εγκληματική οργάνωση  προέρχεται από την Καλαβρία, τη μύτη της μπότας της Ιταλίας, και είναι βαθιά συνυφασμένη με τις παραδόσεις και τα έθιμα της περιοχής της.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε κάποτε, «αν δεν ήταν μέρος της Ιταλίας, η Καλαβρία θα ήταν ένα αποτυχημένο κράτος» σε ένα εμπιστευτικό τηλεγράφημα του 2008 που κυκλοφόρησε από το  WikiLeaks το 2011 . 

σχετικό το δημοσίευμα

https://www.independent.com.mt/articles/2011-01-15/news/us-saw-mafia-ridden-calabria-as-failed-state-286231/

Ο διπλωμάτης έκανε το σχόλιο σε σχέση με την εκτεταμένη διαφθορά και την ανομία της περιοχής λόγω της «Ντραγκέτα».

Ενώ όλες οι ομάδες της μαφίας στην Ιταλία ενδιαφέρονται για την εξουσία και το κέρδος, η «Ndrangheta είναι μια «παραδοσιακή εγκληματική ομάδα», λέει στο TRT World η Δρ Άννα Σέργκι, ανώτερη λέκτορας εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ. 

«Οι τελετουργίες τους αντηχούν ως παλιές μασονικές τελετουργίες· κάθε τάξη έχει τη δική της, και οι συνεργάτες δίνουν όρκους με αίμα και με επαναλήψεις παλιών τυπικών τελετής», είπε ο Σέργκι.

Ο ιταλικός νόμος χαρακτήρισε την «Ndrangheta ως μαφία το 2010, αλλά μέχρι τότε, η ομάδα είχε ήδη γίνει γνωστή στην Ιταλία μετά από μια σειρά απαγωγών τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, στις οποίες αφορούσε τον εγγονό του μεγιστάνα του πετρελαίου Τζον Πολ Γκέτι (John Paul Getty)

Το 2007, το διεθνές προσκήνιο έλαμψε για την ομάδα για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία έξι αντιπάλων μελών της οικογένειας στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας, ως μέρος μιας διαρκούς διαμάχης μεταξύ των οικογενειών από το San Luca της Καλαβρίας.

Ενώ η ομάδα μερικές φορές θεωρείται ως ένας ενιαίος mob, στην πραγματικότητα αποτελείται από πολλές μικρότερες οικογένειες, ή 'ndrina, που λειτουργούν κάτω από μια « οικογενειακή δομή που μοιάζει με ιστό ».

Η δομή μπορεί χονδρικά να χωριστεί σε δύο κύρια μέρη , το Crimine, γνωστό ως το ανώτατο συμβούλιο της οργάνωσης, και το Mandamenti, που αποτελείται από περιφερειακές οικογενειακές φυλές «ndrina». 

Κάθε 'ndrina επιβλέπει τις τοπικές λειτουργίες της και αποτελείται κυρίως από πάνω από 50 μέλη.

Οι σημαντικές υπο-ομάδες (οικογένειες) εκπροσωπούνται επί ίσοις όροις, καθιστώντας τη «Ndranghet λιγότερο ευάλωτη εάν συλληφθούν κορυφαία αφεντικά», εξηγεί η Reski.

Η επωνυμία «Ndrangheta» ωφελεί περαιτέρω αυτές τις «μικρότερες και νεότερες ομάδες  που θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι συνδέονται με την «Ndrangheta και να γίνουν δεκτές στις παγκόσμιες αγορές ναρκωτικών ή να γίνουν σεβαστοί ως ισχυροί εγκληματίες», είπε ο Sergi.

Αυτός ο ιστός εγκληματικότητας έχει μια εντυπωσιακή ικανότητα να αναπαράγει την ίδια ιεραρχία και λειτουργικό σύστημα και στο εξωτερικό. 

Η Europol κάποτε αποκάλεσε αυτή τη στρατηγική « αποικισμό » και είπε ότι διαφοροποιεί την «Ντραγκέτα» από άλλες ομάδες τύπου μαφίας.

Παγκόσμια εμβέλεια

Από τη δεκαετία του 1950, οι «Ndrangheta» εξαπλώθηκαν προς τη Βόρεια Ιταλία. Σήμερα, οι δραστηριότητές τους απλώνονται πλέον σε ολόκληρο τον πλανήτη, φτάνοντας  τουλάχιστον σε 31 άλλες χώρες , καθιστώντας τους πολύ πιο ισχυρούς από τη διαβόητη μαφία της Cosa Nostra, αλλά εκπληκτικά λιγότερο γνωστούς.

«Η Ndrangheta είναι η μόνη μαφία που υπάρχει σε όλες τις ηπείρους»,  είπε ο Gratteri σε δημοσιογράφους στη Ρώμη, το 2018.

Από όλες τις τοποθεσίες, το Τορόντο λέγεται ότι είναι η πόλη με τα περισσότερα φυλάκια Ndrangheta . 

Οι ειδικοί λένε ότι η «Ndrangheta ευδοκιμεί στο εξωτερικό εν μέρει επειδή χώρες όπως ο Καναδάς δεν έχουν τόση νομοθεσία κατά της μαφίας όσο η Ιταλία, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη δίκη του οργανωμένου εγκλήματος.

Το πρώην αφεντικό της «Ndrangheta», Τζουζέπε Κόστα, είπε στο The Star ότι λόγω αυτών των διαφορών στο διεθνές δίκαιο, ο οργανισμός μπορεί να παράγει «ακριβώς την ίδια δομή» στον Καναδά όπως κάνει στην Καλαβρία - «σαν καρκίνος».

«Αυτό σημαίνει ότι ο Καναδάς είναι άρρωστος», είπε ο Κόστα.

η Ρέσκι είπε στο TRT World ότι οι νόμοι κατά της Μαφίας έχουν καθυστερήσει πολύ.

«Η ιταλική μαφία μπόρεσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες χωρίς να πολεμηθεί», είπε.

«Αντίθετα, το δάχτυλο είναι στραμμένο μόνο στην Ιταλία, αν και η Γερμανία, για παράδειγμα, είναι ένας πολύ μεγαλύτερος παράδεισος για το ξέπλυμα χρήματος για την ιταλική μαφία», πρόσθεσε.

Διεθνείς προσπάθειες

Το 2020, η Ιντερπόλ ξεκίνησε τη Διεθνή Συνεργασία κατά της πρωτοβουλίας «Ndrangheta (I-CAN), ένα τριετές παγκόσμιο σχέδιο για τη διάλυση των δικτύων και των δραστηριοτήτων της Ndrangheta.

Χρηματοδοτούμενο από το Ιταλικό Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, το I-CAN στοχεύει να αυξήσει την παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με την «Ndrangheta, να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας τους και να μοιραστεί πληροφορίες πέρα ​​από τα σύνορα.

Το I-CAN περιλαμβάνει τη συνεργασία της Ιταλίας και δέκα άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, του Καναδά και της Αυστραλίας.

Οι Ευρωπαϊκές Δικαστικές και Αστυνομικές Δυνάμεις συντόνισαν επίσης ένα κοινό sting στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Pollino» για την καταστολή των «φυλών της μαφίας Ndrangheta» , που ήταν σε κίνηση από το 2016.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν εκατοντάδες αστυνομικοί, εισαγγελείς και ανακριτές, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα  στην Ευρώπη. Τον Δεκέμβριο του 2018 συνέλαβαν 84 υπόπτους στην Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Τον Μάιο του 2021, η επιχείρηση ανέδειξε άλλη μια επιτυχία, συλλαμβάνοντας 31 υπόπτους της Ndrangheta στην Ιταλία και τη Γερμανία και ταυτοποίησε άλλους 65 υπόπτους. Το sting αφορούσε 800 αστυνομικούς και φορολογικούς υπαλλήλους και στις δύο χώρες. 

Ωστόσο, το πόσο αποτελεσματική θα είναι η διεθνής μάχη ενάντια στη βάναυση «Ndrangheta» μένει να φανεί.

πηγή 
και σχετικό βίντεο
https://www.trtworld.com/magazine/who-are-the-ndrangheta-italy-s-most-powerful-crime-syndicate-50922

Δεν υπάρχουν σχόλια: