Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Το ΝΑΤΟ ξεκινά μυστικές ασκήσεις άμυνας σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Η άσκηση Stalwart Noon, των 14 χωρών του ΝΑΤΟ θα διαρκέσει μια εβδομάδα

Το ΝΑΤΟ ξεκινά μυστικές ασκήσεις  άμυνας  σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου

Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε στις 18-1-21, την άσκηση Stalwart Noon, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκπονηθεί ένα σενάριο πυρηνικού πολέμου. Οι λεπτομέρειες των ελιγμών είναι πολύ διαβαθμισμένες.

Δεκάδες αεροσκάφη από όλη τη Συμμαχία  εξασκούνται στην άμυνα των Ευρωπαίων συμμάχων του ΝΑΤΟ, στην ετήσια αυτή αποτρεπτική άσκηση.

πραγματοποιείται πάνω από τη νότια Ευρώπη και περιλαμβάνει αεροσκάφη και προσωπικό από 14 χώρες του ΝΑΤΟ.

η άσκηση διάρκειας μιας εβδομάδας, βοηθά να διασφαλιστεί ότι το πυρηνικό αποτρεπτικό του ΝΑΤΟ παραμένει ασφαλές

Οι ένοπλες δυνάμεις των 14 χωρών του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, μια ετήσια άσκηση για την υπεράσπιση του εδάφους της συμμαχίας με πυρηνικά όπλα. Η άσκηση «Stalwart Noon» περιλαμβάνει δεκάδες αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών με πυρηνικά όπλα, συμβατικά αεροσκάφη μάχης και δεξαμενόπλοια και αναγνωριστικά αεροσκάφη, επεσήμανε ο Οργανισμός Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού (North Atlantic Treaty Organization).

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι ασκήσεις φέτος πραγματοποιούνται στον εναέριο χώρο πάνω από το νότιο έδαφος της συμμαχίας. Αυτό σημαίνει ότι, στο πλαίσιο των ελιγμών, μπορεί να ασκηθεί η χρήση αμερικανικών πυρηνικών βομβών Β61, οι οποίες, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, αποθηκεύονται στη στρατιωτική αεροπορική βάση Gedi στη βόρεια Ιταλία. 

Ταυτόχρονα, η ακριβής τοποθεσία και άλλες λεπτομέρειες των ασκήσεων στο ΝΑΤΟ δεν αποκαλύπτονται. Στοιχεία πτήσης (Flight data) από τον Δανό εμπειρογνώμονα για τα πυρηνικά όπλα, Χανς Κρίστενσεν ( Hans Christensen) ανέφεραν ότι ένα γερμανικό μαχητικό αεροσκάφος Tornado προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Gedi τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, κατά τη διάρκεια των ελιγμών  της Stalwart Noon, μεταξύ άλλων, θα εξασκηθεί η μεταφορά αμερικανικών πυρηνικών όπλων από υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και η προσκόλλησή τους σε μαχητικά. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικές πτήσεις θα πραγματοποιηθούν χωρίς βόμβες.

Αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές στην Ευρώπη

«Δεδομένων των επιδεινωμένων συνθηκών ασφαλείας στην Ευρώπη, μια αξιόπιστη και ενωμένη πυρηνική συμμαχία είναι κρίσιμης σημασίας», ανέφερε το ΝΑΤΟ σε προηγούμενο δελτίο τύπου. Παράλληλα, η οργάνωση τόνισε ότι μετά το τέλος του ψυχρού Πολέμου, ο αριθμός των πυρηνικών όπλων στο ευρωπαϊκό έδαφος μειώθηκε απότομα.

Η πυρηνική πολιτική του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι οι χώρες εταίροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αμερικανικές κεφαλές που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη σε έκτακτη ανάγκη.

Σύμφωνα με επίσημα ανεπιβεβαίωτες αναφορές, τα αμερικανικά ατομικά όπλα είναι τοποθετημένα, συμπεριλαμβανομένων στο Βέλγιο, την Τουρκία, τις Κάτω Χώρες, καθώς και στο γερμανικό Μπέχελ στην ομοσπονδιακή πολιτεία Ρηνανίας-Παλατινάτου. 

Η Ρωσία θα αναστείλει το έργο της μόνιμης αποστολής της στο ΝΑΤΟ

Την ίδια μέρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι η Μόνιμη Αποστολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο ΝΑΤΟ θα αναστείλει το έργο της από τις αρχές Νοεμβρίου. Έτσι αποφάσισε η Ρωσία να απαντήσει στην απόφαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να ανακαλέσει τη διαπίστευση οκτώ υπαλλήλων της ρωσικής μόνιμης αποστολής από την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, με κίνητρο το γεγονός ότι ήταν αδήλωτοι υπάλληλοι της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Αποχώρηση της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συνθήκη INF

Προς το παρόν, οι ειδικοί εκτιμούν την απειλή πυρηνικού πολέμου ως σημαντικά υψηλότερη από ό, τι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ο λόγος είναι η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας από τη Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς και μικρότερου βεληνεκούς (Συνθήκη INF).

Ο λόγος για τον τερματισμό της συμφωνίας ήταν η ανάπτυξη από τη Ρωσία του πυραύλου 9M729 (SSC-8 σύμφωνα με την ταξινόμηση της Βόρειας Ατλαντικής Συμμαχίας), ικανού να πετάξει πάνω από 500 χιλιόμετρα. Η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Μόσχα έχει παραβιάσει τη συνθήκη. Η Ρωσία αναγνωρίζει την παρουσία του πυραύλου, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν παραβιάζει τη Συνθήκη INF.

Οι πύραυλοι μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο, αφού είναι ικανοί να φτάσουν σε έναν στόχο μέσα σε λίγα λεπτά και δεν αφήνουν στον εχθρό καμία ευκαιρία να προετοιμαστεί για ένα χτύπημα και να τον αποκρούσει.

πηγή  18-10-21
https://www.dw.com/ru/nato-nachala-ucheniya-na-sluchaj-yadernoj-vojny/a-59543638

Δεν υπάρχουν σχόλια: