Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου παραιτούνται γιατί βλέπουν ότι η Κίνα ξεπερνά τις ΗΠΑ, η Κίνα δημιουργεί παγκόσμια γενετική βάση δεδομένων με Covid test kits και εξαγορές εταιρειών βιοτεχνολογίας και εμπλέκεται σε γενετικές δοκιμές

 Η υπηρεσία πληροφοριών προειδοποιεί ότι η Κίνα δημιουργεί παγκόσμια γενετική βάση δεδομένων με Covid test kits και εξαγορές εταιρειών βιοτεχνολογίας που θα μπορούσαν να της δώσουν κυριαρχία στη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ και ένα αποφασιστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών (Intelligence officials) προειδοποίησαν την Παρασκευή για την απειλή της Κίνας, στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ.

Το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας (National Counterintelligence and Security Center) έδωσε μια ανησυχητική εικόνα.

Ένας αξιωματούχος είπε ότι η Κίνα εμπλέκεται σε τεστ COVID-19 και γενετικές δοκιμές.

Αυτό θα μπορούσε τελικά να αφήσει τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ, εξαρτημένο από το Πεκίνο, δήλωσε ο Edward You, για το γραφείο του κέντρου για την αναδυόμενη τεχνολογία (the center's office for emerging technology)

Αποτελεί μέρος μιας ώθησης για χρήση της κυριαρχίας της τεχνολογίας για την απόκτηση στρατιωτικού πλεονεκτήματος, ανέφερε η έκθεση

Έρχεται αφού δύο ανώτερα στελέχη του Πενταγώνου προειδοποίησαν ότι οι ΗΠΑ έχασαν από το Πεκίνο,

Και εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων για το νησί της Ταϊβάν

=========

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών εξέδωσαν την Παρασκευή νέες προειδοποιήσεις για τις φιλοδοξίες της Κίνας, λέγοντας ότι συλλέγει γενετικά δεδομένα από όλο τον κόσμο ως μέρος μιας τεχνολογικής ώθησης που θα μπορούσε να της δώσει αποφασιστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα και κυριαρχία στον αμερικανικό τομέα υγειονομικής περίθαλψης.

Μια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας παρουσίασε μια ανησυχητική εικόνα των κινδύνων για τις επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια από την αποδοχή κινεζικών επενδύσεων ή προσφορών εμπειρογνωμοσύνης.

Είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά προβλέψεων ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να μείνουν πίσω καθώς η Κίνα προχωρά στην έρευνα.

Ο Edward You, υπεύθυνος του κέντρου για τις αναδυόμενες και ανατρεπτικές τεχνολογίες, επεσήμανε ότι οι κινεζικές εταιρείες επενδύουν στη βιοτεχνολογία και τη φαρμακευτική βιομηχανία των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Προσέφεραν επίσης γενετικές δοκιμές και  COVID-19 test kits, είπε, συλλέγοντας δεδομένα που θα μπορούσαν τελικά να καταλήξουν στα χέρια του Πεκίνου.

Με τη συλλογή δεδομένων και τις εξελίξεις στην τεχνολογία, το Πεκίνο θα μπορούσε μια μέρα να κυριαρχήσει στην υγειονομική περίθαλψη και να αφήσει τις ΗΠΑ πλήρως εξαρτημένες από την Κίνα, είπε.

«Αν είσαι ο Πρόεδρος Xi», είπε, «αυτό είναι το δώρο που συνεχίζει να δίνει ».

Ο Michael Orlando, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπίας και Ασφάλειας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν έδαφος» από την Κίνα καθώς προειδοποίησε για απειλή από το καθεστώς του Xi Jinping

Η Κίνα έχει ξεκινήσει την κατασκευή μιας παγκόσμιας γενετικής βάσης δεδομένων και εταιρείες που συνδέονται με την Κίνα πωλούν κιτ δοκιμών DNA που οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να δώσουν δεδομένα στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Η Κίνα χρησιμοποίησε έναν πύραυλο Long March-2F, όπως αυτός που είδαμε εδώ να εκτοξεύεται τον Οκτώβριο, για να δοκιμάσει έναν πυρηνικό υπερηχητικό πύραυλο, σύμφωνα με αναφορές .

Η Κίνα χρησιμοποίησε έναν πύραυλο Long March-2F, όπως αυτός που είδαμε εδώ να εκτοξεύεται τον Οκτώβριο, για να δοκιμάσει έναν πυρηνικό υπερηχητικό πύραυλο, σύμφωνα με αναφορές

Ξεχάστε την Κίνα: 

Και οι 18 αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκδίδουν την πρώτη προειδοποίηση για απειλή από την κλιματική αλλαγή

Η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ στέλνει ομόφωνη προειδοποίηση για τον αυξανόμενο κίνδυνο που ενέχει η κλιματική αλλαγή για την εθνική ασφάλεια και την παγκόσμια σταθερότητα, αποκάλυψε μια ανατριχιαστική έκθεση την Πέμπτη.

Και οι 18 υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ υπέγραψαν την έκθεση 27 σελίδων, η οποία κυκλοφόρησε σε αποχαρακτηρισμένη έκδοση από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την κυβέρνηση να κάνει αξιολόγηση του κλίματος τον Ιανουάριο.

Έρχεται λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, πριν ο Μπάιντεν απογειωθεί στη Γλασκώβη για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή το 2021.

Η έκθεση δείχνει πώς οι αυξανόμενες εκπομπές άνθρακα θα μπορούσαν να μετατοπίσουν τη γεωπολιτική ισχύ και να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες συγκρούσεις, καθώς και να επιτρέψουν την εμφάνιση νέων.

«Εκτιμούμε ότι η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει ολοένα και περισσότερο τους κινδύνους για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, καθώς οι φυσικές επιπτώσεις αυξάνονται και οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται για το πώς να ανταποκριθούμε στην πρόκληση», αναφέρει.

Αλλά η εστίαση στο κλίμα εξέπληξε επίσης ορισμένους παρατηρητές που ήρθαν τόσο σύντομα αφότου ανακαλύφθηκε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών αιφνιδιάστηκαν από αναφορές για εκτοξεύσεις πυρηνικών δοκιμών πυραύλων που είχε πραγματοποιήσει η Κίνα το καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα, το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι η κλιματική διαταραχή στην αλιεία θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση για τους πόρους των τροφίμων.

Και οι απρόβλεπτες βροχοπτώσεις μπορεί να αυξήσουν τις συγκρούσεις για την πρόσβαση στο νερό, επιδεινώνοντας τις εντάσεις σε ποτάμια που διασχίζουν τα εθνικά σύνορα, όπως ο Νείλος και ο Μεκόνγκ.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου αντικατασκοπείας, Μάικλ Ορλάντο, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν» έδαφος από την Κίνα σε πολλούς βασικούς τομείς: τεχνητή νοημοσύνη, αυτόνομα συστήματα, κβαντικοί υπολογιστές, ημιαγωγοί και βιοτεχνολογία.

Είπε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις και οι ακαδημαϊκοί έπρεπε να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Αν και το λέμε αυτό χρόνο με το χρόνο, οι άνθρωποι δεν το χωνεύουν αυτό», είπε.

Η προειδοποίηση έρχεται αμέσως μετά τις αναφορές ότι η Κίνα δοκίμασε έναν υπερηχητικό πύραυλο και αφού βασικοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου εγκατέλειψαν τις θέσεις τους λέγοντας ότι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα μείνουν πίσω.

Η νέα έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τις απειλές κατά του ιδιωτικού τομέα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Κίνα κλείνει το χάσμα σε τομείς όπως το A.I.

Αυτές οι προειδοποιήσεις εντάθηκαν αυτή την εβδομάδα όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε δοκιμάσει έναν υπερηχητικό πύραυλο, χρησιμοποιώντας έναν τύπο τεχνολογίας που μπορεί να αποφύγει τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

Ο Ορλάντο πρόσθεσε ότι ο κβαντικός υπολογιστής ήταν ένας τομέας, όπου οι ΗΠΑ έπρεπε να διασφαλίσουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες δεν βοηθούσαν άθελά τους την Κίνα να αναπτύξει τεχνολογίες που θα μπορούσαν να σπάσουν τα συστήματα κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες πληροφοριών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κορυφαίος αξιωματούχος του Πενταγώνου, υπεύθυνος για τις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί μια μέρα αφότου προειδοποίησε ότι τα όρια των ΗΠΑ στην κοινή χρήση τεχνολογίας επέτρεψαν στους στρατηγικούς αντιπάλους να στριμώξουν την αγορά για την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Μέση Ανατολή.

Αν και η Χάιντι Γκραντ δεν ανέφερε την Κίνα με το όνομά της στις παρατηρήσεις της προς το Association την Τρίτη, δεν  χρειαζόταν να το κάνει

Η παραίτησή της ήρθε λίγες μέρες αφότου ο πρώτος επικεφαλής λογισμικού του Πενταγώνου είπε ότι παραιτήθηκε επειδή δεν άντεχε να βλέπει την Κίνα να ξεπερνά τις ΗΠΑ.

Οι αποχωρήσεις έρχονται με υψηλές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, με τις δύο πλευρές να ανταγωνίζονται για το καθεστώς της Ταϊβάν.

Η αποχώρηση της Γκραντ ανακοινώθηκε με μια ειδοποίηση στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Άμυνας Ασφάλειας, λέγοντας ότι «εξέταζε αυτή τη μετάβαση εδώ και αρκετό καιρό».

Μια μέρα νωρίτερα προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να εξετάσουν εάν η παρεμπόδιση των πωλήσεων όπλων σε συμμάχους θα αφήσει την αγορά στους «στρατηγικούς ανταγωνιστές».

«Πρέπει να το δούμε αυτό και να πούμε, αν δεν είμαστε εκεί, ο στρατηγικός μας ανταγωνισμός θα καλύψει το κενό», είπε, σύμφωνα με το Defense One. «Και είναι αυτό πιο επικίνδυνο από τη μεταφορά των τεχνολογιών προηγμένης τεχνολογίας μας;»

Η Γκραντ, ο πρώτος πολιτικός που ηγήθηκε της υπηρεσίας, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη διαμάχη σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στην Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Χάιντι Γκραντ ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια την Τετάρτη

Ο Nicolas Chaillan είπε ότι παραιτήθηκε από τη θέση του πρώτου επικεφαλής λογισμικού του Πενταγώνου επειδή δεν άντεχε να βλέπει την Κίνα να ξεπερνά τις ΗΠΑ

Η Χάιντι Γκραντ είπε ότι παραιτείται από τη θέση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Ασφάλεια Άμυνας μία ημέρα αφότου προειδοποίησε ότι η πολιτική των ΗΠΑ, για τις πωλήσεις όπλων άφησε την Κίνα να αποκτήσει επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Έρχεται αφότου ο Nicolas Chaillan είπε ότι παραιτήθηκε από τη θέση του πρώτου επικεφαλής λογισμικού του Πενταγώνου επειδή δεν άντεχε να βλέπει την Κίνα να ξεπερνά τις ΗΠΑ.

Προτού ο Πρόεδρος Τραμπ χαλαρώσει τους περιορισμούς, η πώληση μεγάλων drones περιοριζόταν γενικά σε στενούς συμμάχους του ΝΑΤΟ σύμφωνα με τους όρους του διεθνούς καθεστώτος ελέγχου τεχνολογίας πυραύλων.

Η επερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν διέταξε επανεξέταση των πωλήσεων που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση Τραμπ, εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη, όπου οι αεροπορικές επιδρομές έχουν κατηγορηθεί για θανάτους αμάχων.

Πριν από τον Τραμπ, η πώληση μεγάλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως το MQ-9 Reaper, είχε γενικά περιοριστεί σε στενούς συμμάχους, όπως τα μέλη του ΝΑΤΟ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό τους όρους του διεθνούς καθεστώτος ελέγχου τεχνολογίας πυραύλων.

«Οι πολιτικές μας εκείνης της εποχής ήταν, δεν πρόκειται να μεταφέρουμε αυτή την τεχνολογία», είπε η Γκραντ.

'Λοιπόν, μάντεψε τι; Ο στρατηγικός ανταγωνιστής μας μετέφερε αυτήν την τεχνολογία και έχει σημαντικό αποτύπωμα εκπαιδευτικών βάσεων για μη επανδρωμένα [drones] στην Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ.

«Θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς, θα μπορούσαμε να είμαστε εκεί, θα μπορούσαμε να εκπαιδεύουμε και να συμβουλεύουμε, να έχουμε αυτή την πρόσβαση».

Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε στην DailyMail.com ότι η αποχώρησή της ήταν στα σκαριά πριν από τις δηλώσεις της.

«Η ανακοίνωση συνταξιοδότησης της διευθύντριας Γκραντ δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τα σχόλια της στο πάνελ της διάσκεψης της AUSA (Association of the United States Army)», είπε ο Μάικλ Χάουαρντ.

Η άνοδος των κινεζικών πωλήσεων στην περιοχή είχε διευκρινιστεί από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, σε μια έκθεση νωρίτερα φέτος.

Αν και οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων σταθεροποιήθηκαν, οι μεταφορές από την Κίνα στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ υπερδιπλασιάστηκαν από το 2011-2015 και από το 2015-2020.

Η αποχώρηση της Γκραντ ήρθε λίγες μέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος παραιτήθηκε λόγω ανησυχιών ότι η Κίνα ξεπερνούσε τις ΗΠΑ στη στρατιωτική τεχνολογία.

Ο Nicolas Chaillan είπε στους Financial Times ότι έφυγε λόγω του αργού ρυθμού του τεχνολογικού μετασχηματισμού στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε καμία ανταγωνιστική πιθανότητα μάχης ενάντια στην Κίνα σε 15 με 20 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή, είναι ήδη μια ολοκληρωμένη συμφωνία. έχει ήδη τελειώσει κατά τη γνώμη μου», είπε ο Chaillan, ο οποίος πέρασε τρία χρόνια σε μια προσπάθεια σε όλο το Πεντάγωνο για τη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Είπε ότι το Πεκίνο βρίσκεται καθ' οδόν προς την παγκόσμια κυριαρχία λόγω των προόδων του στην τεχνητή νοημοσύνη, τις ικανότητες στον κυβερνοχώρο και τη μηχανική μάθηση.

Αυτά ήταν πιο σημαντικά, πρόσθεσε, από το νέο υλικό όπως το πολεμικό αεροπλάνο F-35.

Αντίθετα, περιέγραψε την άμυνα στον κυβερνοχώρο σε κάποιο κυβερνητικό τμήμα ως «επίπεδο νηπιαγωγείου».

πηγή 22-10-21

 https://www.dailymail.co.uk/news/article-10120721/Officials-warn-Chinas-technology-dominance-decisive-military-edge-U-S.html?ito=social-twitter_mailonline

προηγούμενο δημοσίευμα 7-7-21

Ο γονιδιακός γίγαντας της Κίνας συλλέγει δεδομένα από εκατομμύρια γυναίκες

Ένα προγεννητικό τεστ που χρησιμοποιείται παγκοσμίως, στέλνει δεδομένα γονιδίων εγκύων γυναικών στην εταιρεία που το ανέπτυξε με τον κινεζικό στρατό. Οι ΗΠΑ βλέπουν κίνδυνο για την ασφάλεια.

Η κινεζική εταιρεία γονιδίων που πωλεί προγεννητικά τεστ σε όλο τον κόσμο, τα ανέπτυξε σε συνεργασία με τον στρατό της χώρας και τα χρησιμοποιεί για να συλλέξει γενετικά δεδομένα από εκατομμύρια γυναίκες για σαρωτική έρευνα για τα χαρακτηριστικά των πληθυσμών, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Reuters επιστημονικών εργασιών και δηλώσεων εταιρείας.

Σύμβουλοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ προειδοποίησαν τον Μάρτιο ότι μια τεράστια τράπεζα γονιδιωματικών δεδομένων που η εταιρεία, BGI Group, συγκεντρώνει και αναλύει με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δώσει στην Κίνα ένα δρόμο προς το οικονομικό και στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Καθώς η επιστήμη εντοπίζει νέους δεσμούς μεταξύ γονιδίων και ανθρώπινων χαρακτηριστικών, η πρόσβαση στο μεγαλύτερο, πιο ποικίλο σύνολο ανθρώπινων γονιδιωμάτων αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα.

Η τεχνολογία θα μπορούσε να ωθήσει την Κίνα να κυριαρχήσει στα παγκόσμια φαρμακευτικά προϊόντα και επίσης ενδεχομένως να οδηγήσει σε γενετικά ενισχυμένους στρατιώτες ή μηχανικά παθογόνα που στοχεύουν τον πληθυσμό των ΗΠΑ ή την προσφορά τροφίμων, είπαν οι σύμβουλοι.

Το Reuters διαπίστωσε ότι το προγεννητικό τεστ του BGI, ένα από τα πιο δημοφιλή στον κόσμο, αποτελεί πηγή γενετικών δεδομένων για την εταιρεία, η οποία έχει συνεργαστεί με τον κινεζικό στρατό για τη βελτίωση της «ποιότητας του πληθυσμού» και τη γενετική έρευνα για την καταπολέμηση της απώλειας ακοής και του υψομέτρου. αρρώστια στους στρατιώτες.

Η BGI λέει ότι αποθηκεύει και αναλύει εκ νέου δείγματα αίματος και γενετικά δεδομένα από τις προγεννητικές εξετάσεις, που πωλούνται σε τουλάχιστον 52 χώρες για να ανιχνεύσει ανωμαλίες όπως το σύνδρομο Down στο έμβρυο. Οι δοκιμές – με την επωνυμία NIFTY για «Μη Επεμβατική Εμβρυϊκή Τρισωμία»“Non-Invasive Fetal TrisomY”  – καταγράφουν επίσης γενετικές πληροφορίες για τη μητέρα, καθώς και προσωπικά στοιχεία όπως η χώρα, το ύψος και το βάρος της, αλλά όχι το όνομά της, δείχνει ο κωδικός υπολογιστή BGI που προβλήθηκε από το Reuters.

Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 8 εκατομμύρια γυναίκες έχουν κάνει προγεννητικές εξετάσεις BGI παγκοσμίως. Η BGI δεν είπε πόσες από τις γυναίκες έκαναν το τεστ στο εξωτερικό και είπε ότι αποθηκεύει δεδομένα τοποθεσίας μόνο για γυναίκες στην ηπειρωτική Κίνα.

Οι εξετάσεις είναι μια ιδιωτική διαδικασία για τις γυναίκες που τις κάνουν, συστατικό στη συνήθη προγεννητική τους φροντίδα. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι παρέχουν όλο και πιο ισχυρές πληροφορίες για έρευνα.

Μια μελέτη BGI, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε έναν στρατιωτικό υπερυπολογιστή για να αναλύσει εκ νέου δεδομένα NIFTY και να χαρτογραφήσει τον επιπολασμό των ιών στις Κινέζες, να αναζητήσει δείκτες ψυχικής ασθένειας σε αυτές και να ξεχωρίσει τις μειονότητες Θιβετιανών και Ουιγούρων για να βρει συνδέσμους μεταξύ των γονιδίων τους και τα χαρακτηριστικά τους.

Η κλίμακα της συσσώρευσης προγεννητικών δεδομένων του BGI και η συνεργασία του με τον στρατό στην προγεννητική και νεογνική έρευνα, δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως. Η εταιρεία έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον δώδεκα κοινές μελέτες σχετικά με τις δοκιμές με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) από το 2010, δοκιμάζοντας και βελτιώνοντας τις δοκιμές ή αναλύοντας τα δεδομένα που παρείχαν, διαπίστωσε η επιθεώρηση του Reuters.

Δεδομένα DNA που συλλέχθηκαν από προγεννητικές δοκιμές σε γυναίκες εκτός Κίνας έχουν επίσης αποθηκευτεί στη βάση δεδομένων γονιδίων που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Κίνας, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, επιβεβαίωσε η εταιρεία. Η BGI, στην οποία συμμετείχε η κυβέρνηση της πόλης Shenzhen και το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό όχημα του Πεκίνου το 2014, διευθύνει αυτήν την τράπεζα γονιδίων.

Το Reuters δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι η BGI παραβίασε τις συμφωνίες ή τους κανονισμούς απορρήτου των ασθενών. Ωστόσο, η πολιτική απορρήτου στον ιστότοπο του τεστ NIFTY αναφέρει ότι τα δεδομένα που συλλέγονται μπορούν να κοινοποιηθούν όταν «έχουν άμεση σχέση με την εθνική ασφάλεια ή την ασφάλεια της εθνικής άμυνας» στην Κίνα.

https://www.reuters.com/investigates/special-report/health-china-bgi-dna/

5 Αυγούστου 2020

Ο COVID ανοίγει νέες πόρτες για τον γίγαντα γονιδίων της Κίνας

Καθώς οι χώρες προσπαθούν να κάνουν τεστ για τον νέο κορωνοϊό, μια κινεζική εταιρεία έχει γίνει δημοφιλές όνομα σε όλο τον κόσμο.

Ο Όμιλος BGI, που περιγράφεται σε μια μελέτη του 2015 ως «Γολιάθ» στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της έρευνας γονιδιωματικής, χρησιμοποιεί ένα άνοιγμα που δημιουργήθηκε από την πανδημία για να επεκτείνει το αποτύπωμά του παγκοσμίως. Τους τελευταίους έξι μήνες, λέει ότι πούλησε 35 εκατομμύρια κιτ ταχείας δοκιμής COVID-19 σε 180 χώρες και κατασκεύασε 58 εργαστήρια σε 18 χώρες.

Μέρος από τον εξοπλισμό έχει δωρηθεί από το φιλανθρωπικό σκέλος του BGI, το οποίο προωθείται από τις πρεσβείες της Κίνας σε μια επέκταση της διπλωματίας της Κίνας για τον ιό.

Αλλά εκτός από κιτ δοκιμών, η εταιρεία διανέμει τεχνολογία αλληλουχίας γονιδίων που σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας των ΗΠΑ θα μπορούσε να απειλήσει την εθνική ασφάλεια. Πρόκειται για μια ευαίσθητη περιοχή παγκοσμίως. Οι αλληλουχίες χρησιμοποιούνται για την ανάλυση γενετικού υλικού και μπορούν να ξεκλειδώσουν ισχυρές προσωπικές πληροφορίες.

Σε επιστημονικά περιοδικά και στο διαδίκτυο, η BGI καλεί τους διεθνείς ερευνητές υγείας να στείλουν δεδομένα ιών που δημιουργούνται στον εξοπλισμό της, καθώς και δείγματα ασθενών που έχουν βγει θετικά στον COVID-19, για να κοινοποιηθούν δημόσια μέσω της Εθνικής Τράπεζας Γενετικής Τράπεζας της Κίνας που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση.

Καθώς μεγαλώνει η βάση της BGI στη βιομηχανία προσδιορισμού αλληλουχίας γονιδίων, ένας ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών διοικήσεων δήλωσε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, έτσι κινδυνεύει η Κίνα να συλλέξει γενετικές πληροφορίες από πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.

Στη βάση της παγκόσμιας επέκτασης της BGI είναι οι σύνδεσμοι της εταιρείας με έδρα το Shenzhen με την κινεζική κυβέρνηση, οι οποίοι περιλαμβάνουν τον ρόλο της ως διαχειριστή της εθνικής γενετικής βάσης δεδομένων της Κίνας και την έρευνά της σε βασικά εργαστήρια που συνδέονται με την κυβέρνηση.

Η BGI, η οποία αναφέρει σε καταθέσεις στο χρηματιστήριο ότι, σκοπεύει να βοηθήσει το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα να επιτύχει τον στόχο του να «αρπάξει τα επιβλητικά ύψη του διεθνούς ανταγωνισμού βιοτεχνολογίας», βρίσκεται υπό ολοένα και περισσότερο έλεγχο σε έναν κλιμακούμενο Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, διαπίστωσε το Reuters.

Το Reuters δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η BGI παραβιάζει την προστασία της ιδιωτικής ζωής των ασθενών όπου ισχύουν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του πρακτορείου ειδήσεων, η BGI είπε ότι δεν ανήκει στην κινεζική κυβέρνηση.

«Υπό το τρέχον πολιτικό κλίμα, ο φόβος που δημιουργείται για τη χρήση της τεχνολογίας της BGI είναι αβάσιμος και παραπλανητικός», ανέφερε η BGI σε δήλωσή της στο Reuters. "Η αποστολή της BGI είναι, και ήταν πάντα, η χρήση της γονιδιωματικής για να ωφελήσει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων."

 Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι η χώρα ήταν ανοιχτή, διαφανής και υπεύθυνη  «ανταλλάσσοντας πληροφορίες και εμπειρία με τη διεθνή κοινότητα, παρέχοντας προμήθειες σε σχετικές χώρες», συμπεριλαμβανομένων κιτ δοκιμών COVID-19 και προστατευτικό εξοπλισμό και βοηθώντας τις χώρες να βελτιώσουν τον έλεγχο της επιδημίας.

 Το εύρος των προσπαθειών της BGI να κυριαρχήσει σε μια βιομηχανία με γεωστρατηγική αξία, καθώς και οι προσπάθειές της να συγκεντρώσει γενετικά δεδομένα από όλο τον κόσμο, συγκέντρωσε το Reuters από δημόσια έγγραφα και δεκάδες συνεντεύξεις με επιστήμονες, ερευνητές και αξιωματούχους υγείας.

Ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για διπλό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια από το BGI: ευαίσθητες γενετικές πληροφορίες για πολίτες των ΗΠΑ μπορεί να πέσουν σε ξένα χέρια και οι αμερικανικές εταιρείες πρόκειται να χάσουν το καινοτόμο πλεονέκτημά τους στον τομέα της γονιδιωματικής από τις κινεζικές εταιρείες.

 Νωρίτερα φέτος, το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας των ΗΠΑ (NCSC) δημοσίευσε πρακτικές συμβουλές για τις υπηρεσίες υγείας για την αποφυγή «πιθανών απειλών από ξένες δυνάμεις» σε σχέση με τα τεστ COVID-19.

 Άλλοι αξιωματούχοι κάνουν παραλληλισμούς μεταξύ της BGI και της Huawei Technologies Co., του κινεζικού τιτάνα τηλεπικοινωνιών του οποίου η τεχνολογία 5G, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη προσωπικών δεδομένων που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το Πεκίνο.

 Η Huawei έχει δηλώσει ότι θα αρνηθεί να συνεργαστεί με την κατασκοπεία.

Η κοινή χρήση δεδομένων είναι απαραίτητη για την ιατρική έρευνα. Όμως, στην περίπτωση γενετικών δεδομένων, αξιωματούχοι και επιστήμονες λένε ότι οι κίνδυνοι είναι ότι θα μπορούσαν να οπλιστούν.

Τα άτομα μπορούν να αναγνωριστούν από ένα μέρος του DNA τους και ορισμένοι ερευνητές έχουν βρει γενετικές συνδέσεις με συμπεριφορές όπως η καταθλιπτική διαταραχή.

Ένας εχθρικός παράγοντας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τέτοια δεδομένα για να στοχεύσει άτομα για παρακολούθηση, εκβιασμό ή χειραγώγηση, σύμφωνα με μια περιεκτική έκθεση που ετοιμάστηκε για το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Πληροφοριών των ΗΠΑ από ειδικούς επιστήμονες και ιατρούς τον Ιανουάριο, η οποία πρόσθεσε ότι, τέτοιες συνδέσεις δεν είναι ακόμη αρκετά κατανοητές.

Η γνώση της γενετικής σύστασης των εθνικών υπευθύνων λήψης αποφάσεων ή του στρατού, και η τάση τους να ενεργούν με συγκεκριμένους τρόπους, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις αντίπαλες υπηρεσίες πληροφοριών ως μηχανισμός επιρροής, ανέφερε η έκθεση, «Safeguarding the Bioeconomy», από τις Εθνικές Ακαδημίες. Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής.

Τα γενετικά δεδομένα θα μπορούσαν να αποκαλύψουν για τις ΗΠΑ, ευπάθεια σε συγκεκριμένες ασθένειες, πρόσθεσε.

Καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να αναπτύξουν και να κατοχυρώσουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας βιολογικών φαρμάκων για την παγκόσμια αγορά, η εθνοτική ποικιλομορφία του πληθυσμού των ΗΠΑ καθιστά τα γονιδιωματικά δεδομένα των ΗΠΑ πιο πολύτιμα από τα δεδομένα από χώρες με ομοιογενή πληθυσμό, ανέφερε η έκθεση.

Αυτό συμβαίνει επειδή όσο πιο ποικίλα είναι τα δεδομένα, τόσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημα στον εντοπισμό γενετικής νόσου.

Η έκθεση έθεσε την πιθανότητα η BGI να συγκεντρώσει πληροφορίες αλληλουχίας DNA από γενετικά δείγματα των ΗΠΑ που θα της έδιναν ένα «ασύμμετρο» πλεονέκτημα έναντι των αμερικανικών εταιρειών.

Οι γενετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιατρικού ιστορικού, «είναι τεράστιας αξίας και μπορούν να αξιοποιηθούν από ξένα καθεστώτα για μια σειρά σκοπών ασφάλειας και οικονομίας», είπε ο Bill Evanina, διευθυντής του NCSC, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με κινεζικές εταιρείες γονιδιώματος.

Η BGI και η Huawei έχουν πει ότι συνεργάζονται.

Σε ένα βίντεο που δεν είναι πλέον διαθέσιμο στον ιστότοπο της Huawei, ένα στέλεχος της BGI είπε ότι επεξεργάζεται «εκπληκτικούς όγκους δεδομένων» από τους γονιδιακούς της sequerers, που είναι αποθηκευμένοι στα συστήματα υψηλής ισχύος της Huawei.

 Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με το εάν αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν στην κυβέρνηση της Κίνας, η Huawei είπε ότι μόνο οι χρήστες της τεχνολογίας της μπορούν να ορίσουν με ποιον θα μοιραστούν δεδομένα.

«Η τεχνολογία Cloud της Huawei και οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους είναι ασφαλείς και συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι συμμορφώνεται με όλους τους νόμους.

Η BGI είπε ότι δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα ασθενών από τις διαγνωστικές της εξετάσεις.

Η εταιρεία είπε ότι διεξάγει επιστημονική έρευνα για τα γονιδιώματα ή τα γενετικά σχέδια του ιού και των ασθενών με COVID-19. Αλλά ανέφερε ότι αυτή η έρευνα είναι ξεχωριστή από τις δοκιμές που παρέχει σε άλλα έθνη για τη διάγνωση του COVID-19.

Ερωτηθείς για τις φιλοδοξίες της Κίνας για τη γονιδιωματική, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε: «Πιστεύουμε ότι οι χώρες πρέπει να μπορούν να εμπιστεύονται ότι οι πωλητές δεν θα απειλήσουν την εθνική ασφάλεια, την ιδιωτική ζωή ή την πνευματική ιδιοκτησία.

Η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει όταν μια εταιρεία υπόκειται σε μια αυταρχική κυβέρνηση, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία στερείται απαγορεύσεων κατάχρησης δεδομένων ».

Περισσότερα στον σύνδεσμο

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-bgi-specialreport-idINKCN2511CE

Δεν υπάρχουν σχόλια: