Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Ηλιακή καταιγίδα «G2» θα πλήξει τη Γη ΣΉΜΕΡΑ και θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Τεράστια ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να πλήξει τη Γη ΣΉΜΕΡΑ και θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας 

Το βρετανικό Met Office και η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας NOAA προειδοποιούν για ηλιακή καταιγίδα που θα συμβεί  σήμερα στις 5.00 μ.μ.

Θα προκληθεί από εκτόξευση στεφανιαία μάζας (CME)  από τον ήλιο

Θα εμφανιστεί Βόρειο Σέλας στη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ και τη βόρεια Αγγλία στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Πιθανές επιπτώσεις της ηλιακής καταιγίδας, που θα προκληθούν από το CME, είναι οι διακυμάνσεις του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και οι παρατυπίες προσανατολισμού για τα διαστημόπλοια με τη μορφή «αυξημένης αντίστασης» σε τροχιά χαμηλής Γης.  

Μια ηλιακή ή γεωμαγνητική καταιγίδα αποτελεί μια σημαντική διαταραχή της μαγνητόσφαιρας της Γης - η περιοχή γύρω από τη Γη που ελέγχεται από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη, που μας προστατεύει από τα περισσότερα σωματίδια που εκπέμπει ο ήλιος.

όταν εκτόξευση στεφανιαίας ηλιακής μάζας  CME φτάνει στη Γη, καταστρέφει τη μαγνητόσφαιρα. 

Η διαταραχή στο μαγνητικό μας πεδίο δημιουργεί ηλιακές καταιγίδες που μπορούν να επηρεάσουν δορυφόρους σε τροχιά, συστήματα πλοήγησης, επίγεια δίκτυα ισχύος και δίκτυα δεδομένων και επικοινωνιών.

παρατεταμένα αποτελέσματα από την ηλιακή καταιγίδα  θα επιμείνουν  έως τις 12 Οκτωβρίου

Η σημερινή ηλιακή καταιγίδα έχει βαθμολογία «G2» (σε κλίμακα από ένα έως πέντε), επομένως θεωρείται «μέτρια» καταιγίδα

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Met Office τοποθετεί την εκδήλωση μεταξύ G1 και G3 και οπουδήποτε μεταξύ των ωρών 10πμ τη Δευτέρα και 10πμ την Τρίτη.

Οι ηλιακές καταιγίδες δεν είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους στην επιφάνεια της Γης, αλλά μπορούν να προκαλέσουν παρεμβολές στα δίκτυα ισχύος και τα σήματα GPS.  

Το 1859, μια τεράστια γεωμαγνητική υπερ-καταιγίδα γνωστή ως το γεγονός Carrington έστειλε ισχυρά CME προς τη Γη, διαταράσσοντας τις επικοινωνίες στο έδαφος.

Οι μετεωρολόγοι από το Κέντρο Διαστημικής Πρόβλεψης Καιρού [Space Weather Prediction Centre (SWPC)], μια μονάδα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ υπό την NOAA, η οποία συνεργάζεται με την Εθνική Υπηρεσία Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, εξέδωσαν ανακοίνωση για το ηλιακό φαινόμενο και πρόσθεσαν ότι η διάδοση ραδιοφωνικού ήχου υψηλής συχνότητας μπορεί να διαταραχτεί σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη".

πηγές 10-10-21

https://www.alertageo.org/2021/10/10/una-tormenta-solar-g2-golpeara-a-la-tierra/?fbclid=IwAR0wiAc2T942dc_jQO9WxUkjVqQpn_s726YDAUFDm_V87IZYhpJ5wuMZq_Q

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-10079919/Solar-storm-hit-Earth-TODAY-cause-havoc-power-grids.html?ito=push-notification&ci=-_C41c7nkT&cri=e9pjnw8339&si=451208&xi=b2a5da86-b693-40c1-833d-32b8b6a65f9a&ai=10079919

Δεν υπάρχουν σχόλια: