Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Βίαιες ηλιακές εκλάμψεις ορμούν προς τη γη: Αναμένεται γεωμαγνητική καταιγίδα που μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερα εντυπωσιακά σέλας. Ωστόσο μπορεί να επηρεάσει τα δίκτυα ισχύος, το GPS, τις ραδιοεπικοινωνίες, όπως και τις τροχιές των δορυφόρων γύρω από τη γη.

Ισχυρή έκλαμψη X-Class εμφανίζεται στον Ήλιο

Στις 29 Οκτωβρίου, μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας Χ συνέβη στον Ήλιο, ανέφερε η NASA.

Το Solar Dynamics Observatory, το οποίο παρατηρεί συνεχώς τον ήλιο, κατέγραψε αυτό το γεγονός.

 Η εκρηκτική διαδικασία ξεκίνησε στις 18:17 ώρα Μόσχας και διήρκεσε 31 λεπτά. Ο ειδικός ενημερώθηκε ότι 28 ασθενείς, μεσαίες και ισχυρές εκλάμψεις σημειώθηκαν στον Ήλιο μέσα σε δύο ημέρες.

Ο δείκτης δραστηριότητας flash στον ιστότοπο της NASA αυξήθηκε σε πορτοκαλί επίπεδα.

Αν και η ακτινοβολία δεν μπορεί να διεισδύσει στην ατμόσφαιρα της Γης για να προκαλέσει σωματική βλάβη στους ανθρώπους, μπορεί να διαταράξει το ατμοσφαιρικό στρώμα στο οποίο ταξιδεύουν το GPS και τα σήματα επικοινωνιών.

Το φλας έχει ταξινομηθεί ως φλας κατηγορίας X1. Το X-class υποδηλώνει τα πιο έντονα ξεσπάσματα, είπε η NASA.

το σχετικό βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=XpIcVSut1LQ

=====

Αρκετές βίαιες ηλιακές εκλάμψεις ορμούν προς τη γη: Αναμένεται γεωμαγνητική καταιγίδα

Μετά από μήνες ανάπαυσης, ο ήλιος ξύπνησε με ένα μεγάλο μπαμ. Πρώτα υπήρχαν δύο μέτριες ηλιακές εκλάμψεις M-Class που ακολουθήθηκαν από μια βίαιη έκρηξη X-Class. Γεωμαγνητική καταιγίδα πλησιάζει προς τη γη!

Το solarham.net αναφέρει: Μια μεγάλη ηλιακή έκλαμψη με μέγεθος X1.0 μόλις παρατηρήθηκε στο AR 2887 στις 15:35 UTC. Η ενεργή περιοχή είναι απευθείας στραμμένη προς τη γη και μια εκτόξευση ηλιακής μάζας CME που θα παραχθεί,  σχεδόν σίγουρα θα κατευθυνθεί προς τον πλανήτη μας.

Οι εικόνες ευγενική προσφορά του Solar Dynamics Observatory (SDO) επιβεβαιώνουν ότι μια στεφανιαία εκτόξευση μάζας (CME), πιθανώς τύπου Halo, σχετίζεται με αυτό και θα πρέπει να στοχεύει απευθείας στον πλανήτη μας.

Ο αντίκτυπος πέρα από τον πλανήτη μας θα πρέπει να αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο και θα είναι καλά τα νέα για τους παρατηρητές "aurora sky watchers".

Αυτές οι πληροφορίες θα επιβεβαιωθούν μόλις είναι διαθέσιμες ενημερωμένες στεφανιαίες εικόνες (coronary images) με θέα τη γη.

Μια ισχυρή (G3) γεωμαγνητική καταιγίδα προστέθηκε επίσημα για αυτό το Σαββατοκύριακο. Το τρομερό CME με μερικώς φωτοστέφανο αναμένεται να γλιστρήσει δίπλα από τη Γη το Σάββατο και θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για μερικές τρομερές εμφανίσεις του Aurora (σέλας) όλο το Σαββατοκύριακο.

Οι παρατηρητές ουρανού σε μεσαία έως μεγάλα γεωγραφικά πλάτη θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Το βόρειο σέλας, κοινώς γνωστό ως «βόρειο φώτα» στο βόρειο ημισφαίριο, δημιουργείται όταν φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο και την ατμόσφαιρα της Γης.

 Το spaceweather.com αναφέρει:

Οι δορυφόροι σε τροχιά μόλις εντόπισαν μια ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας X1 από την ηλιακή κηλίδα AR2887 που βλέπει προς τη Γη. Η έκρηξη της 28ης Οκτωβρίου, προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι πλάσματος στην ηλιακή ατμόσφαιρα:

Η έκρηξη πέταξε επίσης ένα CME στο διάστημα. Οι εικόνες κορωνογράφου δεν είναι ακόμη διαθέσιμες, αλλά τα στοιχεία για CME είναι ήδη πειστικά.

αναφέρονται ισχυρές ραδιοεκπομπές Τύπου II και Τύπου IV που παράγονται από ένα CME που οργώνει στην ηλιακή ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, σωματίδια υψηλής ενέργειας που επιταχύνονται στην αιχμή ενός CME έχουν ήδη φτάσει στη Γη.

 Πότε θα φτάσει το ίδιο το CME; Μάλλον 30 ή 31 Οκτωβρίου. Τα νέα δεδομένα από τους κορωνογράφους του SOHO θα παρέχουν μια πιο ακριβή πρόβλεψη.

Κατά τη διάρκεια της έκλαμψης, ένας παλμός ακτίνων Χ και ακραία υπεριώδης ακτινοβολία ιονίστηκε στην κορυφή της γήινης ατμόσφαιρας, προκαλώντας σοβαρή διακοπή ρεύματος βραχέων κυμάτων με επίκεντρο τη Νότια Αμερική:

Αεροπόροι, ναυτικοί και ερασιτέχνες ασυρματιστές στη φωτισμένη πλευρά του κόσμου μπορεί να έχουν παρατηρήσει περίεργα φαινόμενα διάδοσης σε συχνότητες κάτω των 30 MHz.

 τα σέλας θα μπορούσαν να κατέβουν σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη - μέρη όπως το Κάνσας, η Νεμπράσκα, το Όρεγκον, η Βιρτζίνια. Η ώρα άφιξης του CME είναι αβέβαιη. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από το μεσημέρι της 30ης Οκτωβρίου έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Οκτωβρίου

Οι επιστήμονες αναμένουν περισσότερες ηλιακές εκλάμψεις, γεωμαγνητικές καταιγίδες και μεγάλης εμβέλειας σέλας τα επόμενα χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ήλιος βρίσκεται στην αρχή ενός 11ετούς ηλιακού κύκλου, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκρήξεις και οι εκλάμψεις του θα γίνουν πιο συχνές και βίαιες, φτάνοντας στο μέγιστο το 2025.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια άλλη ηλιακή έκλαμψη δημιούργησε μια μικρότερη γεωμαγνητική καταιγίδα στους πόλους της Γης. Παρήγαγε φωτεινά σέλας που φωτογράφισε ο αστροναύτης Shane Kimbrough από τον διαστημικό σταθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: