Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Το όραμα του Mark Zuckerberg για την ανάπτυξη ενός εικονικού “metaverse” και η μετονομασία του γονέα του Facebook, του Instagram και του WhatsApp σε «Meta» πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις

Matrix? Misdirection? (αποπροσανατολισμός) Cringe? (δουλική υποταγή)

Η παρουσίαση της μελλοντικής ζωής από τον Ζούκερμπεργκ στο  ‘metaverse’ πυροδοτεί φόβο, απέχθεια, θαυμασμό και κοροϊδία

Το φιλόδοξο όραμα του Mark Zuckerberg για την ανάπτυξη ενός εικονικού “metaverse” - και η μετονομασία του γονέα του Facebook, του Instagram και του WhatsApp σε «Meta» για να ταιριάζει με αυτό - κάνει όλους να αναρωτιούνται τι σημαίνει όλο αυτό.

Ο Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε το rebranding την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της ωριαίας εικονικής εκδήλωσης Connect 2021 της εταιρείας, περιγράφοντάς το ως «την επόμενη εξέλιξη της κοινωνικής σύνδεσης».

Αν και οι τεχνολογίες για να πραγματοποιηθεί το “metaverse” βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και μπορεί να περάσουν χρόνια, η αλλαγή του ονόματος είναι άμεσα αποτελεσματική.

Το Meta δεν θα διαγράψει το Facebook - ή το Instagram ή το WhatsApp - αλλά υποδηλώνει τη μητρική εταιρεία που είναι υπεύθυνη και για τα τρία, όπως η Alphabet είναι η εταιρεία που κατέχει το Google και το YouTube, για παράδειγμα.

Ωστόσο, φάνηκε να υπάρχει κάποια σύγχυση σε αυτόν τον λογαριασμό στο διαδίκτυο, καθώς οι άνθρωποι που στόχευαν τον Zuckerberg ως εχθρό της «δημοκρατίας μας» αμέσως κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν μια προσπάθεια απόκρυψης ή αλλαγής θέματος.

«Δεν ξέρω αν ο Ζάκερμπεργκ το ξέρει, αλλά η αλλαγή του ονόματός σου δεν βοηθά στην αποφυγή νομικής υπαιτιότητας», έγραψε στο Twitter ο Zephyr Teachout, ένας προοδευτικός Δημοκρατικός από τη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι το Meta ήταν «ένα πολύ καλό όνομα για ένα από τα δεκάδες κοινωνικά δίκτυα που θα μείνει μετά το break up».

 

Η βουλευτής Alexandria Ocasio-Cortez (D-New York) είπε ότι της θύμιζε «έναν καρκίνο στη δημοκρατία που κάνει μετάσταση σε μια παγκόσμια μηχανή παρακολούθησης και προπαγάνδας για την ενίσχυση των αυταρχικών καθεστώτων και την καταστροφή της κοινωνίας των πολιτών… για το κέρδος!».

Ο Νταν Φάιφερ (Dan Pfeiffer), πρώην βοηθός του Ομπάμα και νυν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Good Information Inc, χαρακτήρισε τις ιδέες του Ζούκερμπεργκ «ντροπιαστικά ανόητες», χωρίς κανείς στο Facebook να τολμήσει να του το πει.

 

Άλλοι κορόιδευαν το rebrand και για λίγο η  ‘feta’  ήταν trend με memes που αφορούσαν τον Zuckerberg και το διάσημο ελληνικό τυρί. Η αλυσίδα φαστ φουντ Wendy's αστειεύτηκε ότι θα άλλαζε το όνομά της σε "Meat".

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσε (Jack Dorsey), δημοσίευσε έναν ορισμό του όρου στα αγγλικά στο λεξικό, λέγοντας ότι «meta» σημαίνει «αναφορά στον εαυτό του ή στις συμβάσεις του είδους του. αυτοαναφορική  (self-referential)».

Η εταιρεία του αργότερα πρόσθεσε το μόνο META που θα αναγνωρίσει είναι η ομάδα της Μηχανής [Μάθησης], ( Machine [Learning])   Ηθικής, Διαφάνειας και Υπευθυνότητας.

 

Μόλις ξεπεράσετε τα μιμίδια και την ειρωνία, ωστόσο, η παρουσίαση του Zuckerberg αποκάλυψε ένα φιλόδοξο σχέδιο για αυτό που ονόμασε «ενσωματωμένο διαδίκτυο», “embodied internet,” έναν συνδυασμό εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας που θα βιωθεί μέσω αισθητήρων κίνησης, έξυπνων γυαλιών και τεχνολογιών που δεν έχουν ακόμη εφευρεθεί.

Ένας από τους τεχνικούς της εταιρείας με τους οποίους μίλησε ανέφερε ότι το έργο θα απαιτήσει «πολλές σημαντικές τεχνολογικές ανακαλύψεις» τα επόμενα χρόνια. Εργάζονταν ήδη σε πράγματα όπως «φωτορεαλιστικά avatars», δείχνοντας ένα concept βίντεο που μοιάζει με όνειρο των deepfakers που έγινε πραγματικότητα.

Αυτό οδήγησε  επίσης γρήγορα σε συγκρίσεις με το Matrix, έναν εικονικό κόσμο από τη δυστοπία επιστημονικής φαντασίας του 1999.

Άλλοι βρήκαν την έννοια της εικονικής πραγματικότητας, πρόστιμο από μόνη της, αλλά θρηνούσαν ότι το Facebook είναι η «λάθος εταιρεία» που τη διαχειρίζεται

Η Fast Company το χαρακτήρισε «μια τεράστια πλατφόρμα παραπληροφόρησης και παραπλάνησης»,

αναφέροντας ως απόδειξη τις θεωρίες συνωμοσίας όπως η «ρωσική ανάμιξη» στις αμερικανικές εκλογές και ο ισχυρισμός ότι η «εξέγερση» της 6ης Ιανουαρίου σχεδιάστηκε εκεί από «εγχώριους τρομοκράτες» (domestic terrorists)

 «Πιστεύω ότι το metaverse είναι το επόμενο κεφάλαιο για το Διαδίκτυο», υποστήριξε ο Ζούκερμπεργκ, λέγοντας ότι θα εκπλήρωνε την απόλυτη υπόσχεση της τεχνολογίας, «να είμαστε μαζί με οποιονδήποτε... τηλεμεταφορά οπουδήποτε… να δημιουργήσετε και να δοκιμάσετε οτιδήποτε».

Ένα μέλλον όπου με ένα μόνο ζευγάρι γυαλιά θα μπορείτε να ξεπεράσετε τον φυσικό κόσμο.

Από την ίδρυση του Facebook το 2004, ο Ζούκερμπεργκ κατάφερε να αποκομίσει χρήματα από τις κοινωνικές σχέσεις και να δημιουργήσει μια τεράστια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης. Η παρουσίαση της Πέμπτης προτείνει κάτι πολύ πιο φιλόδοξο: ένα όραμα για το μέλλον της ανθρωπότητας πέρα ​​από τους περιορισμούς της φυσικής, παρόλο που οι πολιτικές δυνάμεις που υποστήριξε ο ίδιος συνεχίζουν να ζωγραφίζουν έναν στόχο στην πλάτη του.

28-10-21

https://www.rt.com/usa/538774-zuckerberg-facebook-metaverse-future/

Δεν υπάρχουν σχόλια: