Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Πειραματικό εμβόλιο ζώων θα χρησιμοποιηθεί στη Φινλανδία για τον εμβολιασμό των βιζόν. Ετοίμασαν μισό εκατομμύριο δόσεις εμβολίου για κορονοιό βιζόν

 Μινκ για εμβολιασμό στη Φινλανδία

Ένα πειραματικό εμβόλιο ζώων θα χρησιμοποιηθεί στη Φινλανδία για τον εμβολιασμό των βιζόν.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι αυτά τα ζώα, που εκτρέφονται στη χώρα για γούνα, κινδυνεύουν ιδιαίτερα να προσβληθούν από τον κορονοϊό.

Το βιζόν είναι μέχρι στιγμής το μόνο αναγνωρισμένο ζώο ικανό να μεταδώσει τον ιό σε ανθρώπους.

Η Δανία, πρώην ο μεγαλύτερος εξαγωγέας δέρματος βιζόν στην Ευρώπη, αντιμετωπίζει κρίση στη βιομηχανία γούνας μετά από ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που εξαπλώθηκε σε φάρμες βιζόν, τον περασμένο Νοέμβριο. Συνολικά, περίπου 15 εκατομμύρια βιζόν σκοτώθηκαν στη χώρα εκείνη την εποχή.

"Έχουμε ετοιμάσει τώρα περίπου μισό εκατομμύριο δόσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι αρκετές για να εμβολιάσουν όλα τα ζώα δύο φορές", λέει ο Jussi Peura, ερευνητικός διευθυντής στην Φινλανδική Ένωση Κτηνοτρόφων Γούνας, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Δεδομένου ότι αυτό το εμβόλιο δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί κλινικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε αγροκτήματα γουνοποιίας στη Φινλανδία υπό αυστηρό ρυθμιστικό έλεγχο. Το πειραματικό εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί για πώληση σε άλλες χώρες της ΕΕ.
πηγή

https://www.bbc.com/russian/news-58761895

Δεν υπάρχουν σχόλια: