Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

o καλλιτέχνης ρομπότ Ai-Da, βρέθηκε στην Αίγυπτο, για συμμετοχή με το γλυπτό του σε έκθεση, αλλά τον φυλάκισαν γιατί νόμισαν ότι, ήταν κατάσκοπος. ήθελαν μάλιστα να του βγάλουν τις κάμερες από τα μάτια του...

Ο Ai-Da, ένας καλλιτέχνης ρομπότ, συνελήφθη στην Αίγυπτο. Οι συνοριοφύλακες την υποπτεύονταν για κατασκοπεία

o Βρετανός ανθρωποειδής ρομπότ καλλιτέχνης Ai-Da, ικανός να δημιουργεί πίνακες και γλυπτά, κρατήθηκε στα τελωνεία της Αιγύπτου.

Ο Αϊ-Ντα οδηγήθηκε  στις πυραμίδες της Γκίζας, την opening day, αλλά οι άγρυπνοι συνοριοφύλακες την μπέρδεψαν με μια συσκευή κατασκοπείας και την κράτησαν σε απομόνωση για 10 ημέρες, μαζί με το γλυπτό που δημιούργησε. Στο θέμα χρειάστηκε να επέμβουν διπλωμάτες.

Ως αποτέλεσμα ενεργών διπλωματικών προσπαθειών, ο Ai-Da, που πήρε το όνομά του από την Αγγλίδα μαθηματικό Ada Lovelace, παρόλα αυτά βγήκε από τα τελωνεία, μετά από 10 ημέρες.

Το Ai-Da είναι το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που ισχυρίζεται ότι δημιουργεί και είναι σύγχρονη τέχνη. Δημιουργός του είναι ο Βρετανός γκαλερίστας Aiden Moeller.

Η Ai-Da και το γλυπτό που δημιούργησε μεταφέρθηκαν στη Γκίζα για να συμμετάσχουν στην έκθεση Forever is Now που διοργανώθηκε από την Art D'Egypt.

Θα είναι η πρώτη έκθεση σύγχρονης τέχνης με φόντο τις πυραμίδες στη Γκίζα. Μαζί με την Ai-Da, κατάσχεσαν ένα πήλινο γλυπτό που δημιούργησε με βάση την ερμηνεία ενός ρομπότ,  για το αίνιγμα της Σφίγγας.

Δεν είναι απολύτως σαφές ποιες ακριβώς ερωτήσεις έχουν οι τελωνειακοί για το ρομπότ. Είναι σαφές μόνο ότι είδαν μια «απειλή ασφαλείας» στο ρομπότ. Υπάρχει μια εκδοχή ότι θεωρούσαν τον Ai-Da μέρος κάποιου είδους κατασκοπευτικού σχήματος  (espionage scheme) αλλά η συνοριακή υπηρεσία δεν έκανε καμία επίσημη δήλωση.

Σύμφωνα με τον Μέλερ, αρχικά δεν άρεσε στους συνοριοφύλακες που το ρομπότ ήταν εξοπλισμένο με μόντεμ. Τότε την προσοχή τους τράβηξαν οι κάμερες που ήταν τοποθετημένες στα μάτια της.

«Θα μπορούσα να είχα αφαιρέσει το μόντεμ, αλλά δεν υπήρχε τρόπος να της σκίσω τα μάτια», λέει.

«Ο Βρετανός πρέσβης εργάστηκε όλη τη νύχτα για να την αφήσει να απελευθερωθεί, αλλά οι προθεσμίες έχουν ήδη τελειώσει», είπε ο Μέλερ στην εφημερίδα Times λίγο πριν του επιστραφεί το ρομπότ.

«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής. Δεν είναι κατάσκοπος. Οι άνθρωποι φοβούνται τα ρομπότ, το καταλαβαίνω. Όμως όλη αυτή η κατάσταση είναι γεμάτη ειρωνεία, γιατί το θέμα του Ai-Da είναι να επιστήσει την προσοχή στην κακόβουλη χρήση της τεχνολογικής προόδου. γιαυτό είναι ρομπότ. Μάλλον θα της άρεσε η ειρωνεία »   σχολίασε ο δημιουργός του Ai-Da.

φωτο: Γλυπτό μέλισσας δημιουργία του Ai-Da.

Η καλλιτέχνης ρομπότ δεν μπορούσε να εκτιμήσει την ειρωνεία, καθώς αποσυνδέθηκε από το δίκτυο σε όλο το σκάνδαλο. Απελευθερώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και το γλυπτό της επέστρεψε. Τα εγκαίνια της έκθεσης με τη συμμετοχή της θα πρέπει να γίνουν την Πέμπτη.

πηγή 21-10-21

https://www.bbc.com/russian/news-58989979

Δεν υπάρχουν σχόλια: