Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Αντισύλληψη με εμφυτευμένα σπιράλ. Χιλιάδες αναφορές ότι σπάζουν και οδηγούν σε επιπλοκές δείχνουν ότι, απαιτείται έρευνα

 3.000+ γυναίκες αναφέρουν ότι, έσπασε ένα δημοφιλές σπιράλ στο σώμα τους, προκαλώντας επιπλοκές

Η Anna Speaks λέει ότι όταν έβγαλε το σπιράλ της, κατάλαβε αμέσως ότι έλειπε ένα κομμάτι

Μια εικόνα με ακτινογραφία δείχνει ένα σπασμένο κομμάτι του IUD Paragard στη μήτρα της Anna

Οι συνταγογραφικές πληροφορίες για την Paragard σημειώνουν ότι επειδή αντιδράσεις όπως η θραύση αναφέρονται οικειοθελώς, δεν είναι πάντα δυνατό να προσδιοριστεί πόσο συχνά συμβαίνουν

WASHINGTON (SBG) - Εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν εμφυτευμένα σπιράλ για αντισύλληψη. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εγκρίνει διάφορες μάρκες ως ασφαλή και αποτελεσματική μορφή ελέγχου των γεννήσεων. Αλλά μια συσκευή, η IUD Paragard, προσελκύει χιλιάδες παράπονα και δεκάδες αγωγές για ανησυχίες γιατί μπορεί να σπάσει, αφήνοντας τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν χειρουργείο και άλλες επιπλοκές.

υποστηρικτές της υγείας ζητούν από το FDA να παρέμβει και να διερευνήσει, ώστε οι γυναίκες να έχουν περισσότερες πληροφορίες για το device .

Η Anna Speaks ζει σε μια αγροτική περιοχή όπου είναι περιτριγυρισμένη από δάσος, κήπους και τοπία. Η σύνδεσή της με τη φύση την έκανε πάντα προσεκτική για το τι βάζει στο σώμα της. Αφού γεννήθηκε ο γιος της το 2013, η Speaks ήθελε μια μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων που δεν περιελάμβανε ορμόνες, έτσι αποφάσισε να δοκιμάσει το Paragard.

Αλλά  δεν προειδοποιήθηκε ποτέ από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ότι το device θα μπορούσε ενδεχομένως να σπάσει.

 Το δημοφιλές και αποτελεσματικό IUD σε σχήμα Τ εμφυτεύεται στη μήτρα και έχει εγκριθεί να παραμείνει εκεί έως και 10 χρόνια. Θεωρείται η μόνη μη ορμονική μορφή ελέγχου των γεννήσεων, αντί για τη χρήση χαλκού για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Εγκεκριμένο από τον FDA το 1984, το Paragard κυκλοφορεί στην αγορά από το 1988.

Η Anna Speaks λέει ότι το IUD της Paragard έσπασε κατά την αφαίρεση από το σώμα της

Μετά από περίπου πέντε χρόνια με το σπιράλ, η Speaks αποφάσισε να το αφαιρέσει

Ενώ η Paragard λέει ότι η αφαίρεση του προϊόντος της πρέπει να γίνεται από επαγγελματία υγείας, υπάρχει συζήτηση μεταξύ ειδικών, με μερικούς να λένε ότι η αυτοαφαίρεση είναι ασφαλής και συχνά γίνεται  η επιλογή των γυναικών που δεν έχουν πρόσβαση σε φροντίδα ή ασφάλιση-όπως και η Άννα

Όταν η Speaks αφαίρεσε τη συσκευή, παρατήρησε αμέσως ένα πρόβλημα. Η συσκευή σε σχήμα Τ ήταν σπασμένη και ήξερε ότι ένα κομμάτι ήταν ακόμα μέσα της.

Πανικόβλητη, συνειδητοποίησε ότι το πρόβλημα θα απαιτούσε τώρα μια ακριβή και τραυματική επίσκεψη σε γιατρό για να προσπαθήσει να ανακτήσει το σπασμένο κομμάτι. Τελικά, χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση σε μια προσπάθεια εντοπισμού του τμήματος που λείπει, το οποίο εμφανίστηκε σε μια ακτινογραφία που παρέχεται στο Spotlight on America.

Πρόκειται για ελάχιστα δημοσιευμένο πρόβλημα με το IUD Paragard.

Σύμφωνα με  εκθέσεις που κατατέθηκαν στον FDA από το 2013 σχετικά με το Paragard, υπήρξαν:

3.186 αναφορές για "θραύση συσκευής"

1.910 από αυτά τα γεγονότα κρίθηκαν "σοβαρά"

 102 σχετικές αναφορές νοσηλείας ή επιπλοκών που απειλούν τη ζωή

Γενικά, οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να εξετάσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ή επιπλοκές μετά την έγκριση του FDA, εκτός εάν ο οργανισμός τις δώσει εντολή να ενεργήσουν ή εάν επιλέξουν εθελοντικά να πραγματοποιήσουν μια μελέτη.

Αλλά με περισσότερες από 3.000 αναφορές θραύσης της Paragard, ήρθε η ώρα ο FDA να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά

Η Cindy Pearson, Εκτελεστική Διευθύντρια του Εθνικού Δικτύου Υγείας των Γυναικών, λέει ότι τα σπιράλ είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου των γεννήσεων, αλλά οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται για πιθανές επιπλοκές. Το να σπάσει το σπιράλ είναι ένα ρίσκο που πολλές γυναίκες θα ήταν πρόθυμες να αναλάβουν, αλλά πρέπει να το γνωρίζουμε".

πηγή 18-3-21

https://fox17.com/news/spotlight-on-america/thousands-of-women-claim-a-popular-iud-broke-in-their-body-and-caused-health-complications

Δεν υπάρχουν σχόλια: