Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Αφγανιστάν, γονείς πούλησαν το νεογέννητο κοριτσάκι τους για 500 δολάρια, για να ταΐσουν τα υπόλοιπα αδέρφια του, που πεινάνε: Η κόρη δόθηκε σε έναν άγνωστο «που θέλει να παντρευτεί τον γιο του» - καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ολοκληρωτική κατάρρευση

Γονείς πουλάνε νεογέννητο κοριτσάκι από το Αφγανιστάν για 500 δολάρια για να ταΐσουν τα υπόλοιπα αδέρφια της που πεινάνε: Η κόρη δόθηκε σε έναν άγνωστο «που θέλει να παντρευτεί τον γιο του» - καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ολοκληρωτική κατάρρευση

 Οι οικογένειες των Αφγανών που λιμοκτονούν πουλούν τα παιδιά τους σε μια απελπισμένη προσφορά για χρήματα

Η εύθραυστη οικονομία του Αφγανιστάν βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα πλήρους οικονομικής κατάρρευσης μετά την πανδημία του Covid, την ξηρασία και την κυριαρχία των Ταλιμπάν πριν από τρεις μήνες.

Η αξία του νομίσματός τους έχει βυθιστεί ακόμη και όταν οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ η βοήθεια έχει σταματήσει, με τους εργαζόμενους να παραμένουν απλήρωτοι, τις επιχειρήσεις να κλείνουν και τις οικογένειες να αναγκάζονται να εκποιούν ό,τι έχουν - συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους - μόνο και μόνο για να επιβιώσουν.

Η  δημοσιογράφος του BBC Yogita Limaye ταξίδεψε σε ένα χωριό έξω από το Herat, στα δυτικά της χώρας, και μίλησε με μια μητέρα που πούλησε την κόρη της για 500 δολάρια για να πληρώσει για φαγητό για τα άλλα παιδιά της.

 Ο αγοραστής ήταν ένας ανώνυμος άνδρας που ισχυρίστηκε ότι ήθελε να μεγαλώσει το κορίτσι για να παντρευτεί τον γιο του, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τις προθέσεις του. Πλήρωσε προκαταβολικά 250 δολάρια, αρκετά για να ταΐσει την οικογένεια για μερικούς μήνες, και τα υπόλοιπα θα τα πληρώσει όταν επιστρέψει για να πάρει το μωρό «όταν μπορέσει να περπατήσει».

 Ο πατέρας του μωρού, ο οποίος έβγαζε χρήματα μαζεύοντας σκουπίδια, αλλά τώρα παλεύει να βγάλει χρήματα, εξήγησε ότι η οικογένεια ένιωθε ότι δεν είχε άλλη επιλογή.

 Είπε:  «Πεινάμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ούτε αλεύρι, ούτε λάδι στο σπίτι. Δεν έχουμε τίποτα. για την κόρη μου δεν έχω ιδέα ποιο θα είναι το μέλλον της. Δεν ξέρω πώς θα νιώσει γι' αυτό. Αλλά έπρεπε να το κάνω ».

 Οι γάμοι παιδιών τελούνταν στο Αφγανιστάν εδώ και αιώνες, αλλά η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες, όπως αυτή, να καταφεύγουν σε συμφωνίες όλο και νωρίτερα  στη ζωή των κοριτσιών.

Οι γονείς των αγοριών μπορούν να κάνουν πιο σκληρές διαπραγματεύσεις και να εξασφαλίσουν τα μικρότερα κορίτσια, μειώνοντας τις αποπληρωμές.

 Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού προειδοποίησε ότι περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού του Αφγανιστάν, περίπου 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι, κινδυνεύει από οξύ υποσιτισμό και θάνατο τους επόμενους μήνες με ένα εκατομμύριο παιδιά να κινδυνεύουν να πεθάνουν «χωρίς άμεση θεραπεία».

 Εκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, είπε το WFP, αλλά τα μετρητά παρακρατούνται από τις κυβερνήσεις που φοβούνται ότι οι δωρεές θα λεηλατηθούν από τους Ταλιμπάν.

Εν τω μεταξύ, μια έκθεση Save the Children προειδοποίησε ότι οι οικογένειες «πουλάνε τα λίγα που έχουν για να αγοράσουν φαγητό, στέλνουν τα παιδιά τους στη δουλειά ή τα βγάζουν πέρα ​​μόνο με ψωμί».

Υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, οκτώ παιδιά αναφέρθηκε ότι πέθαναν από την πείνα στην πρωτεύουσα της Καμπούλ αυτήν την εβδομάδα.

Ο Μοχάμεντ Αλί Μπαμιγιάνι, ιεροκήρυκας ενός κοντινού τζαμιού, είπε στους δημοσιογράφους ότι τα αδέρφια είχαν μείνει ορφανά τους τελευταίους μήνες αφού ο πατέρας τους πέθανε από καρκίνο και η μητέρα τους πέθανε από καρδιακή πάθηση.

 Μιλώντας για τη στιγμή που μπήκε στο σπίτι της οικογένειας, είπε: «Και τα οκτώ παιδιά ήταν νεκρά. Ήταν ξεκάθαρο ότι είχαν πεινάσει. Τα παιδιά πεινούσαν τόσο πολύ που δεν μπορούσαν ούτε να κουνήσουν τα πόδια τους ».

 Το WFP προειδοποιεί ότι τα επίπεδα της φτώχειας που κάποτε περιορίζονταν στις αγροτικές περιοχές του Αφγανιστάν πλήττουν τώρα τις μεγάλες πόλεις, που όλες αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων αυτόν τον χειμώνα.

«Η ανεξέλεγκτη ανεργία και η κρίση ρευστότητας σημαίνουν ότι όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα αναμένεται να αντιμετωπίσουν... επισιτιστική ανασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των πληθυσμών της πρώην μεσαίας τάξης», αναφέρει η έκθεση της Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ, ο σκληρός χειμώνας της χώρας απειλεί να «αποκόψει» τις αγροτικές περιοχές όπου 7,3 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια μετά τις φάρμες που επλήγησαν από την ξηρασία.

Η έλλειψη ξένης βοήθειας έχει επίσης επικίνδυνο αντίκτυπο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Το ιατρικό προσωπικό δεν πληρώνεται και δεν υπάρχουν κεφάλαια για αγορά ιατρικών προμηθειών.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν υποσχεθεί βοήθεια ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το Αφγανιστάν, αλλά αγωνίζονται να βρουν πώς να το μεταφέρουν στη χώρα χωρίς να το κλέψουν οι Ταλιμπάν.

26-10-21

https://www.dailymail.co.uk/femail/article-10131713/The-baby-sold-500-feed-family.html?ito=push-notification&ci=8r3kl9mlLh&cri=MjYkG1bB5Y&si=451208&xi=b2a5da86-b693-40c1-833d-32b8b6a65f9a&ai=10131713

  Σχετική μας ανάρτηση

17 Οκτωβρίου 2021

άπορες αφγανικές οικογένειες «πουλάνε τα ΠΑΙΔΙΑ τους για να τα βγάλουν πέρα

https://salamanoudi.blogspot.com/2021/10/blog-post_8.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: