Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Δύο Οργανισμοί Σαηεντολογίας αναγνωρίστηκαν ως ανεπιθύμητοι στη Ρωσία. Η λίστα με 46 ανεπιθύμητες οργανώσεις που θεωρούνται «απειλή για τα θεμέλια της συνταγματικής τάξης και ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας»

Δύο Οργανισμοί Σαηεντολογίας αναγνωρίστηκαν ως ανεπιθύμητοι στη Ρωσία

24 Σεπτεμβρίου 2021

φωτο: Εκκλησία της Σαηεντολογίας Κτίριο του Λος Άντζελες

Η Ρωσική Γενική Εισαγγελία κήρυξε ανεπιθύμητους δύο οργανισμούς Σαηεντολογίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες - το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Επιχειρήσεων της Σαηεντολογίας (the World Institute of Scientology Enterprises) και την Εκκλησία της Πνευματικής Τεχνολογίας (Church of Spiritual Technology) (Βιβλιοθήκη L. Ron Hubbard).

«Έχει αποδειχθεί ότι οι δραστηριότητες αυτών των θρησκευτικών εταιρείες αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας,» το Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα ανέφερε σε δήλωσή του.

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει τώρα να συμπεριλάβει αυτούς τους οργανισμούς στο μητρώο ξένων και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, των οποίων οι δραστηριότητες αναγνωρίζονται ως ανεπιθύμητες στη χώρα.

Τώρα αυτή η λίστα περιέχει 46 οργανισμούς. Οι τελευταίοι που εντάχθηκαν στη λίστα ήταν τέσσερις θρησκευτικές οργανώσεις από τη Λετονία και την Ουκρανία, που συνδέονταν με το ίδιο όνομα "Νέα Γενιά". Η Γενική Εισαγγελία τις κήρυξε ανεπιθύμητες στις 23 Αυγούστου.

Στις 13 Αυγούστου, η Γενική Εισαγγελία αναγνώρισε ανεπιθύμητες τις δραστηριότητες της βελγικής Διεθνούς Εταιρικής Σχέσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IPHR), η οποία ισχυρίζεται ως στόχο της, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Στις 15 Ιουλίου, η ρωσική εισαγγελία συμπεριέλαβε δημοσιογράφους - το ερευνητικό έντυπο "Project"- μεταξύ των ανεπιθύμητων.

ο αρχισυντάκτης  και ο αναπληρωτής του αναγνωρίστηκαν ως άτομα - ΜΜΕ που ενεργούν ως ξένοι πράκτορες. Το "Project" έγινε το πρώτο μέσο ενημέρωσης που αναγνωρίστηκε ως ανεπιθύμητη οργάνωση στη Ρωσία.

Ποιοι είναι οι Σαηεντολόγοι

Η Σαηεντολογία είναι ένα θρησκευτικό κίνημα που δημιουργήθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα από τον Αμερικανό συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ronald L. Hubbard. Σε ορισμένες χώρες, οι Σαηεντολόγοι απαγορεύονται και η Εκκλησία της Σαηεντολογίας αναγνωρίζεται ως ολοκληρωτική αίρεση.

Μεταξύ των αξιόλογων οπαδών του κινήματος της Σαηεντολογίας περιλαμβάνονται οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ Τομ Κρουζ και Τζον Τραβόλτα. 

Ο Ντέιβιντ Μισκάβιτς έγινε ο ηγέτης της οργάνωσης μετά το θάνατο του Χάμπαρντ.

Η Εκκλησία της Σαηεντολογίας υπολογίζει τα μέλη της σε αρκετά εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, ανεξάρτητη έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των οπαδών της Σαηεντολογίας είναι δεκάδες χιλιάδες. Ειδικότερα, στην Αγγλία και την Ουαλία, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, υπήρχαν 2.418 Σαηεντολόγοι.

Στη Ρωσία, το 1996, η Εκκλησία της Σαηεντολογίας χαρακτηρίστηκε ως καταστροφική θρησκευτική οργάνωση και το 2010, δικαστήρια σε διάφορες περιοχές της χώρας αναγνώρισαν μια σειρά βιβλίων και φυλλαδίων του Ρον Χάμπαρντ ως εξτρεμιστικά.

Το 2007, με δικαστική απόφαση, το Κέντρο Σαηεντολογίας στην Αγία Πετρούπολη διαλύθηκε και το 2015, η Εκκλησία της Σαηεντολογίας της Μόσχας, εγγράφηκε ως θρησκευτική οργάνωση από το 1994.

https://www.bbc.com/russian/news-58681645

==============

https://minjust.gov.ru/ru/documents/7756/

λίστα με τις 46 οργανώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: