Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Ορείχαλκος: Βρέθηκε το μυστηριώδες χαμένο μέταλλο της Ατλαντίδας σε ένα ναυάγιο 2.600 ετών;

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο ορείχαλκος ήταν ένα μέταλλο που μπορούσε να βρεθεί μόνο σε ένα μέρος: στη χαμένη πόλη της Ατλαντίδας.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μυστικά του ανθρώπινου πολιτισμού είναι η εξαφάνιση της πόλης της Ατλαντίδας. Η αινιγματική πόλη εξαφανίστηκε πριν από περίπου 11.000 χρόνια και αναφέρθηκε σε μερικά από τα σπουδαία έργα του Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα. Η πόλη της Ατλαντίδας είναι γνωστή ως μια από τις χαμένες πόλεις.

Θεωρίες και έρευνες δείχνουν ότι η μεγάλη πόλη της Ατλαντίδας είχε τεχνολογία πολύ πιο προηγμένη από αυτή που έχουμε σήμερα.

Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι η Ατλαντίδα δεν διαλύθηκε αλλά μετακόμισε σε άλλο πλανήτη με τα προηγμένα διαστημόπλοια και τα πλοία τους.

Από την άλλη, ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι το επίπεδο εξουσίας και διαφθοράς στην πόλη είχε χάσει το μέλλον του προκαλώντας έναν μεγάλο πυρηνικό πόλεμο, έναν πόλεμο που άλλαξε ολόκληρη τη γεωγραφία της χώρας.

Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή τοποθεσία της πόλης της Ατλαντίδας, αλλά παραδόξως ο Πλάτων υποστήριξε ότι η πόλη βρισκόταν μπροστά από τις Ηράκλειες Στήλες ,  σε σχέση με τον «Βράχο του Γιβραλτάρ» και τη Βόρεια Αφρική. Διεξήχθησαν αρκετές αποστολές και έρευνες για να βρεθεί η ακριβής τοποθεσία της χαμένης πόλης, αλλά όλες απέτυχαν. Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδείξει την ύπαρξη της πόλης.

Είναι ενδιαφέρον ότι το 2015 μια ομάδα θαλάσσιων αρχαιολόγων ανακάλυψε 39 ράβδους ορείχαλκου από ένα πλοίο που βυθίστηκε 1.000 μέτρα από την ακτή Gela νότια της Σικελίας, πριν από περίπου 2.600 χρόνια, υποδηλώνοντας ότι οι θρύλοι της πόλης Ατλαντίδα θα μπορούσαν να είναι κάτι πολύ περισσότερο από ιστορίες.

Ο καθηγητής Sebastiano Tusa, ένας διάσημος αρχαιολόγος από το γραφείο του Επιθεωρητή της Θάλασσας (Superintendent of the Sea) στη Σικελία, δήλωσε ότι το μυθικό κόκκινο μέταλλο που ανακαλύφθηκε στο ναυάγιο του βυθισμένου πλοίου πιθανότατα ονομάζεται ορείχαλκος.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ράβδοι της Ατλαντίδας μεταφέρθηκαν από τη Γέλα νότια της Σικελίας στην Ελλάδα ή τη Μικρά Ασία. Οι θεωρίες υποδηλώνουν ότι το πλοίο που μετέφερε το μυστηριώδες μέταλλο πιθανότατα πιάστηκε σε μια μεγάλη καταιγίδα και βυθίστηκε ενώ προσπαθούσε να φτάσει στο λιμάνι της Σικελίας

«Το ναυάγιο χρονολογείται στο πρώτο μισό του 6ου αιώνα. Το πλοίο βρισκόταν μόλις 1.000 μέτρα από τις ακτές της Γέλας, σε βάθος 3 μέτρων. Δεν έχει βρεθεί ποτέ κάτι παρόμοιο. Γνωρίζαμε τον ορείχαλκο από αρχαία κείμενα και κάποια διακοσμητικά αντικείμενα », είπε ο καθηγητής Sebastiano Tusa.


Μια πλούσια ιστορία συνδέεται με τον αινιγματικό ορείχαλκο, το μέταλλο της Ατλαντίδας. Η σύνθεση και η προέλευση του μετάλλου έχουν συζητηθεί για περισσότερο από έναν αιώνα. Στην ελληνική μυθολογία, ο ορείχαλκος πιστεύεται ότι επινοήθηκε από τον Κάδμο, έναν χαρακτήρα της ελληνικής μυθολογίας.

Ο Πλάτων κατέταξε τον ορείχαλκο στον διάλογο  Κριτία ως θρυλικό μέταλλο. Έχει περιγραφεί ότι η χαμένη πόλη της Ατλαντίδας φωτίστηκε με το κόκκινο φως του ορείχαλκου που αναβόσβηνε.

«Το δεύτερο μέταλλο μετά τον χρυσό εξορύχτηκε στην Ατλαντίδα για να καλύψει όλες τις επιφάνειες του Ναού του Ποσειδώνα». Πλάτων

Η πλειοψηφία των εμπειρογνωμόνων συμφωνεί ότι ο ορείχαλκος είναι ένα κράμα χαλκού, όπως αυτό που παράγεται με ενανθράκωση. Η ενανθράκωση είναι μια διαδικασία που συνδυάζει μετάλλευμα ψευδαργύρου, άνθρακα και μέταλλο χαλκού σε ένα χωνευτήριο.

Μετά από ενδελεχή ανάλυση φθορισμού ακτίνων Χ, διαπιστώθηκε ότι 39 ράβδοι Atlantis ήταν ένα κράμα αποτελούμενο από 75-80 % χαλκό, 14-20 % ψευδάργυρο και χαμηλότερα ποσοστά νικελίου, μολύβδου και σιδήρου.

Ο καθηγητής Tumus τόνισε τη συνάφεια της ανακάλυψης: 

«Το εύρημα επιβεβαιώνει την ύπαρξη της Γκέλας έναν αιώνα μετά την ίδρυσή της το 689 π.Χ.».λέει ο καθηγητής Tumus

Αποδεικνύει λοιπόν η ανακάλυψη την ύπαρξη της μεγάλης πόλης της Ατλαντίδας; 

Ο Enrico Mattievich, καθηγητής, συγγραφέας και πρώην φυσικός στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, υποστήριξε ότι «οι ράβδοι είναι φτιαγμένες από ορείχαλκο ενώ ο πραγματικός ορείχαλκος  είναι από χαλκό, χρυσό και ασήμι και κατασκευάστηκε στο Περού».

Η ύπαρξη της πόλης της Ατλαντίδας αναφέρεται σε δύο σπουδαία έργα του Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα, τον Κριτία και τον Τίμαιο. Ο Πλάτωνας δεν επινόησε την Ατλαντίδα, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά τα ίχνη της μυστηριώδους πόλης πάνε βαθιά στην ιστορία.

Ο Πλάτων γράφει ότι η Ατλαντίδα βρισκόταν στον Τίμαιο:

«Γιατί είναι καταγεγραμμένο στα αρχεία μας

πώς το κράτος σας κάποτε καθοδηγούσε την πορεία ενός πανίσχυρου στρατού που ξεδιάντροπα προχώρησε από ένα μακρινό σημείο του Ατλαντικού Ωκεανού για να επιτεθεί σε όλη την Ευρώπη και την Ασία. Επειδή η θάλασσα ήταν πλεύσιμη εκείνη την εποχή. γιατί μπροστά από το στόμιο, το οποίο εσείς οι Έλληνες, όπως λέτε, ονομάζετε Ηράκλειες στήλες, βρίσκεται ένα νησί μεγαλύτερο από τη Λιβύη και την Ασία μαζί. και ήταν δυνατόν οι ταξιδιώτες εκείνης της εποχής να φτάσουν από εκεί στα άλλα νησιά και από τα νησιά σε ολόκληρη την ήπειρο απέναντί ​​τους, που περικλείει αυτόν τον αληθινό ωκεανό.

Γιατί όλα όσα έχουμε εδώ, για το στόμιο του οποίου μιλάμε, είναι προφανώς ένα λιμάνι με στενή είσοδο. αλλά ότι εκεί υπάρχει ένας πραγματικός ωκεανός, και η γη που τον περιβάλλει μπορεί κυριολεκτικά να ονομαστεί ήπειρος.

Τώρα μια συνομοσπονδία βασιλιάδων μεγάλης και υπέροχης δύναμης υπήρχε σε αυτό το νησί της Ατλαντίδας, που κυριαρχούσε σε ολόκληρο το νησί αλλά και σε πολλά άλλα νησιά και μέρη της ηπείρου.» - Timaeus 24e – 25a, μετάφραση RG Bury.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί κανένα συγκεκριμένο στοιχείο για την ύπαρξη της χαμένης πόλης της Ατλαντίδας. Ωστόσο, οι ράβδοι ορειχάλκου που ανακαλύφθηκαν κοντά στη Σικελία είναι η οριστική απόδειξη της ύπαρξης της Ατλαντίδας;

Συμπέρασμα:

Από ατλαντική άποψη, τι πρέπει να σκεφτεί κανείς για αυτό το «Oreichalkosfund» στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας, το οποίο κυκλοφόρησε μαζικά στο Διαδίκτυο μέσω ταχυδρομείου επιστροφής (για μια περίληψη, π.χ. αυτός ο σύνδεσμος) και, παρεμπιπτόντως, επίσης - δηλώθηκε ως «τελευταία ερευνητικά αποτελέσματα» - στο μάλλον "half-baked" άρθρο της Wikipedia καταγράφηκε με θέμα «Ορείχαλκος»;

Το ξερό είναι ότι το 2014 ανακαλύφθηκε στο εν λόγω σημείο ένα ναυάγιο, στο οποίο υπήρχε φορτίο αρχαίου ορείχαλκου, το κράμα του οποίου φυσικά διαφέρει από τα σημερινά μεταλλουργικά πρότυπα.

Μάλιστα, η πηγή μας λέει για αυτήν την αναφορά: «Η πλέον ολοκληρωμένη ανάλυση φθορισμού ακτίνων Χ των ανακτημένων ράβδων ορείχαλκου έδειξε σύνθεση 75-80% χαλκού, 15-20% ψευδαργύρου και μικρές ποσότητες νικελίου, μολύβδου και σιδήρου - και έρχεται μαζί του [σήμερα !? ρε. Κόκκινο.] Ο ορείχαλκος πολύ κοντά.»

Φυσικά, τα ευρήματα τέτοιων παλαιών ναυαγίων είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα από την άποψη των ειδικών, γιατί είναι αρκετά σπάνια και αντιπροσωπεύουν αρχαιολογικές περιουσίες. Ένα ευρύ κοινό δύσκολα μπορεί να εκστασιαστεί με κάτι τέτοιο.

Ο κ. Tusa και οι συνάδελφοί του απλώς άρπαξαν το κουτί με τα tricks και δοκίμασαν τον ορείχαλκο του Πλάτωνα, ο οποίος κέντρισε το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων για φανταχτερούς τίτλους - και σε χρόνο μηδέν ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ με «viral» δυνατότητες φτερούγισε στον Ιστό.

 Οι παραλείψεις του Tusa δεν έχουν καμία σχέση με ένα σοβαρό ενδιαφέρον για το ερώτημα τι μπορεί να ήταν ο πλατωνικός ορείχαλκος ή το πρόβλημα της Ατλαντίδας.

Ο Έλληνας θαλάσσιος γεωλόγος Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου συνόψισε τη σχετική άποψη των περισσότερων σχολικών μελετητών πριν από μερικά χρόνια ως εξής: «Η Ατλαντίδα είναι ένας μύθος, αλλά αυτός που συνεχίζει την υποβρύχια έρευνα...»

Το γεγονός ότι ο ορείχαλκος συνδέεται με τον ορείχαλκο που αναφέρει ο Πλάτωνας -και συνεπώς και με την Ατλαντίδα- οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι αυτός ο αρχαίος και μυστηριώδης όρος, ειδικά στην ύστερη αρχαιότητα - ειδικά στη λατινοποιημένη του μορφή Aurichalcum, χρησιμοποιήθηκε όλο και περισσότερο ως όνομα. για ορείχαλκο Βρέθηκε χρήση.

Και ο Tusa έχει επίσης θεμελιωδώς δίκιο όταν δηλώνει ότι ο Ορειχάλκος είναι «ακόμη και σήμερα το ελληνικό όνομα για τον ορείχαλκο». Αλλά αν το μυθικό κομμένο ύφασμα του Ορειχάλκου, το οποίο κάποτε αναφέρθηκε από τον Ησίοδο, τον Όμηρο, τον Ήβυκο και τον Πλάτωνα, είναι ορείχαλκο, έχει ενεργήσει εντελώς ασαφές.

Από αυτή την άποψη, είναι σκέτος αφρός να συνδέσεις το ορειχάλκινο φορτίο του ναυαγίου της Γκέλας με την Ατλαντίδα, ας πούμε.

25-10-21

https://www.pravda-tv.com/2021/10/orichalcum-wurde-das-mysterioese-verlorene-metall-von-atlantis-in-einem-2600-jahre-alten-schiffswrack-gefunden/

=======

σχετικές αναρτήσεις

Ατλαντίδα: βυθισμένο νησιωτικό βασίλειο ή γιγάντιος διαστημικός σταθμός των θεών;

15-9-21

https://www.pravda-tv.com/2021/09/atlantis-versunkenes-inselreich-oder-gigantische-raumstation-der-goetter/

Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι αναζητούν το νησιωτικό βασίλειο της Ατλαντίδας, το οποίο βυθίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει καταφέρει να βρει την πραγματική τοποθεσία.

Τι θα γινόταν αν η Ατλαντίδα δεν υπήρχε ποτέ στη Γη; Ο προ-αστροναύτης και συγγραφέας βιβλίων Dieter Bremer έχει να προσφέρει μια ενδιαφέρουσα και περίεργη αλλά αρκετά λογική θεωρία.

Ο Bremer πιστεύει ότι η Ατλαντίδα είναι στην πραγματικότητα ένας εξωγήινος διαστημικός σταθμός που συνετρίβη στη Γη πριν από χιλιάδες χρόνια και άλλαξε όλη τη ζωή στην Terra.

Η Ατλαντίδα εμπνέει τη φαντασία των ανθρώπων από αμνημονεύτων χρόνων. Ατλαντίδα, που μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε ακριβώς πού να κοιτάξουμε. Πολλοί το υποπτεύονται στον Ατλαντικό στα ανοικτά της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορεί να βρεθεί στη Βόρεια Θάλασσα κάπου ανάμεσα στη Δανία και τη Σκωτία, ενώ άλλοι επιστήμονες πιστεύουν ότι γνωρίζουν ότι βυθίστηκε στις Αζόρες.

Ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτων (427-347 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που ανέφερε την Ατλαντίδα. Ο Πλάτων χρονολογεί την καταστροφή στο 8500 π.Χ. Ο υπολογισμός του βασίστηκε σε γραπτά αρχεία που κρατούσαν Αιγύπτιοι ιερείς

Τα αρχεία αυτά αποκαλύφθηκαν στον Σόλωνα (640-540 π.Χ.) τη νομοθετική εξουσία της Αθήνας από ιερείς. Ο Πλάτων, ο άμεσος απόγονος του, τους χρησιμοποίησε αργότερα στους διαλόγους του «Κριτίας» και «Τίμαιος».

Ο Πλάτων έγραψε ότι η Ατλαντίδα συνδέεται με τη «Χρυσή Εποχή», ότι είναι μια νησιωτική ήπειρος στο μέγεθος της Μικράς Ασίας και του Λιβάνου μαζί και ότι βρίσκεται πίσω από τις Ηράκλειες στήλες - δηλαδή πίσω από το Γιβραλτάρ στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο Πλάτων προφανώς γνώριζε ότι οι κάτοικοι της Ατλαντίδας ήταν εξαιρετικά εύποροι και ζούσαν κάτω από ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες. Αν πιστεύετε στα γραπτά του Πλάτωνα, η Ατλαντίδα ήταν ο περιγραφόμενος παράδεισος στη γη και, με λίγη φαντασία, ίσως και ο βιβλικός παράδεισος. 

Αλλά πολλοί επιστήμονες αντιτίθενται σε αυτό, επειδή η Ατλαντίδα προφανώς δεν ήταν ένας ουτοπικός παράδεισος όπως ο βιβλικός κήπος της Εδέμ, αλλά υποτίθεται ότι υπήρχε στην πραγματική ζωή. 

Και εδώ ακριβώς μπαίνει στο παιχνίδι η εξωγήινη θεωρία, στην οποία το ουτοπικό νησί έχει παγιδευτεί στη σφαίρα των μύθων και των θρύλων μέχρι σήμερα.

Ήταν πραγματικοί επισκέπτες από άλλο γαλαξία που σταμάτησαν σε έναν γιγαντιαίο διαστημικό σταθμό στο ηλιακό μας σύστημα, ήρθαν όλο και πιο κοντά στη γη και τελικά κατέστρεψαν την Terra μαζί με το σκάφος τους, για να την ξαναφτιάξουν μετά;

Ο Bremer πιστεύει ότι μια μέρα ο διαστημικός σταθμός συνετρίβη στη γη λόγω τραγικών συνθηκών, γεγονός που οδήγησε σε σοβαρές αλλαγές στο Terra και στο σχηματισμό του φεγγαριού μας.

Αν ο Μπρέμερ έχει δίκιο, στο τέλος της θεωρίας του το ερώτημα παραμένει: πού βρίσκονται σήμερα τα υπολείμματα του διαστημικού σταθμού; Υπάρχουν ακόμα, αν ναι, πού και κυρίως έχουν ήδη βρεθεί από αρχαιολόγους;

Μια σκέψη με οδηγεί στην Ανταρκτική. Στο παρελθόν εικάζεται ξανά και ξανά ότι υπάρχει ένα τεράστιο διαστημόπλοιο κάτω από τους πάγους πάχους ενός μέτρου της Ανταρκτικής. 

Τόσο η Ατλαντίδα όσο και η Ανταρκτική έχουν εμπνεύσει πολλούς συγγραφείς στο παρελθόν. Μεταξύ άλλων, ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας τρόμου Έντγκαρ Άλεν Πόε. Στο μυθιστόρημά του The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket , που δημοσιεύτηκε το 1838, ο Poe γράφει επίσης για μια χαμένη και μυστηριώδη πόλη κάτω από τον αιώνιο πάγο.

Είναι αυτός ο μυστηριώδης διαστημικός σταθμός;

=======

Είναι η Atlantis ο διαστημικός σταθμός «Elysium» όπως στην «Ωδή στη χαρά» του Σίλερ;

30-8-21

https://www.pravda-tv.com/2021/08/ist-atlantis-die-raumstation-elysium-wie-bei-schillers-ode-an-die-freude/

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι, φυσικά, γιατί μόνο ο Πλάτωνας αναφέρει για την Ατλαντίδα. Και αυτό το ερώτημα είναι πολύ εύκολο να απαντηθεί: Όχι μόνο αναφέρει τον Πλάτωνα γι' αυτό, αλλά μόνο ο Πλάτων επέλεξε τον όρο «Ατλαντίδα».

Και όλοι οι άλλοι συγγραφείς που αναφέρθηκαν στον όρο του Πλάτωνα «Ατλαντίδα» τον χρησιμοποίησαν ξανά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν παραδόσεις που σημαίνουν Ατλαντίδα αλλά την αποκαλούν διαφορετικά.

Περισσότερα από 5000 βιβλία έχουν γραφτεί για το θέμα της Ατλαντίδας, της βυθισμένης πόλης, και οι επιστήμονες διαπρέπουν σε δηλώσεις όπως: Ο Πλάτωνας θα ήθελε μόνο να χαρακτηρίσει μια ιδανική πολιτεία και τα πάντα για την Ατλαντίδα σε αυτό το κείμενο είναι φτιαγμένα ή κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, η Ατλαντική (ουράνια) Θάλασσα του Πλάτωνα πήρε το όνομά της από τον Τιτάνα Άτλαντα, αυτόν που μετέφερε τον ουρανό.

ακόμη και η σημερινή επιστήμη διαπιστώνει ότι η ατμόσφαιρα συμπεριφέρεται περισσότερο σαν υγρό παρά αέριο: ο Thomas Reiter το συνοψίζει στο ντοκιμαντέρ του BBC / ZDF "Expedition Earth" από το 2008: "Ζούμε στην πραγματικότητα στον πυθμένα ενός ωκεανού αέρα".

Η Ατλαντίδα του Πλάτωνα ήταν ένας αρχαίος διαστημικός σταθμός; 

=============

Ο αινιγματικός δίσκος της Φαιστού: ο χάρτης προς την Ατλαντίδα;

28-6-21

https://www.pravda-tv.com/2021/06/der-raetselhafte-diskos-von-phaistos-die-karte-nach-atlantis-video/

Το βράδυ της 3ης Ιουλίου 1908, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο μινωικό ανακτορικό συγκρότημα της Φαιστού στο ελληνικό νησί της Κρήτης, οι αρχαιολόγοι γύρω από τον Luigi Pernier βρήκαν έναν περίεργο πήλινο δίσκο από την Εποχή του Χαλκού με 45 διαφορετικά σύμβολα και 242 χαρακτήρες, οι οποίοι χωρίζονται σε Στον πηλό τυπώθηκαν 61 ομάδες με γραμμές και  γράμματα (σύμβολα εικόνες)

Ακόμη και 100 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, ο Δίσκος της Φαιστού παραμένει ένα μυστήριο για την επιστήμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: