Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Q -Force - η νέα σειρά κινουμένων σχεδίων από το "Netflix": Καλώς ορίσατε στην LGBTQ CIA

Q -Force - η νέα σειρά κινουμένων σχεδίων από το "Netflix":

 Το Q-Force του Netflix είναι μια απόπειρα να κάνει την κρατική ασφάλεια,  να δείχνει φιλική προς το queer.

Καλώς ορίσατε στην LGBTQ CIA

====

'Q-Force' (2021) Created by Gabe Liedman © Netflix 34

RT onRT    κείμενο του Τομ Σέκερ (Tom Secker), βρετανού ερευνητικού δημοσιογράφου, συγγραφέα και podcaster. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη δουλειά του μέσω του ιστότοπού του Spy Culture και του podcast του ClandesTime.

====

Τον περασμένο μήνα το Netflix ξεκίνησε τη νέα σειρά κινουμένων σχεδίων Q -Force - μια κατασκοπευτική εκπομπή, με μια ανατροπή.

Η υπόθεση είναι: Ένας ομοφυλόφιλος (gay) σούπερ κατάσκοπος και η φιλοπόλεμη ομάδα του LGBTQ αγωνίζονται για αναγνώριση από τον οργανισμό  που τους υποτίμησε».

 Η Q-Force επικεντρώνεται σε έναν gay, τύπου James Bond που ονομάζεται Steve Maryweather- γνωστό στο ομοφοβικό αφεντικό του ως «Mary».

 Εργάζεται για μια ελαφρώς καλυμμένη έκδοση της CIA που ονομάζεται Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών [American Intelligence Agency (AIA)] αλλά αυτός και η ομάδα του, παραγκωνίζονται σε ένα σκοτεινό γραφείο ενός γκαράζ, στο Δυτικό Χόλιγουντ, λόγω θεσμικών προκαταλήψεων απέναντι στους ομοφυλόφιλους.

 Οι αντιδράσεις στην παράσταση ήταν ανάμεικτες, με το PinkNews (τον βρετανικό κεντρικό φορέα του LGBT κινήματος), να χαρακτηρίζει -όπως ήταν αναμενόμενο- το Q-Force ως «μια διασκεδαστική, animated queer κατασκοπευτική σειρά που δεν ξέραμε ότι την χρειαζόμασταν».

Οι αντιδράσεις των θεατών κατά τα άλλα ήταν ως επί το πλείστον αρνητικές. Η Guardian, συνήθως προοδευτικό προπύργιο, έδωσε ένα μεγάλο μπράβο στην Q-Force, συνοψίζοντας: «Μια σειρά από queer κλισέ στερεότυπα, ξεπερασμένες αναφορές στην τηλεοπτική σειρά Ally McBeal και στην αμερικάνικη ταινία  Brokeback Mountain (που απεικονίζει τη σύνθετη συναισθηματική και σεξουαλική σχέση μεταξύ δύο Αμερικανών καουμπόηδων) και βασικά, μια απουσία γέλιου που δημιουργεί ένα στερεότυπο "stinker " στην κινούμενη εικόνα. "

 Σίγουρα, οι συντελεστές της παράστασης πήγαιναν σαφώς για ένα μείγμα του The Simpsons meets Mission: Impossible, με μερικά encores της Priscilla, Queen of the Desert. Τελικά, όμως, έμοιαζε περισσότερο με το American Dad meets Spy Kids, 3D by way of Will & Grace.

 Ο Maryweather και η χαρούμενη μπάντα του από multisexuals είναι λαμπερά στερεότυπα, από το σεξουαλικά αμφίθυμο Girl  με τον τύπου Dragon Tattoo hacker, μέχρι την μεγάλη "butch" μαύρη λεσβία μηχανικό και τον undercover specialist της drag queen που ονομάζεται Twink. Ο Maryweather εκφράζει τον εντυπωσιακό κακό διάλογο, όπως: «Ανυπομονώ να υπηρετήσω τη χώρα μου με όλη μου τη μεγάλη ομοφυλόφιλη καρδιά», ενώ το φανατικό αφεντικό του είναι εξίσου ωμό, λέγοντας ότι η Q-Force δεν μπορεί να αναλάβει πραγματικές αποστολές επειδή, « Τι γίνεται αν κάποιος διαστρέψει την αντωνυμία του; »

 Αυτό δημιουργεί μια δυναμική με την οποία τα μέλη της Q-Force αναζητούν αναγνώριση από το ίδιο το σύστημα που τα περιθωριοποιεί και τα απορρίπτει, κάτι που, όπως θα σας πει κάθε ψυχολόγος, δεν είναι υγιές.

 Είναι επίσης πολιτικά αμφίβολο - γιατί οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων που έχει ωθηθεί στο περιθώριο και τα δικαιώματα της έχουν παραβιαστεί συστηματικά  από ένα ίδρυμα (οργανισμό) θα ήθελε να βρει αναγνώριση, μέσα σε αυτό το ίδρυμα;

 Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών αντιμετωπίζει την Q-Force ως επί το πλείστον  σαν κακόβουλο κακοποιητικό σύζυγο, αλλά ο Twink και οι υπόλοιποι επιστρέφουν για περισσότερα.

 Αυτό οφείλεται εν μέρει, σε μια σειρά από φιλικές προς τους queer ρυθμίσεις, όπως στο εναρκτήριο επεισόδιο όπου η ομάδα προχωρά σε μια αντιτρομοκρατική δράση σε ένα γκέι μπαρ, ή σε πολλά επεισόδια, όπου πρέπει να διεισδύσει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Το φινάλε της σειράς έχει οριστεί ακόμη και σε ένα τεράστιο  pride festival.

Παρ 'όλα αυτά, η ιστορία δεν έχει καθόλου νόημα. Ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών, Ντιρκ Τσάνλεϊ (Dirk Chunley είναι ανοιχτά queerphobic, στέλνοντας ακόμη και έναν μάχο σκληρό "macho tough guy" πράκτορα για να επιβλέπει την Q-Force, λέγοντάς του  “Go babysit the sodomites.”

Γιατί κάποιος με τόσο προφανή προκατάληψη θα απασχολούσε μια ειδική ομάδα αποτελούμενη από έναν ομοφυλόφιλο Captain America και μια λιτανεία από στενούς φίλους (συντρόφους) με διφορούμενες ταυτότητες;

 Το αποτέλεσμα αυτής της τρύπας (χάσματος ,gaping plot hole) η μπερδεμένη πολιτική και τα πολλά κακά σενάρια είναι ένα καρτούν που είναι ταυτόχρονα προφητικό και αναχρονιστικό, λες και οι συγγραφείς έβγαλαν τις περισσότερες ιδέες τους από τα μιμίδια του Tumblr από το 2009. Επιπλέον, τα προοδευτικά διαπιστευτήριά του υπονομεύονται από το γεγονός ότι κάθε χαρακτήρας στην παράσταση είναι λευκός, εκτός από τον προαναφερθέντα μεγάλο μαύρο lesbian μηχανικό. Η μόνη μη-λευκή φωνή στην ιστορία είναι η πιο χακαρισμένη από όλες.

Το πιο σημαντικό, η Q-Force εκμεταλλεύεται μια τάση που διαδραματίζεται τόσο στη λαϊκή κουλτούρα όσο και στην επικρατούσα πολιτική, σύμφωνα με την οποία η πολιτική ασφάλειας και οι αυταρχικές κυβερνητικές πολιτικές επανατοποθετούνται χρησιμοποιώντας προοδευτικούς συμβολισμούς.

Με απλά λόγια, η παράσταση ξεπλένει την CIA, την MI6  Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών (SIS) του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστή και ως MI6 (Military Intelligence, Section 6)  και τις άλλες “alphabet” υπηρεσίες κάνοντας να φαίνεται ότι τα άτομα LGBTQ+ πρέπει να υποστηρίζουν, να αναζητούν ασφάλεια ή ακόμη και να εργάζονται για αυτά τα ιδρύματα, ακόμη και αν αντιμετωπίζονται σαν βρωμιά.

Έχουμε δει αυτή την τάση να διαδραματίζεται σε όλη τη συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα ενός γυναικείου, μαύρου, γκέι ή τρανς Τζέιμς Μποντ να αντικαταστήσει την τρέχουσα ενσάρκωση του Ντάνιελ Κρεγκ  (Daniel Craig) 

Μεγάλο μέρος της πίεσης για την αναμόρφωση του χαρακτήρα του Μποντ προήλθε από υποστηρικτές και ακτιβιστές, αλλά αυτή η σκέψη είναι εντελώς λανθασμένη.

Ο Μποντ σχεδιάστηκε πάντα ως εικονίδιο προπαγάνδας για τη μεταπολίτευση, με βάση το αρχέτυπο του Βρετανού περιπετειώδη άνδρα  "socking it" στους ιθαγενείς.

Είναι ο "standard government-issue"  ψυχοπαθής, σειρά που σκοτώνει τον δρόμο προς τη δημοκρατία και την ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

Γιατί λοιπόν οι μαύροι ή οι καφέ άνθρωποι θα ήθελαν να είναι ο Τζέιμς Μποντ; Απεικονίζονται φρικτά στα πρωτότυπα μυθιστορήματα, με ατελείωτες παρατηρήσεις για το πώς μυρίζουν περίεργα και περιγραφές που "φιξάρονται" στο σώμα τους. Ακόμη και οι πρόσφατες κινηματογραφικές προσαρμογές διατηρούν τις πολύ λευκές, ευθείες, ανώτερης αξίας αγγλικές αξίες του υλικού προέλευσης.

Ομοίως, πώς η απεικόνιση μιας σεξουαλικά επιθετικής λεσβίας που σκοτώνει ατιμώρητους φύλακες της Βόρειας Κορέας βοηθά τα περαιτέρω δικαιώματα των ομοφυλοφίλων ή αμφισβητεί τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες; Αν μη τι άλλο, όπως ο χαρακτήρας της Q-Force, απλώς θα τις ενίσχυε.

 Αυτό δεν είναι απλώς ένα πολιτιστικό φαινόμενο, καθώς η CIA έχει επίσης "jumped on the bandwagon"  στην προσπάθειά της να ξεπλύνει τη φήμη της ως οργανισμού που ειδικεύεται σε βασανιστήρια και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Εξακολουθεί να ειδικεύεται σε αυτά τα πράγματα, φυσικά, αλλά τώρα βάζει εικόνες ουράνιου τόξου στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του  pride μήνα, οπότε δεν μπορεί να είναι τόσο κακό, σωστά;

Για παράδειγμα, γύρω στο 2017, κάλεσαν τον συγγραφέα κόμικς Μπράιαν Μπέντις (Brian Bendis)  στην έδρα τους στο Λάνγκλεϊ (Langley)

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Μπέντις εξήγησε σε μια συνέντευξή του: «έπρεπε να μιλήσω εκεί πριν από δύο χρόνια για έναν κόσμο που είναι διαφορετικός τώρα.

Ανησυχούσαν για τα προβλήματα διαφορετικότητας που αντιμετώπιζαν και η Marvel Comics ευημερούσε με αυτό, οπότε ρωτήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Με έβαλαν ... να έρθω να μιλήσω για διαφορετικές προοπτικές. Και ναι, έβαλαν τον λευκό να μιλήσει για τη διαφορετικότητα, αλλά εγώ είμαι Εβραίος ».

Η Υπηρεσία ακολούθησε βάζοντας τον εαυτό της στη φήμη γύρω από τον Black Panther, την πρώτη κυρίως ταινία μαύρου υπερήρωα της Marvel.

Δημοσίευσαν άρθρα στον ιστότοπό τους που συγκρίνουν την τεχνολογία της CIA με αυτήν που εμφανίζεται στην ταινία και έγραψαν με tweet, την υποστήριξή τους στον Black Panther όταν ήταν υποψήφιος στα Όσκαρ.

 Ομοίως, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει επαινεθεί ευρέως για τη σύγκληση (συγκέντρωση) της πιο διαφορετικής ρύθμισης εθνικής ασφάλειας που έχει παρατηρηθεί ποτέ στις ΗΠΑ, με το DefenseNews να αναφέρει: «Η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι το 54% των υποψηφίων για εθνική ασφάλεια - στο Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Αμερικανικό Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξη - είναι γυναίκες, το 40% είναι έγχρωμοι και τουλάχιστον το 7% ταυτίζεται ως LGBTQ. Μόνο στο Πεντάγωνο, το 55% των πολιτικών διορισμένων είναι γυναίκες, περίπου το 46% είναι έγχρωμοι και περισσότερο από το 10% ταυτίζονται ως ΛΟΑΤΚ ».

 Τα Ηνωμένα Χρώματα του Αμερικάνικου Exceptionalism.

 ίσως δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή η διαφορετική ομάδα δεν κάνει τίποτα για να διαλύσει το πρόγραμμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, να κλείσει το Γκουαντάναμο, να μειώσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό, να βασιλέψει σε μαζική επιτήρηση ή να σταματήσει την ιστορία των αιώνιων πολέμων. Πόσο μάλλον να τερματίσουμε πράγματα όπως το πρόγραμμα 1033, το οποίο προβλέπει δισεκατομμύρια δολάρια σε πλεόνασμα στρατιωτικού εξοπλισμού που θα παραδοθεί στα εγχώρια αστυνομικά τμήματα.

 Ως εκ τούτου, η κυκλοφορία του Q-Force ήταν έγκαιρη, πιάνοντας την κορυφή του κύματος του rebranding των παλιών νευρωτικών, σκληρών, εχθρικών πρακτικών μέσω της μουντής έννοιας της διαφορετικότητας.

Η σειρά απεικονίζει τους χαρακτήρες μας να σκοτώνουν, να εισβάλλουν στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων, να λένε ψέματα, να εξαπατούν και να κλέβουν, αλλά είναι εντάξει, επειδή είναι LGBTQ. Εάν η κυβέρνηση πρόκειται να σπάσει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και να διαβάσει την προσωπική σας αλληλογραφία με τους αγαπημένους σας, δεν είναι καθησυχαστικό να γνωρίζετε ότι μπορεί να απασχολούν μια λεσβία μετανάστρια για να το κάνουν;

 Έτσι, αν σας αρέσει ο κινούμενος κατάσκοπός σας να δείχνει ελαφρώς αστείος  αλλά με βάρος στο ταυτοποιητικό κίνημα (identitarian snark)

 όπως: «Οι Straight άντρες είναι απλώς λεσβίες με μακρύτερο cargo σορτς, λιγότερες δεξιότητες και έχθρα στην καρδιά τους», τότε η Q-Force είναι η παράσταση για εσάς.

 Ωστόσο, αν έχετε βαρεθεί να σας λένε ότι τα κρατικά εγκλήματα είναι εντάξει, εφόσον παραγγέλλονται ή διαπράττονται από μια διαφορετική ομάδα που εκπροσωπεί ολόκληρη την Αμερική, τότε προτείνω να αντιμετωπίζετε αυτήν την παράσταση σαν  πολιτιστική αρρώστια που σίγουρα είναι και έχει σαφή θέση και σκοπιμότητα.
πηγή 13-9-21
https://www.pravda-tv.com/2021/09/q-force-die-neue-zeichentrickserie-von-netflix-willkommen-bei-der-lgbtq-cia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: