Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Μυστικές δοκιμές υπερηχητικών όπλων στην Κίνα, τον Αύγουστο εκτόξευσε υπερηχητικό πύραυλο με πυρηνική ικανότητα, που έκανε τον γύρο του κόσμου και αιφνιδίασε τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Η Κίνα εκτόξευσε υπερηχητικό πύραυλο που έκανε το γύρω του κόσμου, σε χαμηλή τροχιά σε τρομακτική επίδειξη των προηγμένων όπλων της ... αφήνοντας άφωνους τους προϊσταμένους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Η δοκιμή έδειξε ότι η Κίνα είχε κάνει εκπληκτική πρόοδο στα υπερηχητικά όπλα»

 τον Αύγουστο, ο κινεζικός στρατός εκτόξευσε έναν πύραυλο που μετέφερε ένα υπερηχητικό όχημα ολίσθησης, που πέταξε σε χώρο χαμηλής τροχιάς πριν επιταχυνθεί προς τον στόχο του.

Η κίνηση αιφνιδίασε τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες (U.S. intelligence), καθώς αυτές και η Ρωσία αναπτύσσουν τους δικούς τους υπερηχητικούς πυραύλους.

Ο υπερηχητικός πύραυλος με πυρηνική ικανότητα καταδεικνύει μια προηγμένη διαστημική ικανότητα που αιφνιδίασε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, εγείροντας ερωτήματα για το αν οι ΗΠΑ υποτιμούν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα αναπτύσσουν όλες υπερηχητικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων ολίσθησης (glide vehicles) όπως αυτό που δοκιμάστηκε από τους Κινέζους.

 Ο Taylor Fravel, εμπειρογνώμονας στην κινεζική πολιτική για τα πυρηνικά όπλα, ο οποίος δεν γνώριζε τη δοκιμή, είπε ότι ένα υπερηχητικό όχημα ολίσθησης με πυρηνική κεφαλή (hypersonic glide vehicle armed with a nuclear warhead)  θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να «αναιρέσει» (negate)   τα αμερικανικά συστήματα πυραυλικής άμυνας που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέψουν τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους.

  «Υπερτονικά οχήματα ολίσθησης..  πετούν σε χαμηλότερες τροχιές και μπορούν να ελιχθούν κατά την πτήση, γεγονός που  καθιστά δύσκολο να εντοπιστούν και να καταστραφούν », δήλωσε ο Fravel, καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Ο Fravel πρόσθεσε ότι θα ήταν «αποσταθεροποιητικό» εάν η Κίνα αναπτύξει πλήρως ένα τέτοιο όπλο, αλλά προειδοποίησε ότι μια δοκιμή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το Πεκίνο θα αναπτύξει την ικανότητα.

Η αυξανόμενη ανησυχία για τις πυρηνικές δυνατότητες της Κίνας έρχεται καθώς το Πεκίνο συνεχίζει να ενισχύει τις συμβατικές στρατιωτικές του δυνάμεις και συμμετέχει σε όλο και πιο ισχυρή στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στην Ταϊβάν.

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν αυξηθεί καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιτεθεί σκληρά στο Πεκίνο

περισσότερα στον σύνδεσμο

16-10-21

https://www.ft.com/content/ba0a3cde-719b-4040-93cb-a486e1f843fb

σχετική ανάρτηση
https://www.dailymail.co.uk/news/article-10102871/China-hypersonic-nuke-warned-risks-losing-new-Cold-War-decade.html?ito=push-notification&ci=EJaZukibrK&cri=vg2TUJnIaI&si=451208&xi=b2a5da86-b693-40c1-833d-32b8b6a65f9a&ai=10102871

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10117685/Rocket-failure-delays-hypersonic-weapons-test-China-fired-second-missile.html?ito=push-notification&ci=r8X96iOTyD&cri=6Kl8_95BZS&si=451208&xi=b2a5da86-b693-40c1-833d-32b8b6a65f9a&ai=10117685

Δεν υπάρχουν σχόλια: