Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Το θολό ιστορικό του γίγαντα δεδομένων Palantir. Η μυστική συμφωνία με το NHS Covid-19 Data Store. Ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με την πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.Η πλατφόρμα «Gotham» της εταιρείας για προγνωστικούς σκοπούς

Το θολό ιστορικό του γίγαντα δεδομένων Palantir εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με τη μυστική, δυνητικά παράνομη συμφωνία NHS ύψους 23 εκατομμυρίων λιρών

φωτο:λογότυπο της Palantir Technologies (PLTR)

Η Palantir κέρδισε ένα τεράστιο συμβόλαιο για να συνεχίσει τις εργασίες της στο NHS Covid-19 Data Store.

Αλλά το βρετανικό κοινό δεν θα έχει κανέναν τρόπο να γνωρίζει πώς θα χρησιμοποιηθούν οι ιδιωτικές πληροφορίες, στις οποίες έχει παραχωρηθεί πρόσβαση στην εταιρεία.

Η δυνητικά παράνομη διετής συμφωνία, η οποία ξεκίνησε στις 12 Δεκεμβρίου, ανατέθηκε στο πλαίσιο του Crown Commercial Services G-Cloud 11 Framework, ενός « streamlined » –δηλαδή πολύ επιταχυνόμενου– συστήματος που χρησιμοποιείται συνήθως για μικρές συμβάσεις, το οποίο δεν απαιτεί να γίνεται δημοσιοποίηση της προσφοράς.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το "store" (αποθήκευση δεδομένων) θα βασίζεται στα δεδομένα του Palantir’s Foundry έως τουλάχιστον τον Δεκέμβριο του 2022.

Το "store" ιδρύθηκε τον Μάρτιο 2020, για να διαχειρίζεται τα δεδομένα του Covid-19 και να ενημερώνει την απάντηση (ανταπόκριση)  της κυβέρνησης στον ιό.

Η Palantir ήταν μία από τις πολλές εταιρείες τεχνολογίας που προσλήφθηκαν για το έργο  και έκτοτε έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα όπως ηλικίες ασθενών, διευθύνσεις, συνθήκες υγείας, θεραπείες και αν καπνίζουν ή πίνουν, ανάμεσα και σε άλλες ιδιωτικές πληροφορίες.

Τέτοιες πληροφορίες είναι σαφώς ένα πολύτιμο εμπόρευμα, η αποκλειστική επίβλεψη του οποίου είναι γεμάτη ευκαιρίες για κατάχρηση, αλλά το Whitehall επιμένει ότι, τυχόν στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης συγκεντρώνονται ή ανωνυμοποιούνται πριν κοινοποιηθούν στους Palantir et al.

Παρά αυτές τις διαβεβαιώσεις, η συμφωνία δεν έμεινε αδιαμφισβήτητη – κυρίως επειδή τα συμβόλαια που διέπουν τη συμφωνία δεν δημοσιεύτηκαν μέχρι τον Ιούνιο, λίγες ώρες πριν από την έναρξη νομικής αγωγής από τον ιστότοπο πολιτικής εκστρατείας openDemocracy και τη δικηγορική εταιρεία Foxglove για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης τους. 

Ένα πολύ μυστικό όπλο

Μια έστω και πρόχειρη ανασκόπηση των λειτουργιών της Palantir υπογραμμίζει ξεκάθαρα γιατί τόσοι πολλοί θα πρέπει να ανησυχούν για τη σύνδεση της με το NHS και την πρόσβασή της σε τέτοια προσωπικά στοιχεία των ασθενών.

Η έμπνευση του συνιδρυτή Peter Thiel για την εταιρεία ήταν η επιθυμία να επαναχρησιμοποιήσει τα συστήματα αναγνώρισης απάτης του PayPal  (the fraud recognition systems of PayPal) – το οποίο επίσης συνίδρυσε – για εφαρμογές άμυνας και ασφάλειας.

Οι περισσότεροι εδραιωμένοι επενδυτές δεν ενδιαφέρθηκαν για την προσφορά του, αλλά τράβηξε την προσοχή της In-Q-Tel, της ελάχιστα γνωστής πτέρυγας επιχειρηματικών κεφαλαίων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), η οποία χάρισε στην νεοσύστατη εταιρεία 2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ,  το 2004.

Μια δεκαετία αργότερα, το Palantir αποτιμήθηκε σε δισεκατομμύρια και αντλούσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως, κυρίως από κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως η CIA, τα Υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικής Ασφάλειας, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (Federal Bureau of Investigation) η Πολεμική Αεροπορία, το Σώμα Πεζοναυτών (Marine Corps) και τη στρατιωτική μονάδα  Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων  Πολιτειών (USSOCOM ή SOCOM) (Special Operations Command).

Η πλατφόρμα «Gotham» της εταιρείας συγκεντρώνει ανόμοιες και εκτεταμένες βάσεις δεδομένων αυτών των οντοτήτων και επιτρέπει την αποτελεσματική ταξινόμηση, διαχείριση και διασταύρωση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτές.

Αυτές οι δυνατότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προγνωστικούς σκοπούς – για παράδειγμα, στρατιώτες στο Αφγανιστάν χρησιμοποίησαν το εργαλείο για να συνδυάσουν χάρτες, αναφορές πληροφοριών και αναφορές βομβιστικών επιθέσεων στην άκρη του δρόμου, για να σχεδιάσουν αποστολές.

Ως αποτέλεσμα, το Bloomberg ονόμασε το Palantir «Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας» «μυστικό όπλο» και η Γκόθαμ άρχισε επίσης να ενδιαφέρεται για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο.

Λόγω του πέπλου μυστικότητας που περιβάλλει τις εμπορικές δραστηριότητες της Palantir, ο συνολικός αριθμός των δυνάμεων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι άγνωστος – αν και η εταιρεία δεν είναι μόνο αδιαφανής σχετικά με το ποιες υπηρεσίες παρέχει σε ποιους πελάτες, αλλά και για τη φύση των κυβερνητικών της εταιρικών σχέσεων στο παρελθόν.

 Usage metrics

Το 2018, αποκαλύφθηκε ότι η αστυνομία στη Νέα Ορλεάνη χρησιμοποίησε το λογισμικό Palantir για να εντοπίσει τους δεσμούς των στόχων με μέλη συμμοριών, να συνδέσει το ποινικό ιστορικό των υπόπτων, να αναλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να προβλέψει την πιθανότητα τα άτομα να διαπράξουν εγκλήματα ή να γίνουν θύματά τους.

Αρκετές καταδίκες υψηλού προφίλ για βίαιες, δολοφονικές συμμορίες ναρκωτικών εξασφαλίστηκαν στη διαδικασία, αν και λειτουργούσε με απόλυτη μυστικότητα για πέντε χρόνια μέχρι την αποκάλυψη από τον τεχνολογικό ιστότοπο Verge, ενώ ακόμη και το δημοτικό συμβούλιο αγνοούσε εντελώς αυτή τη διαδικασία.

Η τάση προς απόκρυψη μπορεί τουλάχιστον εν μέρει να αποδοθεί στη δημόσια κατακραυγή για τα προγνωστικά προγράμματα αστυνόμευσης, τα οποία παρουσιάζουν φαινομενικά αμετάβλητη φυλετική προκατάληψη.

Ακόμη και αλγόριθμοι που δεν χρησιμοποιούν ειδικά τη φυλή ως μέτρηση, έχουν  βρεθεί επιρρεπείς σε αυτήν την προκατάληψη, λόγω της συμπερίληψης βοηθητικών μεταβλητών όπως το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, η εκπαίδευση και η τοποθεσία.

Ωστόσο, έπεσε αρκετό φως στον τρόπο με τον οποίο οι αρχές χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Gotham και ποιες πληροφορίες συγκεντρώνει,

τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν δύο εκπαιδευτικά (training) έγγραφα του Αστυνομικού Τμήματος του Λος Άντζελες – «Intermediate Course» και «Advance Course» – που χρησιμοποιήθηκαν για να καθοδηγήσουν τους αξιωματικούς σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος,  διέρρευσαν.

Τα δεδομένα που συλλέγονται για πολίτες –τόσο για τους νομοταγείς όσο και για όσους έχουν ποινικό μητρώο, ή είναι ύποπτοι για διάπραξη εγκλήματος ή ακόμη και ότι συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με άτομα που έχουν διαπράξει έγκλημα– περιλαμβάνουν φύλο, φυλή, ονόματα, στοιχεία επικοινωνίας, διευθύνσεις, προηγούμενα εντάλματα , στιγμιότυπα, φωτογραφίες παρακολούθησης, προσωπικές σχέσεις, προηγούμενους και σημερινούς εργοδότες, ακόμη και τατουάζ, ουλές, τρυπήματα και άλλα χαρακτηριστικά αναγνώρισης.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο «LAPD Palantir Usage Metrics», περισσότεροι από 5.000 αξιωματικοί – που αντιστοιχούν στα μισά μέλη του Τμήματος – είχαν πρόσβαση στην πλατφόρμα Gotham το 2016 και εκείνο το έτος, διεξήγαγαν συλλογικά περίπου 60.000 αναζητήσεις μέσω του συστήματος, για να υποστηρίξουν πάνω από 10.000 περιπτώσεις.

Μια τέτοια υπηρεσία αιχμής (cutting-edge service) δεν είναι φθηνή, με τις συνδρομές να ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Αυτή η σημαντική επένδυση έρχεται παρά τα ερωτήματα που υφίστανται σχετικά με την αποτελεσματικότητα της προγνωστικής αστυνόμευσης της Palantir, η οποία μπορεί να υποδηλώνει ότι η αξία του λογισμικού για τις αρχές, δεν έγκειται απαραίτητα στην ικανότητα του στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά βίαιης εγκληματικότητας παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα στο Λος Άντζελες από το 2009 έως το 2019, ενώ οι επιβαρυντικές επιθέσεις αυξήθηκαν. Ωστόσο, το μη βίαιο έγκλημα μειώθηκε την ίδια περίοδο, ιδίως οι διαρρήξεις και οι κλοπές οχημάτων.

https://www.disastercenter.com/crime/cacrime.htm

 «Χωρίς καμία διασφάλιση

Δυστυχώς, κρίσιμα τμήματα της σύμβασης NHS της Palantir έχουν τροποποιηθεί πλήρως, συμπεριλαμβανομένων των ενοτήτων με τίτλο «όριο ευθύνης των μερών», «εξουσιοδοτημένες ομάδες χρηστών» και «ενσωμάτωση δεδομένων και δυνατότητα ανάλυσης για αυτοεξυπηρέτηση» – που καλύπτει πόσους «εξουσιοδοτημένους χρήστες» επιτρέπεται να δημιουργούν και να τροποποιούν εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας τα δεδομένα και τα εμπλεκόμενα σύνολα δεδομένων.

Με άλλα λόγια, το κοινό δεν έχει επί του παρόντος τρόπο να γνωρίζει επακριβώς, σε ποιες ιδιωτικές πληροφορίες έχει παραχωρηθεί πρόσβαση στην Palantir, πώς θα χρησιμοποιηθεί και με ποιον και τι μπορεί να μοιραστεί ( what it can be shared with)

Πράγματι συγκλονιστικά πράγματα, ωστόσο τα κυρίαρχα ΜΜΕ του Ηνωμένου Βασιλείου και οι νομοθέτες, έχουν σχεδόν τελείως σιωπήσει σχετικά με αυτό, που θα έπρεπε τουλάχιστον να αποτελέσει αντικείμενο έντονης εθνικής συζήτησης.

Παραδόξως, το όνομα της εταιρείας έχει αναφερθεί συνολικά δύο φορές σε κοινοβουλευτικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια του 2020 και μόνο μία φορά σε ένα κρίσιμο πλαίσιο.

Αυτός ο τοίχος της σιωπής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι νομοθέτες - συμπεριλαμβανομένης της γερουσιαστού Elizabeth Warren - έχουν εκφράσει έντονα ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής σχετικά με τη συμμετοχή της Palantir στο «HHS Protect», ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών για την παρακολούθηση της εξάπλωσης. του κορωνοϊού.

Υπό την αιγίδα του, η εταιρεία συλλέγει δεδομένα από διάφορες ομοσπονδιακές, κρατικές και τοπικές κυβερνητικές πηγές, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, κολέγια και άλλα.

«Η συμπερίληψη των Προστατευμένων Πληροφοριών Υγείας σε αυτή τη βάση δεδομένων εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το απόρρητο», έγραψε ένας συνασπισμός Δημοκρατικών γερουσιαστών τον Ιούλιο.

«Ούτε το HHS ούτε η Palantir έχουν διευκρινίσει δημόσια τι σχεδιάζει να κάνουν με αυτό, ή ποιες διασφαλίσεις απορρήτου έχουν τεθεί σε εφαρμογή, εάν υπάρχουν.

Ανησυχούμε ότι, χωρίς καμία διασφάλιση, τα δεδομένα στο HHS Protect θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες με απροσδόκητους, μη ρυθμισμένους και δυνητικά επιβλαβείς τρόπους».

Ενώ οι υπουργοί ισχυρίστηκαν ότι η ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επέστρεφε στην «κανονικότητα» γύρω στο Πάσχα του 2021, η διάρκεια της συμφωνίας τοποθετεί την Palantir σε μια θέση τεράστιου και εντελώς ακαταλόγιστου προνομίου, στην καρδιά ενός ιδρύματος που θεωρητικά παρέχει ζωτικές υπηρεσίες σε κάθε Βρετανό πολίτη, για τα επόμενα δύο χρόνια και ενδεχομένως μετά.

Οι αναγνώστες μπορεί να θέλουν να αναρωτηθούν για ποιον ή για ποιον σκοπό εργάζονται πραγματικά οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους και ποια συμφέροντα υπηρετούν τελικά – ή καλύτερα, θέτουν αυτά τα ερωτήματα απευθείας στους βουλευτές.

πηγή 23-12-21

https://www.rt.com/op-ed/510558-data-giant-palantirs-nhs/

======

Σχετικές μας αναρτήσεις

31 Οκτωβρίου 2021

η Palantir του Peter Thiel συνεχίζει τη συνεργασία της με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του κοροναϊού,

https://hellenicrevenge.blogspot.com/2021/10/nih-palantir-peter-thiel.html

 30 Οκτωβρίου 2021

Νέο βιβλίο με τίτλο " The Contrarian: Peter Thiel and Silicon Valley's Pursuit of Power" του Max Chafkin, εκθέτει τον υπέροχα αντιφατικό χαρακτήρα του δισεκατομμυριούχου Thiel

https://hellenicrevenge.blogspot.com/2021/10/contrarian-peter-thiel-and-silicon.html

 14 Ιανουαρίου 2021

Η συνεργασία της Palantir Technologies με την ελληνική κυβέρνηση. Πολλές συνεργασίες της Palantir, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

 http://hellenicrevenge.blogspot.com/2021/01/palantir-technologies-palantir.html

 σχετικό δημοσίευμα

 24-2-21

Campaigners demand judicial review of NHS deal with Peter Thiel's AI firm Palantir

 Ομάδες εκστρατείας αναζητούν δικαστική αναθεώρηση της απόφασης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να αναθέσει σύμβαση ύψους 23 εκατομμυρίων λιρών για το NHS στην αμφιλεγόμενη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Palantir.

(σε ζεστό πάρτι ήπιαν κοκτέιλ καρπούζι για τη νέα συμφωνία)

Ξεχωριστές έρευνες δείχνουν ότι η Palantir είχε συζητήσεις με το NHS σχετικά με την εκμετάλλευση των δεδομένων υγείας των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου από τα μέσα του 2019, πολύ πριν από την πανδημία.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το NHS υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Palantir , χωρίς έλεγχο, παρόλο που η δέσμευση με την υπηρεσία υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου αρχικά υποτίθεται ότι ήταν ένα προσωρινό, έκτακτο μέτρο για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Η νέα συμφωνία δεσμεύεται να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της Palantir's Foundry μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

 24-2-21

https://www.theregister.com/2021/02/24/nhs_palantir_judicial_review/

Δεν υπάρχουν σχόλια: