Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

η Palantir του Peter Thiel συνεχίζει τη συνεργασία της με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του κοροναϊού,

Το NIH συνεχίζει τη συνεργασία με την Palantir Technologies για την υποστήριξη της έρευνας για τον COVID-19

Η Palantir Technologies Inc. (NYSE:PLTR), κορυφαίος κατασκευαστής λειτουργικών συστημάτων για τη σύγχρονη επιχείρηση, ανακοίνωσε στις 4-10-21 ότι το Εθνικό Κέντρο Προώθησης Μεταφραστικών Επιστημών (NCATS) [National Center for Advancing Translational Sciences] του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) [National Institutes of Health] ανέθεσε στην Palantir μια σύμβαση για να συνεχίσει να παρέχει έναν ασφαλή θύλακα δεδομένων που βασίζεται σε σύννεφο (cloud-based data enclave) για τη συγκέντρωση δεδομένων σχετικά με τον COVID-19 για συνεργατική κλινική έρευνα.

όπως αναφέρει το σχετικό tweet

Το συμβόλαιο για την υποστήριξη του National COVID Cohort Collaborative (N3C) και του θύλακα δεδομένων του είναι ένα συμβόλαιο αόριστης παράδοσης αόριστης ποσότητας (IDIQ) συνολικής δυνητικής αξίας 59,5 εκατομμυρίων $ σε δύο χρόνια, με αρχική παραγγελία εργασίας για 7,9 εκατομμύρια $ για τα πρώτους πέντε μήνες.

Το λογισμικό της Palantir, σχεδιασμένο για να ενσωματώνει πηγές δεδομένων σε ένα κοινό περιβάλλον, είναι ιδανικά κατάλληλο για την υποστήριξη του N3C Data Enclave. Το έκανε από τότε που ξεκίνησε το έργο τον Απρίλιο του 2020, προσφέροντας μια ασφαλή πλατφόρμα για την ενοποίηση, διαχείριση, εναρμόνιση και ανάλυση δεδομένων COVID-19, παρέχοντας παράλληλα ελεγχόμενη πρόσβαση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες.

Από την αρχή της παγκόσμιας πανδημίας, το N3C έχει επιταχύνει την έρευνα ασθενών και έχει βελτιώσει τα στοιχεία σχετικά με τον COVID-19, μελετώντας τα πάντα, από ανισότητες υγείας στη θεραπεία έως παράγοντες κινδύνου για σοβαρά και μακροχρόνια συμπτώματα. Η μεγάλης κλίμακας πλατφόρμα δεδομένων, που υποστηρίζεται από το λογισμικό Palantir, επιτρέπει σε ερευνητές που έχουν εγκριθεί να έχουν πρόσβαση στον θύλακα για να σχηματίσουν ερευνητικές ομάδες μεταξύ ινστιτούτων που αναλύουν πλούσια σύνολα δεδομένων και να επικεντρωθούν σε πληθυσμούς που είναι πιο ευάλωτοι στον COVID-19.

Το N3C θα χρησιμοποιηθεί επίσης ως μέρος της Πρωτοβουλίας NIH RECOVER για τη μελέτη των μετα-οξέων επακόλουθων από το COVID-19 (PASC), ή το λεγόμενο "Long COVID".

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε τη δουλειά μας με το NCATS και την ερευνητική κοινότητα για να υποστηρίξουμε αυτόν τον κρίσιμο πόρο για την καταπολέμηση του COVID-19 καθώς και να μελετήσουμε τη μακρά COVID-19 και ενδεχομένως άλλες ασθένειες που θέτουν μεγάλες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Akash Jain  (Director of Engineering at Palantir Technologies Usg, Inc.)

Εκτός από τη σύμβαση για την υποστήριξη του N3C, το NCATS έχει επίσης επεκτείνει ένα χωριστό συμβόλαιο με την Palantir για να παρέχει το λογισμικό του για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της έρευνας για τον καρκίνο με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI), καθώς και τις προσπάθειες υποστήριξης του σχεδίου έκτακτης ανάγκης του President's Emergency Plan for AIDS Relief (PEPFAR). Αυτή η σύμβαση, αρχικά για 36 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα ενός έτους, παρατάθηκε για ένα επιπλέον έτος για συνολικό ποσό 60 εκατομμύρια δολάρια.

Σχετικά με την Palantir Technologies

Η Palantir Technologies είναι μια εταιρεία λογισμικού που δημιουργεί εταιρικές πλατφόρμες δεδομένων για χρήση από οργανισμούς με πολύπλοκα και ευαίσθητα περιβάλλοντα δεδομένων. Από την κατασκευή ασφαλέστερων αυτοκινήτων και αεροπλάνων, μέχρι την ανακάλυψη νέων ναρκωτικών (φαρμάκων)  και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Palantir βοηθά τους πελάτες σε δημόσιο, ιδιωτικό και μη κερδοσκοπικό τομέα να αλλάξουν τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους.

πηγή 4-10-21

https://www.businesswire.com/news/home/20211004005350/en/NIH-Continues-Collaboration-With-Palantir-Technologies-to-Support-COVID-19-Research

Η αρχειοθέτηση και το λογισμικό της εταιρείας εξόρυξης δεδομένων Palantir  «χρησιμοποιείται από πελάτες σε 36 βιομηχανίες και σε περισσότερες από 150 χώρες».

=======

Κάτω από τον τίτλο «παράγοντες κινδύνου», η εταιρεία σημειώνει ότι δεν συνεργάζεται «με το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα και επέλεξε να μην φιλοξενήσει τις πλατφόρμες μας στην Κίνα, κάτι που μπορεί να περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξής μας».

Ωστόσο, σημειώνει επίσης ότι ενώ δεν «συνάπτει συναλλαγές με πελάτες ή κυβερνήσεις των οποίων οι θέσεις ή οι ενέργειες θεωρούνται  ασυνεπείς με την αποστολή μας να υποστηρίξουμε τη δυτική φιλελεύθερη δημοκρατία και τους στρατηγικούς της συμμάχους», προσθέτει επίσης ότι «δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς οι δραστηριότητες και οι αξίες των πελατών μας από την κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα θα εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και ενδέχεται να εξελίσσονται με τρόπο ασυνεπή με την αποστολή μας».

Το εισαγωγικό σημείωμα του Διευθύνοντος Συμβούλου Alex Karp είναι ενδιαφέρον, που εκθέτει τη φιλοσοφία της εταιρείας. Ακολουθούν οι πρώτες παράγραφοι:

Η ευημερία και η ασφάλειά μας εξαρτώνται από αποτελεσματικό λογισμικό.

Σε περιόδους σταθερότητας, το σωστό λογισμικό βοηθά τα πιο κρίσιμα ιδρύματά μας να εξυπηρετούν τις αγορές τους και το κοινό. Σε περιόδους κρίσης, το αποτελεσματικό λογισμικό μπορεί να είναι απαραίτητο για την επιβίωση ενός οργανισμού.

Οι πλατφόρμες λογισμικού μας χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σε όλο τον κόσμο. Πολλοί από τους πιο ζωτικούς θεσμούς του κόσμου, από υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών έως εταιρείες στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της ενέργειας και της μεταποίησης, βασίζονται στις πλατφόρμες λογισμικού που έχουμε δημιουργήσει.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και οι κρίσεις που έχουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε, αποκαλύπτουν τις συστημικές αδυναμίες των θεσμών από τους οποίους εξαρτόμαστε.

Η βιομηχανική μας υποδομή και οι αλυσίδες εφοδιασμού παραγωγής σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν σε έναν διαφορετικό αιώνα. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν καθυστερήσει να εκπληρώσουν τις εντολές τους και να υπηρετήσουν το κοινό. Ορισμένα ιδρύματα θα αγωνιστούν για να επιβιώσουν. Άλλα θα καταρρεύσουν.

Οι πελάτες μας έρχονται σε εμάς γιατί η τεχνολογική τους υποδομή τους έχει αποτύχει. Η εστίαση της βιομηχανίας εταιρικού λογισμικού σε προσαρμοσμένα εργαλεία και εφαρμογές λογισμικού είναι άστοχη. Αυτές οι προσεγγίσεις συχνά λειτουργούν μόνο για λίγο, αν όχι καθόλου. Τα προβλήματα και οι ανάγκες ενός οργανισμού συχνά αλλάζουν πριν καν μπορέσει να αναπτυχθεί το λογισμικό.

Η Palantir ιδρύθηκε από τον Peter Thiel, ο οποίος ήταν στενός υποστηρικτής του προέδρου Trump στις εκλογές του 2016 (αν και φέρεται να μην υποστήριξε τον Trump το 2020) και είναι ίσως περισσότερο γνωστός για τη συνεργασία του με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει μια σύμβαση με τον Στρατό για την ανάπτυξη μιας νέας πλατφόρμας ερμηνείας πληροφοριών, αξίας περίπου 823 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Palantir συνεργάστηκε επίσης με την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ για την παρακολούθηση μεταναστών στα σύνορα και το 2018 διαπιστώθηκε ότι δοκίμαζε κρυφά το λογισμικό πρόβλεψης αστυνόμευσης στη Νέα Ορλεάνη.

πηγή

25-8-2020
https://www.theverge.com/2020/8/25/21401669/palantir-public-thiel-trump-profit-privacy-s-1-filing

 ======================

Η PALANTIR ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΚΡΥΦΑ ΤΗ ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ

Το Palantir ανέπτυξε ένα σύστημα πρόβλεψης αστυνόμευσης στη Νέα Ορλεάνη που ακόμη και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν γνωρίζουν

Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2013, όταν το ποσοστό δολοφονιών της Νέας Ορλεάνης ήταν το έκτο υψηλότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο εισαγγελέας της Παροικίας της Ορλεάνης απήγγειλε δύο κατηγορητήρια για εκβιασμό κατά δεκάδων ανδρών που κατηγορούνται για συμμετοχή σε δύο βίαιες συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών της Central City, 3NG και οι 110ers. Μέλη και των δύο συμμοριών κατηγορήθηκαν για τη διάπραξη 25 δολοφονιών καθώς και για πολλές απόπειρες δολοφονιών και ένοπλες ληστείες.

ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε το αστυνομικό τμήμα της Νέας Ορλεάνης για την αναγνώριση μελών συμμοριών όπως η 3NG και οι 39ers προερχόταν από την εταιρεία Silicon Valley Palantir.

Η εταιρεία παρείχε λογισμικό σε ένα μυστικό πρόγραμμα NOPD που εντόπισε τους δεσμούς των ανθρώπων με άλλα μέλη συμμοριών, περιέγραφε εγκληματικές ιστορίες, ανέλυε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προέβλεψε την πιθανότητα τα άτομα να διαπράξουν βία ή να γίνουν θύμα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012 ως συνεργασία μεταξύ της αστυνομίας της Νέας Ορλεάνης και της Palantir Technologies, μιας εταιρείας εξόρυξης δεδομένων που ιδρύθηκε με χρήματα από την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων της CIA. Η πρωτοβουλία ήταν ουσιαστικά ένα προγνωστικό πρόγραμμα αστυνόμευσης, παρόμοιο με τη «καυτή λίστα» στο Σικάγο που υποτίθεται ότι προβλέπει ποια άτομα είναι πιθανοί οδηγοί ή θύματα βίας.

Η συνεργασία έχει παραταθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, ωστόσο δεν απαντούν πλέον σε ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του προγράμματος.

 Η εταιρεία απέκτησε επίσης δωρεάν πρόσβαση σε εγκληματικά και μη εγκληματικά δεδομένα της πόλης, προκειμένου να εκπαιδεύσει το λογισμικό της για την πρόβλεψη εγκλήματος. Ούτε οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης ούτε τα βασικά μέλη του δημοτικού συμβουλίου των οποίων η δουλειά είναι να επιβλέπουν τη χρήση των δημοτικών δεδομένων γνώριζαν την πρόσβαση του Palantir σε ομάδες των δεδομένων τους.

Η τεχνολογία πρόβλεψης αστυνόμευσης έχει αποδειχτεί εξαιρετικά αμφιλεγόμενη όπου κι αν εφαρμόζεται.

Πάνω από μισή δεκαετία μετά την έναρξη της συνεργασίας με τη Νέα Ορλεάνη, η Palantir έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τουλάχιστον ένα σύστημα πρόβλεψης εγκλήματος και έχει πουλήσει παρόμοιο λογισμικό σε ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για την πρόβλεψη της πιθανότητας ατόμων να διαπράξουν τρομοκρατία.

Ακόμη και στην κοινότητα επιβολής του νόμου, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στις πολιτικές ελευθερίες του είδους της εξατομικευμένης πρόβλεψης που ανέπτυξε η Palantir στη Νέα Ορλεάνη και εάν είναι κατάλληλη για το αμερικανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

«Δημιουργούν μια λίστα στόχων, αλλά δεν θα κυνηγήσουμε την Αλ Κάιντα στη Συρία», είπε ένας πρώην αξιωματούχος επιβολής του νόμου που παρατήρησε από πρώτο χέρι τη δουλειά του Palantir καθώς και τα πεδία πωλήσεων της εταιρείας για προγνωστική αστυνόμευση.

"Το Palantir δεν είναι το σωστό εργαλείο για την επιβολή του νόμου σε τοπικό και κρατικό επίπεδο."

Συνιδρυθείσα το 2004 από τους Alexander Karp και Peter Thiel (ο μοναδικός μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας), η ταχεία άνοδος της Palantir Technologies για να γίνει μια από τις υψηλότερης αξίας ιδιωτικές εταιρείες της Silicon Valley οφείλεται σε προσοδοφόρες συμβάσεις με το Πεντάγωνο και τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών. , καθώς και ξένες υπηρεσίες ασφαλείας. Τα τελευταία χρόνια, η Palantir επιδίωξε να επεκτείνει τη δραστηριότητα της συγχώνευσης και ανάλυσης δεδομένων στον ιδιωτικό τομέα

Η πρόβλεψη δεν είναι νέα περιοχή για το Palantir. Τουλάχιστον από το 2009, το Palantir χρησιμοποιήθηκε από το Πεντάγωνο για να προβλέψει τη θέση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ - ένα πρόγραμμα αξιολόγησης κινδύνου εν καιρώ πολέμου χωρίς τις ανησυχίες για τις πολιτικές ελευθερίες που συνδέονται με την εξατομικευμένη προγνωστική αστυνόμευση. Η εμπορική πλατφόρμα λογισμικού της, Metropolis, φέρεται να χρησιμοποιεί επίσης προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν καταναλωτικές αγορές και να εξορθολογίσουν τις επενδύσεις.

Αλλά πριν από το 2012 με το πρόγραμμα της Νέας Ορλεάνης, δεν υπάρχει δημόσια διαθέσιμη καταγραφή ότι η Palantir είχε αποτολμήσει σε προγνωστική αστυνόμευση.

Το ενδιαφέρον και οι επενδύσεις στην τεχνολογία προγνωστικής αστυνόμευσης επιταχύνθηκαν μετά το 2009, όταν το Εθνικό Ινστιτούτο Δικαιοσύνης άρχισε να εκδίδει επιχορηγήσεις για πιλοτικά έργα πρόβλεψης εγκλήματος. Αυτές οι επιχορηγήσεις στηρίζουν μερικές από τις πιο γνωστές -και πιο ελεγμένες- προσπάθειες προγνωστικής αστυνόμευσης στο Σικάγο και το Λος Άντζελες. Τα προγράμματα ποικίλλουν και οι αλγόριθμοι είναι συχνά ιδιόκτητοι, αλλά όλοι στοχεύουν να απορροφήσουν τεράστιες αποθήκες δεδομένων - γεωγραφία, ποινικά μητρώα, καιρός, ιστορικά μέσων κοινωνικής δικτύωσης - και να κάνουν προβλέψεις για άτομα ή μέρη που ενδέχεται να εμπλέκονται σε έγκλημα.

η Palantir προσέγγισε για πρώτη φορά τη Νέα Ορλεάνη το 2012 μέσω ενός γνωστού μεσάζοντα: του James Carville, του διαμεσολαβητή του Δημοκρατικού Κόμματος και αρχιτέκτονα της επιτυχημένης προεδρικής εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον το 1992.

Ο Carville είναι αμειβόμενος σύμβουλος της Palantir, η εμπλοκή της οποίας με την εταιρεία εξόρυξης δεδομένων χρονολογείται τουλάχιστον από το 2011

πηγή 27-2-2018

https://www.theverge.com/2018/2/27/17054740/palantir-predictive-policing-tool-new-orleans-nopd 

===============

Η Palantir του Peter Thiel  κατασκεύασε ένα εργαλείο, για το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS) για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του κοροναϊού,    για τον διαχειριστή Τραμπ

Το εργαλείο ονομάζεται HHS Protect Now  είναι ήδη σε λειτουργία από τις 10 Απριλίου 2020 και βοηθά τους αξιωματούχους να συντάσσουν αναφορές για την εξάπλωση του κοροναϊού στις ΗΠΑ συλλέγοντας δεδομένα από κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις, ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και κολέγια. Δεν είναι σαφές τι ακριβώς είναι αυτά τα δεδομένα, από πού προέρχονται ή πώς χρησιμοποιούνται. Δεν είναι επίσης σαφές εάν η Palantir είναι ο μοναδικός πάροχος τεχνολογίας του εργαλείου ή εάν εμπλέκονται άλλοι συνεργάτες.

«Χρησιμοποιούμε τα συγκεντρωτικά δεδομένα... για να ζωγραφίσουμε μια εικόνα για την Task Force και να ληφθούν στρατηγικές αποφάσεις από πολιτειακούς και τοπικούς ηγέτες"  δήλωσε ο εκπρόσωπος του HHS

«Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν πολλά περιστατικά συγκεντρωμένα σε ένα νοσοκομείο δίπλα σε ένα αεροδρόμιο και σε σταθμό μαζικής μεταφοράς, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα προγνωστικό μοντέλο χρησιμοποιώντας μια αλυσίδα μετάδοσης για να προβλέψουμε πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί η ασθένεια λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες».

Η Palantir γενικά λειτουργεί με άκρα μυστικότητα και με ελάχιστη επίβλεψη σχετικά με τα εργαλεία και τα δεδομένα που παρέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και hedge funds.

πηγή 21-4-20

https://www.theverge.com/2020/4/21/21230453/palantir-coronavirus-trump-contract-peter-thiel-tracking-hhs-protect-now

 ===========

Ο δισεκατομμυριούχος τεχνολογίας Peter Thiel δεν υποστήριξε (με δωρεές κλπ) την εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ, καθώς γνώριζε ότι ο Τραμπ θα χάσει την κούρσα...

Ο Thiel έπληξε τον Τραμπ αφού ο COVID-19 άφησε δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς άνεργους

Ο Τιέλ έχασε την πίστη του στον Τραμπ από τον Μάρτιο λόγω της αργής και αναποτελεσματικής απάντησης του προέδρου στην απειλή που δημιουργούσε ο COVID-19. ο Thiel υπολόγισε το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που ξεκίνησε από την ανεπαρκή κυβερνητική απάντηση στον ιό.

πηγή 2-7-20

https://www.theverge.com/2020/7/2/21312154/peter-thiel-trump-2020-election-campaign-shying-away-distancing

Δεν υπάρχουν σχόλια: