Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Αρχίζει η ενεργειακή κατάρρευση. Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται. Το αέριο και ο άνθρακας τελειώνουν

 αρχίζει η ενεργειακή κατάρρευση

Το αέριο και ο άνθρακας τελειώνουν. Οι πρώτες γερμανικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και πρώτων υλών απενεργοποιούνται, το λίπασμα γίνεται σπάνιο εμπόρευμα, τα τρόφιμα γίνονται λιγοστά και ακριβά. Οι New York Times βλέπουν ήδη τα Χριστούγεννα σε κίνδυνο στη Δύση

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται.

Το Achgut.com ανέφερε πρόσφατα το κλείσιμο βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία. Τώρα επηρεάζει και τη Γερμανία.

Με μείωση της παραγωγής αμμωνίας κατά περίπου 20 τοις εκατό, η SKW Piesteritz GmbH nitrogen works

τα έργα αζώτου SKW Η Piesteritz GmbH ανταποκρίνεται στην συνεχώς αυξανόμενη τιμή του φυσικού αερίου.

Το επίπεδο που έχει φτάσει τώρα δεν επιτρέπει πλέον οικονομικά βιώσιμη παραγωγή, οπότε αναγκαζόμαστε να κάνουμε αυτό το βήμα", δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της διοίκησης, Petr Cingr.

Η δυναμική της αύξησης των τιμών είναι ανησυχητική, δήλωσε ο Cingr. «Απαιτούμε άμεση δράση από τους πολιτικούς. Χωρίς κυβερνητική δράση, υπάρχει κίνδυνος διακοπής της παραγωγής σύντομα. Οι συνέπειες δεν θα επηρεάσουν μόνο τη Σαξονία-Άνχαλτ ως επιχειρηματική τοποθεσία, αλλά θα έχουν επίσης αντίκτυπο στις μεταποιητικές βιομηχανίες, την εφοδιαστική και τη γερμανική γεωργία. "

Η SKW Piesteritz είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αμμωνίας στη Γερμανία. Η αμμωνία είναι ένα προκαταρκτικό προϊόν στην κατασκευή λιπασμάτων καθώς και ένας μεγάλος αριθμός βασικών χημικών ουσιών για τη βιομηχανία. Η εταιρεία είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές AdBlue στη γερμανική αγορά. Την προηγούμενη εβδομάδα, αρκετές εταιρείες είχαν ήδη περιορίσει την παραγωγή αμμωνίας, συμπεριλαμβανομένης της BASF και του νορβηγικού κατασκευαστή λιπασμάτων Yara, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της SKW nitrogen works Piesteritz GmbH.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία είχε ήδη προειδοποιήσει για «διακοπή της παραγωγής σε βασικούς κλάδους». Η "έλλειψη χημικών πρώτων υλών και η δραματική αύξηση των τιμών για όλα τα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των βασικών τροφίμων", θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα.

Η έλλειψη προμήθειας λιπασμάτων και βιομηχανικών χημικών είναι προβλέψιμη, δεδομένου ότι οι απώλειες παραγωγής δεν μπορούν να αντισταθμιστούν και δεν μπορούν να καλυφθούν σε μεταγενέστερο χρόνο. «Πάντα προειδοποιούσαμε για τις πιθανές συνέπειες της επιβάρυνσης όλο και περισσότερο της βιομηχανίας με υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και κόστος για τα πιστοποιητικά CO2. Με την τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου, το όριο έχει ξεπεραστεί κατά πολύ », δήλωσε ο Cingr.

Επειδή όλο και περισσότεροι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και άνθρακα κλείνουν για πολιτικούς λόγους, ο ήλιος δεν λάμπει τη νύχτα και ο άνεμος δεν φυσάει πάντα όπως επιθυμούμε, το φυσικό αέριο είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όλο και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση των τιμών, τις οποίες οι πολίτες αισθάνονται με τρεις τρόπους: Μέχρι τώρα, αυτές ήταν κυρίως η αύξηση του κόστους θέρμανσης και οι ολοένα υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο μέλλον, η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει όλο και περισσότερο τον γενικό πληθωρισμό μέσω της προαναφερθείσας έλλειψης ορισμένων αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων. Υπάρχουν ήδη αναφορές ότι τα θερμοκήπια στις Κάτω Χώρες, στα οποία καλλιεργούνται, για παράδειγμα, ντομάτες, θα πρέπει να κλείσουν λόγω της έλλειψης ενέργειας.

Τιμή σημείου που πρέπει να πληρωθεί επί του παρόντος στα χρηματιστήρια. Αλλά, όπως μας εξηγεί σήμερα (7 Οκτωβρίου, 21 Οκτωβρίου) μια Hanna Heim από την Bayerischer Rundfunk στο ARD: Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, γιατί η «τιμή αγοράς στην αγορά χονδρικής ενέργειας» δεν είναι η τιμή που λαμβάνουν οι καταναλωτές.

 Η Ευρώπη παρακαλεί τη Ρωσία για άνθρακα

 Επειδή δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο στην αγορά, όλο και περισσότεροι πάροχοι ενέργειας στρέφονται στον παλιό καλό άνθρακα. Επειδή όμως δεν έχει εισρεύσει άλλο κεφάλαιο στην εξόρυξη και τη μεταφορά του εδώ και χρόνια, υπάρχει επίσης έλλειψη.

 Τόσο οι τιμές για τον μεταλλουργικό άνθρακα (άνθρακας οπτανθρακοποίησης), ο οποίος χρησιμοποιείται για την παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου (χωρίς αυτό, δεν θα υπήρχαν ούτε σιδηροδρομικές γραμμές ούτε ανεμογεννήτριες), καθώς και οι τιμές για τον θερμικό άνθρακα για παραγωγή ενέργειας, είναι σε υψηλά επίπεδα.

Το αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό Fortune συνοψίζει την εξέλιξη των τιμών από τις 6 Οκτωβρίου:

«Ενώ η Ευρώπη παρακολουθεί τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, λίγη προσοχή δίνεται στην αύξηση των τιμών του άνθρακα - ακόμη και αν οδηγήσουν σε διακοπές ρεύματος σε όλη την Ασία, φέρνουν το τέλος της παραγωγής στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τελικά αυξάνουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Το Σάββατο, ο άνθρακας Newcastle - δείκτης για την Ασία - ήταν 203 δολάρια ανά τόνο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

 Την Τρίτη, η τιμή του άνθρακα στο σημείο αναφοράς AP12 - που καλύπτει τη βορειοδυτική Ευρώπη - ξεπέρασε τα 275 $, μια αύξηση 63% σε σύγκριση στην τιμή πριν από τέσσερις εβδομάδες και σημαίνει υψηλό όλων των εποχών. "

Την περασμένη εβδομάδα, το Bloomberg News ανέφερε ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή παρακαλεί τη Ρωσία να παραδώσει περισσότερο άνθρακα - χωρίς αποτέλεσμα

Το "Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας προσπαθούν απεγνωσμένα να αποκτήσουν περισσότερο άνθρακα", αναφέρει στο Bloomberg ένας διευθυντής της βιομηχανίας που δεν θέλει να κατονομαστεί.

Αξιωματούχοι δύο ρωσικών εταιρειών άνθρακα το επιβεβαίωσαν.

Το Achgut.com ζήτησε από την Ένωση Άνθρακα Impo να μιλήσει για αυτό.

Μια έκθεση διαχείρισης θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε η διοίκηση. Εκτός από αυτές τις τακτικές δημοσιεύσεις, καμία πληροφορία δεν παρέχεται στο κοινό.

Λόγω της έλλειψης σιδηροδρομικών δυνατοτήτων, η Ρωσία μπορεί να προσφέρει μόνο "λίγο περισσότερο", εξηγεί ο Kirill Chuyko, ενεργειακός αναλυτής του ρωσικού παρόχου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών BCS, στο Bloomberg. "Η Ρωσία μειώνει τις εξαγωγές άνθρακα στην Ευρώπη εδώ και χρόνια επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισε τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα". Η ανακατεύθυνση άνθρακα προς την Ευρώπη είναι τώρα δύσκολη για τη Ρωσία, επειδή έχει συμβάσεις με πελάτες στην Ασία με τους οποίους είναι δεσμευμένος. "Επιπλέον, οι ικανότητες μεταφοράς είναι ούτως ή άλλως περιορισμένες". Η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε δύσκολη θέση, γράφουν οι συγγραφείς του Bloomberg Anna Shiryaevskaya και Yuliya Fedorinova:

«Αφού στράφηκε για χρόνια μακριά από τον άνθρακα σε μια προσπάθεια να πρασινίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε αδιέξοδο. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της περιοχής είναι μόνο εν μέρει γεμάτες, οι προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου προτιμούν την Ασία και οι πτητικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως τη ζήτηση. "

Δεδομένου ότι πλησιάζει η περίοδος θέρμανσης, η εξάρτηση από τη Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνεται εάν τα φώτα δεν σβήσουν. Και όσο άνθρακας μπορεί να χρειαστεί η Ευρώπη δεν είναι διαθέσιμο στην αγορά ούτως ή άλλως, εξηγεί η Νατάσα Τυρίνα, ενεργειακή αναλύτρια στη συμβουλευτική διαχείρισης της Wood Mackenzie από το Χιούστον του Τέξας:

«Εάν όλες οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στραφούν σε άνθρακα, θα υπάρξει τεράστια αύξηση της ζήτησης άνθρακα. Η Ρωσία από μόνη της δεν μπορεί να το εξασφαλίσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Στη συνέχεια θα πρέπει να παρέμβουν άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. «Αλλά η κατάσταση εκεί είναι παρόμοια με παντού».

Η STEAG πρέπει να κλείσει τον σταθμό παραγωγής ενέργειας

 Η ενέργεια του άνθρακα είναι απαραίτητη στη Γερμανία. οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στο χρηματιστήριο περνούν από την κορυφή. «Η βιομηχανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», ανέφεραν γερμανικές εφημερίδες τον Ιούλιο. Τότε, η τιμή χονδρικής ήταν 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 Εν τω μεταξύ, έχουν επιτευχθεί τιμές άνω των 300 ευρώ. Παρά το υψηλό κόστος των πιστοποιητικών CO2, οι γερμανικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα είναι προς το παρόν "πραγματικά κερδοφόροι", γράφει ο αναλυτής ηλεκτρικής ενέργειας Yan Qin από το Ινστιτούτο Οξφόρδης για τις ενεργειακές μελέτες στο Twitter. Ο λόγος που επικαλείται είναι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία οφείλεται στις «γελοία υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, τον ήρεμο άνεμο και τον πιο κρύο καιρό».

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία κοινής ωφέλειας STEAG GmbH έπρεπε να κλείσει τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Heil στο Bergkamen πριν από λίγες ημέρες - λόγω έλλειψης ικανότητας για  (coal shipping) άνθρακα. Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Heil είναι ένας από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα(coal-fired power plants) για τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση πληρώνει πολλά χρήματα στο πλαίσιο της «σταδιακής εξάλειψης του άνθρακα».

Είχε ήδη απενεργοποιηθεί τον Μάιο, αλλά στη συνέχεια επανεκκίνησε τον Σεπτέμβριο για να σταθεροποιήσει το δίκτυο στο πλαίσιο της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα ήρθε πάλι το τέλος. Ο εκπρόσωπος Τύπου Daniel Mühlenfeld εξηγεί την αιτία σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατόπιν αιτήματος του Achgut.com:

«Όταν η μονάδα επανεκκινήθηκε μετά την προγραμματισμένη καλοκαιρινή διακοπή, η παροχή καυσίμων στο Μπέργκαμεν ήταν απολύτως επαρκής για τον αναμενόμενο φόρτο εργασίας τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Λόγω της άνω του μέσου όρου χρήσης της παραγωγικής ικανότητας φέτος, [τα αποθέματα άνθρακα. S.F.] αλλά όχι όσο θα περίμενε κανείς. Μόλις αυτό έγινε εμφανές, η STEAG αγόρασε αμέσως καύσιμα. Ωστόσο, η παράδοσή του καθυστέρησε λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων μεταφοράς στον τομέα της εσωτερικής ναυσιπλοΐας, έτσι ώστε ο Bergkamen να βγει εκτός σύνδεσης. "

 Δεδομένου ότι το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Μπέργκαμεν δεν έχει σιδηροδρομική σύνδεση και μπορεί να τροφοδοτηθεί μόνο από την εσωτερική ναυσιπλοΐα, υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, εξηγεί ο Mühlenfeld, «για παράδειγμα όταν η πλωτότητα των πλωτών οδών περιορίζεται κατά τη διάρκεια παρατεταμένης υψηλής ή χαμηλής παλίρροιας ".

Ακόμα κι αν, στην περίπτωση του σταθμού παραγωγής ενέργειας STEAG, η αιτία του τερματισμού δεν ήταν μια γενική έλλειψη άνθρακα στην Ευρώπη, αλλά η έλλειψη πλοίων, η υπόθεση είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι: όπου δεν υπάρχει έλλειψη δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας, υπάρχει έλλειψη τρόπων μεταφοράς ενέργειας.

Δεν υπάρχει μόνο έλλειψη πλοίων για τη μεταφορά άνθρακα, υπάρχει επίσης έλλειψη πλοίων για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και, όπως φαίνεται παραπάνω, υπάρχει έλλειψη σιδηροδρομικής ικανότητας με την οποία θα μπορούσε να μεταφερθεί άνθρακας από τη Ρωσία στην Ευρώπη

(ενεργειακή κρίση και κρίση πρώτων υλών: Υπάρχει απειλή μπλακ άουτ)

Η προσφορά άνθρακα δεν έχει απαντήσει ακόμη

 Η ξαφνικά αυξανόμενη ζήτηση άνθρακα ανταποκρίνεται σε περιορισμένη προσφορά. Όχι ότι υπάρχει πολύ λίγος άνθρακας στη γη. αλλά επί του παρόντος πολύ λίγος άνθρακας, ο οποίος είναι έτοιμος για αποστολή σε λιμάνι και δεν έχει ακόμη πωληθεί εκ των προτέρων μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων. Η ελαστικότητα της προσφοράς δεν είναι πλέον αυτή που ήταν, αναφέρουν εταιρείες άνθρακα. Αυτό σημαίνει: η τιμή ανεβαίνει, αλλά δεν έρχεται πλέον στην αγορά, όπως θα συνέβαινε σε μια λειτουργική οικονομία της αγοράς.

 Επειδή ο άνθρακας, ειδικά αυτός που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι παράνομος. Περισσότεροι από εκατό μεγάλοι πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών παγκοσμίως - συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων γερμανικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών - έχουν δεσμευτεί να μην το κάνουν

πηγή 9-10-21

https://www.pravda-tv.com/2021/10/kalt-statt-gruen-der-energie-kollaps-geht-los/

==========

σχετική ανάρτηση

Οι προμηθευτές ενέργειας απαιτούν από την κυβέρνηση να αναστείλει τους πράσινους φόρους £ 150 το χειμώνα για να μειώσει τους λογαριασμούς καυσίμων στα ύψη εν μέσω τεράστιων αυξήσεων στις τιμές χονδρικής φυσικού αερίου

9-10-21

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10076301/Energy-suppliers-demand-government-suspends-150-green-taxes-winter.html?ito=push-notification&ci=KrKUiht1uJ&cri=XVhmW3NcQZ&si=451208&xi=b2a5da86-b693-40c1-833d-32b8b6a65f9a&ai=10076301

====================

https://www.youtube.com/watch?v=vZy-AC3SM7k

Κώδικας Μυστηρίων 1η εκπομπή για την Νέα Σεζόν  9-10-21

======

https://www.youtube.com/watch?v=x1Kvs9dlXWo

Ενεργειακή Κρίση στο ρυθμό της «Πράσινης» Μετάβασης  9-10-21

=============================

"Immergrün": Ο πρώτος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας σταματά τις παραδόσεις σε μέρη της Γερμανίας, 10-10-21

Ο πάροχος χαμηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που εδρεύει στην Κολωνία θα σταματήσει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια από τις 19 Οκτωβρίου, οπότε αναφέρει συνοπτικά στο μήνυμα προς τους πελάτες. η εταιρεία δεν δίνει λόγο. Προφανώς, οι πελάτες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, την Έσση και τη Βρέμη επηρεάζονται προς το παρόν. Υπάρχουν επίσης αναφορές απολύσεων από τη Σαξονία.

Πιο λεπτομερής εξήγηση δεν έχει ακόμη ληφθεί. Τι συμβαίνει με τις προπληρωμές και τα υποσχόμενα μπόνους πελατών είναι επίσης προς το παρόν ασαφές.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζήτησαν την ενεργειακή κρίση και τις εκρηκτικές δυνατότητές της την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία ζήτησαν κοινή στρατηγική και μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τη Gazprom, ενώ στη Γαλλία ο Μακρόν έχει ήδη περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου.Θα ακολουθήσουν άλλοι πάροχοι χαμηλού κόστους. Επειδή οι υπερβολικά αυξανόμενες τιμές της ενέργειας ματαιώνουν τώρα αυτούς τους παρόχους χαμηλού κόστους. Βραχυπρόθεσμα, οι «φτηνές» αγορές ηλεκτρικής ενέργειας χονδρικής δεν είναι πλέον δυνατές.

Το «Immergrün» και το «Meisterstrom» ρίχνουν φως στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
περισσότερα 10-10-21

https://eike-klima-energie.eu/2021/10/10/immergruen-erster-stromanbieter-stellt-lieferung-in-teilen-deutschlands-ein/

Δεν υπάρχουν σχόλια: