Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Η υπουργός Άμυνας του Βερολίνου πρότεινε στο ΝΑΤΟ, να απειλήσει τη Μόσχα με πυρηνικούς πυραύλους. Απόρρητο έγγραφο περιγράφει πως το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επιτεθεί στη Ρωσία, με κυβερνοεπιθέσεις, συγκρούσεις στο διάστημα και με χρήση πυρηνικών κεφαλών. Γερμανός στρατιωτικός ακόλουθος μετέβη στη Ρωσία για επείγουσα συνάντηση, με τη διεύθυνση Στρατιωτικής συνεργασίας

Η Ρωσία καλεί για κατάθεση τον Γερμανό στρατιωτικό ακόλουθο, αφού ο υπουργός Άμυνας του Βερολίνου πρότεινε στο ΝΑΤΟ, να απειλήσει τη Μόσχα με πυρηνικούς πυραύλους

25 Οκτ 2021

Η Ρωσία καλεί τον Γερμανό στρατιωτικό ακόλουθο αφού ο υπουργός Άμυνας του Βερολίνου πρότεινε στο ΝΑΤΟ, να απειλήσει τη Μόσχα με πυρηνικούς πυραύλους

φωτο:Το κτίριο του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο ανάχωμα Frunzenskaya στη Μόσχα.

 Ρώσοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν επείγουσα συνάντηση με τον στρατιωτικό ακόλουθο της γερμανικής πρεσβείας στη Μόσχα, εκφράζοντας ανησυχία για μια σειρά από σχόλια του υπουργού Άμυνας της χώρας που λένε ότι, μπορεί να επιδεινώσουν τις ήδη ταραχώδεις σχέσεις.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, το Υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε ότι, νωρίτερα εκείνη την ημέρα, ο απεσταλμένος του Βερολίνου «κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον της Κύριας Διεύθυνσης Στρατιωτικής Συνεργασίας» (“was asked to appear before the Main Directorate for Military Co-Operation”)

Κατά τη συνάντηση, «επιστήθηκε η προσοχή στις παρατηρήσεις της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer, για την πυρηνική αποτροπή (απειλή) κατά της Ρωσίας και προσδόθηκε διπλωματική νότα».

[η Γερμανίδα υπουργός  Άμυνας προειδοποιεί ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αποτρέψει τη Μόσχα με πυρηνικά]

Την περασμένη εβδομάδα, η Kramp-Karrenbauer είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι τα πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πάνω από τα κράτη της Βαλτικής που συνορεύουν με τη Ρωσία. Σύμφωνα με αυτήν, «πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές στη Ρωσία ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε και τέτοια μέτρα, έτσι ώστε να έχουν έγκαιρα αποτρεπτικό αποτέλεσμα». Αυτό, είπε, «είναι ως απάντηση στην τρέχουσα συμπεριφορά της Ρωσίας».

Σύμφωνα με αξιωματούχους στη Μόσχα, «τέτοιες δηλώσεις προκαλούν αυξημένη ένταση στην Ευρώπη και δεν ευνοούν την εξομάλυνση της κατάστασης». Απαντώντας στους ισχυρισμούς, ο Ρώσος ομόλογός του Kramp-Karrenbauer, Sergey Shoigu, είπε ότι «η ασφάλεια στην Ευρώπη μπορεί να είναι μόνο συλλογική, χωρίς να παραβιάζεται το συμφέρον της Ρωσίας». Ωστόσο, συνέχισε, «επί του παρόντος το ΝΑΤΟ είναι το μέρος που δεν είναι έτοιμο για ισότιμο διάλογο σε αυτό το θέμα».

«Εν μέσω εκκλήσεων για στρατιωτική αποτροπή της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ ενισχύει με συνέπεια τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορά μας. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά πώς είχαν καταλήξει στο παρελθόν τέτοιες ενέργειες για τη Γερμανία και την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Σόιγκου, σε μια παρατήρηση που ερμηνεύεται ευρέως ως αναφορά στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα σχόλια της Kramp-Karrenbauer έχουν επίσης επικρίνει τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού, με τον Rolf Mützenich, τον κοινοβουλευτικό πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, να τα κατηγορεί ως μη χρήσιμα. «Τα πρόσφατα συμπεράσματα της υπουργού Άμυνας σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία είναι ανεύθυνα» , είπε.

"Τα σχόλια της Kramp-Karrenbauer δεν διαφέρουν από τις εξίσου αβάσιμες απειλές από τη ρωσική πλευρά», συνέχισε ο Mützenich, προσθέτοντας ότι τέτοιες δηλώσεις συνέβαλαν στη «σπείρα της κλιμάκωσης».

Η διαμάχη έρχεται λίγες μέρες αφότου το ΝΑΤΟ αποκάλυψε ότι τα μέλη του είχαν δώσει πράσινο φως σε ένα μεγάλο σχέδιο που είχε σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της Ρωσίας, σε μια υποτιθέμενη στρατιωτική σύγκρουση.

Το απόρρητο έγγραφο, που περιγράφει λεπτομερώς πώς το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα μπορούσε να συγκρουστεί με τις δυνάμεις της Μόσχας από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, λέγεται ότι περιλαμβάνει εστίαση σε μη συμβατικούς πολέμους, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων, των συγκρούσεων στο διάστημα, ακόμη και της χρήσης πυρηνικών κεφαλών.

25-10-21

https://www.rt.com/russia/538417-russia-summons-german-military-attache/

Δεν υπάρχουν σχόλια: