Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Η Neuralink αναζητά εθελοντές για να δοκιμάσουν ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα


Η Neuralink αναζητά εθελοντές για να δοκιμάσουν ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα
20.09.2023
Η startup Neuralink με έδρα την Καλιφόρνια, που ιδρύθηκε από τον μεγιστάνα των επιχειρήσεων Elon Musk, καλεί εθελοντές να λάβουν μέρος σε μια δοκιμή εγκεφαλικών εμφυτευμάτων. Μια εταιρεία τσιπ εγκεφάλου ανακοίνωσε την πρόσληψη συμμετεχόντων για πειράματα διεπαφής εγκεφάλου υπολογιστή (BCI).

Ο κύριος στόχος αυτού του φιλόδοξου έργου είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από παράλυση που προκαλείται από τραυματισμό του αυχενικού νωτιαίου μυελού ή αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) να ανακτήσουν τον έλεγχο του σώματός τους.
[Η (ALS) είναι μια νευρολογική ασθένεια που επηρεάζει το νευρικό σύστημα και προκαλεί μυϊκή αδυναμία και παρεμβαίνει στις φυσικές λειτουργίες].

Η Neuralink έχει αναπτύξει ένα μοναδικό εμφύτευμα που θα εμφυτευτεί στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την κίνηση χρησιμοποιώντας ένα χειρουργικό ρομπότ. Μία από τις κύριες φιλόδοξες πτυχές αυτής της μελέτης είναι ότι οι συμμετέχοντες είναι σε θέση να ελέγξουν έναν υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο μόνο με τη δύναμη των σκέψεών τους.
Η ίντριγκα αυτής της μελέτης έγκειται όχι μόνο στους στόχους της, αλλά και στον τρόπο διεξαγωγής της. Τα προκαταρκτικά σχέδια προβλέπουν τη συμμετοχή δέκα ασθενών, αλλά μετά από ανησυχίες για την ασφάλεια από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η Neuralink έχει αναθεωρήσει το σχέδιό της και βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία με πιο περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Η τελική απόφαση του FDA για τους εγκεκριμένους ασθενείς είναι ακόμα άγνωστη.

Ο Elon Musk αποκάλυψε τα φιλόδοξα σχέδια της Neuralink, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό παράγοντα για μια ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του αυτισμού, της κατάθλιψης και της σχιζοφρένειας. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η εταιρεία έλαβε έγκριση από τον FDA για τη διεξαγωγή των πρώτων κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. Ωστόσο, ακόμη και αν η συσκευή BCI αποδειχθεί αποδοτική και αποτελεσματική, η Neuralink θα μπορούσε να χρειαστεί χρόνια για να λάβει άδεια για την εμπορική της χρήση, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία.
==============
Η τεχνολογία γίνεται ολοένα και πιο καινοτόμος κάθε μέρα.
Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει πολλές ανακαλύψεις στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και της βιοτεχνολογίας.
Ένα από τα έργα στα οποία εργάζεται η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ είναι η ανάπτυξη ενός εγκεφαλικού εμφυτεύματος που μπορεί να μεταδίδει σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και ενός υπολογιστή.
Η Neuralink ανακοίνωσε σήμερα ότι στρατολογεί εθελοντές για να δοκιμάσει το εμφύτευμά της στον εγκέφαλο.
Η εταιρεία προσφέρει σημαντική αποζημίωση για τη συμμετοχή σε αυτή τη μελέτη, αλλά προειδοποιεί ότι εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους για την υγεία.
Στόχος της έρευνας είναι η βελτίωση της κατανόησης της λειτουργίας του εγκεφάλου, καθώς και η ανάπτυξη θεραπειών για διάφορες νευρολογικές διαταραχές.
Το έργο θα πραγματοποιηθεί σε εθελοντική βάση και με τη συγκατάθεση των συμμετεχόντων.
Στη μελέτη καλούνται να συμμετάσχουν υγιή άτομα ηλικίας 21 έως 35 ετών.
Πρέπει να μπορούν να υποβάλλονται σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις και να διασφαλίζουν την παροχή ιατρικών εκθέσεων.
Εάν η μελέτη είναι επιτυχής, τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για νευρολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Αλτσχάιμερ και η κατάθλιψη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη εμπειρία της Neuralink σε αυτόν τον τομέα.
Η εταιρεία έχει ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά από επεμβάσεις σε ζώα, όπου εμφυτεύτηκαν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο για τη μετάδοση σημάτων.
Τώρα σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε δοκιμές σε ανθρώπους.
===================
το σχετικό μας βίντεο
==============

η αρχική αίτηση για έγκριση μιας τέτοιας μελέτης απορρίφθηκε από το FDA λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.
Όσον αφορά την προηγούμενη αρνητική απόφαση του FDA, τα ακριβή αποτελέσματα και τις αντιρρήσεις των οποίων η εταιρεία Neuralink δεν δημοσίευσε ποτέ, σύμφωνα με πληροφορίες από την αμερικανική ιστοσελίδα Extreme Tech, το πιο σημαντικό σημείο κριτικής ήταν το εξής:
Για παράδειγμα, ο FDA απαίτησε από την εταιρεία να επιβεβαιώσει ότι τα εξαιρετικά λεπτά ηλεκτρόδια, περισσότερα από 1.000 από τα οποία θα εισαχθούν στους εγκεφάλους των πρώτων πειραματόζωων της Neuralink, δεν θα μεταναστεύσουν με την πάροδο του χρόνου.  
Ομοίως, η Neuralink δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι το εμφύτευμα μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς να καταστραφεί ο εγκέφαλος.
--------------------
26 Μαΐου 2023
η Αμερικανική Υπηρεσία FDA εγκρίνει τις δοκιμές τσιπ της εταιρείας Musk Neuralink στον ανθρώπινο εγκέφαλο
---------------
3 Μαρτίου 2023
Οι αμερικανικές αρχές απαγορεύουν στην εταιρεία του Έλον Μασκ να δοκιμάζει τσιπ εγκεφάλου σε ανθρώπους
-----------
3 Μαρτίου 2023
Οι ΗΠΑ ξεκινούν έρευνα για τη Neuralink, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια στην εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ, για να δοκιμάσει τσιπ εγκεφάλου σε ανθρώπους
=================
σχετικό δημοσίευμα 2-3-23
Η FDA φέρεται να απέρριψε τη δοκιμή Neuralink Brain Chip του Elon Musk λόγω κινδύνων ασφαλείαςΔεν υπάρχουν σχόλια: