Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Τεράστιο διαμάντι ανακαλύφθηκε στη Ρωσία. Κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια


Τεράστιο διαμάντι ανακαλύφθηκε στη Ρωσία
Ένας πολύτιμος λίθος 390 καρατίων βρέθηκε σε ορυχείο στη βόρεια Σιβηρία
11 Σεπ, 2023


Ο όμιλος διαμαντιών Alrosa ανακοίνωσε τη Δευτέρα την ανακάλυψη του μεγαλύτερου διαμαντιού στη Ρωσία την τελευταία δεκαετία. Το στολίδι προήλθε από ένα ορυχείο στην περιοχή Anabar της Δημοκρατίας της Sakha, επίσης γνωστό ως Yakutia.
«Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη μελετήσει λεπτομερώς και αξιολογήσει τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του εξορυσσόμενου διαμαντιού, αλλά χωρίς αμφιβολία, αυτό είναι ένας κάτοχος ρεκόρ τόσο για την εταιρεία μας όσο και για τη βιομηχανία διαμαντιών της χώρας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Alrosa, Pavel Marinychev, αποκαλώντας το εύρημα «ένα εξαιρετικό φινάλε για την περίοδο εξόρυξης του 2023».
Το διαμάντι έχει μέγεθος 390,7 καράτια και ανακαλύφθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου από την εταιρεία Anabar Diamonds, θυγατρική της Alrosa που εκμεταλλεύεται το ορυχείο Mayat στη βορειοανατολική Σιβηρία. Σύμφωνα με τον Alrosa, το εύρημα συνέβη κατά τη διάρκεια του νυχτερινού πλυσίματος της άμμου που φέρει διαμάντια.
Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από την Alrosa δείχνει έναν κρύσταλλο με ακανόνιστο σχήμα και ένα κίτρινο-καφέ φωτοστέφανο, το οποίο είναι ένας πολύ σπάνιος συνδυασμός. Το ακόμη ανώνυμο πετράδι είναι ελαφρώς μικρότερο από το διαμάντι 401 καρατίων που βρέθηκε το 2013.
Ένα άλλο διαμάντι που βρέθηκε στην ίδια παρτίδα είναι ένας πολύτιμος λίθος 37,7 καρατίων με το κλασικό οκταεδρικό σχήμα, δήλωσε ο Alrosa. Και οι δύο έχουν σταλεί σε μορφολόγους για αξιολόγηση.
Η Alrosa είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 30% του ετήσιου παγκόσμιου εμπορίου ακατέργαστων πολύτιμων λίθων ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εξορύσσει τις αλλουβιακές [αλλούβιες] αποθέσεις στην Αρκτική της Ρωσίας, τόσο στην περιοχή Yakutia όσο και στην περιοχή Arkhangelsk. Το έργο περιορίζεται από τις σκληρές κλιματολογικές συνθήκες, αλλά αντιπροσωπεύει το τέσσερα τοις εκατό [ 4% ] της παγκόσμιας παραγωγής ακατέργαστων διαμαντιών.
===================
3 Σεπ, 2023
Η Δύση αναζητά τρόπους απαγόρευσης των ρωσικών διαμαντιών - NYT
Το εμπόριο πολύτιμων λίθων έχει μέχρι στιγμής αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις κυρώσεις


Η G7 και η ΕΕ πρόκειται να αποκαλύψουν κυρώσεις για την εισαγωγή πολύτιμων λίθων που εξορύσσονται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κόβονται και γυαλίζονται σε άλλες χώρες, ανέφεραν οι New York Times αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η G7 αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα κυρώσεις τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιούνται οι όροι για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό μεμονωμένων πολύτιμων λίθων, καθώς και οι λεπτομέρειες για τα συνοδευτικά τελωνειακά έγγραφα. Οι περιορισμοί θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο μετά την εορταστική περίοδο λιανικής πώλησης, σημείωσαν οι NYT, προειδοποιώντας ότι οι αγοραστές κοσμημάτων θα μπορούσαν να δουν τις τιμές να αυξάνονται.
Οι χώρες της G7 συζητούν κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια για περισσότερο από ένα χρόνο. Στο βήμα αντιτίθενται σθεναρά μεγάλοι εισαγωγείς πολύτιμων λίθων, όπως το Βέλγιο, το οποίο φιλοξενεί τον μεγαλύτερο κόμβο εμπορίας διαμαντιών στον κόσμο στην Αμβέρσα. Τον Μάιο, οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να περιορίσουν το εμπόριο διαμαντιών που εξορύσσονται, επεξεργάζονται ή παράγονται στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να μειώσουν περαιτέρω τα έσοδα της Μόσχας, υποστηρίζοντας ότι θα περιορίσουν το ρωσικό εμπόριο διαμαντιών ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρησιμοποιώντας μεθόδους συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης [που περιλαμβάνουν τον εντοπισμό] υψηλής τεχνολογίας.
Οι ειδικοί, ωστόσο, λένε ότι τα διαμάντια μπορούν να αλλάξουν χέρια 20 έως 30 φορές πριν φτάσουν στην αγορά, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό της προέλευσής τους. «Θα είναι σημαντικό να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ φιλοδοξίας και ρεαλισμού», δήλωσε στους NYT ο Hans Merket, ερευνητής της Διεθνούς Υπηρεσίας Πληροφοριών για την Ειρήνη. Ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν «χρόνια και όχι μήνες για να πάρουν όλες τις μύτες [να οδηγηθούν όλες οι μύτες ] προς τη σωστή κατεύθυνση και να αναδιοργανώσουν αυτή την περίπλοκη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού».
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών ακατέργαστων διαμαντιών, αν και η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να επιτρέπει την εισαγωγή πολύτιμων λίθων που εξορύσσονται στη Ρωσία, εάν έχουν τροποποιηθεί σημαντικά σε άλλες χώρες. Ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία έχουν υιοθετήσει παρόμοια μέτρα κατά του ρωσικού μεταλλευτικού γίγαντα Alrosa.
«Οι τρέχουσες κυρώσεις των ΗΠΑ κάλυπταν μόνο τα ακατέργαστα ρωσικά διαμάντια ή εκείνα που κόβονται και γυαλίζονται στο εσωτερικό της Ρωσίας», δήλωσε ο αναλυτής της βιομηχανίας διαμαντιών Paul Zimnisky. "Δεδομένου ότι το 90% των διαμαντιών κόβονται και γυαλίζονται στην Ινδία και επομένως μπορούν να ταξινομηθούν ως ινδικοί πολύτιμοι λίθοι, οι ισχύοντες κανονισμοί δεν είναι τόσο αυστηροί όσο νομίζετε".
Εν τω μεταξύ, η Μόσχα έχει αναπροσανατολίσει τις προμήθειες διαμαντιών. Η Κίνα, η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αρμενία και η Λευκορωσία έχουν δει σημαντική αύξηση των ακατέργαστων και κομμένων λίθων από τη χώρα στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
--------
8 Αυγ, 2023
Οι ΗΠΑ στοχεύουν Ινδούς κοσμηματοπώλες για ρωσικούς ισχυρισμούς περί διαμαντιών
Περίπου 26 εκατομμύρια δολάρια σε μεταφορές έχουν σταματήσει ως αποτέλεσμα των μέτρων
Οι αμερικανικές αρχές έχουν παγώσει μεταφορές αξίας περίπου 26 εκατομμυρίων δολαρίων από εταιρείες που ανήκουν σε Ινδούς εμπόρους διαμαντιών για υποτιθέμενες εισαγωγές από τη Ρωσία, ανέφεραν οι Economic Times τη Δευτέρα.
Το βήμα του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ φέρεται να στόχευε θυγατρικές ινδικών οίκων διαμαντιών εγγεγραμμένων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι πληρωμές σε δολάρια από τις εταιρείες με έδρα τα ΗΑΕ σταμάτησαν λόγω υποψιών ότι οι προμήθειές τους έχουν ρωσική προέλευση ή ότι έχουν επενδύσεις και άλλες συνδέσεις με Ρώσους ανθρακωρύχους και οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Το Συμβούλιο Προώθησης Εξαγωγών Πολύτιμων Λίθων και Κοσμημάτων (GJEPC) έχει συζητήσει το θέμα με το Υπουργείο Εμπορίου και την Ινδική Πρεσβεία στα ΗΑΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο Vipul Shah, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.
«Προσπαθούμε επίσης να εξηγήσουμε στο OFAC ότι οι πληρωμές έγιναν σε οντότητες που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις και ακόμη και σε ορισμένες ρωσικές οντότητες πολύ πριν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις. Υπάρχει πολύ μικρή άμεση εισαγωγή διαμαντιών από τη Ρωσία», δήλωσε ο Shah.
Τον Μάιο, οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να περιορίσουν το εμπόριο διαμαντιών που εξορύσσονται, επεξεργάζονται ή παράγονται στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να μειώσουν περαιτέρω τα έσοδα της Μόσχας.
Σε κοινή δήλωση, η ομάδα των δυτικών ανεπτυγμένων εθνών δήλωσε ότι θα περιορίσει το ρωσικό εμπόριο διαμαντιών ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρησιμοποιώντας μεθόδους συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης υψηλής τεχνολογίας.
Ο Kirit Bhansali, ιδρυτής της Smital Gems και αντιπρόεδρος της GJEPC, δήλωσε στους Economic Times ότι η ινδική κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα στις χώρες της G7, έτσι ώστε να μπορούν να εξασφαλιστούν οι προμήθειες ακατέργαστων διαμαντιών, ενώ προστατεύονται τα συμφέροντα της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
«Ορισμένοι από τους εισαγωγείς μας με έδρα το Ντουμπάι που πραγματοποίησαν εμβάσματα μέσω τραπεζών εκεί δεν έχουν λάβει πληρωμές για σχεδόν έξι μήνες», δήλωσε ο αξιωματούχος. "Η κυβέρνηση των ΗΑΕ και το Dubai Multi Commodities Centre έχουν αναλάβει το θέμα με το OFAC".
=========
29 Μαΐου, 2023
Οι κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια θέτουν σε κίνδυνο ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας – ΜΜΕ
Το σχέδιο της G7 να περιορίσει τις εξαγωγές πολύτιμων λίθων από τη Μόσχα αποτελεί απειλή για τη βιομηχανία στίλβωσης της Ινδίας
Οι περιορισμοί στις εξαγωγές ρωσικών διαμαντιών που εξετάζουν οι χώρες της G7 για περισσότερο από ένα χρόνο αποτελούν απειλή για τη βιομηχανία στίλβωσης της Ινδίας, ανέφεραν οι Economic Times.
Η ινδική βιομηχανία διαμαντιών κόβει και γυαλίζει εννέα στα δέκα διαμάντια στον κόσμο σε έναν κόμβο επεξεργασίας στο Σουράτ, ανέφερε το κατάστημα. Ένα πιθανό εμπάργκο επιβαρύνει σημαντικά τις 4.000 εταιρείες επεξεργασίας διαμαντιών του Σουράτ, οι οποίες απασχολούν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο τεχνίτες, στιλβωτές και εμπόρους, σύμφωνα με ειδικούς της βιομηχανίας.
Η πόλη εισάγει τουλάχιστον το 35% των πολύτιμων λίθων της από τον γίγαντα εξόρυξης της Ρωσίας Alrosa, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 30% της παγκόσμιας παραγωγής ακατέργαστων διαμαντιών.
«Εάν συνεχιστούν οι κυρώσεις, τότε θα υπάρξει μεγάλη αβεβαιότητα στην απασχόληση ενός εκατομμυρίου εργαζομένων», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Προώθησης Εξαγωγών Πολύτιμων Λίθων και Κοσμημάτων, Vipul Shah.
Το εμπόριο διαμαντιών της Ρωσίας έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τις κυρώσεις λόγω της αντίστασης από μεγάλους εισαγωγείς όπως το Βέλγιο, το οποίο φιλοξενεί τον μεγαλύτερο κόμβο εμπορίας διαμαντιών στον κόσμο στην Αμβέρσα. Η βελγική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα μπλοκάρει τα σχέδια εμπάργκο της ΕΕ, προειδοποιώντας ότι η κίνηση θα μπορούσε να κοστίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν το εμπόριο «διαμαντιών που εξορύσσονται, επεξεργάζονται ή παράγονται στη Ρωσία» σε μια προσπάθεια να μειώσουν περαιτέρω τα έσοδα της Μόσχας.
Σε κοινή δήλωση, η ομάδα των δυτικών ανεπτυγμένων εθνών δήλωσε ότι θα περιορίσει το ρωσικό εμπόριο διαμαντιών ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, μεθόδους ανίχνευσης υψηλής τεχνολογίας.
«Αναμένουμε μια σωστή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο θα εκτελεστούν οι κυρώσεις, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να εντοπιστεί η προέλευση των ακατέργαστων πολύτιμων λίθων αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Shah.
Εν τω μεταξύ, οι προμήθειες ακατέργαστων διαμαντιών συρρικνώνονται από τότε που οι δυτικές κυρώσεις αποσύνδεσαν τη Ρωσία από το διεθνές δίκτυο χρηματοοικονομικής επεξεργασίας SWIFT πέρυσι. Οι ινδικές εξαγωγές κομμένων και στιλβωμένων διαμαντιών έχουν επίσης υποχωρήσει, καθώς οι εταιρείες των ΗΠΑ και της ΕΕ απέφυγαν να αγοράσουν διαμάντια που προέρχονται από τη Ρωσία.
===============
15 May, 2023
Οι κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια θα μπορούσαν να διαταράξουν την παγκόσμια αγορά κοσμημάτων - αναλυτής

Οι πολύτιμοι λίθοι έχουν μέχρι τώρα γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από τους διεθνείς περιορισμούς
Οι κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικών διαμαντιών που συζητούνται από τις χώρες της G7 για περισσότερο από ένα χρόνο μπορεί να στείλουν [ εκτινάξουν] τις τιμές των πολύτιμων λίθων στα ύψη παγκοσμίως, ανέφερε το CNBC την Παρασκευή, επικαλούμενο αναλυτές.
Μέχρι στιγμής, η εισαγωγή ρωσικών ακατέργαστων διαμαντιών έχει απαγορευτεί από τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να εισάγει πολύτιμους λίθους που εξορύσσονται στη Ρωσία, εάν έχουν τροποποιηθεί σημαντικά σε άλλες χώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία ακολούθησαν το παράδειγμά τους, υιοθετώντας παρόμοια μέτρα κατά του ρωσικού γίγαντα εξόρυξης Alrosa.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η G7 αναζητούν νέους τρόπους για να κυνηγήσουν τα ρωσικά διαμάντια πέρα από τα σύνορα. Ωστόσο, το προτεινόμενο βήμα αντιτίθεται σθεναρά από μεγάλους εισαγωγείς πολύτιμων λίθων, όπως το Βέλγιο, το οποίο φιλοξενεί τον μεγαλύτερο εμπορικό κόμβο διαμαντιών στον κόσμο στην Αμβέρσα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Πολυπλοκότητας, η Ρωσία - ο μεγαλύτερος παραγωγός ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο - συγκέντρωσε περίπου 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές πολύτιμων λίθων, καθιστώντας την τον όγδοο μεγαλύτερο εξαγωγέα παγκοσμίως.
«Η συζήτηση συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό, επειδή υπάρχει σαφής κίνδυνος η Ρωσία να εκτρέψει απλώς τις εξαγωγές της σε μη συμμετέχουσες χώρες», δήλωσε στο CNBC ο Edward Gardner, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics. «Εάν οι κυρώσεις εφαρμόζονταν με τρόπο που καθιστούσε δύσκολη την καταστρατήγηση, τότε θα μπορούσαμε να δούμε λιγότερη ρωσική προσφορά να εισέρχεται στην αγορά και υψηλότερες τιμές».
Οι αντίπαλοι του μέτρου υποστηρίζουν επίσης ότι η επιβολή κυρώσεων χωρίς την οικοδόμηση [δημιουργία ] ενός παγκόσμιου συστήματος για την παρακολούθηση των πολύτιμων λίθων θα ήταν άσκοπη, καθώς το εμπόριο θα μπορούσε εύκολα να μετατοπιστεί σε άλλες αγορές, όπως η Ινδία και η Κίνα, με τον ίδιο τρόπο όπως το ρωσικό αργό.
Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία που συζητείται επί του παρόντος από την ΕΕ δεν είναι πιθανό να στοχεύσει τα ρωσικά διαμάντια.
το σχετικό μας βίντεο
https://rumble.com/v3h4ups--.-.html
=====
σχετική μας ανάρτηση
29 Αυγούστου 2022
Ρωσικά διαμάντια με κυρώσεις που ρέουν στην παγκόσμια αγορά. Ο ρωσικός γίγαντας εξόρυξης Alrosa πουλά διαμάντια σε αγοραστές στην Ινδία και την Ευρώπη
https://hellenicrevenge.blogspot.com/2022/08/alrosa.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: