Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Ινδία, διαστημική αποστολή στοχεύει να σταματήσει την απειλή που προέρχεται από τον Ήλιο

Surya Namaskaar: Sun Salutations, Χαιρετισμοί του Ήλιου. Μια τολμηρή διαστημική αποστολή στοχεύει να σταματήσει την απειλή που προέρχεται από τον Ήλιο
 31 Aug, 2023
Το Aditya L-1 της Ινδίας θα στέλνει πίσω 1440 εικόνες την ημέρα για να προβλέψει ηλιακές εκλάμψεις, στεμματικές εκπομπές μάζας και γεωμαγνητικές καταιγίδες - οι οποίες μετέτρεψαν 40 δορυφόρους Starlink του Elon Musk σε πύρινες σφαίρες πέρυσι

Δέκα ημέρες μετά την ιστορική προσγείωση του Vikram στην περιοχή του νότιου πόλου της Σελήνης, οι Ινδοί επιστήμονες του διαστήματος θα φτάσουν στον Ήλιο, κυριολεκτικά.
Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, ένα διαστημικό σκάφος του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO) θα ξεκινήσει ένα ταξίδι 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων για να εκπέμψει [μεταδώσει] στο σπίτι μια τεράστια ποσότητα λεπτομερειών σχετικά με τις δραστηριότητες του Ήλιου.
Το Aditya L-1 (Aditya είναι σανσκριτικό για τον Ήλιο), με επτά επιστημονικά ωφέλιμα φορτία, θα ταξιδέψει για τέσσερις μήνες για να φτάσει στο λεγόμενο σημείο Lagrangian (L1) - που πήρε το όνομά του από τον Ιταλό αστρονόμο και μαθηματικό Joseph Louis Lagrange - περίπου το 1% της απόστασης μεταξύ του Ήλιου και της Γης.
Σύμφωνα με το ISRO, τα ωφέλιμα φορτία Aditya L-1 αναμένεται να παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την κατανόηση των προβλημάτων του ηλιακού φαινομένου, όπως η θέρμανση του εξωτερικού στρώματος της ατμόσφαιρας του Ήλιου, του στέμματος. την εκτόξευση μαγνητικού πεδίου και πλάσματος από το στέμμα, η οποία τεχνικά ονομάζεται στεφανιαία εκτόξευση μάζας (CME). ηλιακές εκλάμψεις και δραστηριότητα πριν από την έκλαμψη, καθώς και τα χαρακτηριστικά τους· δυναμική διαστημικού καιρού·
Η μελέτη της διάδοσης σωματιδίων και πεδίων στο διάστημα μεταξύ πλανητών.
Τα δεδομένα για τέτοια φαινόμενα θα βοηθήσουν με διάφορους τρόπους. Οι ηλιακές εκλάμψεις έχουν αντίκτυπο στο φαινόμενο Ελ Νίνιο που θερμαίνει τους ωκεανούς της Γης, οι οποίοι καθορίζουν τον παγκόσμιο καιρό. Οι ηλιακές εκλάμψεις έχουν προκαλέσει διακοπές ρεύματος στη Ρωσία και μία από τις μεγαλύτερες συνόδευσε μια CME το 1989, μαυρίζοντας ολόκληρη την επαρχία του Κεμπέκ του Καναδά για 12 ώρες. Το γεγονός Carrington του 1859 ήταν μία από τις ισχυρότερες ηλιακές εκλάμψεις που καταγράφηκαν, απελευθερώνοντας τόση ενέργεια όσο δέκα δισεκατομμύρια μεγατόνοι έκρηξης TNT. Οι χειριστές τηλεγράφων εκείνη την εποχή αισθάνθηκαν ακόμη και ηλεκτροπληξία κατά την πληκτρολόγηση τηλεγραφημάτων.

[Σχετικό δημοσίευμα--«Η Ινδία είναι υπερδύναμη!» Πώς αντέδρασε η πολυπληθέστερη χώρα της Γης στην επιτυχία της ιστορικής αποστολής της στη Σελήνη]

Αυτό που είναι υπό διερεύνηση είναι ότι τα δεδομένα που εκπέμπονται από αυτόν τον ηλιακό ανιχνευτή θα βοηθήσουν την IAF να εκπαιδεύσει τους πιλότους της ως μέρος του σχεδίου για τη δημιουργία ενός σώματος αστροναυτών στα πρότυπα της NASA. Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν σίγουρα για πιλότους που εκπαιδεύονται για το πρώτο πρόγραμμα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων της Ινδίας, Gaganyaan.
Περίπου την εποχή της προσγείωσης του Vikram στις 23 Αυγούστου από τη σεληνιακή αποστολή Chandrayaan-3, η πρώτη ομάδα αξιωματικών της IAF έλαβε λεπτομερή ενημέρωση για όλες τις πτυχές που αφορούν τον διαστημικό καιρό, την ηλιακή δραστηριότητα και το ταξίδι στο διάστημα από καθηγητές του τμήματος Αεροδιαστημικής Μηχανικής, Ινδικό Ινστιτούτο Επιστημών (IISc), Μπανγκαλόρ. Αργότερα, οι αξιωματικοί στρατεύτηκαν [εισήλθαν] σε διάφορες εγκαταστάσεις του Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) στο Μπανγκαλόρ.
Σε συνεργασία με την IAF, η ISRO έχει ήδη επιλέξει τέσσερις πιλότους δοκιμών άσσων για το έργο Gaganyaan. Αν και αυτή η παρθενική πτήση, με έναν Ινδό αστροναύτη επί του σκάφους, θα μπορούσε να εκτοξευθεί σε μερικά χρόνια (έμεινε πίσω από το χρονοδιάγραμμα καθώς όλες οι δοκιμές και οι λειτουργίες σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας), αυτοί οι πιλότοι υποβλήθηκαν σε εκπαίδευση στη Ρωσία, αλλά τώρα ζουν στην καλά προστατευμένη πανεπιστημιούπολη του ISRO. Τα ονόματά τους, που παραμένουν κρυφά για τρία χρόνια, θα ανακοινωθούν σύντομα από κοινού από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ανέφεραν πηγές στο ISRO.

Μελετώντας τον ήλιο
Ο ίδιος ο ανιχνευτής Aditya L-1 καθυστέρησε πολύ στην αναδιαμόρφωσή του για να τον τροποποιήσει από μια απλή επιστημονική αποστολή σε πολύ περισσότερο. Πηγές ανέφεραν ότι ο επανασχεδιασμός θα επιτρέψει τώρα την επισήμανση ειδοποιήσεων σχετικά με ηλιακές εκλάμψεις και στεμματική εκτόξευση μάζας (CME) και αλλαγές στον διαστημικό καιρό - για να βοηθήσει τον ISRO να κλείσει τις λειτουργίες των δορυφόρων που ενδέχεται να επηρεαστούν από τέτοια δραστηριότητα.
«Βασιζόμασταν στα δεδομένα που μοιράζονταν οι δορυφόροι των Ηνωμένων Πολιτειών (Geostationary Operational Environment Satellites ή σειρά GOES) και εκείνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA)», ανέφεραν πηγές. «Αυτή η αποστολή δεν αφορά μόνο τη μελέτη του Ήλιου, αλλά και την επίτευξη αυτάρκειας στην προστασία των δορυφόρων μας, των τηλεπικοινωνιών και των βοηθημάτων πλοήγησης των αεροπορικών εταιρειών. Θα μοιραστούμε τα δεδομένα του Aditya L-1 (συμπεριλαμβανομένων 1.440 εικόνων την ημέρα). Ωστόσο, το πιο σημαντικό, τα περιουσιακά μας στοιχεία στο διάστημα πρέπει να είναι διαθέσιμα στην IAF χωρίς διακοπή».
Η σημασία της παρακολούθησης της ηλιακής επιφανειακής δραστηριότητας μπορεί να μετρηθεί από διάφορα γεγονότα που έχουν επηρεάσει τη Γη. Σε δύο ημέρες την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, για παράδειγμα, τα σήματα ραδιοφώνου και πλοήγησης διαταράχθηκαν στη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά από δύο ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις. Και οι δύο εκλάμψεις που έπληξαν τη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά ήταν της κατηγορίας X, οι πιο εντατικοί τύποι ηλιακών εκλάμψεων.
Απειλές για τους δορυφόρους
Όπως και η ένταση των σεισμών, οι ηλιακές εκλάμψεις βαθμολογούνται με βάση μια κλίμακα πέντε σημείων --βαθμών (ακριβώς όπως η κλίμακα Ρίχτερ) και αναπτύσσονται από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ταξινόμησή τους εξαρτάται από την ένταση των ακτίνων Χ που εκπέμπονται.
Μια ηλιακή έκρηξη τον Οκτώβριο του 2021 εντοπίστηκε ταυτόχρονα στη Γη, τη Σελήνη και τον Άρη. Είναι ενδιαφέρον ότι η πρώτη στο είδος της ανακάλυψη μιας CME σε τρεις διαφορετικούς κόσμους έγινε όταν η Γη και ο Κόκκινος Πλανήτης βρίσκονταν σε αντίθετες πλευρές του Ήλιου με ένα κενό 250 εκατομμυρίων χιλιομέτρων μεταξύ τους.

Και η ηλιακή έκρηξη του 1989 πυροδότησε μια γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη, με αποτέλεσμα το βόρειο σέλας [ aurora borealis] ή northern lights, που θα μπορούσε να φανεί τόσο νότια όσο η Φλόριντα και η Κούβα.

[Σχετικό δημοσίευμα-- Απειλή από τον ουρανό: Η Ινδία εντείνει τον αγώνα κατά ενός σημαντικού διαστημικού κινδύνου ]

Οι ηλιακές εκλάμψεις τείνουν να προέρχονται από περιοχές της ηλιακής επιφάνειας που περιέχουν ηλιακές κηλίδες – πιο σκούρα, ψυχρότερα τμήματα της ηλιακής επιφάνειας όπου τα μαγνητικά πεδία είναι ισχυρά. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων μπορεί να υποδεικνύει την πιθανότητα έκρηξης ηλιακής έκλαμψης. Ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός, τα φωτόνια από αυτές τις εκλάμψεις φτάνουν στη Γη σε οκτώ λεπτά. Καθώς η ακτινοβολία από τις εκλάμψεις αλληλεπιδρά με σωματίδια στην ιονόσφαιρα της Γης (την περιοχή της ατμόσφαιρας σε υψόμετρα μεταξύ 80 και 650 χιλιομέτρων), τα υπερφορτίζει. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν στη συνέχεια τα ραδιοφωνικά και δορυφορικά σήματα που διέρχονται από αυτήν την περιοχή.
Η έκλαμψη ενεργοποιεί μια CME, (στεφανιαία ή στεμματική εκτόξευση μάζας) η οποία είναι η απελευθέρωση ενός πλάσματος που αποτελείται από φορτισμένα σωματίδια και μια μεγάλη ποσότητα μαγνητικού πεδίου που κινείται με μεγάλη ταχύτητα στο περιβάλλον του ηλιακού συστήματος. Αυτή η εκτόξευση πλάσματος μπορεί να ταξιδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο.
Οι CMEs που έπληξαν τη Γη, από την άλλη πλευρά, προκαλούν ένα διαφορετικό φαινόμενο - γνωστό ως γεωμαγνητικές καταιγίδες. Η γεωμαγνητική καταιγίδα τον Φεβρουάριο του 2022 προκάλεσε 40 δορυφόρους διαδικτύου Starlink που ανήκουν στην εταιρεία του Elon Musk και εκτοξεύτηκαν την προηγούμενη ημέρα, να μην φτάσουν σε τροχιά και να πέσουν πίσω στη Γη ως πύρινες μπάλες [βολίδες]. Η αυξημένη ροή φορτισμένων σωματιδίων αύξησε την πυκνότητα της ανώτερης ατμόσφαιρας της Γης. Ως αποτέλεσμα, οι δορυφόροι δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην πραγματική τροχιά τους και τελικά έπεσαν πίσω στη Γη.
Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες παράγουν όμορφες οθόνες σέλας, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στους χειριστές δορυφόρων καθώς διογκώνουν την ατμόσφαιρα της Γης. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να χτυπήσουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες έκαψαν κάποτε αρκετούς ηλεκτρικούς μετασχηματιστές στον Καναδά, προκαλώντας διακοπές ρεύματος το 1989 σε όλο το Κεμπέκ, τον Καναδά και τη Σουηδία.

Ζωτικός ανιχνευτής
Αρχικά, ο ηλιακός ανιχνευτής σχεδιάστηκε με έναν απλό ηλιακό κορονογράφο [στεφανογράφο] από το Ινδικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής (IIA), Μπανγκαλόρ, για επιστημονικές μελέτες από ένα σημείο (L-1) όπου ο δίσκος του Ήλιου θα ήταν ορατός χωρίς έκλειψη ή άλλες αποκρύψεις. Αργότερα, το Tata Institute of Fundamental Research (TIFR) και το ISRO πρόσθεσαν περισσότερα μέσα για να πάρουν τον συνολικό αριθμό των επτά. Το IIA διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στο σχεδιασμό, την ολοκλήρωση, τη δοκιμή και τη βαθμονόμηση του υλικού, λέει ο πρώην διευθυντής Δρ P Sreekumar, ο οποίος διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο σε αποστολές όπως οι Chandrayaan-I, ASTROSAT και Mars Orbiter Mission (MOM) κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ISRO.
Είπε ότι ενώ τα επίγεια περιουσιακά στοιχεία της Ινδίας είναι ασφαλή από τις εκλάμψεις, τα φορτισμένα σωματίδια που αποτελούν μέρος των μαζικών εκτοξεύσεων γιγαντιαίων διαστάσεων αποτελούν κίνδυνο για τους δορυφόρους και τις μελλοντικές πτήσεις με πλήρωμα. Ο ανιχνευτής θα παρέχει ειδοποιήσεις τουλάχιστον 30 λεπτά νωρίτερα για αλλαγές στον διαστημικό καιρό. Αυτή η είσοδος θα βοηθούσε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της ακτοπλοΐας του πλάσματος.
Σχετικά με την επιστημονική συνιστώσα αυτής της αποστολής, ο Δρ Krishnaswamy Kasturirangan, πρώην πρόεδρος του ISRO, δήλωσε: "Το Aditya L-I είναι ένα από τα μοναδικά διαστημόπλοια που έχουν σχεδιαστεί για να μελετήσουν και τα τρία στρώματα του Ήλιου. Θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την ηλιακή φυσική όπως ποτέ άλλοτε. Η καλύτερη γνώση του Ήλιου είναι κεντρικής σημασίας για την ύπαρξή κάποιου στη Γη. Όσο καλύτερα κατανοούμε την ηλιακή δραστηριότητα, τόσο ασφαλέστερα είναι τα επίγεια περιουσιακά στοιχεία σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ηλεκτρική ενέργεια και η αεροπορία».

Στρατιωτική εφαρμογή
Ο ανιχνευτής Aditya L-1 θα υποστηρίξει επίσης τις επιχειρήσεις της IAF εκτός από την προστασία των διαστημικών περιουσιακών στοιχείων του έθνους, αξίας άνω των επιβλητικών 60.000 crores, λένε πηγές του ISRO. Η εκτόξευσή του συμπίπτει με την έναρξη της πρώτης μονάδας αεροδιαστημικής εκπαίδευσης της IAF για την εξοικείωση υψηλόβαθμων αξιωματικών σχετικά με τη χρήση δορυφόρων για δικτυοκεντρικό πόλεμο και την υποστήριξή τους στην επικοινωνία και την πλοήγηση.
Οι πηγές δήλωσαν ότι η IAF ήταν πρόθυμη να αποτρέψει μια κατάσταση που προέκυψε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Kargil, όταν ορισμένα έθνη δεν παρείχαν δορυφορικές εικόνες σχετικά με τη θέση των στρατευμάτων του πακιστανικού στρατού, με αποτέλεσμα υψηλό αριθμό θανάτων μεταξύ των ινδικών ενόπλων δυνάμεων. «Είναι καλύτερο να έχουμε το δικό μας παρατηρητήριο έγκαιρης προειδοποίησης κοντά στον Ήλιο, το οποίο θα στέλνει ειδοποιήσεις για να διασφαλίσει ότι κανένας από τους δορυφόρους μας δεν θα υποστεί σοβαρή ζημιά», πρόσθεσαν πηγές.
Η νέα εκπαιδευτική ενότητα της IAF θα συμβάλει στην ενίσχυση της έννοιας του δικτυοκεντρικού πολέμου με όλες τις κρυπτογραφημένες ειδοποιήσεις επικοινωνίας και τηλεδιοίκησης για μοίρες που χειρίζονται πυραύλους, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που δρομολογούνται μέσω δορυφόρων. Ο δικτυοκεντρικός πόλεμος θα εμπόδιζε την παρεμβολή αυτών των στρατηγικών συνδέσεων επικοινωνίας από εχθρικά έθνη σε περίπτωση πολέμου.
Ο πρώην διευθυντής του δορυφορικού κέντρου Prof U R Rao της Μπανγκαλόρ, Δρ Mylswami Annadurai, ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής προγράμματος του Aditya L-1, δήλωσε ότι το ISRO θα είναι σε θέση να αυξήσει τα περιουσιακά του στοιχεία στο διάστημα λόγω της αυτοδυναμίας που είναι πιθανό να επιτευχθεί μέσω αυτού του ηλιακού ανιχνευτή.
«Μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τους δορυφόρους ή να καθυστερήσουμε ελιγμούς με βάση τις ειδοποιήσεις και τα δεδομένα όλο το εικοσιτετράωρο που παρέχονται από το Aditya L-1. Τα επίπεδα εμπιστοσύνης των συναδέλφων μας είναι πολύ υψηλά για την επίτευξη του σημείου Lagrangian. Στα 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα, θα είναι η δεύτερη υψηλότερη απόσταση μετά την επίτευξη της καθορισμένης τροχιάς γύρω από τον Άρη το 2014», πρόσθεσε.
Ο επόμενος πλανήτης κλήσης [planet of call ] του ISRO είναι η Αφροδίτη. Πιθανότατα προηγείται [Είναι πιθανό να προηγηθεί ] η επανδρωμένη πτήση Gaganyaan, ανάλογα με την ασφάλεια του πυραύλου, GSLV-Mk III.
πηγή RT   
το άρθρο έγραψε ο B R Srikanth, βετεράνος δημοσιογράφος με έδρα το Μπανγκαλόρ που κάνει ρεπορτάζ για το διάστημα και την άμυνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: