Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Μυστηριώδες «χρυσό αυγό» ανακαλύφθηκε στο βυθό της θάλασσας. Κατάδυση στον Ειρηνικό μιας ομάδας από την NOAA, εκπληκτικό εύρημα στα βάθη του κόλπου της Αλάσκας«Σαν την αρχή μιας ταινίας τρόμου»: Μυστηριώδες «χρυσό αυγό» ανακαλύφθηκε στο βυθό της θάλασσας
το σχετικό μας βίντεο  8 Σεπτεμβρίου 2023

φωτο--Αυτό το άγνωστο δείγμα, που φάνηκε επί τόπου σε μια βραχώδη επιφάνεια σε βάθος περίπου 3.300 μέτρων (2 μίλια), εθεάθη στις 30 Αυγούστου 2023, κατά την κατάδυση 07 του Seascape Alaska 5: Gulf of Alaska Remotely Operated Vehicle Exploration and Mapping

Από την κατάδυση τους στον Ειρηνικό στις 30 Αυγούστου, οι ερευνητές έχουν προβληματιστεί: αρχικά το ανέφεραν ως «κίτρινο καπέλο».
Τι θα μπορούσε να είναι αυτό το λαμπερό κάτι;
Στην πραγματικότητα, μια ομάδα από την NOAA (Ωκεανογραφική Διοίκηση των ΗΠΑ) ήθελε να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά σε ένα εξαφανισμένο υποθαλάσσιο ηφαίστειο στα ανοικτά της νότιας ακτής της Αλάσκας. Αλλά στη συνέχεια έκαναν ένα εκπληκτικό εύρημα στα βάθη του κόλπου της Αλάσκας.
Πλάνα που τραβήχτηκαν από το ερευνητικό συνεργείο δείχνουν κάτι χρυσό στο βυθό της θάλασσας. Μπροστά από το σκοτεινό, πετρώδες έδαφος, είναι σαφώς ορατό. Το σχήμα του θυμίζει αυγό. Έχει μια μικρή τρύπα στο μπροστινό μέρος.
Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά, ένας από τους επιστήμονες παρατήρησε: «Κάτι ήθελε να μπει εκεί... ή να βγει έξω».
Οι πρώτες εικασίες του πληρώματος: θα μπορούσε να είναι κάποιο είδος κελύφους αυγού ή τα υπολείμματα ενός θαλάσσιου σφουγγαριού.
Για να μάθουν τι πραγματικά ήταν, το πλήρωμα χρησιμοποίησε έναν ρομποτικό βραχίονα. Στο ρεύμα, ένας από τους επιστήμονες ακούγεται να λέει: «Αν δεν μπορούμε να το αναγνωρίσουμε, τότε είναι κάτι περίεργο. Ποιο ζώο θα παρήγαγε ένα τέτοιο τσόφλι [κέλυφος] αυγού;»
Χρησιμοποιώντας τον ρομποτικό βραχίονα, (ρομποτικό χειριστή ROV ) το πλήρωμα προσπάθησε πρώτα να προσδιορίσει τη δομή του αντικειμένου. Σε βάθος δύο μιλίων (περίπου 3,2 χιλιόμετρα), ένας από τους ερευνητές είχε την ανατριχιαστική ιδέα: «Ελπίζω απλώς ότι τίποτα δεν βγαίνει από αυτό όταν πιέζουμε [το χαζεύουμε ] γύρω από αυτό. Είναι σαν την αρχή μιας ταινίας τρόμου».
Τελικά, ανακάλυψαν: το μυστηριώδες αντικείμενο είχε μια δομή που μοιάζει με ιστό. Συνέλεξαν με αναρρόφηση [ με χρήση δειγματολήπτη αναρρόφησης σε τηλεχειριζόμενο όχημα Deep Discoverer]
προσεκτικά το "χρυσό αυγό" για να το εξετάσουν πιο προσεκτικά στο εργαστήριο. Ένα αποτέλεσμα εξακολουθεί να εκκρεμεί.

φωτο--Αυτό το άγνωστο δείγμα, που εμφανίστηκε στην κατάδυση 07 του Seascape Alaska 5: Gulf of Alaska Remotely Operated Vehicle Exploration and Mapping expedition, συλλέχθηκε με χρήση δειγματολήπτη αναρρόφησης σε τηλεχειριζόμενο όχημα Deep Discoverer .

Η κατάδυση στον κόλπο της Αλάσκας ήταν μέρος της αποστολής Seascape Alaska 5. Στόχος της αποστολής είναι να κάνει βιντεοσκοπήσεις περιοχών που κανένας άνθρωπος δεν έχει δει ποτέ πριν. Μερικά από τα μέρη που εξερευνώνται βρίσκονται σε βάθη μέχρι έξι χιλιόμετρα.

Μεταξύ άλλων, θα διερευνηθούν τα ενδιαιτήματα [βιότοποι] κοραλλιών και σφουγγαριών βαθέων υδάτων καθώς και ηφαιστείων λάσπης.

Οι καταδύσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στη ζωντανή ροή .
Η BILD ρώτησε τον θαλάσσιο βιολόγο καθηγητή Dr. Μπόρις Κουλίκ [Boris Culik] για το παράξενο εύρημα. Ο Culik εξηγεί: «Ναι, μπορεί να είναι ένα ραγισμένο κέλυφος αυγού ή ένα κομμάτι πλαστικό ίσως. Αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι μια βακτηριακή αποικία σε ένα κομμάτι φύκι».
=============
Μη αναγνωρισμένο χρυσό δείγμα αιχμαλωτίζει τη δημόσια φαντασία
Στις 30 Αυγούστου 2023, ενώ χρησιμοποιούσε τηλεχειριζόμενα οχήματα για να βουτήξει σε ένα μικρό θαλάσσιο βουνό στον Κόλπο της Αλάσκας, το προσωπικό της αποστολής στο πλοίο Okeanos Explorer της NOAA (Ωκεανογραφική Διοίκηση των ΗΠΑ) αντιμετώπισε ένα συγκεχυμένο θέαμα. Ενώ γλιστρούσαν πάνω από μια βραχώδη επιφάνεια σε βάθος περίπου 3.300 μέτρων (2 μίλια), βρήκαν αυτό που ένας από τους βιντεογράφους που βοήθησε στην τεκμηρίωση της κατάδυσης αρχικά ανέφερε ως «κίτρινο καπέλο».
Ανάμεσα σε ένα σωρό λευκά σφουγγάρια, αυτό το λείο, χρυσό, σε σχήμα θόλου δείγμα, με διάμετρο λίγο πάνω από 10 εκατοστά (4 ίντσες), ήταν κολλημένο σφιχτά σε έναν βράχο. Μια μικρή τρύπα ή σχίσιμο κοντά στη βάση του αποκάλυψε ένα παρόμοιο χρωματισμένο εσωτερικό. Καθώς οι κάμερες έκαναν μεγέθυνση, οι επιστήμονες παραξενεύτηκαν ως προς την αναγνώρισή του, με τις αρχικές σκέψεις να κυμαίνονται από ένα νεκρό προσάρτημα σφουγγαριού, μέχρι κοράλλι και ένα περίβλημα αυγού. Ενώ το εύρημα μπερδεύει και ενέπνευσε έναν αέρα δημιουργικής φαντασίας σε πολλούς που παρακολουθούσαν ζωντανά την κατάδυση, έχει επίσης αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού, εμπνέοντας μια σειρά από άρθρα ειδήσεων σε όλη τη χώρα και όχι μόνο. Επικαλούμενο εικόνες σχεδόν παραμυθένιες, το δείγμα ονομάστηκε έκτοτε «χρυσή σφαίρα» και ακόμη και «χρυσό αυγό», από τα μέσα ενημέρωσης.
Όπως αναφέρει ο συντονιστής της αποστολής --«Ενώ μπορέσαμε να συλλέξουμε τη «χρυσή σφαίρα» και να την φέρουμε στο πλοίο, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να την αναγνωρίσουμε πέρα από το γεγονός ότι είναι βιολογικής προέλευσης. Πιθανότατα δεν θα μάθουμε περισσότερα μέχρι να μπορέσουμε να το μεταφέρουμε σε εργαστηριακό περιβάλλον όπου μπορούμε να συνεχίσουμε να αντλούμε από τη συλλογική τεχνογνωσία της επιστημονικής κοινότητας με πιο εξελιγμένα εργαλεία από αυτά που μπορούμε να διατηρήσουμε στο πλοίο.
Αυτό το ανεξήγητο εύρημα εξέπληξε τους επιστήμονες και είχαν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις. Συχνά λέγεται ότι η γνώση μας για την επιφάνεια του φεγγαριού υπερβαίνει τη γνώση μας για τον δικό μας ωκεανό. Τώρα στη λίστα των ωκεάνιων θαυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των απόκοσμων κίτρινων δρόμων από τούβλα και των ασυνήθιστων πλασμάτων της τάφρου των Μαριανών, μπορείτε να προσθέσετε αυτό το παράξενο "χρυσό αυγό".
Το χρυσό αντικείμενο, που βρίσκεται σε βάθος δύο μιλίων και σταθερά συνδεδεμένο με τη βάση του βράχου, αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι περισσότερο από ένα μόνο κομμάτι. Υπήρχε μια τρύπα στο μπροστινό μέρος του, η οποία προκάλεσε έναν από τους ερευνητές (που καταγράφηκε στη ζωντανή μετάδοση της Miami Herald) να παρατηρήσει: «Κάτι προσπαθούσε να εισέλθει ... ή να βγει έξω».
Το καθήκον της προσεκτικής μελέτης αυτής της περιοχής ανατέθηκε σε έναν ρομποτικό χειριστή. Οι δυνατότητες του ROV δεν περιορίστηκαν σε μια απλή επιθεώρηση: συναρμολόγησε απαλά μια σειρά περίεργων δίσκων από τον τοίχο της θάλασσας με μια ηλεκτρική σκούπα. Αυτό δείχνει πόσο έχει επεκταθεί η ικανότητα των επιστημόνων να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον βαθέων υδάτων.
Ένα από τα μέλη της αποστολής σημείωσε χιουμοριστικά τον σουρεαλισμό της κατάστασης: «Ελπίζω μόνο ότι όταν τον σπρώξουμε, κάτι δεν θα αποφασίσει να βγει». Επί του παρόντος, οι κύριες θεωρίες γύρω από το μυστήριο του χρυσού αντικειμένου κυμαίνονται από το ασυνήθιστα ανακλαστικό κέλυφος ενός αυγού έως τα υπολείμματα ενός άγνωστου είδους σφουγγαριού.
Ωστόσο, δεν κατέληξαν σε συναίνεση. Ήταν ευτύχημα ότι ήταν δυνατό να ληφθεί δείγμα για περαιτέρω ανάλυση. Ένα πράγμα είναι σίγουρο - αυτό το εύρημα είναι πραγματικά περίεργο. «Όταν η συλλογική μας γνώση δεν μπορεί να το αναγνωρίσει, είναι κάτι περίεργο», δήλωσε ένα μέλος της ομάδας.
Η Δρ Tammy Horton του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου στο Σαουθάμπτον πιστεύει ότι το χρυσό αντικείμενο είναι δυνητικά ένα νέο είδος.
«Δεν είναι ασυνήθιστο να βρούμε άγνωστα αντικείμενα στα βάθη της θάλασσας - έχουμε πολλά να εξερευνήσουμε. Έχουν ένα δείγμα και θα είναι σε θέση να το μελετήσουν πιο προσεκτικά και ίσως να κάνουν μια γενετική ανάλυση για να προσδιορίσουν τουλάχιστον από ποιο ζώο προήλθε», δήλωσε ο Δρ Horton στη MailOnline.
Η Δρ Lucy Woodall, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Exeter, συμφώνησε με την ιδέα ότι το χρυσό αντικείμενο θα μπορούσε να είναι ένα είδος σφουγγαριού.
«Πιθανότατα, η τρύπα είναι απλώς ζημιά που δέχεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά από την άλλη πλευρά, μπορεί να προσφέρει μια εντελώς νέα εικόνα για το πώς η ζωή επιβιώνει και ευδοκιμεί στα βάθη της θάλασσας. Ωστόσο, τα βάθη της θάλασσας είναι γεμάτα θαύματα που μόνο ανακαλύπτουμε. Ανυπομονώ να μάθω περισσότερα για αυτούς από τους ταξινομιστές που θα εργαστούν με το συλλεχθέν δείγμα», δήλωσε η Δρ Woodall στη MailOnline.

Δεν υπάρχουν σχόλια: