Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Yuval Noah Harari: Ήρθε η ώρα του μετανθρωπισμού, το τέλος του Homo sapiens. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γράψει μια νέα Βίβλο. ήρθε το τέλος της ανθρωποκρατούμενης ιστορίας?

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει καταστροφικές δυνατότητες: σε λίγα χρόνια μπορεί να είναι πολύ αργά
Yuval Noah Harari: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το τέλος της ανθρωποκρατούμενης ιστορίας
Ο γνωστός Ισραηλινός ιστορικός Yuval Noah Harari βλέπει την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) ως κίνδυνο για την ανθρωπότητα. 
το σχετικό μας βίντεο
Yuval Noah Harari: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το τέλος της ανθρωποκρατούμενης ιστορίας

Θα έρθει η ώρα που η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλάβει την κατεύθυνση της παγκόσμιας ιστορίας. Το στρατιωτικό όφελος είναι πολύ μεγάλο και δελεάζει τους ανθρώπους να κάνουν κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Ο Yuval Noah Harari είναι ένας διεθνούς φήμης Ισραηλινός ιστορικός, ο οποίος επίσης συμβουλεύει συχνά πολιτικούς και έχει εμφανιστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Διδάσκει στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ από το 2005 και έχει γίνει γνωστός με παγκόσμιες ιστορικές διατριβές.
Σε συνέντευξή του στο βρετανικό επιχειρηματικό περιοδικό « The Economist », προειδοποιεί για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Κατά τη γνώμη του, είναι μόνο θέμα χρόνου πριν η τεχνητή νοημοσύνη εμπλακεί δημιουργικά και αναπτύξει μια δική της ζωή.
Σε λίγα χρόνια (αναφέρεται σε μια περίοδο μόνο πέντε ετών), η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει τόσο ισχυρή που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρωποκρατούμενης ιστορίας. [της ιστορίας που κυριαρχείται από τον άνθρωπο].
Είναι σαν εξωγήινοι με υψηλότερη νοημοσύνη να έρχονται στη Γη, εκτός από το ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι επίγεια και οι σπόροι φυτεύτηκαν από ανθρώπους στα τεχνολογικά τους εργαστήρια.
Όσο τα κράτη είναι οικονομικά και στρατιωτικά εχθρικά μεταξύ τους και απειλούν το ένα το άλλο με κούρσες εξοπλισμών και τεχνολογικές εξελίξεις, είναι μόνο θέμα χρόνου πριν ένα κράτος ωθήσει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικούς ή άλλους καταστροφικούς σκοπούς σε τέτοιο βαθμό ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να αναπτύξει μια δική της ζωή, η οποία γίνεται κίνδυνος για όλη την ανθρωπότητα.
==========================

WEF Clown: Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να γράψει την «αληθινή» Βίβλο
Τα βιβλία του δεν είναι τίποτα περισσότερο από διανοουμενισμό γρήγορου φαγητού που εξυπηρετεί τις ψευδο-πνευματικές ψευδο-ελίτ. 
(σχετικό δημοσίευμα--Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και ο Klaus Schwab παραδέχονται ότι η Νέα Παγκόσμια Τάξη αποτυγχάνει και η Ατζέντα 2030 «κινδυνεύει»)
 
Ο Yuval Noah Harari, γνωστός για τα μπεστ σέλερ Sapiens και Homo Deus, εξέφρασε πρόσφατα τον ενθουσιασμό του για την ιδέα ότι η AI θα μπορούσε να γράψει μια νέα Βίβλο. Ενώ κάποιοι βλέπουν τον Χαράρι ως γκουρού για σημαίνουσες προσωπικότητες όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Καρλ Σβαμπ, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο Μπιλ Γκέιτς, άλλοι θεωρούν ότι τα βιβλία του δεν είναι τίποτα περισσότερο από διανοουμενισμό γρήγορου φαγητού που εξυπηρετεί τις ψευδο-πνευματικές ψευδο-ελίτ, όπως αναφέρουν οι Υπέρμαχοι της Ελευθερίας του Λόγου.
Ο ισχυρισμός του Harari ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γεννήσει νέες ιδέες και ακόμη και να γράψει μια νέα Βίβλο είναι ψευδής. Η τεχνητή νοημοσύνη στην τρέχουσα μορφή της δεν είναι υπεράνθρωπη νοημοσύνη, αλλά προϊόν στατιστικών μεθόδων που καθοδηγούνται από τον άνθρωπο και δεν έχουν την ικανότητα να κάνουν ηθικές κρίσεις ή αποφάσεις.
Η σύγκριση μεταξύ κειμένων που παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη και του στυλ γραφής του ίδιου του Χαράρι είναι κάπως ειρωνική, καθώς τα έργα του έχουν επικριθεί ως αναμάσημα υφιστάμενων θεωριών σε δραματική μορφή. [αναπαράγουν υπάρχουσες θεωρίες σε δραματική μορφή].
Η ιδέα μιας θρησκείας με ένα ιερό βιβλίο γραμμένο από μια τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι εντελώς νέα, αλλά ο ισχυρισμός του Harari ότι ένα τέτοιο βιβλίο θα μπορούσε να θεωρηθεί σωστό επειδή προέρχεται από μια υπεράνθρωπη νοημοσύνη είναι παραπλανητικός.
Διαφορετικές θρησκείες έχουν διαφορετικές ιδέες για την προέλευση των ιερών κειμένων τους και η αφήγηση του Χαράρι είναι ανακριβής και παραπλανητική.
Οι επικριτές κατηγορούν τον Χαράρι για πνευματική επιπολαιότητα, ειδικά όταν ασχολείται με πολύπλοκα φιλοσοφικά και ηθικά ζητήματα. Απορρίπτει την έννοια της ελεύθερης βούλησης ως ψευδαίσθηση και υιοθετεί την ηδονιστική θεωρία του διαδρόμου χωρίς να εμβαθύνει στις εκτεταμένες φιλοσοφικές συζητήσεις σχετικά με αυτά τα ζητήματα.
[Ο ηδονικός διάδρομος , γνωστός και ως ηδονική προσαρμογή , είναι η παρατηρούμενη τάση των ανθρώπων να επιστρέφουν γρήγορα σε ένα σχετικά σταθερό επίπεδο ευτυχίας παρά τα σημαντικά θετικά ή αρνητικά γεγονότα ή αλλαγές στη ζωή.
Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, καθώς ένα άτομο βγάζει περισσότερα χρήματα, οι προσδοκίες και οι επιθυμίες αυξάνονται παράλληλα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει μόνιμο κέρδος στην ευτυχία. Η άποψη του ηδονικού διαδρόμου υποδηλώνει ότι ο πλούτος δεν αυξάνει το επίπεδο της ευτυχίας.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hedonic_treadmill ]


Τα βιβλία του συχνά περιέχουν δηλώσεις που τραβούν την προσοχή και απευθύνονται στην πνευματική τεμπελιά του κοινού του αντί να εμπνέουν πραγματικά κριτική σκέψη.
Η απεικόνιση της θρησκείας ως απλή μυθοπλασία από τον Χαράρι και η αναγωγιστική [αναγωγική] του άποψη για την ανθρωπότητα ως αλγόριθμους και μηχανές επεξεργασίας δεδομένων μαρτυρούν [καταδεικνύουν] έλλειψη αποχρώσεων και κατανόησης της ανθρώπινης κατάστασης.
[ο «αναγωγισμός», η άποψη δηλαδή ότι όλα τα πολύπλοκα φυσικά φαινόμενα μπορούν, κατ' αρχήν, να εξηγηθούν από λίγους απλούς νόμους ή από κάποιες θεμελιώδεις «πρώτες αρχές» στις οποίες και οφείλουμε να αναγάγουμε τα πάντα. Αυτό το αναγωγιστικό εξηγητικό σχήμα αποδείχτηκε εξαιρετικά γόνιμο αλλά ταυτόχρονα και υπερβολικά περιοριστικό για την ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης
Ο Αναγωγισμός είναι μια από τις πολλές φιλοσοφικές ιδέες που σχετίζονται με τους συσχετισμούς μεταξύ φαινομένων, τα οποία μπορούν να περιγραφούν με όρους άλλων απλούστερων ή πιο θεμελιωδών φαινομένων. Περιγράφεται επίσης ως μια πνευματική και φιλοσοφική θέση που ερμηνεύει ένα σύνθετο ζήτημα ως το άθροισμα των μερών του.]

Αντί να αμφισβητούν τις προκαταλήψεις και να ενθαρρύνουν τη βαθιά σκέψη, τα βιβλία του θεωρούνται θρίαμβος του ύφους έναντι της ουσίας.
Ενώ η ιδέα του Χαράρι για μια Βίβλο γραμμένη από τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα για μερικούς, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ταιριάζει στη δική του αυταρέσκεια και επιφανειακή σκέψη.
Τελικά, οι τρέχουσες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης είναι περιορισμένες και κάθε βιβλίο που γράφει θα εξακολουθεί να επηρεάζεται από την ανθρώπινη συμβολή και κρίση.
Συμπερασματικά, ο ενθουσιασμός του Harari για την ιδέα ότι μια τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γράψει μια νέα Βίβλο είναι περισσότερο ενδεικτική της δικής του ύβρεως παρά μια πραγματική εκτίμηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης.
Καθώς η συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία και τη δημιουργικότητα συνεχίζεται, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μια κριτική και στοχαστική προοπτική αντί να υποκύπτουμε σε απλοϊκές και εντυπωσιακές ιδέες.
Μετανθρωπισμός [Υπερανθρωπισμός] και Homo sapiens
Ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι, 46 ετών, λέκτορας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, αναφέρεται όλο και περισσότερο ως «Ο Προφήτης». Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, αρκετά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ουγγρικά (και γερμανικά) και τα οποία βρίσκονται στην κορυφή των λιστών μπεστ σέλερ. Είναι μια απίστευτη διασημότητα, που δίνει διαλέξεις [μιλά] σε όλο τον κόσμο και δίνει συνεντεύξεις στον κορυφαίο διεθνή τύπο και μέσα ενημέρωσης.
Παρόλο που δεν το βλέπουμε πραγματικά εδώ στην Ουγγαρία [και στη Γερμανία; – A.K.], είναι ένας από τους πιο εξέχοντες ιστορικούς και φιλοσόφους στον κόσμο, ακούγεται και παρακολουθείται από πολλούς, και η επιρροή του στη διεθνή κοινή γνώμη είναι τεράστια.
Αλλά τι ξέρει αυτός ο άνθρωπος, από πού προέρχεται αυτή η μεγάλη επιτυχία; Η απάντησή μου είναι: τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Ο κ. Harari δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής σύμβουλο του Klaus Schwab, Προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), ο οποίος ανακοινώνει τη Μεγάλη Επαναφορά για τον κόσμο. Ξέρετε τι είναι η Μεγάλη Επαναφορά;
Εν ολίγοις, είναι η ανακοίνωση μιας παγκόσμιας κυβέρνησης στην οποία δημιουργείται μια παγκόσμια κοινωνία, ελεγχόμενη κυρίως από τεχνοκράτες πολυεθνικών εταιρειών και γιγατραπεζών, [gigabanks], στην οποία τα έθνη τελικά περιθωριοποιούνται και η ιδιοκτησία καταργείται. Προσωπικά, θα το αποκαλούσα φιλελεύθερο νεοκομμουνισμό, στον οποίο «δεν έχω ιδιοκτησία, αλλά είμαι ευτυχισμένος», όπως διακηρύσσει το WEF για το λαμπρό μέλλον.
Αυτό πιθανώς εξηγεί την ανήκουστη [απίστευτη] δημοτικότητα του Χαράρι. Το έργο και τα βιβλία του έχουν επαινεθεί από «μεγάλους» όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχει επαινεθεί από τα πανεπιστήμια του Στάνφορντ και του Χάρβαρντ και σχεδόν όλα τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, ειδικά οι New York Times, είναι εντελώς ενθουσιώδεις γι 'αυτόν. Στη συνέχεια, θα παραθέσω απλώς μερικές από τις δηλώσεις του Χαράρι για να δείξω ποιος είναι ο ήρωας και ο έγκυρος «προφήτης» της εποχής μας, ο προάγγελος του μέλλοντος.
Ο Harari, όπως και το αφεντικό του Klaus Schwab, μιλά για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, πυρήνας της οποίας θα είναι η σύνδεση μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών. Στο βιβλίο του Homo Deus, ο Harari εξηγεί λεπτομερώς πώς δημιουργείται ο μετανθρωπιστής άνθρωπος του αύριο (προτιμώ να τον αποκαλώ robot man), γενετικά τροποποιημένο, με νανορομπότ στο σώμα του, ελεγχόμενο από τεχνητή νοημοσύνη (AI), εκτρέφεται σε εργαστήριο και δεν μεταφέρεται από τη [δεν το κουβαλούσε η] μητέρα του. Ένα από τα σχόλιά του σχετικά με αυτό είναι: «Ο Covid είναι κρίσιμος επειδή είναι αυτό που πείθει τους ανθρώπους να αποδεχτούν την πλήρη βιομετρική παρακολούθησή [επιτήρηση ] τους».
Αυτός θα ήταν ο μετανθρωπισμός για τον οποίο ο Klaus Schwab μιλάει πολύ τελευταία. Αλλά ας παραθέσουμε τα λόγια του Χαράρι σε αυτό το πλαίσιο: «Μια νέα εξωγήινη νοημοσύνη έχει εισβάλει στη ζωή μας, όχι από έναν μακρινό πλανήτη, αλλά από τα εργαστήρια. Τεχνητή νοημοσύνη. Και αυτό είναι κάτι νέο. Αλλάζει τον κόσμο επειδή, σε αντίθεση με όλες τις άλλες τεχνολογίες της πληροφορίας, μπορεί να λαμβάνει αυτόνομες αποφάσεις. Μπορεί να μας αναλύσει. Μπορεί να μας χακάρει.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, είναι δυνατό να σπάσουμε τους ανθρώπους και να τους χειριστούμε με τρόπους που δεν έχουμε ξαναδεί. [πρωτοφανείς] Και δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε». (Φοβάμαι ότι θα υπάρξουν κάποιοι που θα το γνωρίζουν αυτό.)
Και ο Χαράρι έχει ακόμα πιο ωραία πράγματα για το όμορφο μέλλον - ή το παρόν; –να πω. Λέει, ́ ́Είσαι μαριονέτα. [Ο αλγόριθμος] μπορεί να σας χειραγωγήσει. Μπορεί να σας επηρεάσει συναισθηματικά. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, τα λαμπρότερα μυαλά στον κόσμο και η καλύτερη τεχνολογία στον κόσμο εργάζονται πάνω στο πρόβλημα του πώς να σπάσουν τους ανθρώπους [αυτή είναι η αγαπημένη του λέξη: "κρακ" – T.F.] και να τους ελέγχουν μέσω οθονών, μέσω smartphones.
Και τι προκύπτει από αυτό; Η απάντησή του δεν είναι ακριβώς καθησυχαστική: «Αυτή θα είναι η τελευταία γενιά του Homo sapiens». Έτσι, στον 21ο αιώνα, οι λογικοί άνθρωποι μπορούν να πάνε στα σκυλιά και πιο προηγμένα «μετανθρώπινα» όντα – δηλαδή οι ρομποτικοί άνθρωποι – θα πάρουν τη θέση μας. Ζήτω!
Μέχρι στιγμής, μπορούμε να πούμε ότι προσπαθεί να ρίξει μια τρομακτική αλλά κάπως ρεαλιστική ματιά στο μέλλον του 21ου αιώνα, αλλά δεν σταματά εκεί. Έχει μια σαφή ιδέα για το τι σημαίνει τεχνητή νοημοσύνη και πού μπορεί να μας οδηγήσει. Από εδώ και πέρα στεκόμαστε σε βαλτώδες έδαφος. Ο ήρωάς μας κάνει μερικές ενδιαφέρουσες – ή μάλλον αφόρητες και απαράδεκτες – παρατηρήσεις.
Τα ακόλουθα:
«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πραγματικά να μας μετατρέψει σε θεούς». Λοιπόν, αυτή είναι μια σκέψη που είναι πέρα από την ανοχή μου. Από τον Διαφωτισμό, από τη λατρεία της λογικής, από την κατάκτηση της φύσης, έρχεται η ιδέα ότι ο άνθρωπος μπορεί να πάρει τη θέση του Θεού. νομίζαμε ότι το είχαμε αφήσει πίσω μας [δηλαδή μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου – Α. Κ.] και ιδού: αυτή η σκέψη επέστρεψε, σε πλήρες φυσικό μέγεθος.
Αλλά ο Χαράρι πηγαίνει επίσης πέρα από αυτό και επίσης σέρνεται στη Βίβλο: «Αν πετύχουμε, και οι πιθανότητες είναι καλές, σύντομα θα είμαστε πέρα από τον Θεό της Βίβλου». Αλλά ούτε ο Χριστός δεν μένει έξω απ' αυτόν: «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την επιστροφή του Χριστού για να νικήσουμε τον θάνατο. Μερικοί σπασίκλες σε ένα εργαστήριο μπορούν να καταφέρουν να δημιουργήσουν εντελώς ανόργανες μορφές ζωής. Αυτή θα είναι η τελευταία επανάσταση στη βιολογία». Σε αυτό το σημείο, ο δημοσιογράφος ρώτησε: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε άνθρωποι;». Η απάντηση ήταν: «Όχι με την έννοια με την οποία αντιλαμβανόμαστε τις κοινωνίες σήμερα».
Η άλλη «μεγάλη» ιδέα του Harari είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστήσει την εργασία παρωχημένη με την παραδοσιακή έννοια, έτσι ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων απλά να μην χρειάζεται πλέον. Σε ένα σημείο, το έθεσε με λίγα λόγια: «Δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού». Και συνέχισε: «Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι να κάνουμε με αυτούς τους άχρηστους ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι μάλλον η [περισσότερη] πλήξη και τι κάνετε με αυτά όταν είναι άχρηστα. Η καλύτερη συμβουλή μου είναι ένας συνδυασμός ναρκωτικών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών [παιχνιδιών υπολογιστή ]». «Οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι οικονομικά άχρηστοι και πολιτικά ανίσχυροι. [...] Αρχίζουμε να βλέπουμε μια νέα τάξη ανθρώπων. Η άχρηστη τάξη».
Αλλά σίγουρα ο Klaus Schwab, το WEF και, φυσικά, ολόκληρη η παγκόσμια ελίτ, η οποία εργάζεται εδώ και χρόνια για να δημιουργήσει αυτόν τον γενναίο νέο κόσμο, έχουν ακόμη πιο «προοδευτικές» ιδέες για να διασκεδάσουν ή να κατευνάσουν την άχρηστη τάξη. Για παράδειγμα, αυτό που μας λέει επίσης το WEF στο προπαγανδιστικό υλικό του, το οποίο λέει ότι θα φροντίσει για όλα όσα χρειάζονται οι άχρηστοι άνθρωποι και ακόμη και αν δεν έχουν ιδιοκτησία και θα νοικιάσουν τα πάντα, ο Big Brother θα εκπληρώσει κάθε επιθυμία τους και τα drones θα παραδώσουν τεχνητά τρόφιμα χωρίς κρέας στα σπίτια τους (στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματά τους) [...], Και δεν θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ο Yuval Noah Harari έχει κερδίσει τις απόψεις του [άξιζε απόλυτα ] για να είναι σύμβουλος του Schwab και έτσι να μπορεί επίσης να συμμετέχει στα ετήσια φόρουμ του WEF 2020 και 2022. Το 2020, για παράδειγμα, μίλησε για το γεγονός ότι το μόνο που χρειάζεστε για να σπάσετε και να χακάρετε εκατομμύρια ανθρώπους είναι τα δεδομένα τους. Το σπάσιμο των δεδομένων τους σημαίνει ότι θα γνωρίζουμε περισσότερα γι 'αυτούς - δηλαδή, για τους μεμονωμένους ανθρώπους - από ό, τι γνωρίζουν για τον εαυτό τους. Μπράβο, μπορώ να καταλάβω γιατί (και) ο Mark Zuckerberg συνεχάρη τον Harari.
Τέλος, αυτό που νομίζω ότι είναι ένα πολύ άσχημο επιχείρημα από τον Χαράρι, το οποίο έκανε στις 23 Μαρτίου 2022 στην Έκθεση Βιβλίου της Μπολόνια, όπου μίλησε για τη νέα του σειρά βιβλίων για νέους και είπε ότι ήθελε να απελευθερώσει τα παιδιά από το παρελθόν.
«Για μένα, το νόημα της διδασκαλίας της ιστορίας δεν είναι να θυμόμαστε το παρελθόν, αλλά να απαλλαγούμε από το παρελθόν, και ως ιστορικός λέω ότι αυτό είναι το κύριο καθήκον μου, προσπαθώ να τους απελευθερώσω από το παρελθόν».
Έχουμε φτάσει στο κύριο σημείο: αφαιρέστε το παρελθόν του ανθρώπου και αφαιρέσατε την ανθρώπινη φύση του. Χωρίς γνώση του παρελθόντος, γινόμαστε πραγματικά ελεγχόμενα ρομπότ χωρίς ταυτότητα.
Ο κύκλος έκλεισε, αυτός είναι καθαρός κομμουνισμός, το γνωρίζουμε [από το κομμουνιστικό παρελθόν στην Ουγγαρία και τη ΛΔΓ – Α.Κ.] ότι το παρελθόν πρέπει να διαγραφεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα άγαλμα του Λένιν είναι ζωγραφισμένο στο ράφι της βιβλιοθήκης του Klaus Schwab.
Ο Χαράρι είναι ένας πονηρός τύπος, επειδή προσποιείται ότι διαφωτίζει, αλλά στην πραγματικότητα επηρεάζει τους ανθρώπους, τους κάνει να αποδεχτούν κάτι, τους συνηθίζει σε κάτι. Σε αυτό για το οποίο μιλούν οι Schwabs, αν και δεν είναι ειλικρινείς για τα πάντα, επειδή προφανώς μας κρύβουν πολλά από αυτά που σχεδιάζουν.
Θυμάσαι; Πριν από τριάντα δύο χρόνια, ένας φιλόσοφος ονόματι Φράνσις Φουκουγιάμα ήρθε και έγινε αστέρι όταν είπε ότι είχε έρθει η εποχή της φιλελεύθερης δημοκρατίας και η ιστορία είχε τελειώσει Δεν είχε δίκιο. Τώρα έχουμε τον νέο προφήτη που λέει: Ήρθε η ώρα του μετανθρωπισμού, το τέλος του Homo sapiens.
Το τέλος του ανθρώπου. Τώρα προβλέπω: ούτε αυτός θα έχει δίκιο.
Απλά πρέπει να κάνετε κάτι γι 'αυτό, για να μην δικαιωθεί.
πηγή 27-9-23

Δεν υπάρχουν σχόλια: