Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Πούτιν υποστηρίζει τη διδασκαλία κινεζικών σε ρωσικά σχολεία. Η Ρωσία είναι «απολύτως ανίκητη» – Πούτιν

Ο Πούτιν υποστηρίζει τη διδασκαλία κινεζικών σε ρωσικά σχολεία
1 Σεπ, 2023

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε σε εκδήλωση για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς

φωτο--Οι μαθητές παρατάσσονται για την πρώτη ημέρα των μαθημάτων στο σχολείο School Number 1636 στη Μόσχα, Ρωσία, 1 Σεπτεμβρίου 2023.

Η Ρωσία θα πρέπει να επεκτείνει τη μελέτη των κινεζικών και άλλων ασιατικών γλωσσών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, δεδομένης της αυξανόμενης σημασίας της ηπείρου για τις παγκόσμιες υποθέσεις, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Δεδομένου του ρυθμού ανάπτυξης των ασιατικών χωρών, το κέντρο της οικονομικής και πολιτικής ζωής θα μετατοπιστεί σταδιακά σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο Πούτιν σε μια ομάδα 30 φοιτητών με υψηλές επιδόσεις σε εκδήλωση στη Μόσχα για την έναρξη ενός νέου ακαδημαϊκού έτους, αποκαλώντας το «μια απολύτως αντικειμενική, αναπόφευκτη διαδικασία».Με αυτό κατά νου, πρόσθεσε, θα ήταν καλό για τους Ρώσους μαθητές να μάθουν κινέζικα και άλλες ασιατικές γλώσσες, χωρίς να παραμελούν «άλλους φορείς αλληλεπίδρασης» με τον κόσμο.
Η δημιουργία αυτού δεν θα είναι μια γρήγορη διαδικασία, προειδοποίησε ο πρόεδρος, καθώς απαιτεί τόσο χρηματοδότηση όσο και ειδικευμένους εκπαιδευτικούς.
«Αλλά θα το κάνουμε αυτό, βασιζόμενοι σε θεμέλια που χτίστηκαν στο παρελθόν, επειδή οι ανατολικές σπουδές στη Σοβιετική Ένωση και τώρα στη Ρωσία ήταν πάντα σε υψηλό επίπεδο, όπως έχουν αναγνωρίσει όλοι οι συνάδελφοί μας που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Πούτιν.

[Σχετικό δημοσίευμα--Η Ρωσία είναι «απολύτως ανίκητη» - Πούτιν]

Ο σύμβουλος του προέδρου για την επιστήμη και τον πολιτισμό, Andrey Fursenko, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τα ρωσικά πανεπιστήμια θα πρέπει σταδιακά να εισαγάγουν μαθήματα κινεζικής γλώσσας προκειμένου να παραμείνουν ενήμερα για τις επιστημονικές εξελίξεις.
«Θέλουμε να συμβαδίσουμε με την επιστήμη;» Ο Fursenko ρώτησε, σημειώνοντας ότι το 30% όλων των επιστημονικών εργασιών ήταν στα κινέζικα σε αυτό το σημείο. «Δεν θα το επιβάλουμε σε κανέναν, αλλά πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση αν θέλουμε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί».
Ο Fursenko σημείωσε ότι το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας (MFTI) προσπάθησε πρόσφατα να εισαγάγει τα κινέζικα ως τη δεύτερη υποχρεωτική ξένη γλώσσα, αλλά συνάντησε «έντονη αντίθεση» από τους μαθητές.
Η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία είναι όλες μέλη της ομάδας BRICS, η οποία θα επεκταθεί τον Ιανουάριο για να συμπεριλάβει την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν επίσης πολύ ισχυρούς διμερείς δεσμούς και έχουν δηλώσει δημοσίως μια κοινή δέσμευση για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης, πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.
---------------------
Η Ρωσία είναι «απολύτως ανίκητη» – Πούτιν
 1 Σεπ, 2023 
Η δύναμη ενός έθνους ορίζεται από την αποφασιστικότητα του λαού του, είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να νικηθεί

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν
Η Ρωσία ήταν πάντα και παραμένει «απολύτως ανίκητη», είπε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια ομάδα φοιτητών σε ένα ανοιχτό μάθημα για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους την Παρασκευή. Η νοοτροπία του ρωσικού λαού καθιστά αδύνατο να ηττηθεί η χώρα από οποιονδήποτε, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος θυμήθηκε την ιστορία της οικογένειάς του, λέγοντας στους μαθητές για τους προγόνους του που έζησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τον Πούτιν, η γιαγιά του πυροβολήθηκε θανάσιμα από έναν ναζί στρατιώτη, αλλά, ακόμη και όταν πέθαινε, εξακολουθούσε να σκέφτεται τον σύζυγό της και είπε στον παππού του Πούτιν «να μην κλαίει» για να μην την αναστατώσει στις τελευταίες της στιγμές. «Καταλαβαίνετε το βάθος αυτών των σχέσεων μεταξύ των απλών ανθρώπων, αυτής της αγάπης;» είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι, ακόμη και μπροστά στον θάνατο, η γιαγιά του φρόντιζε τον αγαπημένο της. «Πώς μπορούμε να μην το πάρουμε αυτό ως μοντέλο;» να μην το πάρουμε αυτό ως μοντέλο;»  αυτός πρόσθεσε. 
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι όλα τα μέλη της οικογένειάς του ένιωθαν βαθύ σεβασμό ο ένας για τον άλλον και είχαν μια «ισχυρή εσωτερική κουλτούρα».   
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι πιστεύει ότι οι περισσότερες οικογένειες στη Ρωσία είναι έτσι. «Και εδώ κατάλαβα γιατί κερδίσαμε τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», είπε ο πρόεδρος, αναφερόμενος στον σοβιετικό αγώνα κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν μπορεί κανείς να νικήσει έναν λαό με τέτοια νοοτροπία», είπε, προσθέτοντας ότι «υπήρξαμε απολύτως ανίκητοι. Και παραμένουμε ως τέτοιοι τώρα».
Τα λόγια του ήρθαν καθώς η Ρωσία έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τη γειτονική Ουκρανία για περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δει τις δυνάμεις του Κιέβου να μην μπορούν να παραβιάσουν τις ρωσικές άμυνες σε σχεδόν τρεις μήνες από την έναρξη της πολυδιαφημισμένης ουκρανικής αντεπίθεσης.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η Ουκρανία έχασε περίπου 43.000 στρατιώτες και περίπου 5.000 κομμάτια βαρέως εξοπλισμού από τις αρχές Ιουνίου έως τις αρχές Αυγούστου, παρά τη μαζική στρατιωτική βοήθεια που παρείχε η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της

Δεν υπάρχουν σχόλια: