Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Μυστικά εθνικής άμυνας. Δημοσιογράφος στη Γαλλία αποκάλυψε δολοφονίες από τις μυστικές υπηρεσίες και συνελήφθη.

Δημοσιογράφος στη Γαλλία αποκάλυψε δολοφονίες από τις μυστικές υπηρεσίες και συνελήφθη
22 Σεπ 2023
Μετά από ρεπορτάζ σχετικά με τη συμμετοχή των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών στη δολοφονία αμάχων, η δημοσιογράφος Ariane Lavrilleux έπρεπε τώρα να περάσει περισσότερες από 40 ώρες σε προδικαστική κράτηση και ανακρίθηκε. Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για αυτή την επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Φωτο--Γαλλίδα δημοσιογράφος Ariane Lavrilleux

Αφού η Γαλλίδα δημοσιογράφος Ariane Lavrilleux είχε ήδη αναφέρει το 2021 έγγραφα που διέρρευσαν, σύμφωνα με τα οποία η γαλλική μυστική υπηρεσία χρησιμοποιήθηκε από την Αίγυπτο για να επιτεθεί σε λαθρεμπόρους στα σύνορα της Λιβύης και να σκοτώσει αμάχους, αυτό το ρεπορτάζ έχει τώρα και συνέπειες - αλλά για τον δημοσιογράφο.
Μετά από μια επιδρομή τη νύχτα της 19ης Σεπτεμβρίου, η Lavrilleux κρατήθηκε για περισσότερες από 40 ώρες και ανακρίθηκε στο πλαίσιο έρευνας από τη γαλλική εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών DGSI για πιθανή «απειλή για την εθνική ασφάλεια».
Σύμφωνα με την έκθεση του Lavrelleux, μεταξύ 2016 και 2018, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 19 βομβιστικές επιθέσεις αμάχων, που συνδέονται με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες στο Κάιρο.

[Σχετικό δημοσίευμα --Καθαρή υποκρισία: Η ΕΕ ανησυχεί για την ελευθερία του Τύπου στον Νίγηρα]

Ο γαλλικός ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Disclose, ο οποίος δημοσίευσε αρχικά τα άρθρα του Lavrelleux, δήλωσε κατά τη στιγμή της δημοσίευσης ότι η έκθεση περιείχε ευαίσθητες λεπτομέρειες σχετικά με την εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, η δημοσίευση ήταν απαραίτητη «στο όνομα μιας θεμελιώδους αρχής της δημοκρατίας, δηλαδή του δικαιώματος στην ενημέρωση». Επίσης, η ιδέα ότι ορισμένες πληροφορίες πρέπει να είναι διαβαθμισμένες «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία μιας εκστρατείας αυθαίρετων εκτελέσεων εναντίον αμάχων», υποστήριξε ο Disclose.
Η δικηγόρος Virginie Marquet, η οποία εκπροσωπεί τόσο την Lavrilleux όσο και τον Disclose, δήλωσε λίγο μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου ότι η έρευνα «κινδυνεύει να υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστευτικότητα των πηγών των δημοσιογράφων». Ωστόσο, οι γαλλικές αρχές ανέφεραν σε επίσημο κατηγορητήριο που κατατέθηκε μετά τις αναφορές ότι οι Lavrilleux και Disclosure είχαν παραβιάσει «μυστικά εθνικής άμυνας» και έθεσαν σε κίνδυνο έναν «προστατευόμενο πράκτορα». Εν τω μεταξύ, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Agnès Callamard, μίλησε επίσης πολύ ξεκάθαρα για τη σύλληψη της δημοσιογράφου:
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2023/09/france-attack-on-journalist-attempt-to-cover-up-pattern-of-complicity-in-serious-human-rights-abuses/

«Είναι φρικτό το γεγονός ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις ότι η Γαλλία φέρεται να συμμετείχε στις εξωδικαστικές εκτελέσεις εκατοντάδων ανθρώπων στην Αίγυπτο, η δημοσιογράφος που αποκάλυψε αυτές τις φρικαλεότητες στοχοποιείται αντί για τους υπεύθυνους», δήλωσε ο Callamard.
Το θέμα «δεν αφορά μόνο τη φίμωση μιας δημοσιογράφου και την απειλή της εμπιστευτικότητας των πηγών της».
«Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης εναντίον δημοσιογράφων που εργάζονται για το δημόσιο συμφέρον και επιδιώκουν να εκθέσουν τις αδιαφανείς δραστηριότητες των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών».
Τα πτώματα στα αιγυπτιακά σύνορα με τη Λιβύη είχαν «φέρει στο φως τα πτώματα στο υπόγειο [κελάρι] της Γαλλίας». Αυτά «δείχνουν ένα σκληρό και μυστικό μοτίβο γαλλικής συνενοχής σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από καταχρηστικά καθεστώτα σε όλη την περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: