Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Ο "μπλε δράκος" μοιάζει με μαγεμένο μυθικό πλάσμα, σοκαριστικό εύρημα στην Ταϊλάνδη

Ερευνητής προειδοποιεί μετά από σοκαριστικό εύρημα: Ανακαλύφθηκε δηλητηριώδης «μπλε δράκος» στην Ταϊλάνδη

Σοκαριστικό εύρημα σε έναν παράδεισο διακοπών: Ένα δηλητηριώδες είδος νηματώδους σκώληκα βρέθηκε σε μια παραλία στο Πουκέτ. Ερευνητές και θαλάσσιοι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν να μην αγγίξετε τον «μπλε δράκο». Μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.
Μοιάζουν με χαριτωμένους, μικροσκοπικούς μπλε δράκους από το ζωικό βασίλειο του «Χάρι Πότερ»: τον Glaucus atlanticus. Αλλά το ζώο, γνωστό ως μπλε σαλιγκάρι του ωκεανού, δεν είναι τόσο χαριτωμένο όσο υποδηλώνει η πρώτη εντύπωση. Μετά από ένα εύρημα σε μια δημοφιλή παραλία στο Πουκέτ, υπάρχει τώρα μια προειδοποίηση για το ζώο.


Glaucus atlanticus: Προειδοποίηση για μπλε δράκο μετά από σοκαριστικό εύρημα στην παραλία του Πουκέτ. Το σαλιγκάρι του ωκεανού ανακαλύφθηκε πριν από μια εβδομάδα στην παραλία Karon στο δημοφιλές νησί της Ταϊλάνδης.

Η σελίδα Monsoon gabage Thailand στο Facebook μοιράστηκε φωτογραφίες και ζήτησε από τον ωκεανογράφο Thon Thamromgnawaswat να σχολιάσει. Το εν λόγω θαλάσσιο σαλιγκάρι ανήκει στο είδος Glaucus atlanticus.
Ζουν στα μεσαία στρώματα του θαλασσινού νερού και συχνά βρίσκονται μακριά στη θάλασσα». «Είναι σπάνιο να τους βλέπεις στην ακτή. Τα δυνατά κύματα και ο άνεμος πιθανότατα τους οδηγούν στην ακτή», υποψιάζεται ο επιστήμονας.
Νηματώδες σαλιγκάρι που έχει ήδη ανακαλυφθεί στις ακτές της Ισπανίας
Το είδος, το οποίο ανήκει στην οικογένεια νηματωδών σκωλήκων μπορεί να αυξηθεί μεταξύ τριών και πέντε εκατοστών. Έχει έξι κλαδιά στο σώμα του, γεγονός που το κάνει να μοιάζει με δράκο. Τα ζώα, τα οποία έχουν μήκος περίπου τρία εκατοστά, είναι πιθανώς αρκετά μπλε για να προστατευθούν από την υπεριώδη ακτινοβολία ή τους εχθρούς.
Είναι επίσης εκπληκτικό το γεγονός ότι είναι ερμαφρόδιτοι. Έχουν τόσο αρσενικό σεξουαλικό όργανο όσο και αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα. Μπορούν επίσης να γεννήσουν αυγά μόνα τους.
Το θαλάσσιο σαλιγκάρι βρίσκεται κυρίως σε θερμότερα νερά, για παράδειγμα, στα ανοικτά των ακτών των νησιών της Καραϊβικής, της Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής ή της Χαβάης. Μπορούν επίσης να είναι εγγενείς στη Μεσόγειο. Αλλά αυτό είναι μάλλον σπάνιο. Τον Μάιο, ανακαλύφθηκε ένα μαλάκιο σε μια ισπανική ακτή.
Προσοχή, δηλητηριώδες: η επαφή με τον μπλε δράκο μπορεί να είναι θανατηφόρα
Όποιος ανακαλύψει τον μπλε δράκο δεν πρέπει να τον αγγίξει. Το μαλάκιο τρέφεται με την πορτογαλική μέδουσα Man o'War. Αυτά περιέχουν δηλητηριώδη ακανθώδη κύτταρα. Το θαλάσσιο σαλιγκάρι τα απορροφά και έτσι δημιουργεί έναν αμυντικό μηχανισμό ενάντια στους θηρευτές.
Αγγίζοντας τα, εκκρίνουν το δηλητήριο. Μπορεί να εμφανιστούν ραβδώσεις στο δέρμα. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικό σοκ, το οποίο μπορεί να είναι θανατηφόρο. Το δηλητήριο δρα όχι μόνο άμεσα στο δέρμα, αλλά και απευθείας στο νευρικό σύστημα και τη λειτουργία της καρδιάς, αναφέρει η πύλη "Thaiger". Ο Thon Thamromgnawasawat συνιστά τον καθαρισμό της πληγείσας περιοχής με ξύδι μετά την επαφή.
 2. September 2023
===============
12-5-23
Ένα συναρπαστικό θαλάσσιο πλάσμα έχει εντοπιστεί στην Costa Blanca. Ο "μπλε δράκος" μοιάζει με ένα μαγεμένο μυθικό πλάσμα. Αλλά προσέξτε, είναι τόσο συναρπαστικά όσο είναι δηλητηριώδη.
Μυστηριώδης, σαν από άλλο κόσμο, κοιτάζει. Τώρα, για πρώτη φορά σε περισσότερα από 300 χρόνια, ο μπλε δράκος ανακαλύφθηκε ξανά στις ακτές της Ισπανίας, πιο συγκεκριμένα, στα νότια της Costa Blanca. Αρκετά δείγματα έχουν ανακαλυφθεί στις παραλίες στην περιοχή Torrevieja και στον κόλπο Las Estacas στην Orihuela και βρίσκονται από το 2021. Αλλά μόνο τώρα οι περιπτώσεις έχουν γίνει γνωστές, αναφέρει το " Costanachrichten ", επικαλούμενο το περιοδικό "Mediterranean Marine Science".
Ο μπλε δράκος (λατινική ονομασία: Glaucus atlanticus) ανήκει στην οικογένεια των νηματωδών σαλιγκαριών και έχει μήκος μόλις τρία έως πέντε εκατοστά. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η εμφάνισή του με τα έξι διακλαδισμένα άκρα που μοιάζουν με φτερά. Το μαλάκιο προτιμά να παρασύρεται [επιπλέει] σε θερμές περιοχές, στα ανοικτά των ακτών των νησιών της Καραϊβικής, της Νότιας Αφρικής, της Αυστραλίας ή της Χαβάης.
Στην περιοχή της Μεσογείου, ο μπλε δράκος θεωρήθηκε προηγουμένως σπάνιος. Το 1705, ο Johann Philip Breyn της Βασιλικής Εταιρείας στο Λονδίνο τον τεκμηρίωσε για τελευταία φορά. Ανακάλυψε το μπλε ζώο στην Ίμπιζα.
Προσοχή, οι μπλε δράκοι δεν πρέπει να αγγίζονται!
Αλλά προσέξτε, οι μικροσκοπικοί μπλε δράκοι όχι μόνο φαίνονται ξεχωριστοί, αλλά έχουν και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: τρέφονται με μέδουσες και μπορούν να εναποθέσουν το δηλητήριό τους αχώνευτο στις προεξοχές τους - και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσουν για αυτοάμυνα. Όποιος τα αγγίζει πρέπει να περιμένει παρόμοια συμπτώματα όπως μετά από ένα τσίμπημα μέδουσας. Αυτά περιλαμβάνουν κόκκινα, επώδυνα σημάδια στο δέρμα και, στη χειρότερη περίπτωση, αλλεργικό σοκ. Ακόμα κι αν δεν είναι γνωστή μέχρι στιγμής καμία περίπτωση, είναι προτιμότερο να μην αγγίζετε τα μικρά ζώα. Όπως και άλλα νηματώδη, ο Glaucus atlanticus είναι ερμαφρόδιτος. Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα έχουν τόσο αρσενικό όσο και θηλυκό σεξουαλικό όργανο. Όλα τα ζώα μπορούν επομένως να γεννήσουν αυγά.
Μπλε Δράκος ανακαλύφθηκε ως μέρος του «Μπλε Στόλου» στον Ειρηνικό Ωκεανό
Παρεμπιπτόντως: Μόλις πρόσφατα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το Great Pacific Garbage Patch φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες τόνους πλαστικού, καθώς και μια αφθονία πλωτών θαλάσσιων οργανισμών ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του νερού. Ανάμεσά τους είναι αμέτρητα μικρά θαλάσσια πλάσματα με εντυπωσιακό μπλε ή μοβ χρωματισμό. Ένας από αυτούς: ο μπλε δράκος.
Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι το χρώμα τους προστατεύει από τις ακτίνες UV ή χρησιμεύει ως καμουφλάζ ενάντια στους θηρευτές. Κατά συνέπεια, τα ζώα ονομάζονται επίσης "μπλε στόλος".


Δεν υπάρχουν σχόλια: