Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Εκατοντάδες βρετανικά τανκς του Ηνωμένου Βασιλείου περιέχουν αμίαντο - Λονδίνο. Το επικίνδυνο υλικό συνδέεται με διάφορες μορφές καρκίνου του πνεύμονα, αμιάντωση κ.ά.


Εκατοντάδες βρετανικά τανκς  του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να περιέχουν αμίαντο - Λονδίνο
 22 Σεπ, 2023
Ο αμίαντος θα μπορούσε να υπάρχει σε σχεδόν 2.700 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα που ανήκουν στον στρατό του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφεραν οι Times

φωτο--Ένα βρετανικό άρμα μάχης Challenger 2 εκτοξεύει πραγματικά πυρά στην έρημο του Κουβέιτ.

Τα άρματα μάχης Challenger 2 και πολλά άλλα οχήματα που έχει στην κατοχή του ο βρετανικός στρατός θα μπορούσαν να περιέχουν αμίαντο, ένα επικίνδυνο υλικό που μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στους πνεύμονες, ανέφεραν οι Times, επικαλούμενοι τον υπουργό Αμυντικών Προμηθειών του Ηνωμένου Βασιλείου James Cartlidge.
Υλικά που περιέχουν αμίαντο (ACM) ενδέχεται να υπάρχουν σε 2.699 κομμάτια στρατιωτικού υλικού του Ηνωμένου Βασιλείου, μερικά από τα οποία έχουν παρασχεθεί στην Ουκρανία, αποκάλυψε η εφημερίδα την Πέμπτη μετά την εξέταση της επιστολής του Cartlidge προς το Εργατικό Κόμμα.
Τα δυνητικά compromised συμβιβασμένα[προσαρμοσμένα σύμφωνα με τα πρότυπα] οχήματα περιλαμβάνουν 324 άρματα μάχης Challenger 2, 765 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bulldog, 75 τεθωρακισμένα οχήματα επισκευής και ανάκτησης Challenger, 11 τεθωρακισμένα οχήματα Fuchs, 14 αναγνωριστικά ελικόπτερα Gazelle, 31 ρυμουλκούμενα υψηλής κινητικότητας, 841 Pinzgauer 4x4, 64 τεθωρακισμένα οχήματα Stormer, 540 οχήματα μάχης πεζικού Warrior και 34 ελικόπτερα Wildcat, ανέφερε η επιστολή.
Μέρος αυτού του υλικού, όπως τα Challenger 2s, Bulldogs και Stormers, έχει παρασχεθεί από τη Βρετανία στην Ουκρανία εν μέσω της σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Ο κατάλογος καλύπτει ολόκληρο το απόθεμα εξοπλισμού που θα μπορούσε να περιέχει αμίαντο, με έναν «πολύ μικρότερο» αριθμό αυτών των οχημάτων να χρησιμοποιούνται από τον στρατό αυτή τη στιγμή, διευκρίνισαν οι Times.
Ο αμίαντος είναι ένα φυσικό υλικό που είχε χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή δεξαμενών, αεροπλάνων και πλοίων καθ 'όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Ενέχει κίνδυνο για την υγεία επειδή η ένωση διασπάται σε μικρές ίνες που μπορούν να τραυματίσουν σοβαρά τους πνεύμονες των ανθρώπων με παρατεταμένη έκθεση.
Το επικίνδυνο υλικό συνδέεται με διάφορες μορφές καρκίνου του πνεύμονα, σοβαρές ουλές των πνευμόνων (γνωστή ως αμιάντωση), πάχυνση του υπεζωκότα και άλλες ασθένειες. Οι επιπλοκές από την επαφή με τον αμίαντο μπορεί να συμβούν χρόνια μετά την έκθεση.

«Η κλίμακα του αμιάντου στον εξοπλισμό του βρετανικού στρατού προκαλεί σοβαρή ανησυχία», δήλωσε στους Times ο σκιώδης υπουργός Άμυνας John Healey. Ο βουλευτής των Εργατικών ισχυρίστηκε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις μας αναγκάζονται να βασίζονται σε γερασμένο και γεμάτο αμίαντο εξοπλισμό» λόγω των ελλείψεων του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο ισχυρίστηκε ότι απέτυχε να διορθώσει το σύστημα αμυντικών προμηθειών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας διαβεβαίωσε την εφημερίδα ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την εξάλειψη του αμιάντου στον εξοπλισμό μας το συντομότερο δυνατό, με εκτιμήσεις κινδύνου που πραγματοποιούνται για να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας ασφαλείς». Είπε ότι μεγάλο μέρος του εξοπλισμού που αναφέρεται στην επιστολή του Cartlidge έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας, έχει αποδειχθεί ασφαλής ή έχει αντικατασταθεί από υποκατάστατα υλικά αμιάντου.
Το Κίεβο έλαβε 14 κύρια άρματα μάχης Challenger 2 από το Ηνωμένο Βασίλειο, με τα οχήματα να εντοπίζονται για πρώτη φορά στην πρώτη γραμμή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, δύο Challenger 2 έχουν ήδη καταστραφεί, ενώ το Λονδίνο επιβεβαίωσε την απώλεια ενός.
==========
το σχετικό μας βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια: