Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Κινέζοι βιοτεχνολόγοι ανέπτυξαν διαγονιδιακή φυλή μεταξοσκωλήκων που παράγουν ισχυρό μετάξι αράχνης.

Επιστήμονες από την Κίνα δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένους μεταξοσκώληκες
21.09.2023
Κινέζοι επιστήμονες έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη στα υλικά και τη βιοτεχνολογία, υποστηρίζοντας ότι κατάφεραν να τροποποιήσουν γενετικά τους μεταξοσκώληκες για να παράγουν ίνες μεταξιού έξι φορές ισχυρότερες από το παραδοσιακό υλικό (Kevlar) που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων
[νήμα Kevlar χρησιμοποιούν για δέσιμο αγκιστριών ]

Ο Junpeng Mi, Ph.D. [υποψήφιος διδάκτορας ] στο Κολλέγιο Βιολογικών Επιστημών και Ιατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Donghua στη Σαγκάη, ήταν ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, η οποία περιγράφεται στις σελίδες του περιοδικού "Matter". Σημείωσε ότι το μετάξι μεταξοσκώληκα έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στη βιομηχανία λόγω των αποτελεσματικών μεθόδων καλλιέργειάς του.
"Κατά συνέπεια, η χρήση γενετικά τροποποιημένων μεταξοσκωλήκων για την παραγωγή ινών μεταξιού αράχνης επιτρέπει χαμηλού κόστους, μεγάλης κλίμακας εμπορευματοποίηση", σημείωσε ο Mi.
Το μετάξι αράχνης, το οποίο κατασκευάζεται [παράγεται] με τη βοήθεια γενετικά τροποποιημένων μεταξοσκωλήκων, αποδείχθηκε σημαντικά ισχυρότερο από το παραδοσιακό μετάξι που παράγεται με φυσικό τρόπο.
Για να δημιουργήσουν αυτό το υλικό, οι ερευνητές εισήγαγαν γονίδια πρωτεΐνης μεταξιού αράχνης στο DNA του μεταξοσκώληκα χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό τεχνολογίας επεξεργασίας γονιδίων και εκατοντάδων χιλιάδων μικροενέσεων σε γονιμοποιημένα αυγά μεταξοσκώληκα.
Οι ενέσεις αντιπροσώπευαν ένα δύσκολο στάδιο της μελέτης, αλλά όταν ο Mie είδε ότι τα μάτια του μεταξοσκώληκα έλαμπαν κόκκινα κάτω από ένα μικροσκόπιο φθορισμού, συνειδητοποίησε ότι αυτό ήταν ένα σημάδι επιτυχούς γενετικής τροποποίησης.
"Η εξαιρετικά υψηλή μηχανική απόδοση των ινών που ελήφθησαν σε αυτή τη μελέτη είναι πολλά υποσχόμενη σε αυτόν τον τομέα", δήλωσε ο Mie. «Αυτός ο τύπος ινών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χειρουργικό ράμμα, καλύπτοντας μια παγκόσμια ζήτηση περισσότερων από 300 εκατομμυρίων επεμβάσεων ετησίως».
Οι ίνες μεταξιού αράχνης έχουν επίσης τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πιο άνετα ρούχα και καινοτόμους τύπους αλεξίσφαιρων γιλέκων. Επιπλέον, μπορούν να εφαρμοστούν σε έξυπνα υλικά, στρατιωτική ανάπτυξη, αεροδιαστημική τεχνολογία [ειδικές στολές για τον στρατό και τους αστροναύτες] και βιοϊατρική μηχανική.
"Είμαστε βέβαιοι ότι η μεγάλης κλίμακας εμπορευματοποίηση αυτού του μοναδικού υλικού είναι στον ορίζοντα", κατέληξε ο Mi.
=============
Οι βιονικοί μεταξοσκώληκες παράγουν ίνες μεταξιού, 6 φορές ισχυρότερες, πιο ανθεκτικές στην κρούση από το Kevlar

Οι άνθρωποι έμαθαν να αποκτούν τα νήματα από τα οποία οι μεταξοσκώληκες χτίζουν τα κουκούλια τους χιλιάδες χρόνια πριν, αλλά σπάνε πολύ εύκολα. Η κλωστή αράχνης, αντίθετα, είναι δυνατή και δυνατή, αλλά δεν ξέρουμε πώς να την παράγουμε σε μεγάλες ποσότητες. Η φύση των αραχνών τις κάνει να πολεμούν μέχρι θανάτου αν συναντηθούν. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να συνδυάσουν τις καλύτερες ιδιότητες και των δύο ειδών, γράφει ο New Atlas.
Σήμερα, το νήμα μεταξοσκώληκα είναι το μόνο μετάξι ζωικής προέλευσης που μπορεί να παραχθεί σε βιομηχανική κλίμακα. Κατά συνέπεια, επιστήμονες από το κινεζικό Πανεπιστήμιο Donghua πρότειναν ότι η τεχνολογία γενετικής τροποποίησης μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα.
Για να δώσουν στον μεταξοσκώληκα τα μοναδικά χαρακτηριστικά αράχνης του, ο Mi Junpeng και οι συνεργάτες του μελέτησαν την πρωτεΐνη της αράχνης (Araneus ventricosus), η οποία είναι κοινή στην Ανατολική Ασία. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR-Cas9, η πρωτεΐνη MiSp εισήχθη στο DNA του μεταξοσκώληκα στη θέση του γονιδίου που κωδικοποιεί την κύρια πρωτεΐνη των νημάτων του. Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες κατάφεραν να επιτύχουν «εντοπισμό», που σημαίνει ότι το γονίδιο ενεργοποιήθηκε επιτυχώς στο DNA του σκουληκιού χωρίς να παρεμβαίνει σε άλλες πτυχές της παραγωγής φυσικού μεταξιού. Περιέγραψαν την καινοτόμο μέθοδό τους σε ένα άρθρο στο περιοδικό Matter.
Το νέο υλικό έχει πλούσιες οικονομικές δυνατότητες, που κυμαίνονται από θωράκιση σώματος και ειδικές στολές για τον στρατό και τους αστροναύτες έως τη βιοϊατρική και την ελαφριά βιομηχανία. Αυτό το μετάξι είναι έξι φορές πιο ανθεκτικό στην κρούση από το νήμα Kevlar.
Οι ιδιότητες αγωγιμότητας του φωτός του μεταξιού της αράχνης επέτρεψαν σε Κινέζους επιστήμονες να αναπτύξουν πρακτικούς, συμπαγείς και βιοσυμβατούς αισθητήρες που μπορούν να ανιχνεύσουν και να μετρήσουν ανεπαίσθητες αλλαγές στον δείκτη διάθλασης βιολογικών διαλυμάτων όπως η γλυκόζη. Ίσως μια μέρα ένας τέτοιος αισθητήρας θα χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ή για άλλες βιοχημικές εξετάσεις.
===========
Στην Κίνα, αναπτύχθηκε μια φυλή μεταξοσκωλήκων που παράγουν εξαιρετικά ισχυρό μετάξι αράχνης.
Αυτά τα νήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πράσινη» αντικατάσταση χειρουργικών ραμμάτων και πετονιάς από νάιλον και άλλα πολυμερή, γράφουν οι επιστήμονες
Οι Κινέζοι βιοτεχνολόγοι έχουν αναπτύξει μια διαγονιδιακή φυλή μεταξοσκωλήκων, των οποίων οι κάμπιες υφαίνουν κουκούλια πρωτεϊνικών ινών παρόμοιων σε σύνθεση, αντοχή και άλλα φυσικά χαρακτηριστικά με νήματα ιστού αράχνης. Αυτά τα νήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πράσινη» αντικατάσταση χειρουργικών ραμμάτων και πετονιάς από νάιλον και άλλα πολυμερή, γράφουν οι επιστήμονες σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Matter.
«Το μετάξι αράχνης είναι ένας στρατηγικός πόρος που η ανθρωπότητα πρέπει να αρχίσει να εκμεταλλεύεται το συντομότερο δυνατό. Η υψηλή αντοχή των ινών που λαμβάνονται από εμάς στο πλαίσιο αυτής της μελέτης είναι ένα μεγάλο βήμα προς την επίλυση αυτού του προβλήματος. Συγκεκριμένα, αυτά τα νήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικό ράμματος σε περισσότερες από 300 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις που εκτελούνται ετησίως σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Mi Junpeng, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Donghua στη Σαγκάη (Κίνα), τα λόγια του οποίου αναφέρονται από την υπηρεσία Τύπου του περιοδικού.
Μηχανικοί, χημικοί και φυσικοί μελετούν ενεργά πώς είναι διατεταγμένα [δομημένα] διάφορα φυσικά υλικά, πολλά από τα οποία είναι σημαντικά ανώτερα από τα τεχνητά σε αντοχή, ελαφρότητα, ανθεκτικότητα και πολλές άλλες παραμέτρους. Για παράδειγμα, το μετάξι από ιστούς αράχνης είναι σημαντικά ανώτερο από το χάλυβα σε αντοχή. Ταυτόχρονα, έχει χαμηλό βάρος και υψηλή αντοχή σε εφελκυσμό.
Ο Mi Junpeng και οι συνεργάτες του ήταν οι πρώτοι που δημιούργησαν μια διαγονιδιακή φυλή πεταλούδων μεταξοσκώληκα, των οποίων οι κάμπιες υφαίνουν ένα κουκούλι ινών πανομοιότυπων σε σύνθεση και ιδιότητες με το μετάξι αράχνης. Οι Κινέζοι βιοτεχνολόγοι κατάφεραν να λύσουν αυτό το πρόβλημα χάρη στη χρήση του γονιδιωματικού επεξεργαστή "Nobel" CRISPR / Cas9, με τη βοήθεια του οποίου οι επιστήμονες αντικατέστησαν το γονίδιο που κωδικοποιεί την παραγωγή της πρωτεΐνης MiSp, ενός από τα βασικά συστατικά του μεταξιού.

Βιομηχανική παραγωγή μεταξιού αράχνης
Αυτό το πεπτίδιο, όπως ανακάλυψαν οι Κινέζοι ερευνητές, είχε πολύ μικρότερο βάρος και θεμελιωδώς διαφορετική δομή στο μετάξι αράχνης, λόγω του οποίου τα νήματα αυτού του υλικού ήταν αρκετές φορές ανώτερα σε αντοχή και άλλα μηχανικά χαρακτηριστικά από το ανάλογο του από τα κουκούλια των συνηθισμένων μεταξοσκωλήκων. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το CRISPR / Cas9 για να αφαιρέσουν ένα βασικό μέρος του γονιδίου πεταλούδας που κωδικοποιεί το MiSp και να το αντικαταστήσουν με ένα παρόμοιο μέρος του DNA της αράχνης.
Στο παρελθόν, όπως σημειώνουν οι βιοτεχνολόγοι, οι επιστήμονες έχουν ήδη προσπαθήσει να πραγματοποιήσουν μια τέτοια "μεταμόσχευση", αλλά όλες αυτές οι προσπάθειες παραγωγής μεταξιού αράχνης κατέληξαν σε αποτυχία, καθώς η έκδοση αράχνης του MiSp αλληλεπιδρούσε εσφαλμένα με πρωτεΐνες υπεύθυνες για το έργο των αδένων που εκκρίνουν μετάξι, των πεταλούδων. Ο Mi Junpeng και οι συνεργάτες του έλαβαν υπόψη αυτό το μειονέκτημα και έκαναν τροποποιήσεις στην έκδοση αράχνης του MiSp πριν από την ενσωμάτωσή του στο γονιδίωμα του μεταξοσκώληκα.
Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες έλαβαν διαγονιδιακούς μεταξοσκώληκες, των οποίων το μετάξι ήταν περίπου διπλάσιο από την αντοχή εφελκυσμού των συμβατικών ομολόγων του, και επίσης πολύ πιο ανθεκτικό στο τέντωμα και σε άλλα μηχανικά φορτία. Από αυτή την άποψη, δεν ήταν κατώτερο από το Kevlar και το πραγματικό μετάξι αράχνης, το οποίο ανοίγει το δρόμο για τη μαζική βιομηχανική παραγωγή νημάτων μεταξιού αράχνης.
Επιπλέον, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η προσέγγιση που ανέπτυξαν επιτρέπει τη δημιουργία άλλων διαγονιδιακών φυλών μεταξοσκωλήκων, των οποίων το μετάξι θα περιλαμβάνει τεχνητά αμινοξέα και άλλα μόρια που δεν βρίσκονται στη φύση. Αυτό θα βελτιώσει περαιτέρω τη δύναμη, την ανθεκτικότητα και τη χημική αντοχή των ινών μεταξιού, κατέληξε ο Mi Junpeng και οι συνεργάτες του.
===============
Η Κίνα δημιουργεί μια εθνική δεξαμενή γονιδίων μεταξοσκώληκα με πρακτική χρήση στα υλικά, την ιατρική επιστήμη
Υπάλληλοι του οργανισμού αγόρασαν «χρυσά κουκούλια» από έναν συνεταιρισμό σηροτροφίας στο χωριό Jiansheng, στην πόλη Tongxiang, στην επαρχία Zhejiang στην Ανατολική Κίνα, στις 26 Μαΐου 2021. Το Tongxiang, επαρχία Zhejiang στην ανατολική Κίνα, είναι διάσημο για την πάνω από 4.000 χρόνια ιστορίας της σηροτροφίας. Η παράδοσή της στην εκτροφή μεταξοσκωλήκων και τη φύτευση μουριάς έχει χαρακτηριστεί ως Εθνική Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μια νέα ποικιλία μεταξοσκώληκα που ονομάζεται "χρυσό κουκούλι" έχει ένα ανοιχτό χρυσό χρώμα. 
Η γονιδιακή δεξαμενή πόρων μεταξοσκώληκα του Νοτιοδυτικού Πανεπιστημίου στο Δήμο Chongqing στη νοτιοδυτική Κίνα έχει επιβεβαιωθεί ως η εθνική γονιδιακή δεξαμενή του είδους με τη μεγαλύτερη ιστορία στην Κίνα, με τη διατήρηση των πληρέστερων ειδών και τις πιο καινοτόμες ανακαλύψεις που έγιναν. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1930, έχει διατηρήσει πλήρη πρωτότυπα αρχεία γενεαλογικών δεδομένων που συλλέχθηκαν από το 1940, ενσωμάτωσε τις προσπάθειες αρκετών γενεών εμπειρογνωμόνων και μελετητών στον τομέα και αναγνωρίζεται από διεθνείς συναδέλφους ως το «κινεζικό κύριο ίδρυμα» στον τομέα.
Επί του παρόντος, η γονιδιακή δεξαμενή περιέχει περισσότερα από 1150 δείγματα γενετικών πόρων ζωντανών μεταξοσκωλήκων, καλύπτοντας περισσότερο από το 90% των γνωστών γενετικών παραλλαγών των υφιστάμενων σκουληκιών μουριάς στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τοπικών πόρων, βελτιωμένων και πρακτικών πόρων, μεταλλαγμένων γονιδιακών γραμμών, γραμμών χρωμοσωμικής διαταραχής, προσανατολισμένων γραμμών καλλιέργειας, καινοτόμου γενετικής τροποποίησης γενετικού πλάσματος και επεξεργασίας γονιδίων, εισαγόμενων ειδών και ποικιλιών με την εισαγωγή άγριων κληρονομικών γραμμών.
Μέσω της συνεχούς και συστηματικής έρευνας όλων των ειδών των πόρων, η γονιδιακή δεξαμενή έχει εξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη γονιδιακή βιβλιοθήκη γενετικών πόρων μεταξοσκωλήκων, η οποία υποστηρίζει την ανάπτυξη της βιομηχανίας μεταξοσκωλήκων της Κίνας και της επιστήμης των μεταξοσκωλήκων με τους εξαιρετικά πολύτιμους γενετικούς πόρους της.
Ο καθηγητής Dai Fanyin, ο οποίος ηγείται του έργου ως διευθυντής του State Key Laboratory for Silkworm Genome Biology στο Southwestern University, δήλωσε στους Global Times ότι οι μεταξοσκώληκες έχουν πολλές πρακτικές χρήσεις, όπως τρόφιμα και έντομα. Το μετάξι τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε υφάσματα, αλλά και σε υλικά με ειδικές λειτουργίες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν τόσο στην ιατρική όσο και στην κοσμετολογία. Σύμφωνα με τον Dai, περίπου το ένα τρίτο της διατήρησης του μεταξοσκώληκα στη γονιδιακή δεξαμενή έχει πρακτικές εφαρμογές.
Με βάση τη γονιδιακή δεξαμενή, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Southwestern ολοκλήρωσε μια μεγάλης κλίμακας ανάλυση των πόρων γεννητικού πλάσματος μεταξοσκώληκα χρησιμοποιώντας το γονιδίωμα περισσότερων από χιλίων σκουληκιών μουριάς και ψηφιοποίησε τη γονιδιακή δεξαμενή μεταξοσκωλήκων για πρώτη φορά στον κόσμο, δημιουργώντας μια ψηφιακή δεξαμενή γονιδίων μεταξοσκώληκα και ολοκληρώνοντας τον πρώτο χάρτη super pa του γονιδιώματος του μεταξοσκώληκα στον κόσμο.
Ο πανγονιδιωματικός χάρτης του μεταξοσκώληκα είναι επίσης το μακρύτερο πανγονιδίωμα στον κόσμο με το μεγαλύτερο δείγμα στον τομέα της παγκόσμιας χλωρίδας και πανίδας.
Ανέλυσε τη γενετική βάση σημαντικών αναπαραγωγικών χαρακτηριστικών και προχώρησε την έρευνα σχετικά με τους πόρους γεννητικού πλάσματος μεταξοσκώληκα στο στάδιο της «επιλογής μοριακού σχεδιασμού». Σύμφωνα με τον Dai, η «αναπαραγωγή μοριακού σχεδιασμού» μεταξοσκώληκα αποτελείται από το σχεδιασμό, τη βελτιστοποίηση και την τροποποίηση γονιδίων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες για τη δημιουργία νέων ποικιλιών που είναι πιο σχετικές με τον νέο σκοπό αναπαραγωγής. Ως σημαντική εθνική πλατφόρμα για την έρευνα των μεταξοσκωλήκων, η γονιδιακή δεξαμενή αναμένεται να προωθήσει την επιστημονική προστασία, την ακριβή αξιολόγηση, την καινοτομία του γεννητικού πλάσματος και την επιλογή ποικιλίας και την εφαρμογή γενετικών πόρων μεταξοσκωλήκων στο μέλλον, δήλωσε ο Dai.
==============
το σχετικό μας βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια: