Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Δράση ενάντια στους κοριούς που μολύνουν τις δημόσιες συγκοινωνίες. Οι γαλλικές αρχές αναγνωρίζουν την «έκτακτη ανάγκη» των κοριών. Οι Παριζιάνοι πρέπει να ζήσουν με αρουραίους – δήμαρχος

Οι γαλλικές αρχές αναγνωρίζουν την «έκτακτη ανάγκη» των κοριών
 29 Σεπ, 2023
Τα μακροχρόνια προβλήματα της Γαλλίας με τα έντομα έχουν εξελιχθεί σε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού στον ορίζοντα

Η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να αντιμετωπίσει το ζήτημα των κοριών που μολύνουν τις δημόσιες συγκοινωνίες [μέσα μαζικής μεταφοράς] την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Κλεμάν Μπον.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X (πρώην Twitter), ο Beaune είπε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση με τους μεταφορείς προκειμένου να «παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες που έχουν ήδη αναληφθεί και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών», καθώς και να «καθησυχάσει και να προστατεύσει» το κοινό.
Η ανακοίνωση της έκτακτης συνεδρίασης έρχεται αφού το δημαρχείο του Παρισιού υπέβαλε επίσημη καταγγελία στη γαλλική κυβέρνηση, προτρέποντάς την να δράσει ενάντια στους κοριούς που μολύνουν τις δημόσιες συγκοινωνίες, τους χώρους και τις κατοικίες.
Η εκτελεστική αρχή της πόλης ζήτησε τη δημιουργία μιας ειδικής εθνικής ομάδας εργασίας για να συνθλίψει αυτό που αποκάλεσε «μάστιγα» των εντόμων που απορροφούν το αίμα.
«Πρόκειται πραγματικά για μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι ένα ενδημικό θέμα σε όλα τα μέρη που δέχονται το κοινό», δήλωσε ο πρώτος αντιδήμαρχος του Παρισιού Emmanuel Gregoire, υποστηρίζοντας ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κοριών πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.
«Οι κοριοί είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να αναφέρονται ως τέτοιο. Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να συγκεντρώσει όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας, καθώς ολόκληρη η Γαλλία προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες το 2024», δήλωσε ο αντιδήμαρχος.
Οι κοριοί αποτελούν πρόβλημα για τη Γαλλία εδώ και χρόνια, με το ένα δέκατο όλων των γαλλικών νοικοκυριών να πιστεύεται ότι είχαν εισβολή των εντόμων. Οι κοριοί προτιμούν να μολύνουν μαλακά έπιπλα και ρούχα, έρχονται τη νύχτα για να προκαλέσουν βλάβες [λεηλατήσουν ] τους ανθρώπους που κοιμούνται και να γλεντήσουν με το αίμα τους.
Τα μακροχρόνια προβλήματα της Γαλλίας με τα έντομα έχουν φαινομενικά επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς πολλά βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν τα έντομα να συρρέουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία και τρένα, να μολύνουν κινηματογράφους και άλλους δημόσιους χώρους.
===========
σχετικό δημοσίευμα
Οι Παριζιάνοι πρέπει να ζήσουν με αρουραίους – δήμαρχος
 12 Ιουν, 2023
Περίπου έξι εκατομμύρια τρωκτικά εκτιμάται ότι ζουν στην Πόλη του Φωτός

φωτο--Αρουραίοι Sniffer εκπαιδεύτηκαν για να βρουν νάρκες στην Τανζανία στις 3 Μαΐου 2004
Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό [Anne Hidalgo] σχεδιάζει να σχηματίσει μια επιτροπή για να διερευνήσει εάν οι πολίτες στη γαλλική πρωτεύουσα θα πρέπει να μάθουν να ζουν μαζί με αρουραίους σε ειρηνική συνύπαρξη αντί να προσπαθούν να εξοντώσουν τα παράσιτα, δήλωσε αξιωματούχος της πόλης την περασμένη εβδομάδα.
«Με την καθοδήγηση του δημάρχου, αποφασίσαμε να σχηματίσουμε μια επιτροπή για το ζήτημα της συγκατοίκησης», δήλωσε η Anne Souyris, αντιδήμαρχος δημόσιας υγείας του Παρισιού, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου του Παρισιού την Πέμπτη.
Η πρόσφατα ανακοινωθείσα πολιτική αντιπροσωπεύει μια σημαντική απόκλιση από τα προηγούμενα μέτρα που εφαρμόστηκαν στο Παρίσι για την αντιμετώπιση των εκτιμώμενων έξι εκατομμυρίων αρουραίων της πόλης. Το σχέδιο της πρωτεύουσας κατά των αρουραίων το 2017 διοχέτευσε 1,8 εκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαιά της σε μια σειρά πολιτικών κατά των τρωκτικών, όπως η εγκατάσταση αεροστεγών κάδων απορριμμάτων και η μεγάλης κλίμακας χρήση δηλητηρίου αρουραίων [ποντικοφάρμακου] σε χιλιάδες τοποθεσίες σε όλη την πόλη.
Το πρόβλημα των αρουραίων πιστεύεται ότι έχει επιδεινωθεί από τις πρόσφατες διαμαρτυρίες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στο Παρίσι, κατά τις οποίες τα απορρίμματα δεν συλλέγονταν στους δρόμους της πόλης για εβδομάδες

Και με τον πληθυσμό των αρουραίων του Παρισιού να εξακολουθεί να ξεπερνά αριθμητικά τους ανθρώπινους ομολόγους του σε αναλογία περίπου 3:1, εξετάζονται νέα μέτρα - με τον Souyris να λέει ότι η επιτροπή θα καθιερώσει «τον πιο αποτελεσματικό» τρόπο για τους Παριζιάνους και τους αρουραίους να συνυπάρχουν που δεν είναι «αφόρητος» για τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη.
Οι επικριτές, ωστόσο, λένε ότι το σχέδιο ισοδυναμεί απλώς με το να ρίξουμε την πετσέτα στο θέμα των τρωκτικών. «Η ομάδα της Anne Hidalgo δεν απογοητεύει ποτέ», έγραψε στο Twitter ο πολιτικός Geoffroy Boulard, ο οποίος έχει τονίσει συχνά τον «πολλαπλασιασμό των αρουραίων» της πόλης. Πρόσθεσε ότι «το Παρίσι αξίζει καλύτερα».
Ορισμένες ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων είναι πιο ευπρόσδεκτες στα νέα σχέδια. Οι προηγούμενες μέθοδοι ελέγχου ήταν «αναποτελεσματικές και σκληρές», δήλωσε η Paris Animal Zoopolis. «Οι νέες μέθοδοι [είναι] απαραίτητες».
Το Παρίσι έχει από καιρό μια θυελλώδη σχέση με τα παράσιτα. Οι αρουραίοι ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για την εξάπλωση της βουβωνικής πανώλης, η οποία σκότωσε το ήμισυ του πληθυσμού της πόλης τον 14ο αιώνα. Ωστόσο, τα ζώα βοήθησαν επίσης τους πολίτες να αποτρέψουν την πείνα κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Παρισιού το 1870-71 στον γαλλοπρωσικό πόλεμο.
Το Παρίσι δεν είναι το μόνο που προσπαθεί να επινοήσει νέες μεθόδους αντιμετώπισης πανάρχαιων προβλημάτων, όπως οι μολύνσεις από αρουραίους. Η Νέα Υόρκη διόρισε τον πρώτο αποκαλούμενο «τσάρο αρουραίων» τον Απρίλιο για να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα τρωκτικών, ενώ η γαλλική πόλη της Τουλούζης χρησιμοποίησε τη χρήση κουναβιών για να βοηθήσει να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθυσμός των αρουραίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: