Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Η NASA βρίσκει «κύκλους νεράιδων» ‘Fairy Circles’ στην Αυστραλία που εκπέμπουν υδρογόνο:έκθεση

Η NASA βρίσκει «κύκλους νεράιδων» ‘Fairy Circles’ στην Αυστραλία που εκπέμπουν υδρογόνο: έκθεση
September 14, 2023


Η NASA βρίσκει «κύκλους νεράιδων» στην Αυστραλία που εκπέμπουν υδρογόνο: Έκθεση.
Η NASA κυκλοφόρησε μια εικόνα που αποκαλύπτει ενδιαφέροντες φυσικούς σχηματισμούς γνωστούς ως «κύκλους νεράιδων» στην Αυστραλία, οι οποίοι βρέθηκαν να απελευθερώνουν αέριο υδρογόνο από τις άκρες τους.
Οι εικόνες τραβήχτηκαν από το Operational Land Imager-2 (OLI-2) στο Landsat 9 στις 27 Ιουνίου 2023, κοντά στην πόλη Moora, που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια του Περθ στη χώρα. Αυτό έχει τη δυνατότητα να είναι μια αναζήτηση για «εναλλακτικές λύσεις στα ορυκτά καύσιμα».
Στην περιοχή, συστάδες αυτών των στρογγυλών κοιλοτήτων μπορούν να εντοπιστούν κατά μήκος του ρήγματος Darling, το οποίο εκτείνεται από βορρά προς νότο. Αν και μερικές φορές αναφέρονται ως αλμυρές λίμνες, αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν διάμετρο αρκετών εκατοντάδων μέτρων και η ποσότητα βλάστησης και νερού μέσα τους αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Η εικόνα παρουσιάζει ομάδες αυτών των κύκλων νεράιδων κοντά στη Moora.
Το 2021, οι ερευνητές σκόνταψαν στην παρουσία υδρογόνου στην περιοχή κατά τη διεξαγωγή μετρήσεων εδάφους-αερίου. Παρατήρησαν αυξημένες συγκεντρώσεις υδρογόνου κατά μήκος της περιμέτρου. Σύμφωνα με την έκθεση της NASA , ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας (CSIRO) ήταν ο πρώτος που εντόπισε επίσημα αυτές τις φυσικές εκπομπές υδρογόνου στη χώρα και δημιούργησε μια σύνδεση με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
Το υδρογόνο είναι το απλούστερο και ελαφρύτερο στοιχείο στο σύμπαν και είναι αρκετά κοινό. Ωστόσο, στην ατμόσφαιρα της Γης, τα μόρια υδρογόνου (H2) είναι σπάνια επειδή είναι ιδιαίτερα αντιδραστικά. Συνήθως, το υδρογόνο μπορεί να βρεθεί σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, μετρούμενες σε μέρη ανά εκατομμύριο, σε βαθιές οπές διάτρησης.
Η διαδικασία παραγωγής πράσινου υδρογόνου περιλαμβάνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών για τη διάσπαση των μορίων νερού (H2O) σε οξυγόνο (O2) και υδρογόνο (H2) μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ηλεκτρόλυση.
Πώς μπορεί να σχηματιστεί φυσικά το υδρογόνο;
Το υδρογόνο μπορεί φυσικά να σχηματιστεί μέσα στο υπέδαφος της Γης μέσω διαφόρων διαδικασιών, όπως συγκεκριμένες αλληλεπιδράσεις μεταξύ νερού και πετρωμάτων και η διάσπαση των μορίων του νερού λόγω ακτινοβολίας, ένα φαινόμενο γνωστό ως «ραδιόλυση».
Στη λεκάνη του Βόρειου Περθ, οι περιβαλλοντικές συνθήκες φαίνεται να υποστηρίζουν την παραγωγή υδρογόνου, ανέφερε η έκθεση της NASA. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θεωρία τους υποδηλώνει ότι αυτό το υδρογόνο παράγεται όταν το νερό αντιδρά με τα πλούσια σε σίδηρο πετρώματα της περιοχής. Κατά την εξέταση των γεωφυσικών δεδομένων, πιστεύεται ότι οι ζώνες ρήγματος θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως κάθετα κανάλια μέσω των οποίων αυτό το αέριο μπορεί να μεταναστεύσει στην επιφάνεια.
Προηγούμενες περιπτώσεις ανακαλύψεων συστάδων υδρογόνου
Στο παρελθόν, οι δεξαμενές υδρογόνου συχνά ανακαλύπτονταν τυχαία. Για παράδειγμα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι εκσκαφείς πηγαδιών (φρεατίων) στο Μάλι (αφρικανικό έθνος) αντιμετώπισαν απροσδόκητα ένα εξαιρετικά συγκεντρωμένο φυσικό κοίτασμα υδρογόνου.
-Επί του παρόντος, η χρήση δορυφορικών εικόνων έχει διευκολύνει τον εντοπισμό «κύκλων νεράιδων» που θα μπορούσαν ενδεχομένως να διερευνηθούν ως πηγές διαρροής υδρογόνου.
Διάφορα ημικυκλικά έως κυκλικά επιφανειακά χαρακτηριστικά που περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις υδρογόνου στο έδαφός τους έχουν επίσης παρατηρηθεί παγκοσμίως, που εκτείνονται από τη Βραζιλία και τη Ρωσία έως την αμερικανική πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας.
Σύμφωνα με τη NASA, οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν πιθανώς πολλές ανεξερεύνητες φυσικές πηγές υδρογόνου που περιμένουν να βρεθούν, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία και η προθυμία για εξερεύνηση.
 
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του «πράσινου» υδρογόνου;
– Το πράσινο υδρογόνο είναι απολύτως βιώσιμο και δεν απελευθερώνει επιβλαβείς εκπομπές κατά την παραγωγή ή την καύση.
-Το υδρογόνο αποθηκεύεται εύκολα, καθιστώντας το κατάλληλο για χρήση σε μεταγενέστερο χρόνο ή για διαφορετικούς σκοπούς από την αρχική παραγωγή του.
-Το πράσινο υδρογόνο είναι προσαρμόσιμο και μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια ή συνθετικό αέριο, εξυπηρετώντας διάφορους σκοπούς στον εμπορικό, βιομηχανικό ή μεταφορικό τομέα.

Μειονεκτήματα με το υδρογόνο
-Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου είναι δαπανηρή λόγω του υψηλότερου κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απαιτούνται για την ηλεκτρόλυση.
-Η παραγωγή υδρογόνου, ιδίως πράσινου υδρογόνου, καταναλώνει περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με άλλα καύσιμα.
-Το υδρογόνο είναι πτητικό και εύφλεκτο, απαιτώντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την πρόληψη διαρροών και εκρήξεων.
Η NASA βρίσκει «κύκλους νεράιδων» στην Αυστραλία που εκπέμπουν υδρογόνο: Έκθεση, 10 Σεπτεμβρίου 2023
πηγή 
===========
σχετική μας ανάρτηση
4 Ιανουαρίου 2023
Υποβρύχιοι 'fairy circles'. Μυστηριώδεις δακτύλιοι στον πυθμένα της Αδριατικής. Μυστήριο του «Καρουσέλ του Διαβόλου» Θάλασσας.
=============
Στην έρημο Ναμίμπ, [ Νότια Αφρική] παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια ένα περίεργο, φυσικό φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται «Οι Κύκλοι των Νεράιδων». Πρόκειται για χιλιάδες γυμνούς κύκλους που έχουν σχηματιστεί στο έδαφος και περιβάλλονται από το γρασίδι Stipagrostis. Μέσα στους κύκλους δεν αναπτύσσεται τίποτα.7 Μαρ 2021
========
16 Σεπτεμβρίου 2023
'fairy circles' --Ασυνήθιστο φαινόμενο "Καρουζέλ του Διαβόλου" σε διάφορα μέρη των ωκεανών...
https://hellenicrevenge.blogspot.com/2023/09/fairy-circles.html
=====

Δεν υπάρχουν σχόλια: