Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Ελβετοί ερευνητές θεραπεύουν παράλυτα ποντίκια με γονιδιακή θεραπεία

Ελβετοί ερευνητές θεραπεύουν παράλυτα ποντίκια με γονιδιακή θεραπεία
23 Σεπ 2023
Μια ελβετική ερευνητική ομάδα θεράπευσε παράλυτα ποντίκια με τη βοήθεια γονιδιακής θεραπείας. Για να γίνει αυτό, οι νευρώνες προκλήθηκαν να αναπτυχθούν πάνω από ένα κομμένο [μέσω ενός κομμένου] νωτιαίο μυελό. Αλλά πριν αυτή η μέθοδος μπορέσει να εφαρμοστεί στον άνθρωπο, υπάρχουν ακόμα κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.Όπως αναφέρουν ερευνητές από το ερευνητικό ινστιτούτο Neurorestore της Λωζάνης σε μια μελέτη, ήταν σε θέση να θεραπεύσουν παράλυτα ποντίκια με τη βοήθεια γονιδιακής θεραπείας. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science την Τετάρτη, τα ποντίκια με πλήρεις τραυματισμούς [κακώσεις ] του νωτιαίου μυελού ανέκτησαν την ικανότητα να περπατούν.

Λέγεται ότι έδειξαν μοτίβα βάδισης παρόμοια με εκείνα των ποντικών που έμαθαν να περπατούν ξανά μετά από έναν ατελή τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Πριν από πέντε χρόνια, οι ερευνητές από τη Λωζάνη κατάφεραν να διεγείρουν την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων μέσω ενός εντελώς κομμένου νωτιαίου μυελού. «Αντίθετα με τις προσδοκίες μας, ωστόσο, κανένα από τα ζώα δεν απέκτησε την ικανότητα να περπατήσει», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Mark Anderson της École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) σε ένα βίντεο σχετικά με τη μελέτη.

Για να μάθουν ποιοι είναι οι λόγοι για αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν τα κύτταρα ποντικών που έμαθαν να περπατούν ξανά μετά από έναν ατελή τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Ενώ μια πλήρης αποκοπή του νωτιαίου μυελού δεν θεραπεύει την παράλυση, ένας ατελής τραυματισμός του νωτιαίου μυελού, στον οποίο ορισμένες νευρικές οδοί παραμένουν άθικτες, μπορεί να οδηγήσει σε αυθόρμητη ανάκτηση των κινητικών λειτουργιών – τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους. Μέσω της έρευνάς τους, εντόπισαν έναν συγκεκριμένο τύπο νευρώνα που πρέπει να αναγεννηθεί προκειμένου τα ζώα να ανακτήσουν την ικανότητα να περπατούν, δείχνει η μελέτη.
Αυτή η ανακάλυψη αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη της νέας γονιδιακής θεραπείας. Οι επιστήμονες ενεργοποίησαν προγράμματα ανάπτυξης στους αναγνωρισμένους νευρώνες σε ποντίκια για να αναγεννήσουν τις νευρικές ίνες τους. Ομοίως, ρύθμισαν συγκεκριμένες πρωτεΐνες για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη νευρώνων κατά μήκος του κομμένου νωτιαίου μυελού και χορήγησαν μόρια καθοδήγησης [οδηγού] για να κατευθύνουν τις αναγεννητικές νευρικές ίνες στη σωστή θέση.

Σύμφωνα με το EPFL, οι ερευνητές έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν μια τεχνολογία που θα επιτρέψει την εφαρμογή αυτής της γονιδιακής θεραπείας στους ανθρώπους. Τον Μάιο, μια ερευνητική ομάδα από τη Λωζάνη έκανε μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία παράλυτων ανθρώπων. Με ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλο και ηλεκτρόδια στο νωτιαίο μυελό, έφεραν έναν παραπληγικό πίσω στο περπάτημα, όπως ανέφεραν στο περιοδικό Nature.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα εμφυτεύματα στο νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός είδους «ψηφιακής γέφυρας». Ένας τραυματισμός του νωτιαίου μυελού μπορεί να διαταράξει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και της περιοχής του νωτιαίου μυελού που ελέγχει το περπάτημα, οδηγώντας σε παράλυση. Η λεγόμενη διεπαφή εγκεφάλου-σπονδυλικής στήλης (BSI) αποκατέστησε αυτή την επικοινωνία.
Ωστόσο, ανεξάρτητοι ερευνητές προειδοποίησαν για ψεύτικες ελπίδες. «Όπως συμβαίνει πάντα με τέτοιες θεαματικές μεμονωμένες αναφορές, δεν είναι δυνατόν να συμπεράνουμε σοβαρά ότι υπάρχει λύση για άλλα άτομα που επηρεάζονται», δήλωσε ο Winfried May της Αυστριακής Εταιρείας Βιοϊατρικής Μηχανικής σχετικά με αυτή τη μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: