Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Ρώσοι επιστήμονες δημιουργούν μια νευροδιεπαφή που επιταχύνει τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος μας αποφασίζει μέχρι και δέκα δευτερόλεπτα, πριν το συνειδητοποιήσουμε

Ρώσοι επιστήμονες δημιουργούν μια νευροδιεπαφή που επιταχύνει τον εγκέφαλο
19.09.2023
Επιστήμονες από το Lobachevsky State University of Nizhny Novgorod (UNN) [Νίζνι Νόβγκοροντ] και το Immanuel Kant Baltic Federal University of Kaliningrad συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν μια επαναστατική νευρωνική διεπαφή χρησιμοποιώντας διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS). Αυτή η διεπαφή μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τις αντιδράσεις στους ηλικιωμένους και να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική και τον αθλητισμό.

Το TMS είναι μια μέθοδος διέγερσης του εγκεφαλικού φλοιού με βραχείς μαγνητικούς παλμούς που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως για τη θεραπεία διαφόρων ψυχολογικών και νευρολογικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη και η διαταραχή ή διάσπαση ελλειμματικής προσοχής. Τώρα, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να εφαρμόσουν αυτή την τεχνολογία για να επιταχύνουν τις ανθρώπινες αντιδράσεις.
Η καθηγήτρια του Τμήματος Νευροτεχνολογίας του UNN Susanna Gordleeva τόνισε: «Το TMS μπορεί να είναι αποτελεσματικό όχι μόνο για θεραπεία αλλά και για επιτάχυνση αντιδράσεων, κάτι που είναι χρήσιμο στην αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς του μυοσκελετικού συστήματος και για τη βελτίωση της αθλητικής προπόνησης».
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lobachevsky έχουν ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επιτάχυνση της λειτουργίας των περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία οπτικών εντολών και τον συντονισμό των κινήσεων. Η έρευνά τους περιελάμβανε τη μελέτη της εγκεφαλικής δραστηριότητας με βάση μια γνωστή οπτική ψευδαίσθηση - τον κύβο Necker, ο οποίος μπορεί να γίνει αντιληπτός ως στραμμένος αριστερά ή δεξιά ανάλογα με την ερμηνεία. [ ότι δείχνει προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά ανάλογα με την ερμηνεία.]
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η μαγνητική διέγερση των ενεργών περιοχών του εγκεφάλου επιτάχυνε την εκτέλεση των εργασιών κατά 20% και αυτό το αποτέλεσμα διήρκεσε έως και μιάμιση ώρα.
Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα ότι οι επόμενες συνεδρίες μαγνητικής διέγερσης μπορούν να κάνουν την επιτάχυνση των εγκεφαλικών αποκρίσεων πιο επίμονη. [μπορεί να κάνουν τις ταχύτερες εγκεφαλικές αποκρίσεις πιο μόνιμες].
Οι εγκεφαλικές παθήσεις [καταστάσεις του εγκεφάλου] στις οποίες η επεξεργασία πληροφοριών ήταν εξασθενημένη καταγράφηκαν από ένα εξαιρετικά ακριβές νευρωνικό δίκτυο. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο μηχανικής μάθησης που μπορεί να προβλέψει τα λάθη του ανθρώπινου εγκεφάλου σε απαντήσεις σε οπτικά ερεθίσματα ή σε δοκιμές κινητικού συντονισμού.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 2024, επιστήμονες από το κρατικό πανεπιστήμιο του Nizhny Novgorod [Νίζνι Νόβγκοροντ] σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια νευρωνική διεπαφή που θα είναι σε θέση να επιταχύνει τις αντιδράσεις σε πραγματικό χρόνο. Για να γίνει αυτό, πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία βαθιάς μηχανικής μάθησης, η οποία θα προβλέψει [θα τους επιτρέψει να προβλέψουν] πιθανά σφάλματα του ανθρώπινου εγκεφάλου και θα στείλει μαγνητικούς παλμούς για να τα διορθώσει. Οι μελέτες αυτές διεξάγονται στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού προγράμματος "Προτεραιότητα 2030" Priority 2030 με την ενεργό συμμετοχή επιστημόνων από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Immanuel Kant της Βαλτικής.
==============
Σχετικά με την εγκεφαλική δραστηριότητα
πόσο «ελεύθερες» είναι οι επιλογές των ανθρώπων, συνείδηση και ανώτερη λειτουργία του εγκεφάλου
«Τα υποκείμενα παραδίδουν την ελευθερία τους στον πειραματιστή όταν συμφωνούν να μπουν στο σαρωτή»
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό, για τη νεφελώδη έννοια της ελεύθερης βούλησης? οι επιλογές γίνονται μερικά δευτερόλεπτα πριν από την επίγνωση, οπότε  "Δεν υπάρχει πολύς χώρος για να λειτουργήσει η ελεύθερη βούληση "
η ελεύθερη βούληση είναι μια ψευδαίσθηση? 
οι αποφάσεις μας μπορούν να ληφθούν ασυνείδητα. Η εγκεφαλική δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι μέρος αυτής της προετοιμασίας, σε αντίθεση με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων
θα μπορούσε μια καθαρά διανοητική απόφαση να αναγκάσει το σώμα μας να αναλάβει δράση;
Είναι πιθανό , «Η νευροεπιστήμη να αλλάξει αυτό που εννοούμε με τον όρο ελεύθερη βούληση»?
συσχετισμοί μεταξύ της εγκεφαλικής λειτουργίας και της εσωτερικής εμπειρίας
η ανθρώπινη υγεία συνδέεται με γεωφυσικές παραμέτρους μέσω των φυσικών συντονισμών Schumann
το ανθρώπινο σύστημα είναι ευαίσθητο στα ELF (ηλεκτρομαγνητικά κύματα-ραδιοκύματα- με συχνότητες από 3 έως 30 Hz) χαμηλής ισχύος.
η αδιατάρακτη κατάσταση της ιονόσφαιρας αντιστοιχεί στα κανονικά μοτίβα συντονισμού Schumann, έτσι οι ιονόσφαιρες διαταραχές είναι πιθανό να παράγουν μη φυσιολογικά μοτίβα. Οι συχνότητες των σημάτων Schumann αλλάζουν με τις ιονόσφαιρες συνθήκες . Αυτές οι συνθήκες αλλάζουν καθημερινά, εποχιακά και με διακυμάνσεις στην ηλιακή δραστηριότητα. (θέση στον ενδεκαετή κύκλο ηλιακών κηλίδων, διάρκεια ηλιακής κηλίδας κ.ά.)
ισχυρά σήματα ELF από το HAARP, αλλά και σεληνιακές παλιρροϊκές αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις συχνότητες Schumann.
Ο εγκέφαλος μας αποφασίζει μέχρι και δέκα δευτερόλεπτα πριν το συνειδητοποιήσουμε, σύμφωνα με ερευνητές.
Εξετάζοντας τη δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη λήψη μιας απόφασης, οι ερευνητές μπορούσαν να προβλέψουν ποια επιλογή θα έκαναν οι άνθρωποι πριν καν συνειδητοποιήσουν ότι είχαν λάβει μια απόφαση.
Η σχετική πειραματική διαδικασία θέτει υπό αμφισβήτηση τη «συνείδηση» των αποφάσεών μας και μπορεί ακόμη και να αμφισβητήσει ιδέες σχετικά με το πόσο «ελεύθεροι» είμαστε να κάνουμε μια επιλογή σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
«Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις μας είναι συνειδητές, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι η συνείδηση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», λέει ο John-Dylan Haynes, νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Max Planck για τις Ανθρώπινες Γνωστικές και Εγκεφαλικές Επιστήμες στη Λειψία της Γερμανίας.
ενώ ο Frank Tong, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί.
Αναφέρει ότι Δέκα δευτερόλεπτα είναι «μια ζωή» όσον αφορά την εγκεφαλική δραστηριότητα.
Σχετική ανάλυση δεδομένων θα επιτρέψει την πρόβλεψη των επιλογών των ανθρώπων καθώς τις κάνει [καθώς τις παίρνει] ο εγκέφαλός τους.

--------------------------
σχετικό δημοσίευμα 
14 ΣΕΠ 2023
Στο Nizhny Novgorod, αναπτύσσεται μια νευρωνική διεπαφή για να επιταχύνει τη λειτουργία
του εγκεφάλου
Η τεχνική βασίζεται στην επίδραση [πρόσκρουση] βραχέων μαγνητικών παλμών στον εγκεφαλικό φλοιό, δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του UNN
NIZHNY NOVGOROD, 14-9-23
Επιστήμονες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Lobachevsky του Nizhny Novgorod (UNN) με συναδέλφους από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Immanuel Kant Baltic στο Καλίνινγκραντ αναπτύσσουν μια νευρωνική διεπαφή βασισμένη στη διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS) για να επιταχύνουν τις αντιδράσεις στους ηλικιωμένους, δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του πανεπιστημίου.
«Η διέγερση του εγκεφαλικού φλοιού με βραχείς μαγνητικούς παλμούς χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της κατάθλιψης, της ελλειμματικής προσοχής και άλλων λειτουργικών διαταραχών. Σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τεχνολογία για να επιταχύνουμε τις ανθρώπινες αντιδράσεις. Το TMS μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς του μυοσκελετικού συστήματος και για τη βελτίωση της αθλητικής προπόνησης», ανέφεραν στο μήνυμα τα λόγια της συγγραφέως της μελέτης, καθηγήτριας του Τμήματος Νευροτεχνολογίας του UNN Susanna Gordleeva.
Με τη βοήθεια τέτοιων σύντομων μαγνητικών παλμών, οι νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Lobachevsky έχουν ήδη μάθει να επιταχύνουν το έργο των τμημάτων του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία οπτικών εντολών και τον συντονισμό των κινήσεων. Η εγκεφαλική δραστηριότητα μελετήθηκε σε μια γνωστή οπτική ψευδαίσθηση - τον κύβο Necker. Πρόκειται για έναν διαφανή κύβο, οι άκρες [όψεις] του οποίου, ανάλογα με την ερμηνεία, μπορούν να κατευθυνθούν προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. «Περιπλέξαμε το έργο και χρησιμοποιήσαμε αρκετές εικόνες κύβων, η κατεύθυνση των όψεων εκτιμήθηκε από το πάχος τους. Σύμφωνα με δεδομένα EEG, η μαγνητική διέγερση των ενεργών ζωνών του εγκεφάλου επιτάχυνε την εκτέλεση των εργασιών κατά 20% και αυτό το αποτέλεσμα διήρκεσε έως και μιάμιση ώρα», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου επικαλούμενη τον καθηγητή του τμήματος.
Τώρα οι επιστήμονες προτείνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες συνεδρίες μαγνητικής διέγερσης θα κάνουν το αποτέλεσμα της επιτάχυνσης των εγκεφαλικών αντιδράσεων σωρευτικό. Οι εγκεφαλικές παθήσεις στις οποίες διαταράχθηκε η επεξεργασία πληροφοριών καταγράφηκαν από ένα εξαιρετικά ακριβές νευρωνικό δίκτυο. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές δημιούργησαν μια μέθοδο μηχανικής μάθησης που μπορεί να προβλέψει σφάλματα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο σε αντιδράσεις σε οπτικά ερεθίσματα ή σε δοκιμές συντονισμού κινήσεων.
Το 2024, οι επιστήμονες του Nizhny Novgorod θέλουν να αναπτύξουν μια νευρωνική διεπαφή για να επιταχύνουν τις αντιδράσεις σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνολογία βαθιάς μηχανικής μάθησης θα καταστήσει δυνατή την πρόβλεψη ανθρώπινων σφαλμάτων, οπότε ένας μαγνητικός παλμός θα σταλεί στον εγκέφαλο και δεν θα εμφανιστούν σφάλματα. Η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού προγράμματος "Προτεραιότητα 2030" με τη συμμετοχή επιστημόνων από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Immanuel Kant της Βαλτικής.
========
Οι επιστήμονες του UNN αναπτύσσουν νευρωνική διεπαφή για να επιταχύνουν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου
Διακρανιακή μαγνητική διέγερση του εγκεφάλου.

Με βάση τη διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS), επιστήμονες από το Lobachevsky State University of Nizhny Novgorod και το Immanuel Kant Baltic Federal University
στο I. Kanta (Καλίνινγκραντ) αναπτύσσουν μια νευρωνική διεπαφή για την επιτάχυνση των αντιδράσεων στους ηλικιωμένους.
«Η διέγερση του εγκεφαλικού φλοιού με βραχείς μαγνητικούς παλμούς χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της κατάθλιψης, της ελλειμματικής προσοχής και άλλων λειτουργικών διαταραχών. Σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τεχνολογία για να επιταχύνουμε τις ανθρώπινες αντιδράσεις. Το TMS μπορεί να είναι αποτελεσματικό τόσο στην αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς του μυοσκελετικού συστήματος όσο και στη βελτίωση της αθλητικής προπόνησης», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια του Τμήματος Νευροτεχνολογίας του UNN Susanna Gordleeva.
Με τη βοήθεια σύντομων μαγνητικών παλμών, οι νευροεπιστήμονες του Nizhny Novgorod [Νίζνι Νόβγκοροντ] έχουν ήδη μάθει να επιταχύνουν το έργο των τμημάτων του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία οπτικών εντολών και τον συντονισμό των κινήσεων. Οι επιστήμονες μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της γνωστής οπτικής ψευδαίσθησης - του κύβου Necker.
«Ένας κύβος Necker είναι ένας διαφανής κύβος, ανάλογα με την ερμηνεία μας, τα πρόσωπά του μπορούν να φαίνονται αριστερά και δεξιά. Περιπλέξαμε το έργο και χρησιμοποιήσαμε αρκετές εικόνες κύβων, η κατεύθυνση των προσώπων εκτιμήθηκε από το πάχος τους. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, η μαγνητική διέγερση των ενεργών ζωνών του εγκεφάλου επιτάχυνε την εκτέλεση των εργασιών κατά 20% και αυτό το αποτέλεσμα διήρκεσε έως και μιάμιση ώρα», δήλωσε η Susanna Gordleeva.
Κύβος του Necker.
Οι επιστήμονες προτείνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες συνεδρίες μαγνητικής διέγερσης θα καταστήσουν σωρευτικό το αποτέλεσμα της επιτάχυνσης των εγκεφαλικών αντιδράσεων
Οι εγκεφαλικές παθήσεις στις οποίες διαταράχθηκε η επεξεργασία πληροφοριών καταγράφηκαν από ένα εξαιρετικά ακριβές νευρωνικό δίκτυο. Με βάση αυτά τα δεδομένα, δημιουργήθηκε μια μέθοδος μηχανικής μάθησης που, χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, μπορεί να προβλέψει τα σφάλματα του ανθρώπινου εγκεφάλου σε αντιδράσεις σε οπτικά ερεθίσματα ή σε δοκιμές συντονισμού κινήσεων.
Το 2024, οι επιστήμονες του UNN σχεδιάζουν να αναπτύξουν μια νευρωνική διεπαφή για να επιταχύνουν τις αντιδράσεις σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνολογία βαθιάς μηχανικής μάθησης θα καταστήσει δυνατή την πρόβλεψη ανθρώπινων λαθών, οπότε ένας μαγνητικός παλμός [μια μαγνητική ώθηση] θα σταλεί στον εγκέφαλο και δεν θα προκύψουν σφάλματα.
Η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού προγράμματος «Προτεραιότητα 2030» με τη συμμετοχή επιστημόνων από το IKBFU. Ι. Καντ.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στα διεθνή περιοδικά Frontiers in Behavioral Neuroscience , Sensors and Mathematics .
------------
το σχετικό μας βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια: