Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Από φόβο επιστράτευσης: Γιατροί και φαρμακοποιοί εγκαταλείπουν μαζικά την Ουκρανία

Από φόβο επιστράτευσης: Γιατροί και φαρμακοποιοί εγκαταλείπουν μαζικά την Ουκρανία
23 Σεπ 2023
Σύμφωνα με την εφημερίδα Strana.ua, η Ουκρανία βιώνει μια έξοδο γυναικών προς την Ευρώπη. Ο λόγος για αυτό είναι η πιθανή καταγραφή γυναικών γιατρών και φαρμακοποιών ως κληρωτών [στρατεύσιμων] και ο ισχυρότερος έλεγχός τους στα σύνορα. Πάνω απ' όλα, φοβούνται τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι Ουκρανοί γιατροί και φαρμακοποιοί θα πρέπει να παρουσιαστούν στα στρατολογικά γραφεία και να εγγραφούν από την 1η Οκτωβρίου. Η εφημερίδα Strana.ua σημειώνει σε άρθρο της ότι πολλές γυναίκες που απασχολούνται στην ιατρική και τα νοσοκομεία θεωρούνται εδώ και καιρό κληρωτές [υποκείμενες σε στρατιωτική θητεία] . Μέχρι πρόσφατα, ωστόσο, δεν υπήρχε ιδιαίτερος έλεγχος στην καταγραφή των γυναικών. Για τους φαρμακοποιούς, από την άλλη πλευρά, η προοπτική να κληθούν είναι κάτι νέο.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα η επικεφαλής της ουκρανικής ένωσης "PharmRada" Έλενα Προυντνίκοβα, υπάρχει μια ανησυχητική διάθεση από αυτή την άποψη. Σύμφωνα με την ίδια, τόσο οι γιατροί όσο και οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να φοβούνται πιθανούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες επαγγελματίες εγκατέλειψαν τη δουλειά τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Με αυτόν τον τρόπο, η βιομηχανία, η οποία βρίσκεται σε κρίση για μεγάλο χρονικό διάστημα, στερείται όλο και περισσότερων ειδικευμένων εργαζομένων. Ειδικότερα, οι γυναίκες από τις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας αναμένεται να μεταναστεύσουν μαζικά στην Ευρώπη. Η Prudnikova εξήγησε επί λέξει:
«Οι ιδιοκτήτες φαρμακείων πανικοβάλλονται, οι άνθρωποι αφήνουν τις δουλειές τους και πηγαίνουν στην Ευρώπη πριν κλείσουν τα σύνορα. Το ποιος θα συνεχίσει να εργάζεται στο επάγγελμα είναι ένα ανοιχτό ερώτημα, ειδικά δεδομένου ότι υπάρχει ήδη μια σοβαρή κρίση στον κλάδο.
Σύμφωνα με την Prudnikova, οι ιδιοκτήτες φαρμακείων εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην προσλάβουν επίσημα εργαζόμενους και, κατά συνέπεια, να μην υποβάλουν καταλόγους στρατευμένων σε στρατιωτικά κέντρα στρατολόγησης. Διαφορετικά, φοβούνται, κανείς πια, δεν θα εργαστεί γι 'αυτούς.
Επιπλέον, το Strana.ua τονίζει ότι μετά την ανακοίνωση των αρχών, κυκλοφορεί η υπόθεση στην ουκρανική κοινωνία ότι από την 1η Οκτωβρίου, οι γυναίκες που υπόκεινται σε στρατιωτική θητεία δεν θα επιτρέπεται πλέον να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Αν και αυτές οι πληροφορίες έχουν απορριφθεί, η αβεβαιότητα δεν μειώνεται. Οι ειδικοί, ωστόσο, καθιστούν σαφές ότι η εισαγωγή ταξιδιωτικών περιορισμών για τις γυναίκες είναι τεχνικά δύσκολη. Ο Βασίλι Βοσκομπόινικ, επικεφαλής της Πανουκρανικής Ένωσης Διεθνών Γραφείων Απασχόλησης, δήλωσε στην εφημερίδα ότι κανείς στα σύνορα δεν πρέπει να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την απασχόλησή του. Επιπλέον, οι γυναίκες γιατροί ή φαρμακοποιοί θα μπορούσαν να παρακάμψουν την εγγραφή στο στρατιωτικό μητρώο. «Δεν είναι ρεαλιστικό να εντοπιστεί μια γυναίκα γιατρός στα σύνορα. Δεν έχει κόκκινο σταυρό στο μέτωπό της και κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να παρέχει πληροφορίες για το έργο του».
Με την εισαγωγή ενός ηλεκτρονικού μητρώου στρατευσίμων, η κατάσταση θα αλλάξει δραστικά, συνέχισε ο Woskobojnik. Το αντίστοιχο νομοσχέδιο έχει ήδη εισαχθεί στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Τότε θα είναι πραγματικά εύκολο να εντοπιστούν οι στρατευμένες γυναίκες από τον τομέα της ιατρικής και να τους απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.
Το νομοσχέδιο για την εγγραφή των γυναικών γιατρών και φαρμακοποιών στο μητρώο στρατευμένων είχε ήδη ψηφιστεί πέρυσι. Λόγω δημόσιας κατακραυγής, η εφαρμογή του αναβλήθηκε κατά ένα έτος, έως τον Οκτώβριο του 2023. Επομένως Όλες οι γυναίκες επαγγελματίες υγείας, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές, οδοντίατροι, μαιευτήρες και φαρμακοποιοί ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών, εγγράφονται ως στρατεύσιμοι [ υποκείμενες σε στρατιωτική θητεία].

Δεν υπάρχουν σχόλια: