Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Γιγάντιες ρωγμές εμφανίζονται στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ. έντονες βροχοπτώσεις προκαλούν σεισμούς, ανεξήγητες υπόγειες κινήσεις, καταβόθρες

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι γιγάντιες ρωγμές εμφανίζονται στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ
Στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, η γη χωρίζεται
12.09.2023
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια σοβαρή απειλή: τεράστιες ρωγμές και ρήγματα που διαπερνούν την επιφάνεια της γης για μίλια. Γιγαντιαία ρήγματα έχουν εντοπιστεί στα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας, σε πολιτείες όπως η Αριζόνα, η Γιούτα και η Καλιφόρνια. Αναφέρεται από το Science Alert .
Τα υπόγεια ύδατα είναι μία από τις βασικές πηγές γλυκού νερού στον πλανήτη. Παρέχουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του πόσιμου νερού και περίπου το 40% της παγκόσμιας άρδευσης. Ωστόσο, οι άνθρωποι αντλούν τα υπόγεια ύδατα γρηγορότερα από ό, τι η Γη είναι σε θέση να τα αναπληρώσει φυσικά. Αυτή η ανισορροπία οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες.
Ο ερευνητής των ρωγμών της Γης Joseph Cook του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Αριζόνα τονίζει ότι οι ρωγμές που εμφανίζονται τώρα «δεν είναι φυσικό φαινόμενο». Υποστηρίζει ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών ανθρώπινης δραστηριότητας και των προσπαθειών τους να εξαγάγουν υπόγεια ύδατα.
Αυτές οι ρωγμές είναι ένα σημάδι έντασης στο φλοιό της γης. Καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις γης που έχουν βυθιστεί [έχουν υποχωρήσει] λόγω της εξαφάνισης των υπόγειων υδάτων. Οι ρωγμές τείνουν να εμφανίζονται σε λεκάνες μεταξύ βουνών και προκαλούν ζημιές σε σπίτια, δρόμους, κανάλια, φράγματα και τελικά απειλούν ανθρώπινες ζωές.
Η Αριζόνα αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό και παρακολουθεί την ανάπτυξή του τουλάχιστον από το 2002. Τώρα η Γεωλογική Έρευνα της Αριζόνα έχει έως και 169 μίλια ρωγμών στο χάρτη [έχει χαρτογραφηθεί] και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται.
================

Όταν αντλείται πάρα πολύ υπόγειο νερό από υπόγειες πηγές, προκαλεί πτώση του εδάφους, βύθιση και πρόκληση σφαλμάτων. Τα ρήγματα είναι σημάδι άγχους στη γη και μπορούν να βλάψουν σπίτια, δρόμους, κανάλια, φράγματα και να απειλήσουν ζωές ζώων και ανθρώπινες ζωές. Η κατάσταση είναι γνωστή στην Αριζόνα εδώ και αρκετό καιρό και σημειώνεται ότι έχουν ήδη τεκμηριωθεί 169 μίλια βλαβών. Οι New York Times αναφέρουν ότι τα ρήγματα δείχνουν μια εθνική κρίση. Τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ και η αποκατάσταση του πόρου μπορεί να διαρκέσει αιώνες ή και χιλιετίες, αν αυτό είναι ακόμη δυνατό.
Ένας βασικός παράγοντας είναι η ασυνέπεια στη νομοθεσία μεταξύ των κρατών, η οποία οδηγεί σε ανεπαρκή ρύθμιση της άντλησης υπόγειων υδάτων. Στην Αριζόνα, τα υπόγεια ύδατα δεν ρυθμίζονται και το πρόβλημα επιδεινώνεται καθώς τα ποτάμια συρρικνώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.
========
σχετικό δημοσίευμα
22-8-2014   Οι ΗΠΑ είναι σαν τεκτονικό ορυχείο. Πότε θα γίνει η έκρηξη;


Επόμενη καταστροφή προβλέπει στην Καλιφόρνια: Το Λος Άντζελες θα μπορούσε να εξαφανιστεί από προσώπου Γης
Το ρήγμα του San Andreas, το οποίο εκτείνεται περίπου 150 km στην ήπειρο, σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα της σταδιακής μετατόπισης της πλάκας του Ειρηνικού σε σχέση με την πλάκα της Βόρειας Αμερικής.
Ο καταστροφικός σεισμός στην Ιαπωνία - ο ισχυρότερος σε ολόκληρη την ιστορία των παρατηρήσεων σε αυτή τη χώρα - θα πρέπει να δώσει παύση στην Αμερική, η οποία μπορεί να πληγεί από παρόμοιας κλίμακας καταστροφή τα επόμενα χρόνια. Συχνοί δονήσεις μεγάλης ισχύος θα παρατηρούνται σε όλες τις σεισμικά ενεργές ζώνες, αλλά ένας τεράστιος σεισμός τα επόμενα 30 χρόνια θα μπορούσε να καταστρέψει τη νότια Καλιφόρνια και η κύρια πόλη της και η πρωτεύουσα της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας, το Λος Άντζελες, θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντελώς πρόσωπο της γης.
Ο σεισμολόγος Γκάρι Μπλακ, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, στον οποίο αναφέρεται η ιταλική εφημερίδα La Stampa, υπενθύμισε αυτές τις τρομακτικές προβλέψεις με φόντο τα ιαπωνικά στοιχεία. Ο επιστήμονας είναι σίγουρος: παρά την έλλειψη άμεσης σύνδεσης με τους σεισμούς στην Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προετοιμαστούν για δονήσεις απίστευτης ισχύος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι συνεχείς κινήσεις της ωκεάνιας πλάκας, που κινείται κάτω από την ηπειρωτική πλάκα, οδηγούν στη συσσώρευση ενέργειας, η οποία με τη σειρά της προκαλεί μετατοπίσεις και διασπάσεις. Ως αποτέλεσμα των προηγούμενων μετατοπίσεων, είχε συσσωρευτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας και στις 11 Μαρτίου απελευθερώθηκε.

"Τα τελευταία χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες πολυάριθμων σεισμών μεγάλης ισχύος. Οι μετατοπίσεις ήταν πιο έντονες, αλλά αυτές οι διεργασίες ταιριάζουν στη γενική εικόνα της περιοδικότητας", πιστεύει ο σεισμολόγος. "Ταυτόχρονα, δεν νομίζω ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου , τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, είναι αιτία αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας».
Τα επόμενα χρόνια, είπε, θα παρατηρηθούν σεισμικές διεργασίες σε όλες τις «νευραλγικές» ζώνες, συμπεριλαμβανομένου του ρήγματος του San Andreas, το οποίο διασχίζει την Καλιφόρνια. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Είναι πιθανό το Λος Άντζελες να είναι κάτω από το νερό, όπως ορισμένα νησιά του Ειρηνικού, αναφέρει το άρθρο που επικαλείται η InoPressa.
Παράλληλα, ο Αμερικανός επιστήμονας σημειώνει ότι η πόλη ήταν πάντα εκτεθειμένη σε έναν τέτοιο κίνδυνο. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες λένε ότι με πιθανότητα 99,7%, θα συμβεί σεισμός στα ανοιχτά της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών εντός 30 ετών· προβλέπουν ακόμη και την ισχύ του - 6,7 βαθμούς.
Έτσι, το 2007, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρακολούθησαν τη γεωφυσική κατάσταση σε αυτήν την περιοχή και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Λος Άντζελες βρίσκεται σε μια «ωρολογιακή βόμβα». Οι επιστήμονες περιέγραψαν ακόμη και ένα κατά προσέγγιση σενάριο τρομερών γεγονότων.
Εάν το σοκ στο ρήγμα του San Andreas, το οποίο εκτείνεται από βορρά προς νότο κατά μήκος ολόκληρης της ακτής του Ειρηνικού για 1300 km, περάσει προς αυτή την κατεύθυνση, τα σεισμικά κύματα θα συναντήσουν τα ιζηματογενή πετρώματα των προαστίων του Λος Άντζελες και θα κατευθυνθούν με τέτοιο τρόπο ώστε όλη η ενέργεια των επιπτώσεων θα κατευθυνθεί απευθείας στις πόλεις του κέντρου.
Σε αυτή την περίπτωση, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης θα μπορούσε να καταστραφεί, περίπου 40 χιλιάδες άνθρωποι θα πέθαιναν κάτω από τα ερείπια σπιτιών και ουρανοξυστών και η συνολική ζημιά από τον κατακλυσμό θα ξεπερνούσε τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που θα την έκανε την πιο σημαντική καταστροφή στην ανθρώπινη ιστορία.

Επιστήμονες: Η California Rift «είναι έγκυος εννέα μηνών»
Το ρήγμα του San Andreas, το οποίο εκτείνεται περίπου 150 km στην ήπειρο, σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα της σταδιακής μετατόπισης της πλάκας του Ειρηνικού σε σχέση με τη Βόρεια Αμερική. Φαίνονται να χαϊδεύονται επιπόλαια και η θάλασσα κινείται βόρεια σε σχέση με τη στεριά με ταχύτητα 2 έως 5 cm το χρόνο.
Για αρκετά χρόνια, οι επιστήμονες μετρούν τη συμπεριφορά του San Andreas. Αποδείχθηκε ότι η τοποθέτηση των πλακών διαφέρει κάπως από τα δεδομένα που προέρχονται από μαθηματικούς υπολογισμούς. Σε ορισμένα σημεία η διαφορά έφτασε τα 6-8 μέτρα. Αυτό αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: τα ακραία στρώματα εμποδίζουν το ένα το άλλο να κινηθεί και μέσα τους έχει συσσωρευτεί έντονη ένταση. Όπως το είπε μεταφορικά ο διευθυντής του Κέντρου Σεισμολογίας της Νότιας Καλιφόρνια, Thomas Jordan, το νότιο τμήμα του ρήγματος του San Andreas «είναι έγκυος εννέα μηνών».
Οι Αμερικανοί ήδη προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες ενός πιθανού σεισμού. Στην περιοχή San Andreas, έχει εγκατασταθεί ένα δίκτυο 250 σταθμών GPS που παρακολουθούν ελάχιστες κινήσεις των στρωμάτων του φλοιού της γης. Αυτή η τεχνολογία καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό της αρχής ενός σεισμού λίγα δευτερόλεπτα πριν από την έναρξη των δονήσεων. Αυτό το ελάχιστο κέρδος στο χρόνο σάς επιτρέπει να διακόπτετε αυτόματα την παροχή φυσικού αερίου σε αγωγούς, να αρχίζετε να φρενάρετε τρένα υψηλής ταχύτητας, να στέλνετε σήμα στους πυρηνικούς σταθμούς να απενεργοποιούν τους αντιδραστήρες και απλώς να ενημερώνετε τον πληθυσμό για την έναρξη μιας καταστροφής.
Μακροπρόθεσμα, μέρος της Καλιφόρνια θα αποσπαστεί από την ηπειρωτική χώρα και θα γίνει νησί.
Περίπου 10.000 σεισμοί καταγράφονται στη νότια Καλιφόρνια κάθε χρόνο, αν και οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολύ αδύναμοι για να γίνουν αισθητοί. Μεγάλοι σεισμοί σε αυτή τη ζώνη συμβαίνουν, κατά κανόνα, κάθε ενάμιση αιώνα. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 1857. Η ένταση των δονήσεων ήταν 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μόνο δύο πέθαναν, αλλά εκείνη την εποχή ο πληθυσμός της Καλιφόρνια ήταν μόνο 360 χιλιάδες άνθρωποι.
Ο καταστροφικός σεισμός που σημειώθηκε στις 8 Απριλίου 1906 και κατέστρεψε ολοσχερώς το Σαν Φρανσίσκο συνδέεται επίσης με το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα. Ισχυροί σεισμοί έπληξαν επίσης την Καλιφόρνια το 1989 και το 1992.
Μακροπρόθεσμα, τα γεγονότα θα εξελιχθούν με αποκαλυπτικό τρόπο, λένε οι επιστήμονες. Η περιοχή μεταμορφώνεται ήδη πέρα από την αναγνώριση. Σε παράκτιες περιοχές όπως η πεδιάδα Carrizo, 100 μίλια βόρεια του Λος Άντζελες, μια τεράστια ρωγμή στο έδαφος είναι ξεκάθαρα ορατή. Οι κοίτες των τοπικών ποταμών έχουν αλλάξει κατεύθυνση περισσότερες από μία φορές. Μερικές φορές το κανάλι μετατοπίστηκε κατά 120 m στο πλάι.
Στη συνέχεια, η πλάκα του Ειρηνικού θα βγει εντελώς στη θάλασσα και μέρος της ακτής όπου βρίσκεται το Λος Άντζελες θα απομακρυνθεί από την ηπειρωτική χώρα και θα μετατραπεί σε νησί - αυτό θα συμβεί σε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
Από εδώ,
η Λωρίδα, που εκτείνεται από την ακτή βόρεια του Σαν Φρανσίσκο έως τον Κόλπο της Καλιφόρνια και εκτείνεται περίπου 16 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα, αντιπροσωπεύει τη γραμμή που συνδέει δύο από τις 12 τεκτονικές πλάκες στις οποίες βρίσκονται οι ωκεανοί και οι ήπειροι της Γης.
Το μέσο πάχος αυτών των πλακών είναι περίπου 100 km, βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, παρασύρονται στην επιφάνεια του υγρού εσωτερικού μανδύα και συγκρούονται μεταξύ τους με τερατώδη δύναμη καθώς αλλάζει η θέση τους. Αν έρπουν το ένα πάνω στο άλλο, τεράστιες οροσειρές όπως οι Άλπεις και τα Ιμαλάια υψώνονται στον ουρανό. Ωστόσο, οι συνθήκες που προκάλεσαν το ρήγμα του San Andreas είναι εντελώς διαφορετικές.
Το ρήγμα του San Andreas είναι η ένωση των τεκτονικών πλακών του Ειρηνικού και της Βόρειας Αμερικής, οι οποίες κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις με ρυθμό περίπου 1-3 mm ετησίως. Εδώ είναι τα άκρα της Βόρειας Αμερικής (στην οποία στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ηπείρου ) και οι τεκτονικές πλάκες του Ειρηνικού (που υποστηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της ακτής της Καλιφόρνια), οι πλάκες μοιάζουν με κακώς τοποθετημένα δόντια γραναζιών που δεν ταιριάζουν το ένα πάνω στο άλλο, αλλά και δεν ταιριάζουν καλά στις αυλακώσεις που προορίζονται για αυτές. Οι πλάκες τρίβονται μεταξύ τους και η ενέργεια τριβής που παράγεται κατά μήκος των ορίων τους δεν έχει έξοδο. Το πού συσσωρεύεται τέτοια ενέργεια στο ρήγμα καθορίζει πού θα συμβεί ο επόμενος σεισμός και πόσο δυνατός θα είναι.
Στις λεγόμενες «πλωτές ζώνες», όπου η κίνηση των πλακών γίνεται σχετικά ελεύθερα, η συσσωρευμένη ενέργεια απελευθερώνεται σε χιλιάδες μικρές δονήσεις, προκαλώντας ουσιαστικά καμία ζημιά και καταγράφεται μόνο από τους πιο ευαίσθητους σεισμογράφους. Άλλα τμήματα του ρήγματος - ονομάζονται "ζώνες κλειδώματος" - φαίνονται εντελώς ακίνητα, όπου οι πλάκες πιέζονται η μία πάνω στην άλλη τόσο σφιχτά που δεν υπάρχει κίνηση για εκατοντάδες χρόνια. Η τάση αυξάνεται σταδιακά έως ότου τελικά κινηθούν και οι δύο πλάκες, απελευθερώνοντας όλη τη συσσωρευμένη ενέργεια σε ένα ισχυρό τράνταγμα. Στη συνέχεια συμβαίνουν σεισμοί μεγέθους τουλάχιστον 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, παρόμοιοι με τον καταστροφικό σεισμό του Σαν Φρανσίσκο του 1906.

Από το 200 μ.Χ μι. Υπήρξαν 12 μεγάλοι σεισμοί στην Καλιφόρνια, αλλά ήταν η καταστροφή του 1906 που έφερε το ρήγμα του San Andreas στην προσοχή όλου του κόσμου. Αυτός ο σεισμός, με επίκεντρο το Σαν Φρανσίσκο, προκάλεσε καταστροφές σε μια κολοσσιαία περιοχή που εκτείνεται από βορρά προς νότο για 640 χιλιόμετρα. Κατά μήκος της γραμμής του ρήγματος, το έδαφος μετατοπίστηκε 6 μέτρα σε λίγα λεπτά - φράχτες και δέντρα γκρεμίστηκαν, δρόμοι και συστήματα επικοινωνίας καταστράφηκαν, η παροχή νερού σταμάτησε και οι φωτιές που ακολούθησαν τον σεισμό μαίνονταν σε όλη την πόλη.
Στη συνέχεια, 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - οι περισσότεροι λόγω της κατάρρευσης ενός τεράστιου τμήματος της διώροφης γέφυρας Bay Bridge. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Καλιφόρνια αντιμετωπίζει μια σοβαρή καταστροφή τα επόμενα 50 χρόνια. Σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναμένεται να σημειωθεί στη νότια Καλιφόρνια, στην περιοχή του Λος Άντζελες. Θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και να στοιχίσει 17.000-20.000 ζωές, με τον καπνό και τις πυρκαγιές να σκοτώνουν 11,5 εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους. Και επειδή η ενέργεια τριβής κατά μήκος μιας γραμμής ρήγματος τείνει να συσσωρεύεται, κάθε χρόνο που μας φέρνει πιο κοντά σε έναν σεισμό αυξάνει την πιθανή σοβαρότητά του.
-----------------------------------

Η κρυφή κίνηση της γης: Πώς οι βροχές προκαλούν σεισμούς
03.08.2023

Σε έναν πρόσφατο σεισμό που έπληξε χωριά στην κοιλάδα του Ροδανού της Γαλλίας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια ασυνήθιστη αιτία. Νέα έρευνα έδειξε ότι αυτός ο σεισμός προκλήθηκε από έντονες βροχοπτώσεις, υπογραμμίζοντας τη σχέση μεταξύ της ανθρώπινης επίδρασης στο κλίμα και των γεωλογικών γεγονότων.
Συνήθως, οι σεισμοί συμβαίνουν κατά μήκος των ορίων των τεκτονικών πλακών, αλλά αυτό το γεγονός συνέβη μέσα στην πλάκα, η οποία προσέλκυσε αμέσως την ιδιαίτερη προσοχή των σεισμολόγων. Ένας σεισμός μεγέθους 4,9, ο οποίος σημειώθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2019, προκάλεσε τη μερική κατάρρευση εκατοντάδων σπιτιών στα χωριά Le Teil και Saint-Tome στη νοτιοδυτική Γαλλία. Αυτά τα σπίτια υπήρχαν για αιώνες και οι παλαιότεροι σεισμοί δεν τους προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, γεγονός που έδειξε την αποκλειστικότητα του τι συνέβη.
Αρχικά, πιστεύεται ότι ο λόγος βρίσκεται σε ένα κοντινό λατομείο, αλλά περαιτέρω έρευνα κατέρριψε αυτή την εκδοχή. Επιστήμονες από το Γραφείο Γεωλογικής Έρευνας και Ανάπτυξης διεξήγαγαν 3D μοντελοποίηση της περιοχής γύρω από το επίκεντρο και έλαβαν υπόψη τα πετρώματα που εξήχθησαν από το λατομείο από το 1850. Αυτό κατέστησε δυνατό τον εντοπισμό αλλαγών στο βάρος του εδάφους, αλλά τέτοιες αλλαγές συμβαίνουν αργά και δεν θα μπορούσαν να είναι η κύρια αιτία.
Εστιάζοντας στις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν ένα μήνα νωρίτερα, οι επιστήμονες βρήκαν μια ενδιαφέρουσα σύνδεση. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον δορυφόρο SMOS, προσδιόρισαν το υψηλό επίπεδο υγρασίας του εδάφους και διείσδυσης των υπόγειων υδάτων στη ζώνη ομοιότητας των δύο ρηγμάτων [στην περιοχή όπου συγκλίνουν οι δύο γραμμές ρήγματος]. Η πίεση του νερού σε βάθος 1,2 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια υπολογίστηκε σε 1 εκατομμύριο πασκάλ, η οποία υπερέβη σημαντικά την πίεση που δημιουργήθηκε από τα λατομεία.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η πρόσθετη πίεση θα μπορούσε να προκαλέσει το σχηματισμό ρηχών ρηγμάτων στην περιοχή και να προκαλέσει σεισμό. Η ιδιαιτερότητα αυτού του γεγονότος ήταν η εγγύτητά του στην επιφάνεια - μόνο 1 χιλιόμετρο, γεγονός που έκανε τον αντίκτυπό του στα γύρω σπίτια τόσο καταστροφικό.
Αυτή η υπόθεση αποτελεί προηγούμενο και έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες. Όλο και περισσότερο, υπάρχουν υποθέσεις ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει πλημμύρες, καταιγίδες και ξηρασίες, αλλά και να επηρεάσει άμεσα τις γεωλογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των σεισμών.
Φυσικά, είναι αδύνατο να συνδεθεί κατηγορηματικά [οριστικά] αυτός ο σεισμός με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τέτοια γεγονότα θα γίνουν πιο ακραία και συχνά στο μέλλον.
Επιπλέον, η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία μιας πιο εμπεριστατωμένης μελέτης των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στις φυσικές διεργασίες. Οι πιέσεις που δημιουργούνται από την εξόρυξη και τη διάθεση λυμάτων από την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων έχουν συνδεθεί εδώ και καιρό με αιχμές σεισμών σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο.
=========
σχετικές μας αναρτήσεις
26 Φεβρουαρίου 2023
Παράξενες καταβόθρες σε Τουρκία, Κίνα και Χιλή. Καταβόθρα στο Ικόνιο της Τουρκίας. Καρστικές γεωμορφές- βυθίσεις γίνονται αντικείμενα έρευνας και τουριστικά αξιοθέατα
https://hellenicrevenge.blogspot.com/2023/02/blog-post_71.html
-------------
-----------------
30 Απριλίου 2023
Anda News 30 -4 -23, καταβόθρες -ανεξήγητες υπόγειες κινήσεις,
πυρηνικές επιθέσεις που υποκινούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, ο Yuval Noah Harari συνέκρινε την τεχνητή νοημοσύνη με τα πυρηνικά όπλα. Το μυστήριο πίσω από την εμφάνιση μυστηριωδών καπέλων στα αγάλματα του νησιού του Πάσχα
https://hellenicrevenge.blogspot.com/2023/04/anda-news-30-4-23-yuval-noah-harari.html
============
3 Μαρτίου 2022
Δρόμος σκίζεται και παραμορφώνεται από «ανεξήγητες υπόγειες κινήσεις» στην Αγγλία
https://hellenicrevenge.blogspot.com/2022/03/blog-post_11.html
===============
Σε μια τουρκική πόλη, μετά από σεισμό, άνοιξε μια τεράστια καρστική καταβόθρα,
η οποία έχει βάθος 12 μέτρα και διάμετρο 37 μέτρα. Σχετίζεται άμεσα με την τεκτονική δραστηριότητα και είναι από αυτές που ξεπερνούν την τοπική.Δεν υπάρχουν σχόλια: