Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

η Αμερικανική Υπηρεσία FDA εγκρίνει τις δοκιμές τσιπ της εταιρείας Musk Neuralink στον ανθρώπινο εγκέφαλο

 

Αμερικανική υπηρεσία εγκρίνει τις δοκιμές τσιπ της εταιρείας Musk Neuralink στον ανθρώπινο εγκέφαλο

26 Μαΐου 2023

Απάνθρωπα ανθρώπινα πειράματα ή επιστήμη προσανατολισμένη στο μέλλον; Αυτή η ερώτηση πρέπει να διευκρινιστεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Τώρα ο FDA ενέκρινε τη δοκιμαστική φάση της εμφύτευσης τσιπ υπολογιστών σε ανθρώπινους εγκεφάλους.

Ο πολυδισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης του Twitter Elon Musk είναι, μεταξύ άλλων, και ο ιδρυτής της εταιρείας νευροτεχνολογίας Neuralink.

Εδώ και αρκετό καιρό, η εταιρεία νευροτεχνολογίας Neuralink, που ιδρύθηκε πριν από χρόνια από τον ευέλικτο επιχειρηματία και πολυδισεκατομμυριούχο Elon Musk, περιμένει την επίσημη, επειγόντως αναγκαία έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). 

Στις 26 Μαΐου, η εταιρεία ήταν σε θέση να ανακοινώσει μέσω του Twitter, το οποίο ανήκει επίσης στον Elon Musk:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε λάβει έγκριση από τον FDA για να ξεκινήσουμε την πρώτη μας κλινική δοκιμή σε ανθρώπους!»

Η διοίκηση της Neuralink - καθώς και ο ίδιος ο Elon Musk ως το εξέχον πρόσωπο αυτών και άλλων μελλοντικών τεχνολογιών - βλέπουν τα επερχόμενα πειράματα και μελέτες ως «ένα σημαντικό πρώτο βήμα που μια μέρα θα επιτρέψει στην τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους».  Οι επικριτές των σχεδιαζόμενων εμφυτευμάτων τσιπ στον ανθρώπινο εγκέφαλο, από την άλλη πλευρά, τα βλέπουν ως καθαρά πειράματα στην πιο εκτεταμένη χειραγώγηση των ανθρώπων μέχρι σήμερα. Πέρυσι, μια αρχική αίτηση για έγκριση μιας τέτοιας μελέτης απορρίφθηκε από το FDA λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Όσον αφορά την προηγούμενη αρνητική απόφαση του FDA, τα ακριβή αποτελέσματα και τις αντιρρήσεις των οποίων η εταιρεία Neuralink δεν δημοσίευσε ποτέ, σύμφωνα με πληροφορίες από την αμερικανική ιστοσελίδα Extreme Tech, το πιο σημαντικό σημείο κριτικής ήταν το εξής:

Για παράδειγμα, ο FDA απαίτησε από την εταιρεία να επιβεβαιώσει ότι τα εξαιρετικά λεπτά ηλεκτρόδια, περισσότερα από 1.000 από τα οποία θα εισαχθούν στους εγκεφάλους των πρώτων πειραματόζωων της Neuralink, δεν θα μεταναστεύσουν με την πάροδο του χρόνου.  

Ομοίως, η Neuralink δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι το εμφύτευμα μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς να καταστραφεί ο εγκέφαλος.

Μόλις τον Δεκέμβριο του 2022, ο Elon Musk, ως ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Neuralink, είχε τονίσει ότι οι φάσεις της μελέτης στον ανθρώπινο εγκέφαλο είχαν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι τα εμφυτεύματα που κατασκευάζονται από τη Neuralink «θα καταστήσουν δυνατή την άμεση επικοινωνία με υπολογιστές μέσω σκέψεων».  Ωστόσο, ο επιχειρηματίας δισεκατομμυριούχος διαβεβαίωσε σε μια εκδήλωση για να καθησυχάσει το κοινό:

«Θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να βεβαιωθούμε ότι λειτουργεί καλά πριν βάλουμε μια συσκευή σε έναν άνθρωπο».

Ενημέρωσε επίσης τους παρευρισκόμενους ότι ο ίδιος ενδιαφερόταν προσωπικά να εμφυτευτεί ένα τσιπ. Επιφανειακά, η τεχνολογία τσιπ προορίζεται να εξυπηρετήσει καθαρά θεραπευτικούς σκοπούς, για παράδειγμα σε παράλυση ή άλλες νευρολογικές ασθένειες.  Σύμφωνα με την εταιρεία, η start-up Neuralink αναπτύσσει επί του παρόντος περαιτέρω εμφυτεύματα που θα εισαχθούν επίσης στο νωτιαίο μυελό ή τον αμφιβληστροειδή των ματιών για την αποκατάσταση της κινητικότητας ή της όρασης στους ανθρώπους.

Μέχρι την πρόσφατη έγκριση του FDA, η Neuralink είχε πραγματοποιήσει πειράματα μόνο σε σπονδυλωτά.    Αλλά ο Musk έχει επίσης δεχθεί έντονη επίθεση από επικριτές για αυτό. Η πρόσληψη ασθενών και συμμετεχόντων στη μελέτη, η οποία είναι πλέον δυνατή, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, διαβεβαίωσε η Neuralink με την ανακοίνωση. Και περισσότερες πληροφορίες θα δημοσιοποιηθούν "σύντομα".

Η Neuralink είναι μια αμερικανική εταιρεία νευροτεχνολογίας που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2016 από τον Elon Musk και οκτώ άλλους επενδυτές.    Ο στόχος της Neuralink είναι να αναπτύξει τεχνικά μέσα επικοινωνίας μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και των υπολογιστών, δηλαδή μια άλλη, αλλά αποκαλούμενη επεμβατική, παραλλαγή της λεγόμενης διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή.

https://www.reuters.com/science/elon-musks-neuralink-gets-us-fda-approval-human-clinical-study-brain-implants-2023-05-25/

=========

σχετικές μας αναρτήσεις

3 Μαρτίου 2023

Οι αμερικανικές αρχές απαγορεύουν στην εταιρεία του Έλον Μασκ να δοκιμάζει τσιπ εγκεφάλου σε ανθρώπους

https://hellenicrevenge.blogspot.com/2023/03/blog-post_3.html

-----------

3 Μαρτίου 2023

Οι ΗΠΑ ξεκινούν έρευνα για τη Neuralink, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια στην εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ, για να δοκιμάσει τσιπ εγκεφάλου σε ανθρώπους

https://hellenicrevenge.blogspot.com/2023/03/neuralink-fda-neuralink.html

=================

σχετικό δημοσίευμα 2-3-23

Η FDA φέρεται να απέρριψε τη δοκιμή Neuralink Brain Chip του Elon Musk λόγω κινδύνων ασφαλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: