Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Εθελοντές διάσωσης ζώων στην Ουκρανία, εργάζονται με κίνδυνο της ζωής τους, ταϊζουν και περιθάλπουν ακόμα και όταν βρέχει σφαίρες...

Τα ζώα αντιδρούν έντονα στους ήχους των πυροβολισμών και των εκρήξεων. Μετά την περσινή εκκένωση των κατοίκων, πολλά αδέσποτα σκυλιά και γάτες παρέμειναν στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς. Μερικά παραλήφθηκαν από τον στρατό, κάποιοι εθελοντές βοήθησαν να βρουν ένα νέο σπίτι και μερικά ζώα μεταφέρθηκαν από ζωολογικούς κήπους σε άλλες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πώς διασώζονται ζώα που έχουν χάσει τα σπίτια τους στη ΛΔΔ - Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ

Πώς διασώζονται τα ζώα που έχουν χάσει τα σπίτια τους στη Δημοκρατία του Ντόνετσκ

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν η Μαριούπολη δεν είχε ακόμη απελευθερωθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, η Evgenia Mikhailova, η οποία διευθύνει το καταφύγιο Cat's House στο Ντόνετσκ για 25 χρόνια, αναδιάρθρωσε το έργο της: άρχισε να ταξιδεύει στις πιο καυτές περιοχές και να διασώζει εγκαταλελειμμένα ζώα. 

«Από τις 12 Μαρτίου 2022, τα ζώα άρχισαν να απομακρύνονται από την πρώτη γραμμή. Στην αρχή, εργάστηκα μόνη μου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μου ταξιδιού στη Μαριούπολη (μέχρι τα μέσα Απριλίου 2022, δόθηκαν σκληρές μάχες στην πόλη ), έπρεπε να σώσω τις γάτες. Ήταν τρομερή εντύπωση», λέει η Ευγενία.

ο στρατός όχι μόνο συνόδευσε στην πόλη, αλλά βοήθησε επίσης στη σύλληψη, παρέχοντας πέρασμα στο σημείο όπου είναι κλειστό για τους απλούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, ζώα ελήφθησαν από το εργοστάσιο Azovstal, στις εγκαταστάσεις του οποίου κρύβονταν μαχητές του εθνικού τάγματος Αζόφ (απαγορευμένο στη Ρωσική Ομοσπονδία) μέχρι τις 20 Μαΐου 2022. 

«Όταν κινήθηκε η πρώτη γραμμή, πήγαμε μόνοι μας. Πρώτον, μία φορά κάθε 5-6 ημέρες, στη συνέχεια κάθε δεύτερη μέρα. Ανοίξαμε το δικό μας κανάλι τηλεγραφημάτων. Εκεί, οι άνθρωποι αφήνουν τις αιτήσεις, επισυνάπτουν μια φωτογραφία του αγνοούμενου ζώου και υποδεικνύουν την υποτιθέμενη τοποθεσία του ", εξηγεί η Mikhailova.

Η Ευγενία δεν παίρνει μόνο τα ζώα που άφησαν οι ιδιοκτήτες. Κάθε αδέσποτη γάτα που μπαίνει στο δρόμο της έχει την ευκαιρία να σωθεί. Μερικές φορές ένας εθελοντής έβγαλε από 30 έως 60 γάτες σε μια μέρα. Και για λογαριασμό της - η διάσωση τριών διακοσμητικών κουνελιών και περίπου 35 σκύλων. Με το τελευταίο, είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Τα αδέσποτα σκυλιά είναι επιθετικά και μπορούν να τραυματίσουν τους ανθρώπους. Επιπλέον, είναι δύσκολο να μεταφερθούν. Για να ηρεμήσετε τα τετράποδα, μερικές φορές πρέπει να χρησιμοποιήσετε ηρεμιστικά. 

Τα διασωθέντα ζώα στο καταφύγιο τρέφονται και περιθάλπονται. Ιδιαίτερα σοβαροί ασθενείς μεταφέρονται στο Rostov-on-Don, αντιμετωπίζονται βάσει σύμβασης σε τοπική κτηνιατρική κλινική. Και η Mikhailova αυτή τη στιγμή τοποθετεί διαφημίσεις στο Διαδίκτυο με αίτημα να δεχτεί εγκαταλελειμμένα ζώα από τη Μαριούπολη. Τώρα έχει δημιουργηθεί ένα σημείο διέλευσης για αυτούς στο Rostov-on-Don, από όπου ο καθένας μπορεί να υιοθετήσει ένα ζώο. Έτσι, υιοθετήθηκαν 1.058 γάτες και 149 από αυτές επέστρεψαν στις οικογένειές τους. 

Βοηθήστε όσα έμειναν 

Τα κατοικίδια ζώα που αφήνουν οι ιδιοκτήτες τους κοντά στη γραμμή επαφής μεταφέρονται από συμπονετικούς ανθρώπους σε καταφύγια σε πόλεις πρώτης γραμμής. Για παράδειγμα, στην Horlivka, που βρίσκεται λιγότερο από 30 χιλιόμετρα από την εμπόλεμη ζώνη, όπου λειτουργεί το καταφύγιο Horlivka για άστεγα ζώα. Υπάρχουν περισσότερα από 400 πρώην κατοικίδια ζώα κάποιου, λέει η ιδιοκτήτρια του ιδρύματος, Alevtina Anishchenko.

«Το 2014, ακριβώς στα περίχωρα του καταφυγίου (εκείνη την εποχή ήταν ουκρανικό έδαφος ) ήταν ένα σημείο ελέγχου της Ουκρανίας. Και μετά το δικό μας. Όταν προσπάθησαν να φύγουν από το καταφύγιο, οι Ουκρανοί στρατιώτες σημάδεψαν με πολυβόλα τους ανθρώπους», θυμάται, «και βαδίσαμε περίπου ένα χιλιόμετρο υπό την απειλή όπλου. Και τι έγινε με εμάς; περνούσαμε μέσα από αυτό το σημείο ελέγχου όλη την ώρα. Μετά το έσπασαν. Οι σφαίρες πετούσαν όταν τάιζα τα σκυλιά."

Πέρυσι, στις 8 Μαρτίου, τρεις νάρκες πέταξαν κατευθείαν στην αυλή του καταφυγίου, σκοτώνοντας περισσότερα από 20 σκυλιά. Παρ 'όλα αυτά, η Alevtina συνεχίζει το έργο της και ο αριθμός των θαλάμων αυξάνεται. "Τον τελευταίο καιρό αγοράζουμε μόνο ξηρά τροφή, προσπαθούμε να μην μαγειρεύουμε κουάκερ: λόγω του γεγονότος ότι βρισκόμαστε στη γραμμή οριοθέτησης, τα αεροσκάφη συχνά πετούν πάνω μας και κάθε καπνός - μαγειρεύουμε στην ύπαιθρο - είναι γεμάτος προβλήματα. Φοβόμαστε. Ακόμα κι αν ανάψουμε το φως τώρα, θα το ανάψουμε όσο το δυνατόν λιγότερο και μόνο στη μέση του κτιρίου, ώστε να μην τραβήξουμε την προσοχή πάνω μας», σημειώνει. 

Όχι μόνο  φαγητό 

Τα καταφύγια και οι ζωολογικοί κήποι στο Donbass βοηθούνται από ολόκληρη τη Ρωσία. Οι εθελοντές στέλνουν τρόφιμα και άλλα απαραίτητα πράγματα. Ένας από τους πρώτους που ήρθαν στη διάσωση ήταν οι Κριμαίοι, οι οποίοι είχαν βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση. «Απευθύναμε έκκληση στους συνδρομητές μας στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέραμε τους λογαριασμούς των διευθυντών αυτών των ζωολογικών κήπων και οι άνθρωποι άρχισαν άμεσα να τους βοηθούν. Και οι ζωολογικοί κήποι συνδέθηκαν, για παράδειγμα, το Ροστόφ έστειλε 500 μπάλες σανό, το Κρασνοντάρ - 100 σακούλες ζωοτροφών. Οι σκηνοθέτες ήταν πολύ εμπνευσμένοι, πίστευαν στο μέλλον», λέει η Tatyana Aleksagina, εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου Taigan στο Belogorsk της Κριμαίας. 

Αυτός ο ζωολογικός κήπος έχει φιλοξενήσει άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων λιονταριών, τα οποία θα παραμείνουν στο "Taigan" σε μόνιμη βάση. «Δύο νεαρά λιοντάρια με μυοσκελετικές παθήσεις απομακρύνθηκαν από το Ντόνετσκ. Δεν περπατούν καλά, ήταν με μερικούς ιδιώτες και τρέφονταν ακατάλληλα πριν μεταφερθούν στον τοπικό ζωολογικό κήπο. Τα λιοντάρια είναι ηλικίας αρκετών μηνών. Τώρα έχουν ένα μεγάλο περίβλημα, τρώνε, λαμβάνουν φάρμακα », δήλωσε ο Oleg Zubkov, διευθυντής του ζωολογικού κήπου της Κριμαίας. Τα υπόλοιπα ζώα, συνεχίζει, μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης, σχεδιάζεται να επιστραφούν πίσω στους τοπικούς ζωολογικούς κήπους. 

Άλλες ρωσικές οργανώσεις παρέχουν επίσης βοήθεια σε ζωολογικούς κήπους. Στις 20 Οκτωβρίου 2022, η αρκούδα Thunder εκκενώθηκε από την πόλη Kreminna. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Αναπαραγωγής Σπάνιων Ειδών Ζώων του ζωολογικού κήπου της Μόσχας κοντά στη Μόσχα. Η αρκούδα ήταν υπό πίεση λόγω των συνεχών ήχων των εκρήξεων. Ο Thunder αποκαταστάθηκε- ανέρρωσε υπό την επίβλεψη κτηνιάτρων, χρειάστηκε πολύς χρόνος για να συνηθίσει στη σιωπή και ένα μήνα μετά την εκκένωση κέρδισε ακόμη και πολύ βάρος. Τώρα ζυγίζει 280 κιλά - αρκετά φυσιολογικό για μια καφέ αρκούδα. 

Τακτική κτηνιατρική 

Σήμερα, η μόνη κτηνιατρική κλινική που λειτουργεί στη Μαριούπολη είναι ήδη γεμάτη: οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν στην πόλη και μαζί τους κατοικίδια ζώα. Από νωρίς το πρωί, οι άνθρωποι παίρνουν ζώα για θεραπεία. Στην είσοδο του δωματίου όπου είναι τώρα εξοπλισμένη η κλινική, υπάρχει ένας άνδρας. Έφερε έναν Σιαμαίο ονόματι Mike για εγχείρηση. Ο άντρας είναι εμφανώς νευρικός. Ένας νεαρός βοηθός, παρατηρώντας αυτό, καθησυχάζει: "Σήμερα, ασχολούνται δυο χειρουργοί με το αγόρι σας, ο δικός μας και ο γιατρός από τη Μόσχα. Τώρα θα θεραπευτεί γρήγορα.

Ο γιατρός της «Μόσχας» είναι κτηνίατρος, ο ιδρυτής μιας από τις κτηνιατρικές κλινικές στη Μόσχα, Vasily Sychev. Μαζί του έφτασαν συνάδελφοι: Αντρέι Ερμακόφ, Ιβάν Καμένσκι, Αλεξέι Γκορμπατσόφ. Η εθελοντική αποστολή τους στο πλαίσιο του έργου "Προσεγγίστε (απλώστε το χέρι) έναν μικρότερο αδελφό" περιλαμβάνει μια σειρά καθηκόντων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της κτηνιατρικής κατεύθυνσης στην πόλη - από την αποκατάσταση εξειδικευμένων κλινικών και την κατάρτιση του προσωπικού έως την υποστήριξη σε θέματα ενσωμάτωσης στον νομικό τομέα της Ρωσίας. 

"Το πρώτο και κύριο καθήκον είναι να βοηθήσουμε την κρατική κτηνιατρική κλινική της Μαριούπολης, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια των μαχών. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν βασικές συνθήκες για εργασία», λέει ο Sychev. 

Παράθυρα, στέγες, φέροντες τοίχοι και επικοινωνίες καταστράφηκαν από πολυάριθμους βομβαρδισμούς. Το προσωπικό της κλινικής κατάφερε να σώσει μόνο μέρος του ιατρικού εξοπλισμού και εργαλείων από τα ερείπια του κτιρίου, η ανάγκη για πρόσθετο εξοπλισμό των ειδικών χώρων- κιβωτίων παραμένει έντονη. Μέχρι στιγμής, η υποδοχή πραγματοποιείται σε πρώην βοηθητικό δωμάτιο συνολικής έκτασης περίπου 40 τετραγωνικών μέτρων. 

Ένα άλλο καθήκον, συνεχίζει ο εθελοντής, είναι η αποκατάσταση της εργαστηριακής δραστηριότητας της κτηνιατρικής κλινικής. Το ίδιο το εργαστήριο, σύμφωνα με τους τοπικούς εμπειρογνώμονες, έχει μεγάλες δυνατότητες. Δεν πρόκειται μόνο για εξαιρετικά εξειδικευμένη εργασία, αλλά και για τη διεξαγωγή μαζικής ανάλυσης των τροφίμων. «Εξάλλου, μια τεράστια ποσότητα γεωργικών προϊόντων περνά από τη Μαριούπολη», εξηγεί ο Sychev. Τώρα, παρεμπιπτόντως, η αποκατάσταση του εργαστηρίου έχει ήδη αρχίσει.

Ο Sychev θεωρεί ότι η ανάπτυξη της υπηρεσίας σκύλων είναι μια σημαντική κατεύθυνση στη ζώνη μάχης. Αυτή η εργασία περιλαμβάνει την ικανότητα παροχής πρώτων βοηθειών σε ένα τραυματισμένο ζώο. Έχει ήδη αποφασιστεί να οργανωθούν πρόσθετα μαθήματα κατάρτισης για χειριστές σκύλων με έμφαση στην ιατρική. "Αυτό δεν θα είναι μια εφάπαξ δράση, θα είναι ένα πρόγραμμα τακτικής κτηνιατρικής", τονίζει ο κτηνίατρος. Ήδη το καλοκαίρι, σχεδιάζεται να οργανωθεί το πρώτο θεματικό σεμινάριο στην πόλη. 

Ζωολογικός κήπος Μαριούπολης 

Η μικρή περιοχή του ζωολογικού κήπου της Μαριούπολης καλωσορίζει τους εθελοντές με μια ζεστή και καθαρή αυλή, πυκνή βλάστηση και ήμερα αρπακτικά. Τα γεγονότα πριν από ένα χρόνο θυμίζουν την ομάδα εισόδου που χτυπήθηκε από θραύσματα, σκαλιστές ξύλινες πινακίδες και ένα ζευγάρι καμένα αυτοκίνητα που δεν έχουν αφαιρεθεί. «Αυτό είναι το μόνο πράγμα που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να απομακρύνουμε από εδώ», λέει ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου Savely Vashura. 

Μια καφέ αρκούδα φλερτάρει με περαστικούς από το κλουβί. Οι φύλακες του ζωολογικού κήπου εξηγούν: οι κάτοικοι της περιοχής είναι συνηθισμένοι στους ανθρώπους, την αγάπη και την επαφή με άλλους. Ακόμη και το άγχος που βιώθηκε κατά την περίοδο των εχθροπραξιών δεν επηρέασε τον χαρακτήρα των ζώων. «Ήμασταν μαζί τους όλη την ώρα, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο και τρομακτικό ήταν για εμάς. Φροντίσαμε τους θαλάμους μας, τους ηρεμήσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε και τους σώσαμε. Και μας ανταποδίδουν το ίδιο», λέει ένας από τους επιστάτες. 

«Αυτό είναι το δεύτερο ταξίδι μας στη Μαριούπολη. Το πρώτο ήταν εισαγωγικό. Κατέστησε δυνατό τον προσδιορισμό του δυναμικού, των πιο σύνθετων τομέων της τοπικής κτηνιατρικής και του επιπέδου των αναγκών. Και τις δύο φορές φέραμε φάρμακα και διάφορα είδη εξοπλισμού εδώ», λέει ο Αλεξέι Γκορμπατσόφ. 

Ο Andrey Ermakov εξετάζει προσεκτικά τους κατοίκους του ζωολογικού κήπου.  Στο περίβλημα με λιοντάρια, ολόκληρη η ομάδα καθυστερεί άθελά της. Ο επιστάτης μας καλεί επίσης να γνωρίσουμε καλύτερα τα μικρά. Χαζεύουν, πηδούν, παίζουν. Σε αυτή την ηλικία, λένε οι κτηνίατροι, τα λιοντάρια δεν είναι ακόμη επικίνδυνα για τον άνθρωπο. 

«Είναι ακόμα πολύ μικρά. Αλλά με στενή επαφή, αξίζει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες ασφαλείας, να θυμόμαστε τα αιχμηρά δόντια, τα μακριά νύχια και την αρπακτική διάθεση ", λέει ο Andrey Ermakov. Αυτός, μαζί με τους συναδέλφους του, είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση των ζώων και την ποιότητα της φροντίδας τους. 

Οι εθελοντές δεν ήρθαν στο ζωολογικό κήπο της Μαριούπολης με άδεια χέρια: φάρμακα, εξοπλισμός απαραίτητος για τη θεραπεία των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των τηλεχειριστηρίων έγχυσης, που είναι σπάνιοι για το DPR. Στο εγγύς μέλλον, δύο φροντιστές του ζωολογικού κήπου θα πάνε να σπουδάσουν στη Μόσχα, όπου θα είναι σε θέση να βελτιώσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα και να προετοιμαστούν για την εισαγωγή σε εξειδικευμένα πανεπιστήμια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: