Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2008

ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΕΡΒΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Βελιγράδι

Τελευταία ενημέρωση 21:53

Σε μαζική διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου κατέβηκαν χιλιάδες Σέρβοι στο κέντρο του Βελιγραδίου. Λίγες εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία προκαλώντας ζημιές.

Μερικές εκατοντάδες άτομα, νεαρής ηλικίας, που κρατούσαν ξύλα και λοστούς επιτέθηκαν στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας. Προσπάθησαν να σπάσουν τα παράθυρα ενώ κατέστρεψαν δύο φυλάκια φρουρών στο εξωτερικό της πρεσβείας. Ένας διαδηλωτής κατέβασε και έσκισε την αμερικανική σημαία.

Αργότερα φάνηκε καπνός μέσα από την πρεσβεία καθώς κάποιοι μασκοφόροι διαδηλωτές φαίνεται ότι έβαλαν φωτιά στο εσωτερικό που κατασβέστηκε γρήγορα.
Οι ίδιοι διαδηλωτές επιτέθηκαν και στην κροατική πρεσβεία που βρίσκεται σε μικρή απόσταση. Μικροεπεισόδια έγιναν έξω από την τουρκική και βρετανική πρεσβεία σε άλλα σημεία της πόλης.

Στο χώρο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις.

Δυτικές πηγές εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ή μετά το τέλος της, θα σημειωθούν επεισόδια. Την Κυριακή λίγες ώρες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το Κόσοβο, υπερεθνικιστές επιτέθηκαν σε δυτικές πρεσβείες και καταστήματα αμερικανικής εταιρείας φαγητού. Ενόψει της διαδήλωσης της Πέμπτης, η αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι ζήτησε από τους Αμερικανούς να παραμείνουν μακριά από το χώρο της διαδήλωσης και προειδοποίησε για πιθανά επεισόδια.

Σε ανακοίνωσή του Στειτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι διαδηλωτές μπήκαν σε χώρο της πρεσβείας που στεγάζει το προξενικό τμήμα. Το κτίριο ήταν εκείνη τη στιγμή άδειο,. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τις Αρχές της Σερβίας να εγγυηθούν την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας.

Η διαδήλωση άρχισε στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου όπου συγκεντρώθηκαν 150.000 με 200.000 Σέρβοι σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας. Εκτός από τα επεισόδια στην πρεσβεία, η διαδήλωση ήταν ειρηνική.

Βασικός ομιλητής της συγκέντρωσης είναι ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα. «Υπάρχει άλλο έθνος που του ζήτησαν οι μεγάλες δυνάμεις να εγκαταλείψει την ταυτότητά του, να εγκαταλείψει τα αδέλφια του στο Κόσοβο;» ρώτησε το πλήθος ο Σέρβος πρωθυπουργός για να συνεχίσει λέγοντας ότι «κανείς στη Σερβία δεν θα έχει ποτέ το δικαίωμα να συμφωνήσει σε αυτό».

Οι διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας». Εκτός από σερβικές σημαίες, δεν έλειψαν ρωσικές, ισπανικές και ρουμανικές σημαίες, των χωρών δηλαδή που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κόσοβου.

«Η Σερβία δεν θα εγκαταλείψει το μέλλον της στην Ευρώπη», τόνισε ο Μπ.Τάντιτς. Παράλληλα, τόνισε ότι «καθώς όλο και περισσότερες χώρες της Ε.Ε. αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η στάση της Ρουμανίας, ως χώρας-μέλους της Ε.Ε., είναι πολύ σημαντική».

Πηγή:in.gr - flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: