Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2008

«Οχι» στην Ουάσιγκτον λέει η Αγκυρα


28/2/2008

Σαφές μήνυμα κομίζει σήμερα στην Αγκυρα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς που φθάνει στην τουρκική πρωτεύουσα στο πλαίσιο επίσκεψης που είχε προγραμματιστεί πριν ξεκινήσει η χερσαία εισβολή στο βόρειο Ιράκ.

Και ενώ το Πεντάγωνο θέλησε αρχικά να αναβάλει την επίσκεψη του Γκέιτς, η Ουάσιγκτον αποφάσισε ότι το μήνυμα θα γίνει καλύτερα αντιληπτό αν κομιστής του είναι ο υπουργός: Η επιχείρηση πρέπει να λήξει το ταχύτερο δυνατό.

Χρονικό όριο

«Είναι πολύ σημαντικό αυτή η επιχείρηση να είναι βραχύβια, και όταν λέω βραχύβια εννοώ ημέρες, μία εβδομάδα ή δύο, όχι μήνες», δήλωσε από την Ινδία ο Αμερικανός υπουργός. Ηταν η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον έβαλε «χρονικό όριο» στις χερσαίες επιχειρήσεις της Τουρκίας, όριο που ωστόσο η Αγκυρα απέρριψε πριν καν υποδεχθεί τον Αμερικανό υπουργό.

«Ο στόχος μας είναι σαφής και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα...(θα συνεχίσουμε) μέχρι να καταστραφούν οι βάσεις των τρομοκρατών», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Τούρκου πρωθυπουργού.

Οι δηλώσεις έγιναν στη Βαγδάτη, όπου ο Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, που πάντως καταδίκασε την τουρκική εισβολή.

Οι επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ συνεχίστηκαν με νέα ένταση μόλις σταμάτησε η σφοδρή χιονόπτωση. Σύμφωνα με το τουρκικό επιτελείο, τουλάχιστον 77 μέλη του ΡΚΚ σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μαχών, ενώ έχασαν τη ζωή τους πέντε Τούρκοι στρατιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: