Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008

Διαδηλώσεις στη Σερβία κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου


18/2/2008

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου οργάνωσαν τη Δευτέρα στο Βελιγράδι φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία που κατέληξε έξω από το ναό του Αγίου Σάββα, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Το Κόσοβο είναι δικό μας» και «Η Σερβία είναι Ευρώπη».

Ανάλογες διαδηλώσεις μαθητών και φοιτητών πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Σερβίας, όπως επίσης και σε πόλεις της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Κόσοβο, στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο βόρειο τμήμα της πόλης Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα που κατοικείται από Σέρβους.

Οι διαδηλωτές, κρατώντας σερβικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της διατήρησης του Κοσόβου στη σύνθεση της Σερβίας, πέρασαν μπροστά από τη γέφυρα που οδηγεί στο νότιο (αλβανικό) τμήμα αλλά δεν προσπάθησαν να περάσουν απέναντι.

Περίπου 2.000 Σέρβοι συγκεντρώθηκαν και στο μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα και διαδήλωσαν κατά της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας από τη βουλή του Κοσόβου.

Ο επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης Αρτέμιος κάλεσε τους διαδηλωτές να συσπειρωθούν γύρω από την Εκκλησία σε αυτή την αποφασιστική, όπως τόνισε, στιγμή και να παραμείνουν στο Κόσοβο.

«Εάν οι ίδιοι οι Σέρβοι δεν εγκαταλείψουν το Κόσοβο, καμία πράξη ανεξαρτησίας δεν θα μπορέσει να τους το πάρει», είπε ο επίσκοπος Αρτέμιος.

Πηγή:flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: