Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2008

Ξεκινούν τα πειράματα στο ευρωπαϊκό διαστημικό εργαστήριο


To Columbus, ένας αλουμινένιος κύλινδρος επτά μέτρων, εγκαταστάθηκε την Τρίτη

Εγκαίνια στο Columbus

Χιούστον

Δύο από τους αστροναύτες του Atlantis πραγματοποιούν την Παρασκευή διαστημικό περίπατο έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προκειμένου να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό των πρώτων επιστημονικών πειραμάτων στο εξωτερικό του νέου ευρωπαϊκού εργαστηρίου.

Το εργαστήριο Columbus, κόστους σχεδόν δύο δισ. δολαρίων, μεταφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα σε τροχιά με το διαστημικό λεωφορείο και συνδέθηκε στον σταθμό στη διάρκεια του πρώτου από τους τρεις προγραμματισμένους διαστημικούς περίπατους.

«Δεν μπορώ ακόμα να πιστέψω ότι το Columbus βρίσκεται σε τροχιά» είπε στους αστροναύτες ο Ζαν Ζακ Ντορντέν, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).

Στη διάρκεια της ίδιας βιντεοκλήσης, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Γερμανό αστροναύτη Χανς Σλέγκελ για τον πρώτο του διαστημικό περίπατο. «Ήταν η πρώτη φορά που είδα τη Γη από το εξωτερικό του σκάφους. Τα χρώματα είναι πολύ έντονα» σχολίασε ο αστροναύτης.

Την Παρασκευή, οι αστροναύτες θα εγκαταστήσουν στο εξωτερικό του Columbus δύο επιστημονικά φορτία. Το πρώτο είναι το SOLAR, ένα παρατηρητήριο που θα παρακολουθήσει τον Ήλιο για δύο χρόνια. Το δεύτερο είναι μια μονάδα μέσα στην οποία θα διεξαχθούν εννέα πειράματα που απαιτούν έκθεση στο διαστημικό περιβάλλον.

Αν περισσέψει χρόνος στον διαστημικό περίπατο, οι αστροναύτες θα επιθεωρήσουν ακόμα μια μικρή ρωγμή που εμφανίστηκε σε μια εξωτερική κουπαστή, πιθανώς λόγω πρόσκρουσης μικρομετεωρίτη, καθώς και μια περιστροφική άρθρωση που παρουσίασε βλάβη και αδυνατεί να κρατά ένα από τα ζεύγη ηλιακών συλλεκτών στραμμένα προς τον Ήλιο.

Το Atlantis προγραμματίζεται να αποσυνδεθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τη Δευτέρα και να προσεδαφιστεί στη Φλόριντα την Τετάρτη.

Στις 11 Μαρτίου θα ακολουθήσει αποστολή του διαστημικού λεωφορείου Endeavour, το οποίο θα μεταφέρει στον σταθμό το πρώτο τμήμα του ιαπωνικού εργαστηρίου Kibo.

Η NASA έχει υποσχεθεί να πραγματοποιήσει εννέα ακόμα αποστολές για την ολοκλήρωση του σταθμού πριν αποσύρει οριστικά τα διαστημικά λεωφορεία το 2010.

Πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: