Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2008

Σερβία: "Aνακήρυξη ψευδοκράτους επί σερβικού εδάφους"


Δευτέρα, 18.02.08

Σερβία: απηύθυνε κατηγορίες "για ανακήρυξη ψευδοκράτους επί σερβικού εδάφους"

Κατηγορίες για "την ανακήρυξη ενός ψευδοκράτους επί σερβικού εδάφους" απηύθυνε σήμερα στον Πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου, τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι και τον πρόεδρο της Βουλής Γιακούπ Κρασνίτσι,το Υπουργείο των Εσωτερικών της Σερβίας.

Βάση του Άρθρου 8 του σερβικού Συντάγματος,"το έδαφος της Δημοκρατίας της Σερβίας είναι αδιαίρετο και τα σερβικά σύνορα είναι απαραβίαστα", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Σερβία θα εμποδίσει το Κόσοβο να ενταχθεί στους διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ, και θα χρησιμοποιήσει "όλα τα διπλωματικά μέσα" για να μην αναγνωριστεί διεθνώς. Ο Γέρεμιτς δήλωσε πως η Σερβία έχει ήδη ζητήσει να πραγματοποιηθεί σήμερα μια σύνοδος του ΟΑΣΕ και αύριο μια υπουργική σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το Κόσοβο

Την Τρίτη δήλωση Μπους για την ανεξαρτησία

Επίσημη αίτηση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου "σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου"ανακοίνωσε σήμερα ότι απέστειλε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και δήλωσε ότι περιμένει την ανταπόκριση των πρώτων χωρών τις επόμενες ώρες.

Επίσημη αναγνώριση από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ "αναγνωρίζουν σήμερα επίσημα το Κόσοβο ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος", αναφέρει η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις σε ανακοίνωση της που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

"Συγχαίρουμε τον λαό του Κοσόβου σε αυτή την ιστορική επέτειο", προσθέτει η αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας στην ανακοίνωση της.

Οι ΗΠΑ και το Κόσοβο "θα συνάψουν διπλωματικές σχέσεις" που θα "επαναβεβαιώσουν τους ειδικούς δεσμούς φιλίας" ανάμεσα στις δυο χώρες, διευκρινίζει στην ανακοίνωση της η Ράις που βρισκόταν σήμερα στην Κένυα, μετά από αίτημα του προέδρου Τζόρτζ Μπούς που πραγματοποιεί τις ημέρες αυτές περιοδεία στην Αφρική.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα κάνει δήλωση για την ανεξαρτησία του Κοσόβου την Τρίτη, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Σήμερα ο Μπους δήλωσε πως οι Κοσοβάροι "είναι τώρα ανεξάρτητοι", προσθέτοντας ότι η αναγνώριση του Κοσόβου ως κράτους από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιηθεί βάσει των συστάσεων του σχεδίου Αχτισάρι που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Ντ. Μπακογιάννη: "Όχι στα τετελεσμένα"

Την αντίθεση της Ελλάδας στην τακτική των μεμονωμένων αναγνωρίσεων της ανεξαρτησίας του Κοσόβου εξέφρασε σε δηλώσεις της η Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη λήξη των διαβουλεύσεων των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Όσο για την ελληνική θέση στο θέμα της αναγνώρισης η κ. Μπακογιάννη παρέπεμψε σε επόμενο στάδιο με βάση τις επιπτώσεις και το συμφέρον της χώρας.

Η ΕΕ αφήνει σε κάθε κράτος μέλος της την φροντίδα της αναγνώρισης του Κοσόβου

Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης "θα αποφασίσει σύμφωνα με τις εθνικές της πρακτικές και τους νομικούς της κανόνες" να αναγνωρίσει ή οχι την ανεξαρτησία του Κοσόβου, συμφώνησαν σήμερα οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών σε κοινή τους ανακοίνωση.

Η διακήρυξη αυτή θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο στην ανακοίνωση από πολλές χώρες, ανάμεσα τους οι τέσσερις "μεγάλες"--Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία--της πρόθεσής τους να αναγνωρίσουν το νέο κράτος που προήλθε από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα του κάθε κράτους μέλους αν θα το αναγνωρίσει (το Κόσοβο) ή όχι, η ΕΕ επιτρέπει επίσης στα έξι κράτη που διάκεινται εχθρικά σε αυτήν την ανεξαρτησία, όπως η Κύπρος, η Ισπανία, η Ελλάδα η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, να μην το αναγνωρίσουν.

Συνέρχεται το σερβικό κοινοβούλιο

Το σερβικό κοινοβούλιο αναμένεται να συνέλθει σήμερα για να εγκρίνει την πράξη "ακύρωσης" από τη σερβική κυβέρνηση της κήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου, μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

"Το κοινοβούλιο της Σερβίας θα επικυρώσει την απόφαση της κυβέρνησης για την ακύρωση των παράνομων πράξεων των προσωρινών αρχών του Κοσόβου για την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας", αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου. Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου θα διεξαχθεί στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδος).

Επειτα από την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο του Κοσόβου χθες, τόσο ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, όσο και ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσαν ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κόσοβο.

Ένταση με τον ΟΗΕ

Η Ρωσία ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν να "ξεκαθαρίσει τη θέση του", μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. "Πιστεύουμε πως ο Μπαν Κι-μουν πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Πρέπει να είναι προσηλωμένος στο Χάρτη του ΟΗΕ και στην απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κόσοβο", τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας για την Ευρώπη του υπουργείου Αλεξάντερ Μποτσάν-Καρτσένκο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Ηνωμένων Εθνών, η Ρωσία είναι δυσαρεστημένη για την ουδέτερη θέση που τήρησε ο ΓΓ στο θέμα του Κοσόβου. Η Μόσχα θεωρεί πως ο επικεφαλής του ΟΗΕ πρέπει να υπερασπιστεί το Χάρτη του ΟΗΕ, που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα των κρατών.

Η απόφαση 1244 υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 1999 και εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και την κυριαρχία της επί του Κοσόβου. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή το Κόσοβο τίθεται υπό τη διοίκηση της Ειρηνευτικής Δύναμης του Κοσόβου (KFOR).

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε τους Σέρβους και τους Αλβανούς να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη βίας ή από δηλώσεις που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν την ειρήνη μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεκλήθη με πρωτοβουλία της Ρωσίας.

Ο γενικός γραμματέας είπε ακόμα ότι η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) θα παραμείνει στη θέση της και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τα καθήκοντά της βάσει της απόφασης 1244 του Σουμβουλίου Ασφαλείας, η οποία δίνει στον ΟΗΕ την εξουσία να διοικεί το Κόσοβο, "υπό το φως των εξελισσόμενων περιστάσεων".

Επτά δυτικές χώρες ανακοίνωσαν στα Ηνωμένα Εθνη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει σχετικά με το μέλλον του Κοσόβου, επομένως η ασφάλεια και σταθερότητά του θα πρέπει να κατοχυρωθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Πηγή:Ελεύθερος Τύπος - ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: