Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2008

Διχασμένη η Ευρώπη για το Κόσοβο
Στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. επαφίεται η αναγνώριση του Κοσόβου. Αρκετές χώρες - μεταξύ αυτών η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία - εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν το Κόσοβο, ενώ ορισμένες άλλες- όπως η Ισπανία και η Ρουμανία - αντιδρούν.

Η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Σε κοινή δήλωση για το Κόσοβο κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες. Στην κοινή δήλωση επισημαίνεται κατ΄ αρχήν πως τo Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη ότι το ψήφισμα που υιοθέτησε χθες το κοινοβούλιο στην Πρίστινα δεσμεύει το Κόσοβο στις αρχές της δημοκρατίας και της ισότητας όλων των πολιτών του, στην προστασία της σερβικής μειονότητας και άλλων μειονοτήτων, στην προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς και στη διεθνή επιτήρηση.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αποφασίσουν με γνώμονα την εθνική πρακτική και το διεθνές δίκαιο για τις σχέσεις τους με το Κόσοβο και στη συνέχεια υπογραμμίζεται ότι το Κόσοβο αποτελεί μια ιδιόρρυθμη (sui generis) περίπτωση που δεν θέτει εν αμφιβόλω τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Γαλλία

Την πρόθεση της Γαλλίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου μετά τη λήξη του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

«Μπορώ να σας ανακοινώσω ότι η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει το Κόσοβο. Θα το πράξουμε παράλληλα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το σχέδιό είναι να το κάνουμε απόψε», είπε ο Μίλιμπαντ διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη γράψει στον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, για να τον ενημερώσει για τις προθέσεις της. Σύμφωνα με τον Μίλιμπαντ, αναμένεται ότι τουλάχιστον οι μισές από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου εντός της εβδομάδας.

Ιταλία

Η Ιταλία έχει την πρόθεση «να προβεί στη διαδικασία αναγνώρισης του Κοσόβου», ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες σήμερα ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, Μάσιμο ντ' Αλέμα.

«Μπορώ να ανακοινώσω την πρόθεση της κυβέρνησής μου να προβούμε στη διαδικασία αναγνώρισης του Κοσόβου», δήλωσε ο ντ Αλέμα, που είχε νωρίτερα συνομιλίες με ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Δήλωσε, επίσης, ότι θα ενημερωθεί γι' αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Θα συνάψει η Ιταλία σχέσεις με το Κόσοβο», ανέφερε ο ντ Αλέμα στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Αλβανία

Η Αλβανία αναγνώρισε σήμερα επισήμως το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας, Σαλί Μπερίσα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Το συμβούλιο των υπουργών θα συνέλθει αύριο (Τρίτη), για να αποφασίσει την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων σε επίπεδο πρεσβευτών μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Δημοκρατίας του Κοσόβου», πρόσθεσε ο κ. Μπερίσα.

«Η αλβανική κυβέρνηση θεωρεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου ως ένα γεγονός ιστορικό που καθιστά τα Βαλκάνια πιο ελεύθερα και πιο δίκαια», πρόσθεσε και επισήμανε «τη δέσμευση της Αλβανίας για το σεβασμό των διεθνών συνόρων» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η Αλβανία στοχεύει να δημιουργήσει σχέσεις καλής γειτονίας και κατανόησης με το Κόσοβο». Τέλος ο κ. Μπερίσα δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως «οι χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο ως μια ακόμα συνεισφορά στην ειρήνη στα Βαλκάνια».

Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει σύνοδο την Τετάρτη για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκ Βάλτερ Σταινμάγιερ μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της ΕΕ.

«Περίπου δεκαεπτά χώρες αποφάσισαν να αντιδράσουν γρήγορα ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία κενού με μια συμπεριφορά αναποφασιστικότητας», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Σταινμάγιερ, όταν ρωτήθηκε ποιές χώρες-μέλη εκτός από τη Γερμανία έχουν δηλώσει την ετοιμότητα τους να αναγνωρίσουν την απόσχιση του Κοσόβου από την Σερβία.

Φινλανδία

«Ξεκινούμε τις προετοιμασίες» για την αναγνώριση του Κοσόβου ως κράτους ανεξαρτήτου, δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κ. Γούχα Κίρστιλε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Φινλανδίας, διευκρινίζοντας ταυτοχρόνως ότι πρόκειται για «μία διαδικασία, η οποία θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες».

Δανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Περ Στιγκ Μέλερ, μιλώντας στις Βρυξέλλες ανέφερε σήμερα ότι «η Δανία, μαζί με 12-15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η υπουργική αυτή δήλωση μεταδόθηκε ήδη από το κρατικό δανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ritzau.

Σουηδία

Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναγνωρίσουν, «με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο» την ανεξαρτησία του Κοσόβου «μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ.

«Αναμένω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών μελών θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, δεδομένου ότι το Κόσοβο θα είναι υπό διεθνή επιτήρηση», είπε ο Μπιλτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Οι περισσότεροι θα το κάνουν μέσα σε διάστημα ενός μήνα, εντός του Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο. Αυτά είναι τα χρονικά περιθώρια που συγκράτηση από τη συζήτηση με τους συναδέλφους μου», πρόσθεσε ο Σουηδός υπουργός. Διευκρίνισε ότι η Σουηδία θα προχωρήσει στην αναγνώριση «εντός αυτού του χρονικού διαστήματος».

Βέλγιο

Το Βέλγιο έχει την πρόθεση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, έως την Τετάρτη, ανακοινώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες από τον βέλγο υπουργό Εξωτερικών, Κάρελ ντε Γκουχτ. «Το Βέλγιο θα αναγνωρίσει το Κόσοβο αυτή την εβδομάδα. Αυτό θα γίνει από τώρα έως την Τετάρτη», τόνισε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον τύπο.

Πολωνία

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι έφερε το θέμα του Κοσόβου στην κυβέρνησή του ζητώντας την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της περιοχής αυτής, όπως μετέδωσε το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΑΡ.

«Εισηγήθηκα στην κυβέρνησή μου να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κόσοβου, κάτι που έχει γίνει από την πλειοψηφία των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε αυτό», τόνισε ο κ. Σικόρσκι από τις Βρυξέλλες όπου μετέχουν σε σύνοδο οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών της ΕΕ.

Αυστρία

Η Αυστρία προτίθεται να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος το Κόσοβο, ανακοινώθηκε σήμερα από την υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ούρσουλα Πλάσνικ, σε δηλώσεις της στο κρατικό ραδιόφωνο.

Ουγγαρία

Η ουγγρική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου - χωρίς όμως τούτο να σημαίνει ότι θέλει να ζημιωθούν οι σχέσεις Βουδαπέστης-Βελιγραδίου - ανέφερε σήμερα στη Βουδαπέστη ο υπουργός των Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Κίνγκα Γκουντς, μιλώντας στο εθνικό πρακτορείο MTI.

«Θα εισηγηθώ στην κυβέρνηση να ξεκινήσει την αναγκαία διαδικασία για την αναγνώριση και ο πρόεδρος Δημοκρατίας να πράξει τα δέοντα για το ξεκίνημα των διπλωματικών σχέσεων», δήλωσε ο ούγγρος αξιωματούχος στο περιθώριο του σημερινού Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο ίδιος Ούγγρος αξιωματούχος αναφέρθηκε στη συνέχεια «στην ανάγκη» καλών σχέσεων Βουδαπέστης και Βελιγραδίου. «Η Σερβία είναι σπουδαίος εταίρος της Ουγγαρίας», είπε. Επίσης, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρθηκε στην καταληκτική διορία της διαδικασίας αναγνώρισης του Κοσόβου από την Ουγγαρία.

Ολλανδία

Η Ολλανδία δεν θα λάβει μιαν απόφαση για την αναγνώριση ή όχι του Κοσόβου αν πρώτα δεν μελετήσει το Σύνταγμα του νέου κράτους και επαληθεύσει ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων γίνονται σεβαστά, δήλωσε σήμερα ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Φερχάγκεν.

«Θα μελετήσουμε το περιεχόμενο του Συντάγματος και βεβαίως την συμπεριφορά των αρχών του Κοσόβου σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο υπουργός σε μερικούς δημοσιογράφους μετά από τη σύνοδο με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Θα εξετάσουμε επίσης αν η σερβική μειοψηφία και οι άλλες μειοψηφίες προστατεύονται πλήρως, καθώς και η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά», πρόσθεσε. Ο Φερχάγκεν δήλωσε ότι η διαδικασία αυτή θα πάρει «ένα ορισμένο χρόνο».

Καθώς η απόφαση αναγνώρισης μιας χώρας απαιτεί την έγκριση «της κυβέρνησης του βασιλείου» της Ολλανδίας, που περιλαμβάνει και άλλα εδάφη εκτός από το ολλανδικό Κράτος, και η κυβέρνηση αυτή δεν πραγματοποιεί συνόδους του υπουργικού συμβουλίου «κάθε εβδομάδα».

Κύπρος

Εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας και ως εκ τούτου νομικά άκυρη είναι η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου, σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών. Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει τη λύπη της για τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας εκ μέρους της πλειοψηφίας του Κοσόβου, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Σερβίας, αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση.

«Θεωρούμε την αποσχιστική αυτή ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας και ως εκ τούτου νομικά άκυρη, κατά παράβαση του Χάρτη του ΟΗΕ, της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και του Ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας (1999), το οποίο επιβεβαιώνει την προσήλωση των κρατών μελών του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, προστίθεται, παραμένοντας συνεπής στις αρχές της, υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι τα διεθνή προβλήματα θα πρέπει να επιλύονται στη βάση του Χάρτη του ΟΗΕ και σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ρωσία

Το ρωσικό κοινοβούλιο εκτίμησε σήμερα με διακήρυξή του στη Μόσχα ότι έχει το δικαίωμα να αναθεωρήσει την πολιτική του έναντι των αυτοανακηρυσσόμενων ανεξάρτητων χωρών, και ειδικότερα έναντι χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, εάν η ανεξαρτησία του Κόσοβου αναγνωριστεί, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δημιουργεί όλες της αναγκαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας νέας μορφής στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των αυτοανακηρυσσόμενων ανεξάρτητων κρατών, μέσα στη ζώνη των ζωτικών συμφερόντων της και κυρίως του μετασοβιετικού χώρου «, αναφέρεται μεταξύ άλλων στη διακήρυξη του ρωσικού κοινοβουλίου, όπως προσθέτει η ίδια πηγή.

Τέσσερις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αφορά κυρίως η ανωτέρω διακήρυξη: Την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία στη Γεωργία, την Υπερδνειστερία στη Μολδαβία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν.

Ισπανία

Η Ισπανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου γιατί «δεν υπάρχει διεθνής νομική βάση» για κάτι τέτοιο, όμως δεν θα αποσύρει τους Ισπανούς στρατιώτες που μετέχουν στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ (Kfor) στην περιοχή. Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο, οι 585 Ισπανοί στρατιώτες «θα συνεχίσουν να εργάζονται» στα πλαίσια της «πολιτικά ουδέτερης δύναμης».

Ο Αλόνσο τόνισε ότι η Μαδρίτη δεν μελετά το ενδεχόμενο να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της στο Κόσοβο. Θα συμμετάσχει όμως, με περίπου 20 άτομα, στην πολιτική αποστολή που θα στείλει προσεχώς στο Κόσοβο η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποτελείται, συνολικά, από 1800 άτομα. «Αυτό που με ανησυχεί στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι μήπως το γεγονός αυτό εξελιχθεί σε παράγοντα αποσταθεροποίησης σγια τα Βαλκάνια. Αυτή η αστάθεια μπορεί να αυξηθεί με συνέπειες που δύσκολα μπορούμε να προβλέψουμε», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, είχε επαναλάβει από τις Βρυξέλλες ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ρουμανία

Η Ρουμανία θεωρεί «παράνομη πράξη» την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ανέφερε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας, Τραϊάν Μπεσέσκου σε ομιλία του προς τα κόμματα της χώρας του.

Ο Μπεσέσκου είχε επανειλημμένως επισημάνει ότι η Ρουμανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Τουρκία

Η Τουρκία αποφάσισε να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατσάν, μια ημέρα μετά από την επίσημη κυριακάτικη ανακοίνωση της ανεξαρτησίας της σερβικής αυτής επαρχίας από την αλβανική κυβερνητική πλειοψηφία.

«Η Τουρκική Δημοκρατία αποφάσισε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Κοσόβου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κ. Μπαμπατσάν.

Πηγή:Καθημερινή

Σχόλιο:Κίνα και Ρωσία είναι οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις που τάχθηκαν έντονα κατά της αναγνώρισης του Κοσόβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: