Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2008

Ονομασία με τον όρο "Μακεδονία" προτείνει ο Νίμιτς

16 - 02 - 2008 19:31

Την αντίδραση της ελληνικής πλευράς προκάλεσε δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας «Βέτσερ», σύμφωνα με το οποίο η πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα είναι «Λαϊκή Δημοκρατία ή Δημοκρατική Πολιτεία της Μακεδονίας» (Demokratska Republika Makedonija).

«Τα αναφερόμενα σε δημοσιεύματα του Τύπου των Σκοπίων είναι παντελώς αβάσιμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος το Σάββατο (16/2) από την Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται με την επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα: «Demokratska Republika Makedonija θα είναι η πρόταση - πιθανότατα και η τελευταία - για την επίλυση της 15ετούς διένεξης μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας γύρω από την ονομασία της ‘Μακεδονίας’, πριν από την αναμενόμενη πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τον προσδιορισμό της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Την Τρίτη, στην Αθήνα, ο διαμεσολαβητής κ. Μάθιου Νίμιτς θα παρουσιάσει την τελευταία πρόταση, πριν από τις σημαντικές ημερομηνίες για αρκετές δεκαετίες στο μέλλον».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση διαμορφώθηκε από τις ΗΠΑ.
Εκτός από τη βασική πρόταση υπήρξαν και εναλλακτικές όπως: «Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «Republic of Makedonija». Τελικά όμως επελέγη η ονομασία «Demokratska Republika Makedonija», επειδή οι αμερικανοί διπλωμάτες έκριναν ότι είναι η μόνη που μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΠΓΔΜ, καθώς είναι απόλυτα σύμφωνη με το ισχύον Σύνταγμα της χώρας.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι Σκόπια και Αθήνα πρέπει να εξετάσουν πολύ σοβαρά την πρόταση, γιατί, στην αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να χάσουν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.


«Η πρόταση είναι δίκαιη. Καμία από τις δύο χώρες δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί, αλλά και καμία δεν πρόκειται να είναι εξαιρετικά ευτυχής. Είναι συμβιβασμός. Το όνομα αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς - όπου τώρα είσαστε ενταγμένοι ως "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" - όπως και στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και στις διμερείς σχέσεις με τις χώρες που δεν αποδέχονται τη συνταγματική σας ονομασία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Κατά τις πηγές της εφημερίδας, σε περίπτωση που η ΠΓΔΜ αποδεχθεί την πρόταση, θα επισπεύσει την ένταξή της στην ευρωατλαντική συμμαχία. Σε περίπτωση που η Αθήνα δεν την αποδεχθεί, τότε η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της θα ταχθεί στο πλευρό της ΠΓΔΜ και στο εξής οι διεθνείς πιέσεις θα στραφούν μόνο προς την Αθήνα.

«Όποια και να είναι η θέση της "Μακεδονίας", σχετικά με την πρόταση αυτή, η συμβιβαστική λύση θα πρέπει να έχει και την στήριξη του Κοινοβουλίου, δηλαδή και από τα συγκυβερνώντα και από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα» καταλήγει το δημοσίευμα.

Ρενάτα Γρυπάρη

Πηγή:cosmo.gr

Σχόλιο:Όπως καταλάβατε οι σκοπιανοί κατέληξαν να παίζουν μπάλα μόνοι τους από την στιγμή που εμείς αποφασίσαμε να αποδεχτούμε σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία. Αυτός ήταν κι ο αρχικός τους στόχος. Να συζητά η Αθήνα περί σύνθετης ονομασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: