Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008

Το ανεξάρτητο Κόσοβο «τρύπα» στη γεωγραφία


Του Γιώργου Δελαστίκ

Σειρά για απόσχιση παίρνουν τώρα οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ, οι Σέρβοι της Βοσνίας, οι Ούγγροι της Ρουμανίας, οι Τουρκοκύπριοι της Κύπρου

Η ανεξαρτησία του Κοσόβου ανοίγει νέο κύκλο αίματος τόσο στα Βαλκάνια όσο και ευρύτερα, σε όλον τον κόσμο.

Το Κόσοβο δεν αποτελεί μία ακόμη βαλκανική σύγκρουση. Εισάγει νέο κύκλο συγκρούσεων. Μέχρι τώρα, κατά τη διαδικασία διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, είχαμε την απόσχιση και ανεξαρτητοποίηση ομόσπονδων Δημοκρατιών τους.

Αυτές προϋπήρχαν της Γιουγκοσλαβίας ως χώρες και πριν από έναν αιώνα αποφάσισαν να ενωθούν και να συγκροτήσουν τη Γιουγκοσλαβία.

Τα βασίλεια των Σέρβων, των Κροατών, των Σλοβένων και του Μαυροβουνίου υπήρχαν ως ανεξάρτητα κράτη στις αρχές του 20ού αιώνα

Το γεγονός ότι πριν από δεκαπέντε και πλέον χρόνια αποφάσισαν ή ωθήθηκαν να διαλύσουν τη χώρα που είχαν σχηματίσει οικειοθελώς είναι φυσικά πολύ αρνητικό και δυσάρεστο. Θα μπορούσε όμως να πει κανείς ότι πρόκειται για έναν γάμο που ενώ έχει διαρκέσει πολλά χρόνια, κάποια στιγμή αρχίζει να εκφυλίζεται και καταλήγει σε τρικυμιώδες και καθόλου συναινετικό διαζύγιο.

Το Κόσοβο όμως ποτέ δεν υπήρξε κράτος. Ανέκαθεν ήταν μια περιοχή της Σερβίας, η οποία είχε ισχυρή αρχικά και πλειοψηφική στη συνέχεια παρουσία Σέρβων πολιτών αλβανικής καταγωγής - 64% το 1953 και 95% σήμερα, μετά τις συγκρούσεις, τις σφαγές και τη φυγή των Σέρβων.

Οι Αλβανοί του Κοσόβου, της σημερινής ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου ήταν απλώς μια μειονότητα στη Γιουγκοσλαβία παλιότερα, ενώ σήμερα οι Αλβανοί του Κοσόβου είναι μια μειονότητα της Σερβίας.

Κόλαση


Αν όμως κάθε μειονότητα αποκτήσει το δικαίωμα να... παίρνει τα εδάφη που κατοικεί και να αυτοανακηρύσσεται ανεξάρτητη ή να ενσωματώνει τα εδάφη αυτά σε άλλη γειτονική χώρα, είναι προφανές ότι όλος ο κόσμος θα γίνει κόλαση - από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη έως την Αφρική και την Ασία.

Πρώτοι τώρα στη σειρά για απόσχιση είναι φυσικά οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ, αλλά και οι Σέρβοι της Βοσνίας, τους οποίους οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι προσπαθούν με τον βούρδουλα και υπό την εξουσία ενός αποικιακού κυβερνήτη να τους υποχρεώνουν να ζουν κάτω από τον ζυγό των Μουσουλμάνων και των Κροατών του τεχνητού κράτους της Βοσνίας.

Το Κόσοβο δίνει φτερά στις αυτονομιστικές βλέψεις των Ούγγρων της Ρουμανίας, οι οποίοι υπερβαίνουν το ενάμισι εκατομμύριο στην Τρανσυλβανία, μια περιοχή για την οποία συγκρούονται επί αιώνες η Βουδαπέστη με το Βουκουρέστι.

Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου συνιστά θανάσιμη απειλή για την ίδια την ύπαρξη του κράτους της ΠΓΔΜ.


Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ είναι απολύτως φυσιολογικό να διεκδικήσουν την απόσχιση και την ανεξαρτησία τους αρχικά, την ένωσή τους με το Κόσοβο και την Αλβανία αργότερα, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας Μεγάλης Αλβανίας.

Συχνά άλλωστε οι περιοχές των Αλβανών της ΠΓΔΜ αναφέρονται ως «Ανατολικό Κόσοβο»...

ΜΕΣΩ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Η φωτιά καίει και τη Θράκη

Η χειρότερη εξέλιξη από όλες είναι το θέμα που σύντομα θα αναφυεί στη Βουλγαρία, με την εκεί τουρκική μειονότητα, η οποία υπερβαίνει το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και ζει στο νότο, στα σύνορα με την Ελλάδα.

Η τουρκική μειονότητα έχει προκλητική στήριξη από τις ΗΠΑ, σε βαθμό που το κόμμα της έχει καταστεί σχεδόν απαραίτητος εταίρος οποιασδήποτε βουλγαρικής κυβέρνησης. Οταν ξεσπάσει τουρκικό θέμα, οι διαστάσεις του και η έντασή του θα προκαλέσουν βαλκανικό σεισμό.

Περιττό να υπογραμμιστεί ότι αν ξεσπάσει τουρκικό θέμα στη Βουλγαρία, είναι πολύ απίθανο να μην υπάρξει καμιά επίπτωση, βραχυπρόθεσμη ή όχι, στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και ιδίως στη συνιστώσα της που είναι τουρκικής εθνικής προέλευσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Ο νόμος της ζούγκλας είναι πλέον καθεστώςΗ διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων Σέρβων στο Βελιγράδι, η επίθεση διαδηλωτών και η φωτιά στην αμερικανική πρεσβεία της σερβικής πρωτεύουσας και το απανθρακωμένο πτώμα που βρέθηκε εκεί δεν αποτελούν παρά ασήμαντα περιστατικά σε σχέση με την πυρκαγιά που ανάβουν στα Βαλκάνια η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και η αναγνώρισή του ως ανεξάρτητου κράτους από τις ΗΠΑ και τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, μαζί φυσικά με όλες τις μικρότερες που ακολουθούν.

Η ανεξαρτησία του Κοσόβου συνιστά τη δραματική αλλαγή των θεμελίων του διεθνούς δικαίου, επειδή νομιμοποιεί τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον ενός κράτους από ξένες χώρες, με στόχο την απόσπαση ενός τμήματος του εδάφους του κράτους αυτού, την αρχική ανεξαρτητοποίησή του «ντε φάκτο» και στη συνέχεια την επίσημη, «ντε γιούρε» όπως λέγεται, διεθνή αναγνώριση του τμήματος αυτού ως ανεξάρτητης χώρας.

Προτεκτοράτο

Αυτό έκαναν στο Κόσοβο οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ που αρχικά βομβάρδισαν τη Σερβία, μετέτρεψαν το Κόσοβο σε προτεκτοράτο τους και τώρα το ανακήρυξαν ανεξάρτητη χώρα, την οποία έσπευσαν να αναγνωρίσουν.

Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς ότι αυτή η αρχή αποσκοπεί στη νομιμοποίηση των στρατιωτικών επεμβάσεων των Αμερικανών και των Ευρωπαίων προκειμένου να υποδουλώσουν χώρες οπουδήποτε στην υφήλιο, όπως π.χ. στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν.

Ταυτόχρονα όμως η επιβράβευση και νομιμοποίηση των στρατιωτικών επεμβάσεων ενθαρρύνει αντικειμενικά κάθε χώρα να επιτεθεί εναντίον των ασθενέστερων γειτόνων της και να τους αποσπάσει εδάφη, τα οποία στη συνέχεια θα ανακηρυχθούν ως ανεξάρτητα και τελικά θα ενσωματωθούν στο επιτιθέμενο κράτος.

Το Κόσοβο εισάγει στις διεθνείς σχέσεις τον νόμο της ζούγκλας, όπου ο ισχυρότερος κατασπαράσσει τον ασθενέστερο. Καμιά αρχή του διεθνούς δικαίου δεν θεωρείται πλέον απαραβίαστη - ούτε καν τυπικά. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ επιχειρούν να αναγορεύσουν σε υπέρτατο νόμο του διεθνούς δικαίου την προώθηση των συμφερόντων τους.

Το πώς θα κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία μέσα σε αυτό το νέο διεθνές πλαίσιο η Αθήνα και η Λευκωσία είναι ένα πολύ επώδυνο ζήτημα. Πόσω μάλλον που στα Βαλκάνια ανοίγουν νέες πληγές...

Πηγή:Έθνος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δείτε αυτό.

Oι Σκοπιανοί δουλεύουν για το δικό τους συμφέρον. Εμείς τί κάνουμε;