Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2008

Εσβησαν 37 καταδίκες ημετέρου


Οχι μία, όχι δύο, αλλά 37 συνολικά καταδίκες διαγράφηκαν με μία... μονοκονδυλιά για χάρη εκλεκτού γαλάζιου στελέχους.

Αυτό καταγγέλλουν 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Μ. Καρχιμάκη, οι οποίοι, με ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή, καταλογίζουν στην κυβέρνηση «ρεσιτάλ ευνοιοκρατίας και απαξίωσης του θεσμού της απονομής χάριτος».

Με μια... μονοκονδυλιά διαγράφηκαν 37 καταδικαστικές αποφάσεις που είχε εις βάρος του το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ, όπως φαίνεται από το ΦΕΚ που δημοσιεύουμε. Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε στις 2/7/2004 λίγο μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2004, ύστερα από πρόταση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων. Για το θέμα κατέθεσαν χθες ερώτηση στη Βουλή 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Μ. Καρχιμάκη

Πρόκειται, όπως σημειώνουν, για συγκεκριμένο επιχειρηματία στέλεχος της Ν.Δ., ο οποίος είχε στην πλάτη του 37 καταδίκες, τις οποίες ήρε το Συμβούλιο Χαρίτων, ύστερα από σχετική πρόταση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Αλ. Παπαληγούρα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι για πολλά χρόνια κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του Κ. Καραμανλή από την περίοδο που αυτός ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ συνδέεται στενά με προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης.

Οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες επικεντρώνονται στον τουριστικό και τον ξενοδοχειακό τομέα.

Σύμφωνα με την ερώτηση του ΠΑΣΟΚ, η χάρη δεν δόθηκε από... καλοσύνη, αλλά προκειμένου να συμμετέχει το συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος σε δημόσιους και διεθνείς διαγωνισμούς, δυνατότητα που στερούνταν λόγω των καταδικαστικών αποφάσεων που είχε σε βάρος του.

Διορισμός

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν στην ερώτησή τους, την οποία απευθύνουν στον νυν υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη, το ίδιο αυτό στέλεχος διορίστηκε από την κυβέρνηση μέλος Διοικητικού Συμβουλίου δημόσιου Οργανισμού.

Το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα το ΦΕΚ, στο οποίο δημοσιεύεται η άρση των 37 δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες βάραιναν το συγκεκριμένο γαλάζιο στέλεχος.
Αντιγράφουμε από την Εφημερίδα της κυβερνήσεως:

Με το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα στις 2/7/2004, ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης και γνωμοδότηση του συμβουλίου Χαρίτων, αποφασίστηκε η άρση των κατά νόμο συνεπειών που απορρέουν από τις καταδίκες του .... (αναγράφεται το όνομα του επιχειρηματία και στελέχους της Ν.Δ.) και παρατίθενται οι 37 συνολικά καταδικαστικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί σε βάρος του από το 1981 μέχρι και το 1989.

Η ενέργεια αυτή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ κι όπως επισημαίνουν στην ερώτησή τους οι 14 βουλευτές της Αντιπολίτευσης: «Την ίδια στιγμή που χιλιάδες συμπολίτες μας έμποροι και μικροεπιχειρηματίες υφίστανται τις δυσμενείς έννομες συνέπειες που έχει η παραβίαση του νόμου 5960/33 (ακάλυπτες επιταγές), το υπουργείο Δικαιοσύνης πρότεινε σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από την παράταξη της Ν.Δ, άρση των έννομων συνεπειών 37 ολόκληρων καταδικών για ένα κομματικό στέλεχος».

Οι βουλευτές, αφού υπενθυμίζουν ότι η χάρη απονέμεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και συνήθως για κοινωνικούς λόγους, καλούν τον υπουργό Δικαιοσύνης να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

Ζητούν απαντήσεις

Τι άλλο αν όχι ρεσιτάλ ευνοιοκρατίας και απαξίωσης του θεσμού χάριτος μπορεί να συνιστά η απονομή χάριτος σε συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος της Ν.Δ.;

Με ποια «κοινωνικά κριτήρια» απονεμήθηκε η συγκεκριμένη χάρις;

Εφαρμόζονται τα ίδια κοινωνικά κριτήρια στο σύνολο των υπόλοιπων ανθρώπων του μόχθου και της ανάγκης που υφίστανται δυσμενείς έννομες συνέπειες, όχι από 37, αλλά έστω από μία καταδίκη τους που σχετίζεται με την οικονομική αδυναμία τους, όπως λ.χ. στην περίπτωση καταδικών από ακάλυπτες επιταγές;

Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το μήνυμα της αδικίας, της ευνοιοκρατίας και της «κοινωνικής ευαισθησίας» δύο ταχυτήτων με κριτήριο την κομματική ταυτότητα, που στέλνει σε κάθε έμπορο και μικροεπιχειρηματία, είτε έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες καταδίκες, είτε όχι, αλλά και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας;

Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι η διαχείριση από μέρους της του όλως εξαιρετικού και προσωπικού μέτρου όπως η απονομή χάριτος, που απώτερο στόχο έχει τη διόρθωση της αυστηρότητας ή των αδικιών της δικαιοσύνης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι υποβαθμίζεται σε ευνοιοκρατικό εργαλείο ανάλωσης σε μεθοδεύσεις υπέρ ημετέρων;

Αντιλαμβάνεται ότι η κυβερνητική πρακτική παρεμβάσεων κατά την απονομή της Δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με φερόμενες ως ευνοιοκρατικές παρεμβατικές ενέργειες μετά την απονομή της Δικαιοσύνης, όπως η παραπάνω, δίνουν την εντύπωση μιας ασύδοτης, άδικης και ανάλγητης εξουσίας, που καταρρακώνει την αξία, αλλά και την ουσία κορυφαίων θεσμών του πολιτειακού μας συστήματος, υποβιβάζοντάς τα σε εργαλεία εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων;

Εκτός από τον Μ. Καρχιμάκη, την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Χρύσα Αράπογλου, Χρ. Αηδόνης, Γρ. Νιώτης, Γ. Αμοιρίδης, Μ. Μπόλαρης, Λ. Γρηγοράκος, Γ. Διαμαντίδης, Β. Παπαχρήστος, Τ. Ρήγας, Γ. Πεταλωτής, Β. Κεγκέρογλου, Μ. Τιμοσίδης και Δ. Τσιρώνης.

ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΑΛΗ

Πηγή:Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: